Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
A 70m nem nagy táv, én "nekimennék" egy árnyékolt utp (=STP/FTP) kábellel. Nyilván szubjektív, hogy mi az a csillagászati ár, amit még hajlandó az ember kifizetni kábelért, de olyan 200ft/m áron fogsz találni kábelt.
Fóliával árnyékolt utp, merev Cat6 FTP, hajlékony DMX kábel A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2016
Idézet: „De az MHz-es nagyságrendre vonatkozik, én pedig kHz-es nagyságrendet használnék.” Azt Te csak gondolod. Igazad is lenne, ha a kommunikáció egy darab folyamatos színuszhullámból állna. De a kHz -es impulzus sorozat sávszélessége legalább pár MHz. Azt is át kell vinni. A megoldást a tápvonalak között keresd, a legnagyobb átviendő frekvenciára számold a tápvonal paramétereket. Bővebben: Link Méréssel úgy tudod meghatározni a hullámimpedanciát, hogy 100 m tápvonalnak a legnagyobb átvinni kívánt frekvencián szakadásnál megméred a kapacitását, és rövidzárnál az induktivitását. A kettőből számíthatod a hullámimpedanciát.
Szia! Jogos részben a kérdés, mert valóban 120 Ohmmal szokták ajánlani, de vannak UTP kábelek amik 115 Ohm körüliek és létrejön némi reflexió. Kérdés ez mennyiben zavarja az átviteledet. Nekem lezáratlan RS485 és DMX protokoll esetén egy egész címnyi tévesztésem volt. Azaz jobb pontosan lezárni - de ebben az adatlap is segíteni szokott, mármint a kábel gyártójának adatlapja. Ők hivatalból úgyis be kell mérjék a terméküket.
Szimmetrikus átvitelnél az árnyék nem feltétlenül fog javítani az átviteleden. Sőt ronthat is bizonyos esetekben. Sokat számíthat még a kábel megengedett hajlítási sugara is. Cat3, CAT5e és CAT6 hálózatokat mértem. Nagyon durva különbségek voltak a hajlítás miatt - jellemzően a csatlakozóhoz közel. Mindez azért főként, mert az olcsó munkaerőt a kivitelezőknél - műszerész helyett a villanyszerelő jelenti. Ahol dolgoztunk - más szemetét kellett rendberakni. A villanyszerelő meggyőződéssel állította, hogy ő CAT6-os kábelt és csatlakozókat használt - ott CAT6 átvitelnek kell lennie. Megkérdeztem tőle: "Mérési jegyzőkönyv van róla?" Csak hümmögött. Hoztunk egy Fluke és egy Agilent műszert. Sok csatlakozás jó ha CAT3 -nak megfelelt. Mindössze azért, mert hagyományos villanyszerelő dobozokat használtak a mély dobozok helyett. Így eleve nem volt biztosítható a gyárilag előírt, minimális hajlítási sugár. Volt olyan csatlakozó amit 15x szét kellett szedni és áttűzni, újraszerelni, mire a műszer is elfogadta CAT6-nak. Ha jól szerelt a rendszer, 1200m-t is tudhat maximum 2 pont között az RS485, de az UTP- max 180m-re van kitalálva, főként a keresztmetszete miatt.KNX (EIB) buszkábel vastagabb. Jobb választás lehet.
Amit én írtam, saját tapasztalatom DMX rendszerrel. Vittem már dmx-et cat5, cat5e, cat6, cat7 kábeleken, az árnyékolás megléte/hiánya meglátszik a távolság növelésénél. Nyilván a legjobb neki a dmx kábel. Én ezekből indultam ki.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget mindenkinek!
Mint a kérdésekből valószínű kiderült, nem volt még közöm nagy távolságú kommunikációhoz, így lenne még néhány kérdésem: SN75176 meghajtókat tervezek használni 5V-os elektronikával és 12V-os rs486-tel. Ezt a szintillesztést megoldhatom egy ilyen elektronikával? Ha egyszerre két eszköz akar adatot küldeni, abból rövidzárlat lesz, igaz? Kiküszöbölhető ez valami kapcsolással, vagy nagyon figyelni kell az időzítésekre/esetleg egy külön szál drótot kell fel/le húzkodni amikor valamelyik IC küld és addig egyik sem küldhet, amíg ez a szál drót ebben az állapotban van? 6-8 végpontot szeretnék használni, ebből 1-et kivéve a többit távtáplálással. 5V-os elektronikák, 12V-ot tervezek vezetni és a végpontoknál stabilizálni belőle 5V-ot. Az távtáplált végpontok összesen nem ennének többet 2-4A-nél. Ezt még elküldhetem egy UTP kábel két szálán?
Egy nagyon kezdő kérdés. Adott egy 220V -> 12V toroid trafó. Erre van kötve egy mag nélküli tekercs (szerszám mágnesezettség-mentesítő). Működik is rendesen de gyanítom, hogy túl erős, illetve szeretném csökkenteni a teljesítményét, mert nagyon hamar melegszik. Jelenleg a 220V 800mA-es biztosíték vagy kiég vagy sem bekapcsoláskor, tehát valahol itt van a csúcs áramfelvétele.
Mit kell beleforrasztani és melyik végére hogy kb 3/4-e vagy fele legyen a teljesítménye? Köszönöm!
Talán tehetnél bele egy megfelelő méretű egyenirányító diódát a trafó és a 230V közé. Az a hálózati váltóáramodnak csak az egyik félhullámját engedné tovább a trafó felé. Ha nem jó, majd valaki kijavít, de ezt szoktam alkalmazni a túl fényes karácsonyfaizzóknál.
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2016
Kell mindkét félhullám, mert különben nem működne :/
A 220 V -os oldal elé tegyél 220 V -os izzót sorba, akár többet is párhuzamosan. Jót tesz a lágyindításnak is.
Ezt ismerem, csak gondoltam elcsúszhat az időzítés. De akkor jó.
A 3. kérdésre valaki tudja a választ? Mindenképpen külön kábelen kell vinni a tápot, vagy nem zavarná az rs485 jeleit?
Az RS485-öt nem fogja zavarni, de a 2-4 A-es terhelés már viszonylag sok egy UTP-nek. Teszteld le, hátha...
Szia! Tudn valaki nekem segíteni? Egyenáramú szénkefés motort kéne késleltetve lágy indítani. 2Db IRLB4030 Fettel kéne megoldani. Van egy állandó 12v táp és egy 12v pozitív kapcsolt vég.
Öt másodperccel késleltetve és öt másodperc alatt kéne felfutni a motornak. Megoldható? Köszönettel Péter (nem vagyok szaki)
Szia! Milyen kommunikációs protokollt szeretnél használni? Full duplex (4 vezetékes busz) vagy half-duplex? Alapesetben minden egység vagy nod vételkészen kell legyen (slave), 1 master pedig ad.
2 vezetékes. A kérdés abból adódott, hogy valahol olvastam, hogy ha egyszerre ketten adnak, és az egyik éppen fel, a másik meg lehúzná a buszt, akkor zárlat következik be és mindkét végpont megsérül, akár tönkre is megy a driver IC.
Ha ilyen esetben tényleg tönkre megy, akkor aggódok csak az időzítés miatt. Ha csak simán az adatcsomag sérül, az nem probléma, az nem hardveres meghibásodás, le lehet kezelni. Szóval ha véletlenül pont egyszerre kezdenék küldeni az adatot (két master is lenne a buszon, ami eseményszerűen bármikor adatcserét kezdeményezhet, meg még jópár slave), akkor sem szenved hardveres sérülést semmi? A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2016
Persze, hogy megoldható. Legegyszerűbben talán egy 555-ös monostabil áramkörrel. 12V ideális táplálás neki.
Hello! Ha nem vagy túl igényes a pontos időzítésre és felfutási meredekségre/változtatásokra, akkor viszonylag egyszerűen is meg lehet oldani. Pld. ehhez hasonlóan. De várhatóan nagyobb áramok vannak, (nem írtad) így célszerűen nem a műveleti erősítővel, hanem valami "keményebb meghajtóval" zargatni a Fet-eket. Pld. TC4420 meghajtóval. (De motorok PWM vezérlésének van külön topikja..)
Az UTP kábel erének átmérője 0,321 mm (AWG28) keresztmetszete 0,0810 mm2, az ellenállása 0,213 ohm/m (duplán). Ebből kiszámolhatod, hogy mekkora árammal terhelheted.
Ezek szerint 12V-on át se menne 3A? 12/(140*0.213) = 0.4A
Akkor külön kábel kell neki, ráadásul elég nagy keresztmetszettel. 140m-nek lehet maximum 4Ohm ellenállása. Ha a csatlakozásokat nem vesszük figyelembe, de ezért legyen mondjuk 2Ohm a megengedett. Ez alapján, ha rézről beszélünk 0,0167mm^2/m*Ohm fajlagos ellenállással, ez kb. 1mm^2-es keresztmetszet. És még így is bizonytalannak tűnik ez a 2Ohm Úgy alapjában véve is rossz ötlet 12V-on ilyen távra 3A-nyi áramot továbbítani, vagy valami más hülyeséget csinálok? A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2016
Én nem tenném, azért kerestem ki az adatokat, hogy saját magad számolásával meggyőződj. Ez a távtáplálósdi max 100 mA -ig jó. A trafó 3 - 4 A -es tekercsét is 0,8 - 1 mm -es drótból tekerik, és az a néhány 10 menet korántsem hosszú.
Távtáplálásnál érdemes a kábel által megengedett legnagyobb feszültséget használni, és abból előállítani a helyi tápfeszültséget. Így lesz az átvihető teljesítmény a legnagyobb. Természetesen nem analóg feszültségszabályzóval, hanem kapcsolóüzemű DC-DC konverterrel. Ez hasonló megoldás lehet a POE specifikációhoz.
Emlékeim szerint létezik AWG26 UTP kábel is, keress olyat.
A vezetékes hírközlésben hosszú kábel esetén áramgenerátorral szoktak távtáplálni. Ebből az áramból állítják elő a helyileg szükséges feszültségeket az távtáplált vonali erősítőknek, és repeatereknek. De azért meg kell nézni a korlátokat is. 3 - 4 A még combos koaxoknál is soknak tűnik.
Köszönöm szépen a válaszokat!
Ezek alapján lehet, hogy inkább saját tápot kapnak a végpontok. Viszont ebben az esetben hogyan lehet kiküszöbölni a potenciálkülönbséget az egyes végpontok tápjai és a busz között?
A gigabyte alaplapi integrált hangmodul megadta magát. Egy Creative CT 4810 hangkártyával üzemel, de szeretnék egy előlapi kivezetést megkonstruálni mert elég rövid a füles zsinórja. Lehetséges ez a művelet ezen a hangkártyán? Nem igazán tudok eligazodni a kártya kivezetésein.
A gigabyte alaplapi integrált hangmodul megadta magát. Egy Creative CT 4810 hangkártyával üzemel, de szeretnék egy előlapi kivezetést megkonstruálni mert elég rövid a füles zsinórja. Lehetséges ez a művelet ezen a hangkártyán? Nem igazán tudok eligazodni a kártya kivezetésein.
Helló István! Nekem nem a szinekkel van gondom, hanem a kártyán van három többlábú tüskés modul /vagy minek nevezzem/ Pillanatnyilag nem tudom kiszedni hogy megnézzem a feliratokat mert még alszik a társaság / de arra gondoltam hogy esetleg ezek valamelyikére kellene rádugni egy csatlakozót az előlapi kivezetés megalkotásához. Régi alaplapról szedtem le hang-mikrofon modúlt, csak azt nem tudom hogy mit hova forrasszak. Vagy a jumperen is állitani kell, nem tudom. Leszedtem a manuálját, de sokkal okosabb nem lettem. Ha ne voltam érthető, jelezz. Egyébként kösz a gyors reagálást, és elnézést, de a billentyűzeten nincs hosszú i betű.
Talán még annyit, hogy rákerestem a guglin a "Hangkártya perifériák"-ra, de nem lettem okosabb.
Még egy adalék, ha nem vagyok a terhedre:files2.europe.creative.com/manualdn/Manuals/TSD/790/English.pdf
A panelon lévő tüskék csak bemenetek.
Ha a kimenetet kell hosszabbítani, mindenképp a (zöld)jack csatlakozóra csatlakozva tudod megtenni. Ha feltétlenül gépházon belül akarod megoldani, akkor vagy visszavezeted a bedugott jack csatlakozót a kártya mellett, vagy forrassz vezetéket a zöld jack forrpontjaira, és úgy tudod az előlaphoz elvezetni egy (minimum) 3 eres vezetékkel.
Én is hasonlóan képzeltem el a megoldást, ha már a hangkártyáról nem lehet. Van itt néhány rossz egér, valamelyikről levágom a vezetéket. Kösz a választ.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |