Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolási rajzot keresek

Témaindító: Kallai Csaba, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   300 / 375
(#) Sebi válasza hapro hozzászólására (») Máj 14, 2016 /

Inkább használj fóliakondit azon a helyen, SMD 1206 méretben már az elkónál is kisebb.
(#) efraim válasza hapro hozzászólására (») Máj 14, 2016 /

Az 1 µF-os kondi polarizált, - jelölve is van - ha nem az lenne, akkor úgy írnák, hogy 1µF NP. 1 µF 16V elko minden fiókban fellelhető.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2016
(#) hapro válasza efraim hozzászólására (») Máj 14, 2016 /

Igen, azt én írtam oda... Ez a szerző módosított rajza.
(#) ha6qt hozzászólása Máj 15, 2016 /

Sziasztok,

Szeretnék kapcsolási rajzot, vagy a keresendő áramkör megnevezését az alábbi problémához:

Adott négy darab, yaxleyvel kapcsolható relé, amely 13,8V-ról van működtetve, 30 méter kábelen keresztül. A relék 12V / 40 mA-esek. A 13,8V emelésére nincs lehetőség.

Szeretném, ha a yaxley kapcsolásakor kijelezné egy-egy LED, hogy melyik állásban van a kapcsoló. Azonban csak akkor világítson, hogy ha a kábel nem szakadt, a relén biztosan folyik áram, tehát pl a kábelt nem vágták el kapával

Gondoltam arra, hogy beteszek egy pár Ohmos ellenállást, és az ellenálláson eső feszültséggel meghajtok egy tranzisztort, ami kapcsolja a LED-et, de ekkor eszembe jutott, hogy az ellenálláson mindig ott lesz a pozitív tápfeszültség, így ez nem jó megoldás.
Optokapu az ellenállásra?
De persze nem szeretném túlzottan a feszültséget ejteni sem az ellenállással, mert ha jól számolom, kb. 27-33 Ohm kellene kb. 0.7-1V feszültségeséshez.

Köszi!
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2016
(#) pont válasza ha6qt hozzászólására (») Máj 15, 2016 /

Ötletnek/vitaindítónak egy a Tinában úgy működő kapcsolás. A nyomógomb a yaxley egy ága.
(#) ha6qt válasza pont hozzászólására (») Máj 15, 2016 /

Köszönöm! Szuper, hogy kipróbáltad

Esetleg egy átlagos optocsatolóban mennyi a minimális feszültség, ami kinyitja a benne lévő tranzisztort?
(#) steelbird válasza ha6qt hozzászólására (») Máj 15, 2016 /

Szia.
Összedobtam én is egyet.
Ha 12V -os relét kapcsolsz, akkor a diódákon eső 1,2...1,5V még nem lesz gond.
(#) otvenkilenc válasza ha6qt hozzászólására (») Máj 16, 2016 /

A minimális feszültség a dióda nyitófeszültsége. Áramáttételt szoktak megadni. A dióda nyitóáram mekkora kollektor áramot ad. Ez az áram transzfer paraméter %-ban. Ebben az esetben ha 4n26 diódáját sorba kapcsolod a jelfogóval ( az optóban lévő LED kibírja a jelfogó 40mA áramát -adatlapszerin max 80 mA- tulajdonképpen ez tekercs az előtét ellenállás 300 Ohm) akkor a tranzisztort teljesen kinyitja ( telítésbe vezérli) A tranzisztor kollektorkörébe teszed a jelző LED-et egy sorosellenállással. Remélem letudtam írni érthetően.
(#) ha6qt válasza otvenkilenc hozzászólására (») Máj 17, 2016 /

Köszönöm mindenkinek a nagyon hasznos és baráti segítséget!

Talán ez a legegyszerűbb megoldás otvenkilenc. Eszembe sem jutott, igen, érthető volt.
Összedobok így egy teszt áramkört, és mérek, hogy mennyi jut a jelfogónak a kábel után. Igazából a 30 méter kábel ellenállása sem elhanyagolható, mivel UTP kábelről van szó (Igaz, eredeti, még 100% rezet tartalmazó Roline kábel, de hát elég vékonyka szegény...).

Szombaton mérek, és megírom a tapasztalatokat
(#) pont válasza otvenkilenc hozzászólására (») Máj 17, 2016 /

Ezt Te kipróbáltad a gyakorlatban (mármint hogy áramkorlátozás nélkül sorban az opto ledje)?
A behúzáshoz nagyobb áramot is felvesz a relé mint a normál üzemben, nem mondom hogy azonnal, de hogy megrövidíti az opto ledjének élettartamát az biztos, és a vázolt összekötésben a visszajelzés meghibásodása bontja is a relét... de ha van tapasztalat hosszútávú működésről akkor, feleslegesek az aggályaim.
(#) otvenkilenc válasza pont hozzászólására (») Máj 19, 2016 /

Az áramkorlát maga a jelfogó tekercse. A diódák üzemeltethetőek impulzus üzemben. A bekapcsolási nagyobb áram felfogható impulzusnak . Az optócsatólókban általában nagyobb a dióda áram (30-- 80mA) mint a hétköznapi LED-nél. Igen kipróbáltam jelfogós kimenő fokozatoknál alkalmaztam a meghúzott állapotott jelzi. Így van ha a LED vagy tranzisztor tönkremegy akkor jelzi azzal, hogy nem világit a LEd pedig a vezérlő jel szerint meghúzva kellene lennie.
(#) ha6qt válasza otvenkilenc hozzászólására (») Máj 22, 2016 /

Végül az alábbi, legegyszerűbb megoldás mellett döntöttem:

Három darab diódát sorba kötöttem, és ezzel a sorba kötött 3 db diódával párhuzamosan kapcsoltam egy 2,1 Voltos LED-et. Majd ez az egész be lett téve a relé áramkörébe. Tökéletesen működik.

A relén a 30 méter kábel után behúzott állapotban 11,5V van, biztosan meghúz mindig.

Köszi mindenkinek!
(#) bikfic hozzászólása Máj 23, 2016 /

Sziasztok!
Keresem a Hajdú 770.5 tipusú hideg-meleg vizes automata mosógép kapcsolási rajzát.
Használat során a 40 C fokos programban egyszer csak felforrt benne a víz; a mosást csak az üzemmód váltó kapcsoló elforgatásával (B állásba fordításával) lehetett folytatni 60C fokon.
Javítási tippet is köszönettel vennék. A mosógép több évtizede hibátlanul működött - eddig...
(#) Barni87 válasza Melphi hozzászólására (») Máj 24, 2016 /

Köszönöm szépen!
(#) J Balazs hozzászólása Máj 25, 2016 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy van egy 4 elemes elemtartóm, minden érintkezőnél nyákba forrsztható lábbal, és szeretném kapcsolhatóvá tenni három mód között: minden elem sorba van kötve; minden elem párhuzamosan van kötve és 2-2 sorba aztán azok párhuzamosan. Megoldható ez?
(#) (Felhasználó 119324) válasza J Balazs hozzászólására (») Máj 25, 2016 /

Hali!
Megoldható egyszerűen egy yaxlie 4 tárcsás kapcsolóval

http://www.hobbielektronika.hu/apro/apro_57264.html

valamilyen hasonlóval.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2016
(#) J Balazs válasza (Felhasználó 119324) hozzászólására (») Máj 26, 2016 /

Jó lenne, de a kapcsoló 3X annyit ér mint az elemtartó, így nekem nem annyira jó...
De köszönöm az ötletet!
(#) pont válasza J Balazs hozzászólására (») Máj 26, 2016 /

Akkor használj jumpereket!
(#) Helios hozzászólása Máj 31, 2016 /

Sziasztok!

Kaptam egy Nord Elektronik Plus NE 078N panelt és a hozzá tartozó alkatrészeket, de beültetési listát azt nem. Nincs véletlen valakinek egy ilyen rajza? Nem sima NE 078! Előre is köszönöm!
(#) Lacko12 hozzászólása Jún 3, 2016 /

Sziasztok!
Egy olyan kapcsolásra lenne szükségem ami gépjármű üzemi feszültségét ami körülbelül 14,4V leszabályozza 12V-ra.
Gondoltam sima stabilizátor ic-re de azok maximum olyan 3A környékiek voltak, a helyzet viszont az hogy nekem legalább 6A kellene a 12V-os feszültséghez.
Esetleg áramáteresztő tranzisztorral meg lehetne oldani a problémát?
Előre is köszönöm a választ!
Üdv!
Albert László
(#) Sebi válasza Lacko12 hozzászólására (») Jún 3, 2016 /

Elsőként az a kérdés, szükség van-e rá? Mi az a 12V-os fogyasztó, ami nem tűri a 14,4V-ot? Természetesen meg lehet oldani az említett módon, de azzal lehet számolni, hogy álló motornál nem lesz meg a 12V.
(#) otvenkilenc válasza Lacko12 hozzászólására (») Jún 3, 2016 /

Kapcsolj többet párhuzamosan mindegyiket egy kiegyenlítő ellenállással.
(#) Lacko12 válasza Sebi hozzászólására (») Jún 3, 2016 /

Led szalag vezérlőnél tapasztaltam olyan meghibásodást hogy az eredeti funkciói már nem vagy tévesen működtek, és mivel másra nem tudtam gyanakodni ezért valószínű a túláram miatt jönnek elő a hibák.
Például a szabályzó távirányítóján lévő kikapcsoló gombra nem kikapcsol hanem az alapszíneket kezdi el váltogatni, vagy a módok közt nem lehet váltogatni ilyesmi.
a szabályzó 75W-os viszont egy mellék kapcsolással van összekötve ami a zenei jelet figyeli és annak ütemére illetve ellenütemére vezérli a led szalagokat.
(#) Lacko12 válasza otvenkilenc hozzászólására (») Jún 3, 2016 /

Jelen esetben tranzisztorra gondolsz?
(#) steelbird válasza Lacko12 hozzászólására (») Jún 3, 2016 /

Autóban mihez kell az a pontos 12V?
Mivel az aksin teljes töltöttségnél 13,2...13,6V mérhető, töltéskor pedig 14,4V, ezért minden autós elektronika úgy van tervezve, hogy ezt még el kell viselnie.
(#) Sebi válasza Lacko12 hozzászólására (») Jún 4, 2016 /

Idézet:
„a szabályzó 75W-os viszont egy mellék kapcsolással van összekötve”

Ezt a részt kell megvizsgálni, nem a sok amperes PWM-et. (A hiba is ebben keletkezhet.) Sajnos egy kicsit rajzolni kell, hogy lássuk, miként oldották meg a táplálást: lehet, hogy egyszerűen komolyabb szűrés kell ide és egy zener, ami megfogja az esetleges impulzusokat a 12V-on.
(#) Lacko12 válasza Sebi hozzászólására (») Jún 4, 2016 /

Csatoltam magát az áramkört, a felső nagy téglalap oda kerül az rgb szalag vezérlő.
Az alsó elektronikánál bal oldalra kerül 1 pár rca ami az erősítő vonalkimenetét használja.
Jobb oldalon legalulra megy a negatív 12V, amit az utána lévő kapocsból megkap a szalag vezérlő.
A 3-as kapocs alsó érintkezőjére megy a led szalag pozitív 12V ága, a középsőbe jön be az akksiról a +12V és a legfelsőben pedig szintén a szalagvezérlő kapja meg a +12V-ot.

kjnhb.JPG

(#) Lacko12 válasza steelbird hozzászólására (») Jún 4, 2016 /

Az előző hozzászólásban csatoltam a kapcsolást, nem gyári eszközről van szó hanem saját készítésűről.
(#) Saggitarius válasza Lacko12 hozzászólására (») Jún 4, 2016 /

a Texas LM25118-al lehet olyan aramkort epiteni amire szukseged van. Kombinalt buck/boost konverter, vagyis kepes kisebb illetve magasabb feszultsegrol uzemelni, mint a kimeneti (ebben az esetben 12V), egeszen 10A-ig. (az altalam kert adatok szerint 8-22V bemenet eseten mindig 12V kimenet lesz)
(#) szamóca hozzászólása Jún 5, 2016 /

Kérdésem, hogy az SI-1725 hibrid IC-hez, van-e valakinek valamilyen dokumentáció, adatlap, ajánlott kapcsolási rajz, stb.
Következő: »»   300 / 375
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem