Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   135 / 255
(#) sdrlab válasza gernerakos hozzászólására (») Máj 12, 2016 /

Dehogynem..., megtekered vékony zománcozott huzalból valami merev testre! Csak ekkor a kondival kéne hangolnod...
Vagy ugyanezt egy lebontott gyári csévetestre, és akkor hangolászhatod igen tág határok között, hisz annyi menetet rakhatsz rá, amennyit elfér(de nem kell mindenáron telecsévélni )
Egy induktivitás elkészítésének számtalan lehetősége van...mereven ragaszkodni a gyári szerkezetekhez nem mindig szükséges, vagy célszerű...., egy fontos paramétere van csak számodra - az induktivitása! A többi kb csak másodlagos neked...
(#) dokidoki válasza gernerakos hozzászólására (») Máj 12, 2016 /

Már, ha a tudás és rf gyakorlat megszerzése elején kerülöd a melósabb utat, akkor könnyen lemaradhatsz pont a lényegről.
(#) gernerakos hozzászólása Máj 15, 2016 /

Üdv!
Összeraktam a BFO-t, természetesen nem működik. Kipróbáltam több tekerccsel is, de semmi életjelet nem adott. Szerintem a KF Trafó környékén lesz a gond, mert amúgy a kapcsolát többször is átnéztem, majd szétszedtem és összeraktam újra, mondván hátha beindul, de semmi. Annyit módosítottam, hogy a 40pF helyett 39pF került be, illetve a 20pF helyett 2db 10pF van párhuzamosan kötve.
Időközben kaptam egy javaslatot egy rádióamatőr ismerőstől, hogy próbáljam meg úgy, hogy két rádiót egymás mellé teszek, mert akkor esélyes hogy úgy "zavarják" a rádiók egymást, hogy tudni fogják demodulálni az adást. Jelentem működik, csak nagyon macerás.
(#) Gafly válasza gernerakos hozzászólására (») Máj 15, 2016 /

Örülök, hogy most így "két rádióval" hallasz valamit
Ott elveszítettem a fonalat, hogy melyik BFO kapcsolással küzdöl?
(#) gernerakos válasza Gafly hozzászólására (») Máj 15, 2016 /

Ez a BFO rajza

Tegnap, 8 óra előtt kicsivel hallottam is magyarokat 80 méteren, de ez is érdekes, mert az egyik rádió, ami csak az oszcillátor jele miatt van bekapcsolva, nem tudja a 80 méteres sávot, csak a 40-est, így gondolom az oszcillátor felharmónikusát használtam, viszont így volt egy állandó sípolás a forgalmazással párhuzamosan. 40 méteren merre szoktak lenni magyarok?
(#) kendre256 válasza gernerakos hozzászólására (») Máj 15, 2016 /

Ha a kapcsolást szilícium tranzisztorral építetted meg (BC212, vagy hasonló PNP), és a tápfeszültsége 6V körül van, akkor a 3,3 kOhmos bázisosztó alsó tag helyett legalább 10 kOhmosat tennék be (de el lehetne menni 22 kOhmig is akár, baj nem lehetne belőle, csak legfeljebb elindulna...). A 3,3 kOhmmal 6V tápfeszültségnél olyan kicsi a bázisfeszültség, hogy egy szilícium tranzisztor ki sem nyit.
A másik kérdés, hogy próbáltad a visszacsatoló tekercs kivezetéseit megcserélve is? (Ha nem jó a visszacsatolás (nem pozitív) sosem gerjed be egy oszcillátor.)
(#) gernerakos válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 15, 2016 /

Pontosan Bc212-vel próbáltam, keresek 10K-s ellenállást és megpróbálom azzal. Próbáltam felcserélve is, úgy sem ment.
(#) elektroncso válasza gernerakos hozzászólására (») Máj 15, 2016 /

Szia.
Én amikor csináltam, akkor nekem sem indult el elsőre. Hiába cserélgettem a visszacsatoló tekercs kivezetéseit, egyszerűen nem indult. Nekem az hozott megoldást, hogy a visszacsatoló tekerccsel sorba kötött ellenállás értékét csökkentettem, ezzel növeltem a visszacsatolás értékét. De persze én Ge tranzisztort használtam.
(#) gernerakos hozzászólása Máj 15, 2016 /

Beraktam a 22K-s ellenállást, így sem ad életjelet. Mivel Most nem is hallani amatőröket, megépítem ezt: Bővebben: Link, hogy kiderüljön, működik-e. Az a kérdésem, hogy hova kössem?

Bátran kötheted bárhova, ezzel nem csinálsz bajt. Ez egy egyszerű nagyfrekvenciás mérőfej, "végigtapogathatod" vele az áramkör összes pontját. Működő oszcillátor esetén a tranzisztor kollektorán van a legnagyobb jel, ott próbálkoznék. Mint minden mérőfej, ez is beavatkozik valamelyest az áramkörbe, lehet olyan eset is, hogy a működő oszcillátor leáll, ha ezt csatlakoztatod.
Milyen diódával csináltad meg? Ilyen mérőfejhez nagyfrekvenciás, kis kapacitású dióda kell. Legjobb valamilyen germánium tűs dióda, vagy valami spéci nagyfrekvenciás schottky, az 1N4148 és hasonló kommersz diódák felejtősek, azokkal nem fog jelezni.

A cikkben írt OA1160-assal építettem meg. Próbáltam csökkenteni a visszacsatolótekercs utáni ellenállást, sikertelenül.

Mekkora egyenfeszültségeket tudsz mérni a tranzisztor emitterén, bázisán és kollektorán a földhöz (+ táphoz) képest?

A földhöz képest a kollektoron 0,05V, a bázison 4,14V, az emitteren semmi. A + táphoz képest a kollektoron 6,05V, a bázison 1,95V, az emitteren 1,65V.

Ebből az látszik, hogy a tranzisztor munkapontja még mindig nem jó. A BE dióda még nincs nyitva (0,3V van a 0,5-0,6V helyett), 1,6 mA kollektoráram folyik csak. Lehetne még növelni a bázisosztó alsó ellenállását, próbálj meg oda is 47 kOhmot rakni.
(Neked jelen esetben, ebben a kapcsolásban a + a "föld" )

Beraktam a 47Kohmot. Most a +hoz képest a kollektoron 6,11V a bázison 3,06 az emitteren 2,1V van. De még mindig nem megy.

Vagy nem jól mértél valamit, vagy valami nem jól van bekötve, mert a bázis és az emitter között nem szabadna 0,6-0,7V-nál nagyobbnak lennie, most pedig kb. 1V van.
De ettől függetlenül most is próbáld meg megcserélni a visszacsatoló tekercs kivezetéseit.

Tudod mit, egye fene, a biztonság kedvéért összerakom újból, teljesen elölről, mert lehet valamit elkötöttem, csak annyira nézem, hogy nem látom...
(#) gernerakos válasza gernerakos hozzászólására (») Máj 15, 2016 /

Újra összeraktam, megmértem megint. Most leírom a mérések eredményét "sima" és felcserélt visszacsatoló tekercsel is.
Sima állás: kollektor: 6,11V bázis 2,7V, emitter 2,02V.
Fordítva:kollektor 6,11V, bázis 3,5V, emitter 2,6V
Gondolom az első, felállás lesz a jó, de ha úgy van bekötve a tekercs, akkor sem ad életjelet. Szerintem egyébként a KF trafó a gyenge láncszem, a többi mind új, bolti alkatrész. Meg trafóban ugye nem volt kondenzátor, valakivel itt 300pF-ben maradtunk, ez most oda van kötve, párhuzamosan a trafóval, ahogy kell. Próbáltam azt is, hogy megfordítom a trafót, (ugye alulról nézve az egyik oldalon 3, a másikon 2 láb van, és a 3 lábas két szélső kivezetését használom, jó ez így? ) de semmi. Egyáltalán helyes ez a 300pF?

Szerintem megy az a kapcsolás valószínűleg a második változatban, mert akkor nagyobb a kollektorárama. Valamelyik esetben biztosan megy, mert oszcilláció nélkül egy tekercs kivezetés csere semmilyen munkapontváltozást nem okozhatna. Csak valószínűleg más frekvencián megy, azért nem hallod a rádión.
Kerestem pár rádió kapcsolási rajzot, azokban 500 pF körüli kapacitások voltak a tekerccsel párhuzamosan, de volt olyan is, ahol 1 nF volt. A két szélső kivezetését kell használni a trafónak.
Amit csináltál mérőfejet, azzal sem lehet semmi feszültséget mérni a kollektoron?
(#) szsrobert válasza gernerakos hozzászólására (») Máj 15, 2016 /

Magyar nyelvu forgalmazas 3615 es 3768 korul szokott lenni.
Neha 40metwren is hallok.14070en a psk szinte folyamatos, 23h korul is lokik neha, pesig elvileg nappal terjedo freki.

sipolas 2 freki kulonbsegi frekvenciaja.Pl. 455khz es 454khz->1kHz sipolas.

Még nem mértem semmit azzal a fejjel, mindjárt összerakom. Gondolom akkor tényleges földhöz, tehát a táp GND-hez kéne mérnem feszültséget. Mivel elég széles tartományban tud venni a rádió (13-100 méterig, plusz a közép és hosszúhullám, egyébként méterben van skálázva a rádió) végig tudok menni ezeken a sávokon, hátha valahol meglelem az oszcillátor jelét.
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Máj 15, 2016 /

Csak az a baj, hogy ott nem tud venni a rádiód, ahol az oszcillátorodnak működnie kell. A hosszúhullám, és a középhullám között. Ha túl kicsi lenne e rezgőköri kondi, esetleg belemehetne a KH sáv aljába 520 kHz -től felfelé.
Én inkább egy forgókondit kötnék a rezgőköri tekercsre, annak az állásából meg lehet saccolni a szükséges kondi értékét. mikor tekergeted a forgót, azért legyen rajta a szondád, hogy lássad, ha leáll a rezgés.
(#) gernerakos válasza pucuka hozzászólására (») Máj 15, 2016 /

Az a baj, hogy istennek se találok 1Mohmos ellenállást, hogy megépítsem a szondát. Egy zsebrádió forgókondia jó lesz oda?

Váltakozó áramú szempontból igazából a táp mindkét pontja földnek számít. A 100 méteres hullám 3 MHz-es frekvenciájú, annál biztosan lejjebb rezeg az oszcillátor. Ha van középhullámú rádiód, azzal inkább megtalálhatod, az 500 KHz-től megy 1,6 MHz-ig.
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Máj 15, 2016 / 1

Jó lesz oda a zsebrádió forgó kondija is, de legyen hozzá készenlétben egy 47 pF körüli is.
Az 1 Mohm helyett 100 kohm -tól felfelé bármi jó. A szondádat próbálgathatod a működő zsebrádió oszcillátorának vizsgálatával.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2016
(#) kendre256 válasza gernerakos hozzászólására (») Máj 15, 2016 / 1

Ha találsz párszáz kOhmos ellenállást, az is jó. Középhullámú zsebrádió forgókondija jó, párhuzamosan kötheted a mostani 300 pF-os kondival.

Sehol semmi. A szonda sem jelez semmit se. A rádió sem... Valahogy nagyon nem akar ez működni.

A rádió oszcillátorán mit mutat a szonda? Ha ott mutat, a szonda működik. Akkor már csak addíg ügyeskedj, hogy az oszcillátorodon is működjön.
(#) gernerakos válasza pucuka hozzászólására (») Máj 15, 2016 /

Az oszcillátoron belül merre mérjek?
Itt van a rádió rajza, a Spidola 242 az.

T2 kollektorán. Lehet, hogy le fog állni az oszcillátor, akkor csökkentsd a szonda bemeneti kapacitását 20 - 47 pF -re.
Következő: »»   135 / 255
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem