Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
SE-ben én triódaként kötném...
Azért a foglalatok árát se felejtsétek el! Az sem két forint!
Ez azé' mélyen 4-5 e alatt kijön foglalatostól. A kimenő többe kerül(het), ha nem sk.
A 2db GU50 és 2db foglalat? Mennyire mélyen?
Ha valaki felvásárolna mindent a börzén, és nyitna ebay shopot - meggazdagodhatna. Még ilyet. Pedig milyen egyszerűen hangzik. Kár, hogy ott visszakereshető az eladó.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2016
Hogy témánál maradjak. Gu50 PPP : )
Cső a legkevesebb, ezt te is tudod.
Igazi "csendélet"! Céloztam a kimenőre, az horror tud lenni.
Remélem tudod, miért [quote][/quote]tegezlek. Most te jössz a talin egy sörrel. Még mindíg nincs "bakelit tekerőm".
Egyébként ha valaki nemtudja mitcsináljon pétek este, BP G3 klub. Zozz már bejáratta egyszer ott. Hallgatózni sem utolsó. Ez itt a reklám helye. : ) A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2016
Megyek p.ü.-be, mert kapunk a fejünkre.
Ez abban van... De 450V anód és 250V g2 mellett kijön 1 csőből a 12W pentódában
Sziasztok!
Szeretnék készíteni egy mono elektroncsöves erősítőt, bakelitlemez hangját erősítené. Ilyen csöveim vannak itthon, egy tunsgarm TV-ből szedtem ki. Ezekből tudnék építeni valamilyen erősítőt?
Persze. A PCL85-PCL86 magában alkalmas erre a feladatra. Könnyen találsz hozzá kapcsolási rajzot is.
Ez nagyszerű. Épp azelőtt kommenteltél hogy elküldtem vollna a módosított hozzászólásom amiben leítram volva hogy: pcl85,pcl86,pcl??,pcf 30?v.80?, pch200
Látom ez egy egész nagy fórum 1653oldal,7000kép. El tudnád küldeni a kapcsolási rajzot?
PCL86-os cső kell neked. A TV-ben benne van a kimenőtrafója is. Ehhez a projekthez kellene továbbá egy hálózati trafó, amely szolgáltatja a +250V körüli (egyen) anódfeszültséget. 2,5W körüli teljesítményre számíthatsz, amely csak érzékeny hangfalakon érvényesül igazán. PCL86 is (mint az összes csöved) 300mA-t kér fűtés gyanánt, amely konkrétan 14,5V körül áll be, amit a 4-5 lábakra kell küldeni.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2016
Kristályhangszedőhöz biztos jó. MM, vagy MC-hez már karcsú, sőt kell előerősítő, és RIAA korrektor is. Az igazi bakelit a 78-as volt, az LP-k már PVC ("Vinyl") anyagúak, igaz ma már sokszor ezeket is "bakelit"-ként emlegetik.
Sajnos a TV nincs meg,(és a trafója sem) lomtalanításkor találtam rá a csövekre.
De nem kell speciálisan bakelitre tervezni mert nem hallgatok olyan sok régi számot, van vagy 80 lemezem, plussz a kicsik.(nemeladó) Esetleg egy szereót is összehozhatnék ezekkel a csövekkel? Ó és kérlek úgy magyarázzátok mint egy marslakónak. Nem nagyon ismerem az elektroncsöveket, azt leszámítva hogy azért nem torzítanak annyira mint egy tranzisztor mert nem melegednek fel annyira. Köszönöm a segítséget!
Innen szép a győzelem! Jó nagy fába akarod vágni a fejszéd.
A PCL 85/86-ből építhetsz 1-1 monót, és sztereónak használod. De előerősítő kell; amit szintén összehozhatsz a PCF, PCH csövekből, s nemcsak hálózati trafót, hanem kimenőt is kell készítened. Ez már az "edzetteket" is próbára teszi. Kitartás: sok olvasás, a téma képei közt kikeresése az adott csövekkel megoldható kapcsolásoknak, és sok-sok segítség innen. Ha egy tranzisztor olyan meleg lenne, mint egy cső üzem közben, akkor félúton kiszállna belőle az "éltető" füst!
Esetleg más tv-trafó nem megfelelő?
Nem lehet készíttetni? pl: toroidot HŐŐ! még csak a tervezésnél tartok, a többi legyen jövő csavarkulcs dolga! Mire tudnám használni a többi csövet?(lenne rá vevő?) Mennyit érnek/mennyibe kerülne a csere ha elromlik? granpa te nem vagy tanár egész véletlenül? volt egy tanárom aki folyton azt mondta: "Minden elektronikai alkatrészt a füst működtet. Ha kijön belőle a füst akkor már nem működik." Mindezt nagy hatás szünetekkel... A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2016
Másik TV kimenőtrafó is jó, ha PCL86(vagy hasonló ellenállású)-hoz volt. Toroid jó hálózati trafónak; SE kimenőnek ellenjavallt (hacsak nem alakítasz bele légrést). Ezek a használt TV csövek nem képviselnek piaci értéket. Ha elromlik, 1-200 FT-ért kapsz másikat (vagy ingyen is).
Bár jó-néhányan nekem köszönhetik az iskola akadályainak leküzdését, sosem voltam tanár.
http://kepfeltoltes.hu/160509/20160509_222406_1__www.kepfeltoltes.hu_.jpg
van 4db 1cm átmérőjű 22cm hosszú ferritem, ebből tudnék készíteni kimenőtrafót? kb. milyen vastag zománchuzal kellene hozzá?
Rádióadóhoz. A ferrit ide minden formában alkalmatlan. Rendes lemezelt vas kell hozzá.
Lehet készíttetni, de pcl végfokhoz oltári pénzkidobás. Annyiból kihozol normális teljesítményűt is el84, el34 stb csövekhez, értelmes teljesítmény mellett. Pcl onkább pp-nek jó.
bakos13gab:
Vagy sima SE-nek, ha mindent ki tudsz bontani régi készülékből, mert akkor az egész szinte ingyen van (persze a minősége is annak megfelelő lesz). csavarkulcs: 3 lehetőséged van -Utánaolvasgatsz, értelmezed a technika működését és sok pénz befektetésével csinálsz egy jó készüléket -Veszel régi csövesrádiót és kibontod belőle az erősítőt, vagy átalakítod a belét, a legtöbben volt lemezjátszó bemenet, csak össze kell kötnöd a 2 készüléket, ha sztereót akarsz keress 2 egyforma rádiót... -Amid van összedobod és lesz ami lesz, de kicsi eséllyel fog jól működni, ha nem tudod mi mérté s hogy van. (legalább nagyságrendileg) A másodikhoz is kell némi tapasztalat, ismeret, de az eggyik legkönnyebb megoldás. Ilyen rádiókat 2-3.000Ft-ért kapsz használt oldalakon. (akár 5-6.000Ft-ból és egy kis munkával lehet egy egyszerűbb hallgatható erősítőd, nekem is igy keletkezett az első készülékem, mai napig azt hallgatom, mert a következő projektemet még mindig nem tudtam befejezni)
Szerintem először azt írhatnád le, hogy milyen lemezjátszón szeretnéd lejátszani azokat a lemezeket. Ha ez megvan akkor már van honnan elindulni!
Úgy látom, ez nehéz lesz.. De nyugi.. sokan kezdtük ezt így. Hogy egyáltalán, de semmit nem tudtunk.. nem hogy a csövekről, de még magáról a témáról sem, nem hogy a miértekről, és a működéséről. S azóta már mind kinőttük a kis PCL-t mint komplett televízió hangvégfokot.
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2016
Üdvözlöm !
Szeretném meghallgatni az univox apx 200-as erősítőt. Nekem qualiton a20i erősítőm van, és keveslem a mély hang átvitelét. Kíváncsi vagyok, hogy érdemes lenne-e kicserélni az apx 200-as végfokra, valamint külön előerősítőre. Kérem legalább e-mailben jelezzen vissza. Én Budapesten lakom, úgyhogy bármilyen időpont megfelel. Köszönettel: Lederer Endre. |
Bejelentkezés
Hirdetés |