Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapunyitás gombnyomásra olcsón! - avagy automata kapu házilag
Lapozás: OK   88 / 107
(#) cupika97 válasza leeheel hozzászólására (») Máj 18, 2016 /
 
Bővebben tudnál írni a kapunyitó szerkezetről?
(#) leeheel válasza cupika97 hozzászólására (») Máj 18, 2016 /
 
Pontosabban melyik része érdekel ,elektronika vagy mechanika ?
(#) cupika97 válasza leeheel hozzászólására (») Máj 19, 2016 /
 
Először is a mechanika. Régi akkus fúró található szerintem mindenkinél, szóval sokunknak jól jönne.
(#) leeheel válasza cupika97 hozzászólására (») Máj 20, 2016 /
 
Egy 16 os menetes bára vegét forgatja a motor ami csapágyra van téve , a vékony cső végén pedig 3 db 16 os anya van ráhegesztve .
(#) kameleon2 hozzászólása Jún 25, 2016 /
 
Sziasztok! Bár kicsi a kapu és inkább a "Ki mit épített" témában lenne a helye - de valahol itt érzem helyénvalónak. Építettem kis makettként egy kétszárnyas kaput, hogy a meglévő - már piaci - termékemet tudjam tesztelni. Úszókapu, egy és kétszárnyas vezérlés készült el - a makettre még most készül az infraszem. Kis segítség is elkelne - mert utólag találtam is ugyanilyen motorokat, amik eleve 4-es menetes szárral szereltek (55mm hosszú) és kicsit pofásabban szeretném megoldani a kapu részt. Mivel ez könnyedén cserélhető utólag sem gond. Főleg mechanikus ötletekre vágynék. Gondoltam valamilyen ollószerű karra - ahhoz rövidebb menet is elég és nem lóg a kapuba mint a mostani. Papíron lévő skicc is jöhet. A lényeg, hogy olcsón meg tudjam oldani. Esztergám nincs - már az egytengelyű megoldás is fejtörést okozott. zsugorcsövet nem akartam tenni - ezért rendelek az említett kínai változatból. Ráadásul a mostani nagyon gyors , a kínai pedig 1:50-es áttételes, ami szimpatikusabb, komótosabb működésű lenne.

mk.jpg
    
(#) zsoltee0001 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Valami hasonlón én is gondolkodtam mivel sok vezérlés figyeli a menetidőt és terhelésre áll le, azt lehetne, hogy pl egy 100w-os égőt kapcsol a végállás és terhelésként fogja föl.
A te esetedbe inkább ablaktörlő motort használnék, mert ez így direktbe hajtott menetes szárral nagyon nehéz egy majd fél perces menetidőt szimulálni.
Mi az a nagyon komoly elektronika?
(#) pont válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 26, 2016 / 1
 
Az Te is tudod, hogy azért kellett ilyen hosszú menetes szár mert a szárny végén van az anya. A valóságban, mivel a motor arányaiban nagyságrendileg kisebb a csatlakozási pont közelebb van a forgásponthoz. Ezt a modellen a motor méret miatt úgysem tudod méretarányosan modellezni. Szerintem esetleg úgy lehetne pofásítani, ha a forgásponthoz közelebb hoznád a csatlakozást, és egy cső végén lenne az anya, amiben elbújna a menetes szár.
(#) kameleon2 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Az elektronika több éve készül. Vittem az elődjét már találkozókra is. Jövőre a Construmán kiderül minden Jelenleg az éles tesztek zajlanak, dokumentáció, CE, TÜV.
(#) kameleon2 válasza pont hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Igen. Azért gondoltam, hogy kérdezősködöm, ki hogyan oldaná meg másként a meglévő kapumozgatásokból okulva. Én valami hasonlóra gondoltam, mint a rajzomon (melléklet).
(#) zsoltee0001 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Ez így nem lineárisan adná le a nyomatékot, minél széjjelebb nyílna, annál jobban gyorsulna, szerintem.
Azon kívül először 2 lépcsős csigás lassító áttátel, aztán 2 lépcsős gyorsító, rendkívül sok energia elemésztődik, így is 2-300 wattot a kapuszárny végén a kisujjammal lefogok, itt mégtöbb veszne el.
Üdv
(#) pont válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Így gondoltam
(#) kameleon2 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 27, 2016 /
 
A lényeget nem olvastad ezek szerint. Ez egy makett. 12V-os kisteljesítményű (autó tükörmozgató motorok 2mm-es tengellyel) motorokkal. Most rendeltem hozzá, 4mm-es menetes szárral szerelt, 1:50-es áttételűt a mostani direkt hajtás helyett éppen amiatt, hogy kellően lassú lehessen, mint egy valódi kapu. Nemhogy 300W de 3W sincs a teljesítmény.
(#) kameleon2 válasza pont hozzászólására (») Jún 27, 2016 /
 
Köszönöm! Szerinted mivel tudnám mechanikailag jól lemodellezni, mielőtt elkezdek anyagot pazarolni? Papírmodellen gondolkodtam.
(#) zsoltee0001 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 27, 2016 /
 
De olvastam, de félreértettem, mivel nem reagáltál az ablaktörlő motoros ötletemre, azt hittem, meg akarod valósítani.
Üdv
(#) pont válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 27, 2016 /
 
Hogy papírból hogy lehetne lemodellezni arra nincs ötletem, de mivel ez amit rajzoltam még mindig nem egészen úgy működik mint az igaziak, nem is annyira fontosak a méretek. A menetes rész és a cső hossza egyenlő, hogy beleférjen. A motor azért jó a forgásponton kívül, hogy "akármekkora" lehessen, és gyakorlatilag csak arra kell figyelni, hogy a motornál lévő forgáspont annyira legyen oldalt, mint a cső hossz, a 90 fokra kinyitott kaputól.
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2016
(#) HA5AWS válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 27, 2016 / 2
 
Szia!
A mechanikát szoftveresen is le tudod modellezni, a gephu.exe program segítségével. A saját kapumat is ezzel terveztem, ragyogóan működik jó pár éve. Bővebben: Link
Üdv: Gábor
(#) zsoltee0001 válasza HA5AWS hozzászólására (») Jún 27, 2016 /
 
Neki az kell, hogy az általa tervezett vezérlést tudja tesztelni, anélkül, hogy össze kellene rakni egy komplett kaput.
Amit nem értek, ha valaki ezzel foglalkozik, hogy nincs a fiókjába 10 ablaktörlőmotor, minek mindent e-bayról rendelgetni
(#) HA5AWS válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 27, 2016 /
 
Szia!
OK a teszt rendben van de amiket eddig mutatott mechanikák nem biztos, hogy előbbre viszik a fejlesztést.
Üdv: Gábor
(#) kameleon2 válasza HA5AWS hozzászólására (») Jún 27, 2016 /
 
Köszönöm. Megnézem.
(#) kameleon2 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 27, 2016 /
 
Szia! Nem ezzel foglalkozom a nap 24 órájában és nem ablaktörlőmotorral raktam össze a kapuimat, hanem ipari minőségű faac motorokkal. A kapumozgatás egy funkció a több százból, amit tesztelnem kell. De ha már lúd - legyen kövér. Nem várom, hogy megértsd, de a jövő évi Construmán könnyebben megérthető lesz. CNC van, így ki tudok vágni ez, azt. Most az első feladat az volt, hogy a szoftvert lehessen tesztelni, finomhangolni, kalibrálni. A második, hogy élesben is beszereljem valakihez, valódi kapura.
(#) kaqkk válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 27, 2016 /
 
Nekem van egy éppen erre váró kapum, felajánlom tesztelésre .
(#) kameleon2 válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 27, 2016 /
 
Szia! Az a baj - igen messze vagyunk egymástól. Szívesen venném a tesztelést, csak napi szinten nem tudok kiugrani a szoftvert javítani.
(#) kaqkk válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 27, 2016 /
 
Nem gond , a javított szoftvert (ha pices) én is beégetem ....
(#) uniman válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 28, 2016 1 /
 
Hello!
Nem írtad le, hogy csak DC motorokat tud vezérelni a készüléked, vagy AC motorokkal is lehet használni?
Aztán léteznek beépített jeladóval rendelkező motorok is ...azokat kezeli?
További aggodalmam, hogy pl. a szárnyaskapuk készülhetnek szellős rácsozattal, de akár a teljes felületükön teljesen beborított anyaggal is, és ez utóbbit erős széllel szemben kinyitni vagy zárni, már más az igény, mint pl. szélcsendben.
Tapasztalatom az, hogy a "többszáz" funkció egy kapunyitó vezérlésben nem biztos, hogy szükséges...még a gyári vezérlők plusz funkciói (pl. kertvilágítás) is ritkán kerülnek felhasználásra.
Nekem (vagy még inkább a beruházóknak) jobban tettszene, ha elemenként (modulonként) lehetne összeállítani a kívánt funkciók alapján a gyártmányodat...és nem kéne a kihasználatlan funkciókért is fölöslegesen fizetni.
Mellesleg a választott márkanevet már egy lengyel cég már "birtokolja"...tudtad?
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2016
(#) zsoltee0001 válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 28, 2016 /
 
Gondolod, azért melózik rajta, hogy aztán kiadja? Én se tenném.
(#) zsoltee0001 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 28, 2016 /
 
Szia
Ha ipari motorokkal foglalkoztál akkor nemcsoda, de a garázsnyitók kb 80%-a ablaktörlőmotor.
Amúgy miért nem várod, hogy megértsem?
Mint írtam én is agyaltam hasonlót, de még sose volt annyi időm, hogy megvalósítsam, pl hogy oldod meg, ( nyilván dc motoros nyitóról van szó) a terhelés figyelést, nyilván a mellé a pár wattos motor mellé kell egy műterhelés, a végálláskor szintén.
Üdv
(#) kaqkk válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 28, 2016 /
 
A teszt nem arról szól hogy ellopom a terméket ....
(#) kaqkk válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 28, 2016 /
 
A terhelés figyelés sem nagy dolog , áramváltó a varázsszó .
(#) kameleon2 válasza uniman hozzászólására (») Jún 28, 2016 /
 
Alapból AC motorokra vannak méretezve a reléi, de korlátok között a DC motorokkal is elboldogul. Persze ezt csak szerényen írom, mert a legjobb ipari relék vannak benne. Jobbak, mint a kommersz vezérlésekben. Nem kizárólag kapunyitó vezérlés. Főként más a felhasználási terület. Az egy és kétszárnyas, valamint az úszókapu, főként a napelemes megoldások támogatására került bele. Miért ne lehetne tanyákon is motoros kaput használni? Nem mellesleg - ha tudnád mit is tud igazán a készülék - alighanem a földet söpörné az állad. Amúgy éppen az volt a cél, hogy modulárisan lehessen építeni - nagy rendszert belőle. A kunszt csak annyi, hogy nem kell hozzá programozó mint egy PLC-nél, vagy egy elosztott, vagy központi intelligenciájú rendszernél, viszont azoknak a töredéke az ára. Többet vennének belőle, mint amennyit gyártani tudok.
(#) péter71 hozzászólása Júl 6, 2016 /
 
Sziasztok.Valaki esetleg felismeri a két kapunyitó vezérlést?
Következő: »»   88 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem