Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm a válaszokat.Az van hogy nem csak megprobálni szeretném hanem egy ruhaboltos pavilonban folyamatosan használni.Tehát ha ez nem a legjobb megoldás akkor neki sem fogok.Azért lett volna ez az ötlet mert mindenképp 4 hangszórót szeretnénk használni. Néztünk aztali 4 hangszórós erősítőt de kevés jó választék van és amit találtunk azok meg 80 körül vannak hangszóró nélkül.Ezért fordult meg az ötlet hogy mi lenne ha egy 4x40w autó rádiot használnánk.
Nem tudom, mitől félsz. Hogyan oldanád meg másként? 12V 5A az 60W. Az erősítőd 4 csatornás, max 20W csatornánként, ez 80W kimenő, kell neki 120W bemenő, ha teljes hangerőn hallgatod. De írtad, hogy pavilonban lesz, biztosan nem fog még 40%-on sem menni az erősítő, tehát elég neki a 60W.
Nem ismerem az adapteredet, de az szinte biztos, hogy nem közvetlenül képes a laptopot üzemeltetni. Ez általában úgy valósul meg, hogy a saját akkumulátoráról megy a készülék, amit esetleg közben folyamatosan töltöget az adapter. Ez nem tűnhet lényeges különbségnek, de mégis az, mert a számítógép nem a töltőt, hanem az aksit látja.
Javaslatom szerint, vásárolj egy 12V-os kisebb akkumulátort (pl. ilyet), és ezt töltsd folyamatosan, és így tápláld az autós fejegységet. Így egy lényegesen "jobb minőségű" egyenfeszültséged lesz, és még a memóriát sem fogod elveszíteni kikapcsoláskor. A fejegységben szinte semmilyen tápfeszültséget szűrő képesség nincs, hiszen az autó akkumulátora nem lüktet, nem szaggat, tökéletesen sima jelet ad (és még így sem ritka az 1 farád nagyságrendű segédkondenzátor az autó hi-fi világában Ilyenek. A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2016
Jól összezavarjuk szegény srácot. Egyik azt írja jó, másik hogy talán, harmadik pedig hogy egyáltalán nem jó! Mi lesz ebből?
A mi laptopjainknál kimondottan figyelmeztettek, hogy akkumulátor nélkül csak a saját töltőjéről nem használható.
Ha nem segéd-akkumulátor, akkor más pufferre van szükség. De ha a töltő nagyfrekvenciás, akkor nem mindegy milyen a puffer, ezért gondoltam inkább az akkumulátorra.
Egyébként én nem foglalkoznék ezzel. Ha 12V 5A van ráírva, akkor ennyit tudnia kell. Az eddigi tesztelt laptop tápjaim a ráírt áramot bírták, sőt, még kicsit többet is, utána közbelépett az áramkorlát, és kikapcsolt a táp kis időkre. Ha csökkentettem az áramot, akkor újra ment minden a rendes kerékvágás szerint. De Vladcepes biztosan nem maximális hangerőn akarja hallgatni a 4x20W-os erősítőjét. Egy gyors teszt mindent el fog dönteni. Ha tönkremegy a táp, akkor azt, ha fél órán keresztül megy nagy hangerővel, akkor azt, hogy használható.
Ez a laptop használata akksi nélkül pedig érdekes téma, mivel sokan azt ajánlják, hogy vegyük ki az akksit, ha adapterről használjuk, és két hetente-havonta merítsük le, majd töltsük fel. És egy logikai magyarázat: ha lemerült az akkumulátorod teljesen, akkor hogyan tudja az adapter felölteni azt, plusz mellette a gép hogyan használható? Ebből következik, hogy a laptopok akkumulátor nélkül is használhatóak, csak az adapterükről. Idézet: Képes az, lehet kivétel, de eddig ilyennel nem találkoztam.„Nem ismerem az adapteredet, de az szinte biztos, hogy nem közvetlenül képes a laptopot üzemeltetni.” Szerintem próbálja csak meg, a külön akku szerintem felesleges (főleg egy ilyen kicsi), tényleg csak a memória miatt lehetne értelme. De lehet, hogy nem fogja ott hagyni összeszerelve... Idézet: Van ott szűrés, hiszen a generátor is lüktet, meg a gyújtás, a ventilátor is bezavarhat. Az erősítők 1F-ja nem szűr, hanem puffer, a basszus nagy áramainál segít a rendszernek. „A fejegységben szinte semmilyen tápfeszültséget szűrő képesség nincs, hiszen az autó akkumulátora nem lüktet, nem szaggat, tökéletesen sima jelet ad (és még így sem ritka az 1 farád nagyságrendű segédkondenzátor az autó hi-fi világában Ilyenek.”
Köszönöm a hozzászólásokat!
Nem zavarodtam bele Akkor lesz egy próba aztán kiderül,ahogy írtad max a táp bedöglik. A laptopom akkuja kb 4-5 éve meghalt. Szétszedve kibelezve azért külön az akkuk jók villanylámpába ,morzsaporszívóba felhasználtam(tehát gondolom az akku elektronikájánál van az amiről egy két helyen olvastam,hogy van egy bizonyos X idő-db töltés aztán kampec) -tehát az akkuk jók,de ez most nem idevaló. Azóta vagyis vagy 4-5 éve a laptopot akku nélkül használom a saját adapterével. Semmi gond nincs vele csak ha áramszünet,vagy este lekapcsolom akkor a wifit elfelejti de csak ennyi problémája legyen. Üdv! UI: de gondolom egy ilyen Bővebben: Link már bírná rendesen. Ha még egy ilyet is kell beruházni még mindig beljebb lennék mint a 80 ezres erősítővel. A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2016
Üdv!
miután megjött a tápegység (12V5A kapcs.üzem), és túl jutottam a deszkamodell-teszteken, elkészül(t) a dobozolás (na jó, még csak 80%-ban van kész). Még nincs rendesen befestve, de a szellőzést már tudom tesztelni. Kb egy órás 3/4 hangerős működtetés után az autórádió végfok-bordái (két kis Pentium 3 bordával megspékelve), 70...72°C -os lett. Mindez passzív elrendezésben, és ilyenkor a 'légbeömlő' rácsnál érezhető a légmozgás. Ez sok, vagy bírja a rádió a 75-80°C-t? Mert ha a 22°C -os műhelyben ennyi, akkor nyáron a 28-30°C -ban több lesz. Gondolom az autóban sincs neki túl sok légmozgás a műszerfal alatt. De ha kell, forszírozhatom is.
Jobb lenne 50 fok alatt tartani, melegben még akkor is jó 10 fokkal több lesz majd.
Nem csak a bordánál van 70fokC, hanem a nyákon is, ahol a kondik vannak. Mindennapos használat mellett ilyen hőmérsékleten ki fognak száradni, és a hangzás folyamatosan fog romlani. Amit én javaslok, hogy rakj be egy kis ventit, minimális fordulatszámon. Ez a kényszerkeringés le fogja húzni 50fokC-ra a borda hőmérsékletét. Próbáld meg olyan helyre rakni, hogy a levegő a bordákon keresztül menjen. Az is lehet a gond, hogy a bordában nem tud alulról a levegő bejutni (nem látom, mi van alatta, gondolom a doboz.), így nincs keringés. Ha felemelnéd a bordát 2cm-re, a doboz kapni lábakat (minimum 1cm), és a borda alatt kifúrnád a dobozt, akkor be tudna jutni a levegő a bordák közé. Ezután lehet, hogy a felső nyílást, ahonnan most belógatod a hőmérő szenzort, raknék egy pici ventit, szívásra állítva. Így minden légmozgás pontosan a bordák között menne végig. Jó hatásfok, minimális zaj.
szerk: Vagy csak elég lenne a doboz hátulját kifúrni az alsó részen, így bejut a levegő, fent meg kimegy. Csak arra vigyázz, hogy ne tudják betolni teljesen a dobozt (2-4cm-es valami támaszt rakhatsz a hátsó lapra). A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2016
Eredetileg is úgy terveztem meg a házát, hogy passzív és aktív hűtése is lehet. Most már szárad a festés, hétfőn remélhetőleg össze tudom rakni majd.
Persze, felkerült egy venti, és találtam egy 'gyári szabályzó' panelkát (10x20mm, két tranyó, ntc, stb), így teljesen csendben marad a venti. Ha teljesen kész lesz, majd rakok fel képeket. Az a furcsa, hogy a rendeltetési helyén (az autóban, a műszerfalban) gyakorlatilag semmi légmpzgàs nincs, azaz ott nem hogy 70, de valószínűleg a 90°C -t is simán túllépi.
Az méf csak a borda. A végfok ettől is melegebb lesz. Ez nem túl jó.
Nálam két fejegység is működik autón kívül, de egyik sem melegszik. Igaz én a saját végfokjaikat nem használom, de kipróbáltam azzal is, és kellemes 50°C körül volt a háta, ami maga a hűtőtönk is egyben.
Ezt a magas hőmérsékletet kb 1óra folyamatos, 2/3-os hangerővel bömböltetés után mértem, úgy, hogy mind a 4 csatornán 4ohm (Blaupunkt TCS1712) hangszóróval terheltem.
Most, hogy venti van rajta, 50°C -ra ment fel max. (arról még nincs fotó, ezeken csak összeállítottam, hogy tesztelhessem) A hőmérsékletet a két bónusz-borda között, az eredeti tönkre szorítva mértem. A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2016
Ha így vagy vele elégedett, akkor nem kell tovább piszkálni.
Ha van audió kimenete a készüléknek (enyémeknek van -több is-), akkor inkább azt célszerű használni, és külön erősítőt mozgósítani a "bömböltetéshez". Biztosan tudod, az adatlapi 40W-ok, erősen túlzóak, valahol 10W körül lehet a max teljesítmény, és az is rogyadozik ha egy szubládát kötsz rá.
Mint hangerőileg, mint szolgáltasáilag a végletekig meg vagyok elégedve evvel a rádióval. Ha tehettem volna, át is szereltem volna, amikor autót cseréltem.
Persze, tudom hogy messze van a 4x40W, de én sose voltam ilyen 'watt' kergető: ha tetszik amit hallok és ahogy hallom, akkor nekem mindegy hogy 10W-ot hallgatok vagy 100-at.
Mint írtam korábban is, ha elégedett vagy vele, akkor tilos bármit is piszkálni rajta.
A szolgáltatások tekintetében szinte már túlzás amit az enyémek is kínálnak. Persze ezek az audió kimeneteket használva ugyanúgy megvannak. A hangnyomás iránti vonzalom eltérő. Nekem -öregségem ellenére- kimondottan igényem van rá, és mióta nekem is van 2.1-es rendszerem (nem olyan kis PC-s izé), azóta új dimenziók nyíltak meg előttem. Egy "koroníta" bulit meg se tudnék hallgatni ha a clip led nem villanna fel néha.
SZIA ! Légyszi adj már egy tippet nekem is ilyen auto rádióm van de ha bekötöm csak villog semmi hang se kazettán sem a rádió
Valószínűleg nem bírja a tápegységed a terhelést, vagy rosszul kötötted rá a hangszórókat.
Sziasztok!Segítséget szeretnék kérni,a szobába bekötöttem egy Audi concert 3 rádiót adapterrel.Tökéletesen működik,viszont a rádiógombok nem világítanak,és ebben szeretnék egy részletes segítséget kérni,akkár rajzal is.Részletről részletre,hogy végre vílágítson.Rádiót úgy kötöttem be,hogy a sárga vezetéket,és a pirosat összeforasztottam,és ráforassztottam az adapterre,míg a fekete kábelt az adapter másik végére.Köszönöm a segítséget!
Szia!
A régebbieknél a tápcsatlakozó 6-os lába (test melletti) volt a gombvilágítás bemenete. Úgy tudom, hogy a Concert 2 és 3 a CAN-BUS-ról kapja a világítás vezérlést. Itt van egy leírás a Concert 2 átalakításáról, talán segít.
Egy kérdést egy helyen tegyél fel és csak egyszer. Egy napon belül harmadszor teszed fel, két helyre.
Sziasztok!
Van már nem használt autós magnóm, aminek nagyon használtan értéke nincs, kidobni pedig sajnálja az ember, mert baja nincs. A műhelybe szeretnék készíteni egy rádiót belőle. Nem kell nagy teljesítményekre gondolni, csak szóljon a rádió. És most jön a lényeg. Az antenna részt miként lehet jól megoldani? Elég lehet ha csak egy régi rádió antennáját használnám, esetleg megérné ilyen régen tv-khez használt szobaantennát használni a jó vételhez? (Bocsi ha az utóbbi esetleg nagy hülyeség, de mintha úgy rémlene, hogy FM vételre is alkalmas lehet)
SziaI
Dugj bele egy méteres drótot oszt jónapot. Autóantenna csak ellensúllyal (nagyobb fémlemez) működik, a tévéantenna a talpponti impedanciája és frekvenciája miatt kétséges.
Ahogy mondta Kadarist mester, darab drót bele és készen is van.
Igényesebb megoldás esetén kell csatlakozó. Aztán amikor kerestem börzén dugót, komplett (gyári) antennát kaptam 500-ért Mivel a kapcsolószekrényre tettem, ezért az ellensúly is megvan. Másik kérdés amit nem tettél fel: Miről tápláljam?12V+ táp, lehetőleg nem kapcsolóüzemű (lásd antenna mögött, fekete doboz). Esetleg ha akad, akkor valami kivénhedt akku (elem), hogy ne felejtse el az állomásokat... A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2016
Nem tudom hol laksz, pedig ez fontos alaptényező. A darab drótos megoldás főleg Pesten és közvetlen környezetében ad értelmes eredményt.
Nálam, Pesttől 50 km-re is működik a télikertben, de a pincében lévő műhelyben már egyáltalán nem. Egy darab alumínium csőből hajlítottam egy dipólt (csak egy kopasz dipólt minden egyéb nélkül), amit egy balun-trafóval asszimetrizáltam, és ezt a 75 ohmos antenna jelet, koax kábellel levezettem a pincébe. Annyi adót tudok fogni, ami nem fér el a memóriában, köztük számos szlovák, román és egyéb idegen nyelvű adókat is. Nálunk a Music-FM a kritikus pont, amit elvileg 30 km-es körben ad Pest, így 50 km-re fogni már sikernek számít. Idézet: Pedig de. Átalakított PC táp és nincs hangerő gondod sem. „Miről tápláljam?12V+ táp, lehetőleg nem kapcsolóüzemű (lásd antenna mögött, fekete doboz).”
Az is játszott, de lusta voltam lyukakat fúrni a kapcsolószekrényre
Aztán kaptam Sebi mestertől eme tápot ajándékba. Aminek a szekundere speciális anyaggal volt szigetelve (amelynek hatására a zománc eltűnt a rézről). Szerintem azóta is csuklik szegény, pedig nem Ő hibás, viszont elvoltam a szekunder újrafűzésével egy napot... Hangerő gond azért ezzel szokott lenni: Ha nagyon nekivadulok, akkor megrángatja a tápot és meghülyül a vezérlés -> minden gomb megnyomására csak hangosabb lesz A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2016
üdv!
ebből a trafo-ból szeretnék egy tápegységet csinálni egy szoba üzemű autó rádionak! hogyan tudnám legegyszerübben megcsinálni ha egyátalán lehet? köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |