Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Digitális forrasztóállomás
Szerintem meg nagyon jó dolog.
A 24V-os páka fűtése 20V-ról történik, ez nagyban megnöveli az élettartamát a fűtőbetétnek...
Ja és nálam az is fontos, hogy amint kézbe veszem 350-en legyen, vagy 480-on, ne kelljen a felfűtésre várni.
Tudom mikor kell standby-ba vinni vagy lekapcsolni. A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2016
Örülök, hogy mégis jól működik. Ha a kisebb feszültségen való járatás annyival kedvezőbb, akkor miért nem használ senki mondjuk egy PID-es feszültség (vagy áram) szabályozást. Biztos, hogy az alacsonyabb feszültség miatti üzemidő növekedés növeli az élettartamot?
Welleres témában olvastam, hogy a TCP-S kattogós hosszabb élettartamú 20V-on...
Nekem a nem kattogos wellerem közel 40 évet élt meg és egyfolytában 24V-t kapott (már elektronikus vezérléssel, de csak egy poti volt a kezelöszerv.).
Az meg sima marhaság, hogy kisebb feszültségen tovább birja, viszont emiatt lehet, hogy nem müködik a vezérlés, mert nem birja kivárni mikor melegszik fel.
A akkor tisztelettel, én lennék az első, aki kérém, hogy tedd közkinccsé ! Nékem T12-m van, bár nem eredeti, de szeretnék hozzá egy jó vezérlőt építeni. Köszi !
Én csak azzal nem tudok mit kezdeni ( nemcsak a te eseted), hogy még a villanykapcsolot is menuböl kell programozni.
Egy ilyen berendezéstöl az ember azt várja el, hogy azt tegye, amit kell (kapcsoljon, ill fütsön) és ne kelljen évek után keresgélni, hogy hogy a francba kell valamit beállitani. Ne felejtsd a pákád évtizedekig fog müködni, és ki a fene fog emlékezni ennyi idö allatt mit hogyan kell programozni, és hol van a kézikönyv. És a legrosszabb, hogy olyankor kell általában valamit programozni, amikor éppen nincs idö és valamit gyorsan össze kéne forrasztani. Ilyenkor szoktam a hasonlo szerkezeteket a kukába dobni.
Nem kell semmit programozni szinte! Csak dolgozni kell vele és kész!
Én egyszer futottam át a menüt, mondhatni potyára, mert minden alap beállítás megfelelt az igényeimnek. (Standby maximumon, bip be, stb...) Annyiban igazad van, hogy egyszerűbb 320-ról 500-ra feltekerni egy potit, mint a gombot ötösével felnyomkodni, de ez van, nekem így is tetszik - megjegyzem mind a kettő verzió. Másik oldala, hogy a minőségi poti, ami ha véletlen tönkremegy, akkor drágább, mint egy szabvány nyomógomb csere. Szóval semmi bonyolult nincs benne, arra meg, hogy az első menüpont az alap hőfok még nagypapa koromban is emlékezni fogok... (nemsokára az leszek...) A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2016
Idézet: „Nem kell semmit programozni szinte” Ebben pontosan a szinte szo a felesleges ( meg a szerkezetben is). Nekem is 2 elektronikus zérlésü pákám van, a régi tönkrement Wellerhez egy uj elektronikát épitett Johnny barátom azon impulzusadoval (tekerö) lehet beállitani a hömérsékletet, a másik, szintén Weller, pákámhoz (más tipusu höérzékelö) meg nyomogombos a kezelés és azon van Standby gomb is. (Valahol raktam be képet is). Egyiken sincs menü, és nem is kell, iletve az nem a felhasználo dolga, annak valoban csak az a dolga, hogy bekapcsolja, és forrasszon, esetleg ha kell változtassa meg a hömérsékletet.
Első körben nem ártana helyesen írni, amúgy a hozzászólásaid alapján kritikus lehetsz, vagy rontja a boltodat ez a páka...
Bocs telefonrol irtam....
Nem ront semmit, nem foglalkozok páka elektronika gyártással, csupán a sok éves tapasztalatokat irom le, és lehet, hogy valaki elgondolkodik a dolgokon.
Ez esetben elnézést kérek!
Amúgy '92 óta forrasztok, de ilyen jó állomásom, mint ez a full digit még nem volt. Ennek a tápja már nem az NCP-s, hanem félhidas ellenüteműt kapott egyéb okok miatt, de a terve nem publikus sajnos... A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2016
Használd egészséggel!
Szia, Na ez jó, mutat valamit, az infrás nekem is van kutyát dobni jó, vagy a szoba hőmérsékletét megmérni maximum!
A PID szabályzás nem azt jelenti, hogy kisebb feszültségen szabályzunk.
PID-el csak egy vezérlő jelet állítasz elő. Utána azt használhatod feszültség és áram szabályzására is, vagy PWM jel beállítására.
A feszültség és áram korlátozásával az a gond, hogy analóg megoldással jobban fog fűteni a vezérlő, mint a páka. Kapcsolóüzemű szabályzás pedig nem kis macera. Azért szokták PWM-el hajtani a pákákat, mert egyszerű és nincs hátránya.
Ez így igaz, de magát a PID szabályzást alakítod tovább. Itt viszont csak a PID szabályzásról volt szó.
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2016
Esetleg aki szeretne, a honlapomról meríthet ihletet:
Bővebben: Link Az utolsó ábra nagyon jól szemlélteti a PID szabályozó működését.
Valamiért kérdésnek néztem a válaszod túl korán van még.
Nagyon szépen köszönöm ! De engem saját célra érdekelne egy utánaépíthető - publikus - változat. Még a nyák terv se fontos (úgyis a saját alkatrészeimhez tervezném) csak a rajz...no meg a hex, ha kiadható. Én szakmai véleményt nem tudok róla mondani, mert csak nagyon hobbi módon "művelem" az elektronikát. Különben én is egyetértek azokkal a véleményekkel, hogy nem kell hiper-szuper menüs digi szabályzó, mert úgysem azt nézzük forrasztáskor. Azt viszont nagyon lényeges, hogy a szabályozás gyors legyen és ne változzon a hőfok ha pl. 20 lábat forrasztunk gyorsan egymás után. Nos ezek az én "elvárásaim".
Ti is figyeljetek oda, mert írtam, hogy vettem a vezérlőt, erre:
Idézet: „No igen, de azért a dolog felvet egy kérdést: ha hibásan mér, mi alapján szabályozna jól?” Idézet: „Az sem biztos, hogy szabályoz.....” ... ilyen hozzászólások jöttek, csak azért, mert a kijelző és a digit multi hőmérséklete nem egyezett rendesen felfűtéskor folyamatosan... Szerintem fet lelép ezek után...
Közben meg elvesztetted a fonalat.
Már régen témát váltottunk, mert az általad most felsorolt pontok alapvetö dolgok, amiknek müködni kell. Ha nem müködnek, akkor kuka az egész. (Mi csak azokbol a tapasztalatokbol indulhattunk ki, amit te tettél itt közkincsé. ) Amit én felvetettem az a menü a berendezésben, illetve annak a felesleges volta.
Írtam, hogy rossz volt a mérés...se hőpaszta, se ónfürdő...Kovidivi is igazolta.
De várjuk meg fet-et , ha ír egyáltalán... Menü meg hasznos... szerintem. A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2016
Látod, mi lehet az eredménye a felületes munkának. Azt vettük, hogy rosszul mértél meg azt is is hogy a berendezés müködik - azt hiszem ezután irtam, hogy használd egészséggel.. Ezzel a müködési téma le lett zárva.
Erre te most ujra elöszeded a megjegyzéseket, amik akkor születtek, amikor még nem tudtuk, hogy rosszul mértél.
Akkor most a menü a nagy probléma?!? S
Csak megjegyeztem, ( olvass figyelmessen), hogy egy ilyen berendezésben a menü felesleges, mert egy pákát az ember inkább forrasztásra kiván használni, mint idörablo programozásra. ( amihez esetleg még valami utmutato is kell - hol lesz az 10 év mulva?)
Ezért tartom teljesen feleslegesnek a menüt olyan formában, ahogy közzé tettétek. Nincs ilyen berendezésem, és valoszinü, hogy nem is fog már kelleni ( van 3 elekronikus pákám, 2 Johnny elektronikájával) a harmadik gyári - mindegyik remekül müködik. ( menü egyikben sincs). Csak a gyártonak probáltam elmondani, hogy gondolja meg mégegyszer a berendezés eme részletét, hiszen neki kell majd garantálnia, hogy 10 év mulva is fogja tudni a felhasználo, hogy mi mire is szolgál a berendezésben. Azt meg, hogy mit fogad el meg, s mit nem az teljesen az ö dolga (üzleti politikája) és nem mi forumozok fogjuk eldönteni. A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2016
Az útmutató egy kemény A5-ös lap.
Bele lehet applikálni színesbe kinyomtatva a dobozába és kész.(4 csavar és ott a doksi- 10 év után) Amúgy egyszer kell beállítani és ha netán fanatikusan 8 óránál tovább forraszt az ember, akkor nyomni kell egy gombot(bip-el) és már áll is vissza a hőfok. Csak a két szélső gombot kell nyomogatni fel/le, miért kell ebbe így belekötni? Nem értem. Mindegy. Ez csak az én véleményem, de azért így nem kéne lehúzni ezt a vezérlőt...(mert gyakorlatilag ez történik) Téma zár...OFF A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2016
Azt, hogy a vezérlö le lett huzva ( szerinted) kizárolag a te érdemed. Egy hete még azt sem tudtuk, hogy van ilyen. Te jöttél a felületes mérecsgéléssel meg a videokkal.
(Megmondom öszintén egyetlen pákámon sem végeztem ilyen tanulmányokat, de mindegyikkel forrasztottam.) Minden mást meg eldönt az idö meg a gyárto, hogy beválik vagy nem. Kár erröl többet tárgyalni.
Köszi szépen! Már bevallottam rég, hogy rosszul mértem. Azt is írtam, hogy téma lezárva, lehetne moderálni a kicsit személyeskedő hozzászólásod ezzel együtt!
Megkérem a feleket, fejezzék be a csatározást!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |