Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Digitális forrasztóállomás
Szerintem meg nagyon jó dolog.
A 24V-os páka fűtése 20V-ról történik, ez nagyban megnöveli az élettartamát a fűtőbetétnek...
Ja és nálam az is fontos, hogy amint kézbe veszem 350-en legyen, vagy 480-on, ne kelljen a felfűtésre várni.
Tudom mikor kell standby-ba vinni vagy lekapcsolni. ![]() A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2016
Örülök, hogy mégis jól működik. Ha a kisebb feszültségen való járatás annyival kedvezőbb, akkor miért nem használ senki mondjuk egy PID-es feszültség (vagy áram) szabályozást. Biztos, hogy az alacsonyabb feszültség miatti üzemidő növekedés növeli az élettartamot?
Welleres témában olvastam, hogy a TCP-S kattogós hosszabb élettartamú 20V-on...
Nekem a nem kattogos wellerem közel 40 évet élt meg és egyfolytában 24V-t kapott (már elektronikus vezérléssel, de csak egy poti volt a kezelöszerv.).
Az meg sima marhaság, hogy kisebb feszültségen tovább birja, viszont emiatt lehet, hogy nem müködik a vezérlés, mert nem birja kivárni mikor melegszik fel.
A akkor tisztelettel, én lennék az első, aki kérém, hogy tedd közkinccsé ! Nékem T12-m van, bár nem eredeti, de szeretnék hozzá egy jó vezérlőt építeni. Köszi !
Én csak azzal nem tudok mit kezdeni ( nemcsak a te eseted), hogy még a villanykapcsolot is menuböl kell programozni.
Egy ilyen berendezéstöl az ember azt várja el, hogy azt tegye, amit kell (kapcsoljon, ill fütsön) és ne kelljen évek után keresgélni, hogy hogy a francba kell valamit beállitani. Ne felejtsd a pákád évtizedekig fog müködni, és ki a fene fog emlékezni ennyi idö allatt mit hogyan kell programozni, és hol van a kézikönyv. És a legrosszabb, hogy olyankor kell általában valamit programozni, amikor éppen nincs idö és valamit gyorsan össze kéne forrasztani. Ilyenkor szoktam a hasonlo szerkezeteket a kukába dobni.
Nem kell semmit programozni szinte! Csak dolgozni kell vele és kész!
Én egyszer futottam át a menüt, mondhatni potyára, mert minden alap beállítás megfelelt az igényeimnek. (Standby maximumon, bip be, stb...) Annyiban igazad van, hogy egyszerűbb 320-ról 500-ra feltekerni egy potit, mint a gombot ötösével felnyomkodni, de ez van, nekem így is tetszik - megjegyzem mind a kettő verzió. Másik oldala, hogy a minőségi poti, ami ha véletlen tönkremegy, akkor drágább, mint egy szabvány nyomógomb csere. ![]() Szóval semmi bonyolult nincs benne, arra meg, hogy az első menüpont az alap hőfok még nagypapa koromban is emlékezni fogok... (nemsokára az leszek...) A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2016
Idézet: „Nem kell semmit programozni szinte” Ebben pontosan a szinte szo a felesleges ( meg a szerkezetben is). Nekem is 2 elektronikus zérlésü pákám van, a régi tönkrement Wellerhez egy uj elektronikát épitett Johnny barátom azon impulzusadoval (tekerö) lehet beállitani a hömérsékletet, a másik, szintén Weller, pákámhoz (más tipusu höérzékelö) meg nyomogombos a kezelés és azon van Standby gomb is. (Valahol raktam be képet is). Egyiken sincs menü, és nem is kell, iletve az nem a felhasználo dolga, annak valoban csak az a dolga, hogy bekapcsolja, és forrasszon, esetleg ha kell változtassa meg a hömérsékletet.
Első körben nem ártana helyesen írni, amúgy a hozzászólásaid alapján kritikus lehetsz, vagy rontja a boltodat ez a páka...
Bocs telefonrol irtam....
Nem ront semmit, nem foglalkozok páka elektronika gyártással, csupán a sok éves tapasztalatokat irom le, és lehet, hogy valaki elgondolkodik a dolgokon.
Ez esetben elnézést kérek!
![]() Amúgy '92 óta forrasztok, de ilyen jó állomásom, mint ez a full digit még nem volt. ![]() Ennek a tápja már nem az NCP-s, hanem félhidas ellenüteműt kapott egyéb okok miatt, de a terve nem publikus sajnos... A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2016
Használd egészséggel!
Szia, Na ez jó, mutat valamit, az infrás nekem is van kutyát dobni jó, vagy a szoba hőmérsékletét megmérni maximum!
A PID szabályzás nem azt jelenti, hogy kisebb feszültségen szabályzunk.
PID-el csak egy vezérlő jelet állítasz elő. Utána azt használhatod feszültség és áram szabályzására is, vagy PWM jel beállítására.
A feszültség és áram korlátozásával az a gond, hogy analóg megoldással jobban fog fűteni a vezérlő, mint a páka. Kapcsolóüzemű szabályzás pedig nem kis macera. Azért szokták PWM-el hajtani a pákákat, mert egyszerű és nincs hátránya.
Ez így igaz, de magát a PID szabályzást alakítod tovább. Itt viszont csak a PID szabályzásról volt szó.
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2016
Esetleg aki szeretne, a honlapomról meríthet ihletet:
Bővebben: Link Az utolsó ábra nagyon jól szemlélteti a PID szabályozó működését.
Valamiért kérdésnek néztem a válaszod
![]()
Nagyon szépen köszönöm ! De engem saját célra érdekelne egy utánaépíthető - publikus - változat. Még a nyák terv se fontos (úgyis a saját alkatrészeimhez tervezném) csak a rajz...no meg a hex, ha kiadható. Én szakmai véleményt nem tudok róla mondani, mert csak nagyon hobbi módon "művelem" az elektronikát. Különben én is egyetértek azokkal a véleményekkel, hogy nem kell hiper-szuper menüs digi szabályzó, mert úgysem azt nézzük forrasztáskor. Azt viszont nagyon lényeges, hogy a szabályozás gyors legyen és ne változzon a hőfok ha pl. 20 lábat forrasztunk gyorsan egymás után. Nos ezek az én "elvárásaim".
Ti is figyeljetek oda, mert írtam, hogy vettem a vezérlőt, erre:
Idézet: „No igen, de azért a dolog felvet egy kérdést: ha hibásan mér, mi alapján szabályozna jól?” Idézet: „Az sem biztos, hogy szabályoz..... ![]() ... ilyen hozzászólások jöttek, csak azért, mert a kijelző és a digit multi hőmérséklete nem egyezett rendesen felfűtéskor folyamatosan... Szerintem fet lelép ezek után... ![]()
Közben meg elvesztetted a fonalat.
Már régen témát váltottunk, mert az általad most felsorolt pontok alapvetö dolgok, amiknek müködni kell. Ha nem müködnek, akkor kuka az egész. (Mi csak azokbol a tapasztalatokbol indulhattunk ki, amit te tettél itt közkincsé. ) Amit én felvetettem az a menü a berendezésben, illetve annak a felesleges volta.
Írtam, hogy rossz volt a mérés...se hőpaszta, se ónfürdő...Kovidivi is igazolta.
De várjuk meg fet-et , ha ír egyáltalán... Menü meg hasznos... szerintem. ![]() A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2016
Látod, mi lehet az eredménye a felületes munkának. Azt vettük, hogy rosszul mértél meg azt is is hogy a berendezés müködik - azt hiszem ezután irtam, hogy használd egészséggel.. Ezzel a müködési téma le lett zárva.
Erre te most ujra elöszeded a megjegyzéseket, amik akkor születtek, amikor még nem tudtuk, hogy rosszul mértél.
Akkor most a menü a nagy probléma?!? S
Csak megjegyeztem, ( olvass figyelmessen), hogy egy ilyen berendezésben a menü felesleges, mert egy pákát az ember inkább forrasztásra kiván használni, mint idörablo programozásra. ( amihez esetleg még valami utmutato is kell - hol lesz az 10 év mulva?)
Ezért tartom teljesen feleslegesnek a menüt olyan formában, ahogy közzé tettétek. Nincs ilyen berendezésem, és valoszinü, hogy nem is fog már kelleni ( van 3 elekronikus pákám, 2 Johnny elektronikájával) a harmadik gyári - mindegyik remekül müködik. ( menü egyikben sincs). Csak a gyártonak probáltam elmondani, hogy gondolja meg mégegyszer a berendezés eme részletét, hiszen neki kell majd garantálnia, hogy 10 év mulva is fogja tudni a felhasználo, hogy mi mire is szolgál a berendezésben. Azt meg, hogy mit fogad el meg, s mit nem az teljesen az ö dolga (üzleti politikája) és nem mi forumozok fogjuk eldönteni. A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2016
Az útmutató egy kemény A5-ös lap.
Bele lehet applikálni színesbe kinyomtatva a dobozába és kész.(4 csavar és ott a doksi- 10 év után) Amúgy egyszer kell beállítani és ha netán fanatikusan 8 óránál tovább forraszt az ember, akkor nyomni kell egy gombot(bip-el) és már áll is vissza a hőfok. Csak a két szélső gombot kell nyomogatni fel/le, miért kell ebbe így belekötni? Nem értem. Mindegy. Ez csak az én véleményem, de azért így nem kéne lehúzni ezt a vezérlőt...(mert gyakorlatilag ez történik) Téma zár...OFF A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2016
Azt, hogy a vezérlö le lett huzva ( szerinted) kizárolag a te érdemed. Egy hete még azt sem tudtuk, hogy van ilyen. Te jöttél a felületes mérecsgéléssel meg a videokkal.
(Megmondom öszintén egyetlen pákámon sem végeztem ilyen tanulmányokat, de mindegyikkel forrasztottam.) Minden mást meg eldönt az idö meg a gyárto, hogy beválik vagy nem. Kár erröl többet tárgyalni.
Köszi szépen! Már bevallottam rég, hogy rosszul mértem. Azt is írtam, hogy téma lezárva, lehetne moderálni a kicsit személyeskedő hozzászólásod ezzel együtt!
Megkérem a feleket, fejezzék be a csatározást!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |