Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Kicsit jobban utánanézve a leírt teljesítmény alapján a legolcsóbb relé ami bőven megfelel neked, a Lomex kínálatából:
MECH 5V 1xMORSE 10A/250AC S7001E5W 5DC (SCN) 113R 28.5x10x12.5mm [42-16-42] Bruttó ár / db:296.63 Ft A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2016
Az ilyen áteresztő tranyós megoldásoknál nagyjából mindegy milyen PNP- használsz csak a max terhelhetőséget kell betartani. Mint ahogy írtad a második az rövidzárvédettebb, az ellenállás miatt viszont ezen az ellenálláson folyik majd nagyjából az összes áram, tehát ide is megfelelő teljesítményű kell.
De nekem nem jön ki, ha 24V 50W-al számolok, 11,4 ohm 50W-os ellenállás jön ki. A 3 ohm -os mindegy milyen?
Azt a 11,4 Ω hogyan jött ki? A Q2 bázis-emitter nyitófeszültsége 0,7 V, 2 A árammal számolva ehhez 0,35 Ω kell. A teljesítménye I^2*R= 1,4 W, tehát 2 W-os ellenállás megfelel. A 0,33 Ω és 2 W szabványos.
Azért írtam, hogy nem jön ki, mert tudtam, hogy hülyeség. 24V-al számoltam nem 0,7-el.
A 3 ohm lehet bármilyen? Mindegyik kondenzátor elég, ha 25V-os? De ez még csak a táp volt.
A 3 Ω legyen 1 W-os. A kondenzátorok nem lehetnek 24 V feszültségűek, legalább 35 V-os kell.
Köszönöm! A dudakapcsolóban is tudsz segíteni?
Sziasztok!
Egy egyszerű dologban szeretnék sűrgős segítséget kérni, mert én belegabalyodtam. Van egy dimmer áramköröm, amelyet PIC vezérel egy optocsatolón keresztül. Az ák. akkor működik, ha a PIC kimenetén nincs feszültség, az invertálva van. Ilyenkor kellene világítania egy LED-nek, hogy az a csatorna működik.De hogy? A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2016
Idézet: „Van egy dimmer áramköröm” Mit tartalmaz az áramkör? Milyen program van a PIC-be programozva? Ezek nélkül nehéz segíteni.
PIC kimenetén levő magas szintnél világító LED: PIC kimenet - áramkorlátozó ellenállás - (A) LED (K) - Vss
PIC kimenetén levő alcsony szintnél világító LED: PIC kimenet - áramkorlátozó ellenállás - (K) LED (A) - Vdd
Ez hosszú...
Annyi a kérdésem, hogy ha nincs feszültség, hogyan tudok egy ledet bekapcsolni, és ha van, kikapcsolni.Egy tranzisztoros inverter kellene, csak nem bírok fordítva gondolkozni.
Igen, csak kellene bele egy tranya, mert ugyanazon a kimeneten nem megy az optocsatoló és a led is.
A tápfesz közé ellenállással kötött ledet zárd rövidre egy NPN tranyóval.
Emitterre, vagy collectorra tegyem a ledet?
Üdv. Lenne 3 darab 150µF 250Vos kondi párhuzamosan kötve.
Milyen egy érték az, amivel ezt lehetne helyettesíteni? 3x150uf? 470uF?
Így egyszerűen, vagy energiatakarékosabban
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2016
Esetleg PNP vel 1 tranzisztorral 3 ellenállással.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2016
Az első rajzod is jó, mert már beterveztem?
Csak az eredeti kérdésben arról volt szó hogy nincs feszültség, gondoltam negatív sincs.
Annál az üzemidő alatt, folyamatos a 10mA fogyasztás.
Pont első rajza folyamatosan fogyaszt, a másodiknál pedig számolni kell mert esetleg a tranzisztor nyitott állapotában van annyi C-E feszültség ami elég a lednek nyitó feszültségnak.
Mert ugye BIPOLÁRIS tranzisztorról beszélünk nem FET ről. A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2016
Sziasztok!
Egy pár napja kérdeztem tőletek egy at29c010-es flash memóriával kapcsolatosan de nem kaptam választ. A kérdésem annyi volt ,hogy egy arduino segítségével próbáltam beprogramozni a flash memóriát de nem sikerült. A honlap szerint 128 byte-onként kell írni és minden adat a WE negált jel (vagy CSE jel) felfutó élénél íródik az adott címre. A programom annyit csinál ,hogy a D porton számol felfelé és minden számjegynél egy WE és CSE HIGH-LOW-HIGH átmenet csinál (a D portra van kötve az első 8 címvezeték a többit pedig leföldeltem) az adat vezetékeket szintén leföldeltem mert teszt gyanánt 00h adatot akartam írni minden byte-ra. Esetleg valakinek nincs ötlete hogy mi lehet a probléma? Ha csak 128 byte-onként lehet írni az azt jelenti ,hogy ha a 0000h címen lévő byte-ot akarom megváltoztatni akkor az első 128 címre írnom kell valamit? A válaszokat előre is köszönöm
A szektoros működést úgy kell érteni, hogy ha csak egy bájtot írsz, egy egész szektor lesz felülírva. Az adatokat 150us időn belül kell megadni, különben megtörténik az egész szektor írása.
Mit jelent az ,hogy a szektort felülírjuk? Minden byte a szektorban FFh lesz?
Elvileg akkor működnie kellene annak amit csináltam? Csak mert amikor visszaolvasom az adatott akkor teljesen más eredményt kapok.
Fogalmazzunk úgy, hogy nincs meghatározva, ha nem adtál értéket neki.
Nem túl hosszúak a vezetékek?
Sziasztok!
Van itt egy túlfeszültségvédős -nek nevezett elosztó (gondolom az olcsóbbik fajta) szétszerelésről egy videó: Videó... 5:10 perctől van a lényeg... Miszerint három metáloxid varisztor van benne csak (jómagam úgy gondoltam, komolyabb áramkör van egy ilyen szerkentyűben mondjuk a drágábbakban biztos). Megvan az adatlapja is: 14D471K adatlap... A kínaiak küldenek is belőle 10 db -ot kemény 2$ -ért. Szóval az érdekelne, mennyire megbízható ez a megoldás? Meg számomra az sem derült ki az adatlapból, hogy most ez egyszerhasználatos és cserélni kell ha megszólalt, vagy helyreálló? Közben az is eszembe jutott, hogy a bontott ATX PC tápokban is van ilyen, esetleg abból is lehetne bugázni...
Egyszer használatos.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |