Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Egy 6l6 SE + két ECC 83 alkotta erősítőhöz milyen áramra méretezzem a secundert? 100 mA bőven elég, nem? Vagy inkább 150? 71 mA anódárammal jár a 6l6, az ECC-k, összesen max15
Minden megvan kivéve a táptrafót, és a csicsedlit (kondi, ellenállás, stb.)
![]()
Nekem van egy pár HS280, x váltója remix fóliára kikondizva
![]() ![]() ![]()
Kocos
Hétvégén megnézem pontosan mennyi van és milyenek oké?Most kaptam egy kupac trafót,azok között van,de nem tudom pontosan mennyi van belőle.Nekem kettő kell,a többi bartell tárgyát képezi... ![]() üdv.
Köszi! Mi az a bartell? már többször is olvastam itt
![]()
Akkor én rosszabbul állok. Nekem csak a csövek vannak meg. Trafó semmi, csicsedli meg nem annyira tétel. Végcsövek: 6P45Sz, PL509, PL504. Ezekből kell kitalálni valamit.
Mikor az oroszok egy Ikarusz buszért egy Zsigulit adtak.
Aha ! Pedig az a zsír, ha van ikaruszod, meg zsigulid is
![]()
Hát, az arányok nem voltak mindig helyénvalóak, de ez akkor nem számított.
Azt hiszem 6C19P-vel csinálom a PPP-t, az szerintem egész kis tápfesszel is elboldogul. Mit gondoltok?
![]()
Micsoda trafó tenger van benne
![]() Ja, tényleg, ezt már mutattad! Jól szól? sok jót hallottam erről az erősítőről, pedig a kimenője nem is nagy, a stereo változatának nagyobb
Hm .. Abból kijönne egy 3-4 W-os Se is nem? Vagy egy 10 Wattos PP, és ráadásul trioda
![]()
A HS280-as tényleg szépen szol.A Vidik hangja nekem sem jön be(föleg a magasak).Most egy MS 912-töt használok
![]()
Egy kicsit alulméretezett a kimenője, de nagyon jó, még némi visszacsatolás csökkentést is megengedett.
A hangszínszabályozója csapnivaló, de a végfok brilliáns hangot tud. A csatolókondiknál már gyárilag is belekalkuláltak némi átvezetést, azt mindenképpen cserélni kell ennél az erősítőnél, mert kisülnek a végcsövek. ![]()
A Preludium ugyan Vidi, de mégsem lehet a Vidikhez sorolni, mert a HB 1 modja, teljesen Vifa hangszórókészlettel, az Orion HS 280-a egy sokkal régebbi konstrukció, nagyobb teljesítményű is, akkoriban a legjobban sikerült magyar hangsugárzó volt.
6C19P Ri 500 Ohm ![]()
Az biztos hogy a HS 280-as nem most jött ki. A Vididnél a dóm magas hangja nem tetszett, Bár hallottam olyat hogy valaki áttervezte/építete a hangváltót felhasználva sok eredeti alkatrészt (azthiszem valamelyik RT-ben volt) És utána sokkal szebben szolt.
Akkor elég kis menetzsámú , és áttételű kimenő is elég
Plachtovics György úr írta volt, hogy triodák torzításának jót tesz, ha 3 Ri-re illesztünk, bár ekkor lesz egy kis teljesítmény veszteség is. Ehhez mit szólsz/szóltok ?
Sziasztok! Plachtovics György úrnak alighanem igaza van... csöves gépeknél más illesztési érték adódik,ha max.kimenő teljesítményre,és megint más,ha legkisebb torzításra optimalizálunk.ez nemcsak triódákra érvényes.
Akkor mi legyen , felezzük el vagy kettő kellene ?
Kisteljesítményü triódás végfokoknál a kimenő kakaó-SAJNOS-nem több 4-8W-nál.ezekhez a gépekhez igazából a nagyérzékenységű,20-30cm-es szélessávú papírmembrános,főleg kétutas dobozok passzolnak,amelyek szűrője alacsony fokszámú(6db/okt),ezért impedanciamenetük elég egyenes.az ilyen ládákkal tudnak igazán érvényre jutni,és az "őskorban"ilyeneket is használtak hozzájuk,de hol vannak ezek ma már???
![]()
Én 2.5-3 Ri ajánlok, de neked kell dönteni.Attol is függ milyen ablakméretü vasad van, ha kiszámitod és 3Ri-vel nem fér bele de lehet hogy 2.5Ri-vel még éppen jó.
Ha ennyire tetszik , legyen mind 2 a tiéd .....
2,5-3-szoros Ri-ben gondolkodom én is, az ciklotronban 6-800 ohmos illesztést jelentene. Az alacsony tápfesz miatt inkább lefele kell mennem, 6-8 W között szeretnék elérni. 120 V 90 mA-el még bent lennék a megengedett disszipációban. Valamivel több mint 110 mA delta I-t kéne elérni 600 ohmon, az 70 V delta Ueff lenne. Ezt 14 Veff körüli meghajtással lehetne produkálni. Első ránézésre reálisnak tűnik.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |