Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2806 / 3982
(#) reloop válasza sardi_hunor hozzászólására (») Jún 21, 2016 / 1

R=3k3, C=100uF25V, D=ZPD15, Q=TIP122 és némi hűtés.
(#) mrobi válasza proli007 hozzászólására (») Jún 21, 2016 /

Köszönöm a tanácsot. Megpróbálom.
(#) RoliNyh válasza teszti hozzászólására (») Jún 21, 2016 /

Van egy olyan sanda gyanúm, hogy az "RC-A A1-2" általad négyszögletes egységben egy egyenirányító híd is helyet kapott az elektronika mellet, és ha így van, akkor egyenáramról is táplálható az eszköz.

De ehhez meg kellene róla bizonyosodni, úgy hogy ha lehetséges, akkor szétszeded.
(#) granpa válasza teszti hozzászólására (») Jún 21, 2016 /

Nem ismerem ezt az eszközt. Adatlapról lehetne megtudni, milyen váltakozó feszültséget szeret. Lehet próbálkozni valami mini inverterrel. A generátor hullámalakját kellene mérni, hogy valami hasonlót lehessen alkotni (persze lehet, elmegy akármilyennel is). Mondjuk, mihez képest, mennyi a jel, ami a PTC-ről jön? RoliNyh-hez csatlakozva, kipróbáltad már egyenáramról?
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2016
(#) teszti válasza RoliNyh hozzászólására (») Jún 21, 2016 /

Szétszedni? Mit?

Ennyi az egész amit lerajzoltam. Az a négyszögletes egység egy SO8 IC.

Próbáltam egyenárammal, de nem történt semmi. 6V volt a max amit adni mertem adni.

A PTC 10k-s
(#) proli007 válasza teszti hozzászólására (») Jún 21, 2016 /

Ha tényleg ennyi lenne, akkor a PTC "magában beszélgetne"..

Ja hogy az csak egy IC?
Akkor passzolom, azt hittem, az egy komplett dobozolt elektronika...
(#) teszti válasza proli007 hozzászólására (») Jún 21, 2016 /

Valóban. Lemaradt pár apróság.
Javítottam.
(#) kadarist válasza teszti hozzászólására (») Jún 21, 2016 /

Jó, ez most egy ilyen PIC-es cuccnak tűnik, de annak is egyentáp kell, nem váltó. Mutass egy fényképet.

És ha az IC pontos típusszáma olvasható, az is többet segítene...
(#) teszti válasza RoliNyh hozzászólására (») Jún 21, 2016 /

Az a IC típusszáma amit bele írtam a "dobozkába"... Nem csak úgy írogattam bele.

De most már mindegy, megkínáltam 10V-al, de sok volt neki. Felvillant a led és pápá...

kadarist: videó
(#) Kovidivi válasza teszti hozzászólására (») Jún 21, 2016 /

Ez az összedobott kapcsolási rajz nem sokat mond. Először ki kell találnunk, hogy mit akartál ábrázolni. Pl. az A7-es alkatrész inkább egy logikai kapura hasonlít, mint egy TO-23-as félvezetőre. Aztán a hold alakú valami 4 kivezetéssel??? Legközelebb inkább rakj fel egy fényképet. Ezért nem kaptál segítséget, mert nem egyértelmű a rajzod. Bogarászni meg senki sem szeret.
(#) teszti hozzászólása Jún 21, 2016 /

Visszatérve az első kérdésemre. Ha szükségem lenne valamikor váltóáramra, egyenáramból hogyan lehet csinálni ha nem számít a jelalak?
(#) szucsistvan123 hozzászólása Jún 21, 2016 /

Üdv!
Van egy 230V-os, 1500W -os aszinkron villanymotorom, amit a 16 Amperes (gyors kioldású) megszakítót leveri. Hogyan lehetne ezt a motort indítani mindenféle drága berendezés nélkül? (a megszakítócsere nem megoldható, mert az az áramszolgáltatóé)
(#) granpa válasza teszti hozzászólására (») Jún 21, 2016 /

a: Motor-generátor; b: inverter.
(#) mrzed hozzászólása Jún 21, 2016 /

Sziasztok!

Vásárolnék egy mini fúrógépet, ebben szeretnék tanácsot kérni Tőletek:
Igazából panelfúrásra, rc modellezésnél üveg-, karbonszál erősített anyagok vágására, megmunkálására használnám. Viszont fogalmam sincs, hogy mire kell odafigyelni egy ilyen gép vásárlásánál. Kezdőként az alábbit néztem ki: Bővebben: Link

Mennyire nyúlnék mellé a fenti típussal?
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2016
(#) trickentrack hozzászólása Jún 21, 2016 /

Üdv!

A szimmetrikus táp az úgy is megoldható, hogy 2db azonos trafó GND jét összekötöm a másik kettő pedig a plusz, mínusz?

Előre is köszönöm!
(#) kadarist válasza trickentrack hozzászólására (») Jún 21, 2016 /

A trafó váltakozóáramot ad, ezért biztosan tápegységre gondoltál. Egyébként a válasz: igen.
(#) trickentrack válasza kadarist hozzászólására (») Jún 21, 2016 /

Rosszul fogalmaztam, igen!
Köszönöm!
(#) bbalazs_ válasza mrzed hozzászólására (») Jún 21, 2016 /

Ahogy irjak ez HANDY, tehat allvanyra nem lehet majd tenni sehogyan sem.
Ez szerintem kesobb igenykent fog felmerulni, foleg a panel megmunkalas miatt.
Ha megsem szempont ez, akkor velemenyem szerint nem nyulsz melle.
(#) Balázs válasza trickentrack hozzászólására (») Jún 21, 2016 /

Ha a GND-ket kötöd össze, akkor mindkét ág pozitív lesz. Szerintem így akartad: Bővebben: Link
(#) antikzsolt válasza mrzed hozzászólására (») Jún 21, 2016 /

Ha nem akarsz mindig gépet is venni mikor kellene valami szerszám akkor azt ajánlom vegyél egy neveset. Pl: Dremel Ahhoz van alaktrészéllátás garanciális problémák is jobbak. Nekem volt egy hasonlóm de csalódtam benne. pár óra alatt szét is ment teljesen használhatatlanra. A fordulat hössze vissza ment. Ütött mintha véső lenne.
(#) kameleon2 válasza teszti hozzászólására (») Jún 21, 2016 /

Elég harapófogós a dolog. Nem lehetne pontosítani valahogy? Egy sima multivibrátorral is lehet váltóáramot előállítani. Csak a cél nem teljesen világos - márpedig a cél szabja meg a módszert...
(#) gyulank hozzászólása Jún 22, 2016 /

Sziasztok! Ehhez kérnék segítséget. Kezdve a táppal. Találtam a 7824 adatlapján 2 rajzot ami tán jó lenne.
Ezek közt mi a különbség azon kívül, hogy az egyik rövidzárvédelmes, és melyik a jobb, és milyen értékekkel célszerű megépíteni?
Úgy látom TIP42 nem nagyon van magyarországon, de elvileg a BD244 a helyettesítője.
(#) sardi_hunor válasza reloop hozzászólására (») Jún 22, 2016 /

Nagyon szepen koszonom a segitseget, kivaloan mukodik a kapcsolas, stabil 13.2 volt jon ki belole!
(#) mrzed hozzászólása Jún 22, 2016 /

bbalazs_
antikzsolt

Köszönöm a segítséget... meggyőztetek.
Inkább ezt fogom megrendelni:
Dremel 3000 silver kit
Veszek hozzá még egy ilyet:
Dremel multitokmány
A többi tartozékot, állvány, stb. majd megveszem, ha szükségem lesz rá.
(#) majorka hozzászólása Jún 22, 2016 /

Szerbusztok.
Azt szeretném kérdezni,(_)hogy én a BSS honlapjárol megépitettem egy tranzisztor karakterisztika rajzolot(,) de az oszciloszkop nem mutatt semilyen görbét.(_)többen is ellenöriztük minden siker nélkül.(_)Nincs esetleg valakinek tapasztalat ebbem a kérdésben?
(#) proli007 válasza majorka hozzászólására (») Jún 22, 2016 /

Hello! Szerinted ebben a kérdésedben, mennyi az információ? De legalább kérdőjel lenne a végén..
(#) Rudiur hozzászólása Jún 22, 2016 /

Sziasztok! Érdeklődni szeretnék (bocsánat ,ha rossz helyen),hogy milyen relét kéne vennem,ha egy 220-ba való vízpumpát (hydor seltz l20) szeretnék kb 5 volttal kapcsolni? Vagy bonyolultabb a téma... (pc vízhűtéshez kéne...)
(#) aramis válasza Balázs hozzászólására (») Jún 22, 2016 /

Köszönöm , az utóbbi kellett volna de ,ha ilyen bonyolult akkor nem éri meg vacakolni vele üdv
Következő: »»   2806 / 3982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem