Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fejhallgató erősítő
Lapozás: OK   89 / 144
(#) elektrorudi válasza fufuka hozzászólására (») Júl 10, 2016 /
 
Szia!
Vagy én értettem félre a hozzászólásod, vagy nálad van valami komoly félreértés.
Ha a végerősítőből (TDA2005) kijön 5Veff hangfrekvenciás jel, akkor a 30 Ohm-os fejhallgatódon kb. 1W teljesítmény lesz. Ez akkora hangerő, hogy a fejed leesik tőle. Csak süketek, és tüc-tüc zenét hallgatók tudják elviselni. Ehhez (feltételezve a 200-300mV-os bemenő jelet) kb. 20 szoros erősítés tartozik, ellentétben az általad beállított 250-500 szoros erősítéssel.
A helyedben első közelítésben csökkenteném az erősítést max.10 szeresre (de lehet, hogy ez is sok. Ez a fejhallgató terhelhetőségétől és hatásfokától függ). Az erősítést a visszacsatoló ellenállások cseréjével lehet beállítani. Ha elküldöd a konkrét rajzot, ami az erősítődet ábrázolja, akkor megtudjuk mondani, hogy melyik, ellenállást mekkorára válaszd.
(#) lukacsp válasza elektrorudi hozzászólására (») Júl 10, 2016 /
 
Teljesen igaz, viszont a TDA-nak nem lehet 30 dB körülinél kisebb erősítést beállítani, mert nem lesz stabil. Adatlapban benne van az a minimális erősítés, amit még lekezel az IC.
(#) fufuka válasza reloop hozzászólására (») Júl 10, 2016 /
 
Hídban van
(#) fufuka válasza elektrorudi hozzászólására (») Júl 10, 2016 /
 
Igen... alapban 50 dB az erősítése... ez 12 ohmos visszacsatoláson; gyári adatlap szerint 39 ohmon éri el az erősítés alsó szintjét amin még megy. Most 39 ohmon van... és valóban, leszedi a fejem, de nem mert így nem működik jól... ezért gondolkodom azon, hogy az erősítő dobozban van hely még bőven , a TDA kimeneteit meghagyom hangfalnak, és építek egy fejhallgató erősítő egységet is hozzá, amit használni tudok...
Fiam 9 éves, pár év és úgyis elveszi majd az apja játékszerét... ( és jobban jövök ki, ha nem a nagy Pioneer erősítőmet nyúlja le.
(#) steelbird válasza fufuka hozzászólására (») Júl 10, 2016 / 2
 
Miért nem teszel sorba egy ellenállást a fejhallgatóddal, ahogy Reloop már régen írta kétszer is?
Ha pedig hídban van, akkor ráadásul az IC kimenetei féltápon vannak, ami problémás, erre is utalt neked Reloop. Vagy a híd ágba, két kimenet közé kötöd a fejhallgatót, de akkor külön kell választani teljesen a fejhallgatónál a két oldal huzalozását (mert nincs közös GND pont), vagy két azonos fázisú kimenetről kicsatoló kondin keresztül kell kivinned a jelet a fejhallgatóra. A TDA2005 nem az a minőségi kategória, hogy nagy problémát okozna a hangminőségben az a két kicsatoló soros ellenállás. Ma is alkalmazzák sok erősítőben ezt a megoldást, régen pedig gyakorlatilag szinte mindig így oldották meg a hifi erősítőknél.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2016
(#) fufuka válasza steelbird hozzászólására (») Júl 10, 2016 /
 
Megpróbálom az ellenállásos módszert elsőre...
(#) reloop válasza fufuka hozzászólására (») Júl 10, 2016 /
 
Tekintettel a híd kapcsolásra, így járj el!

Leosztás.gif
    
(#) fufuka válasza reloop hozzászólására (») Júl 11, 2016 /
 
Köszönöm, megpróbálom!
(#) fufuka hozzászólása Júl 16, 2016 /
 
Így működik!
Köszönöm a segítséget!!!
(#) fufuka válasza hapro hozzászólására (») Júl 17, 2016 /
 
Szia!

Sprint Layout -ban nem tudnám ezt a rajzot elkérni?

T. Lőrincz L.
(#) tothbela válasza fufuka hozzászólására (») Júl 17, 2016 /
 
Szia. Érdemes ezt az ellenállásos leosztást akkorára beállítani, hogy ha a TDA klippelés előtt van, akkor legyen a fülesben a kívánt legnagyobb hangerő. Ezek a TDA-k nem rendelkeznek elég nagy dinamikával, így ha alacsony kivezérlésen használod füleshez, akkor igaz hogy a jó nagy tartalék marad, de a zaj is jó nagy lesz. Ebben a 10 W-os kategóriában nem túl érzékeny hangsugárzókkal a 60 dB zajszint is már használható, viszont fülesnél ne elégedj meg 90 dB-től rosszabbal. Ettől lehet jobb, de emlékszem még a walkman-os korszakra. Igaz, akkor még nem is láttam CD-t.
(#) fufuka válasza tothbela hozzászólására (») Júl 17, 2016 /
 
Szia!

Egyenlőre most egész használható... de már keresem az új irányt! egyébként egy audio technika ATH M40fs -el használom...
(#) tothbela válasza fufuka hozzászólására (») Júl 17, 2016 /
 
Egy egyszerű füleserősítő nem a világ. Még egy belépőszintű füles is megérdemli, ez meg egy fokkal jobb. Korábban sosem hittem ezekben a füleserősítőkben, nem is értettem, miért adnak ki sokszor százezreket érte. Nekem most egy Canamp jellegű próbapanelon összefércelt erősítő teljesít szolgálatot. Hát ég és föld a különbség ahoz képest, ami normál esetben az erősítőkön van kimenet. A hozzávalókat szinte a fiókból kukáztam ki. Természetesen én nem adnék ki százezreket egy gyáriért.
(#) fufuka válasza tothbela hozzászólására (») Júl 18, 2016 /
 
Canamp (clone) már nálam is levilágítva lemarva... ma megjöttek az alkatrészek, opa177 el kezdek...
Csak ne fogjon bele az ember ilyen marhaságokba mert ugye jön a probléma! aztán jöttök TI!!! ...én meg belátom, hogy igazatok van, és a 10 perces tökölődésből lesz több napos játék. Persze a családom jobban örül mintha kocsmába járnék! ( ...na jó oda eddig sem jártam)
Szóval TDA végfok megmarad ócsó hangfalnak, fejhallgató rész kicsatolt canamp, a pioneer analóg műszereimnek meg már meg van a rajza... tehát már csak pár apróság kell, és megcsinálom 30-40-50 ezerből ( dobozolva), ahelyett, hogy vettem volna egy kiszuperált piót vagy technics-et 10 ért... de viszont sokkal jobban szórakozom, mintha erősítőért vateráznék!

...és közben folyamatosan röhögök magamon...
De vitathatatlan: jól szórakozom, a "nemlétező" szabadidőben...
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2016
(#) steelbird válasza tothbela hozzászólására (») Júl 18, 2016 /
 
Szia!
A Canap "jellegű" az mit takar?
Valami egyedi fejlesztést?
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2016
(#) tothbela válasza steelbird hozzászólására (») Júl 19, 2016 /
 
Szia.

Semmi extra, de nem írhatom így a nevét, ha eltértem tőle. 5532 van benne, meg MJE340. Ez volt itthon. Egy dologban tér el nagyon, hogy elhagytam a visszacsatoló hálózatból az elkót, és 100k/10k helyett 10k/1k lett a két ellenállás. Most nem tudom megmondani, hogy mekkora javulás az elkó elhagyása, mivel itthon szinte biztos, hogy akármit hallgatok, valahol van a jelútban, vagy a visszacsatoló körben egy elkó.

Az egész egy prototipus nyákon van. A trafót likvidáltam az erősítő mellől, mert szerintem nincs ott neki keresnivalója. Kicsit csintalan, mert két egyforma dugasztáp (9V/800mA AC) ad neki energiát másfél méteres vezetékekkel, ezért két tápcsatlakozó lett rátéve. Kis beöntött nyáktrafó akkorát szórt, hogy akár hogy forgattam, mindig hallottam valami búgást. Lehet, hogy az igénytelen szerelés miatt volt, de nem szenvedtem vele, inkább így marad.

Szeretnék egy akkuról működő füleserősítőt, amit 4 darab 18650 méretű li-ion aksi táplál. Ami nehezíti a munkát, hogy valószínűleg SMD-ben kell dolgoznom, mivel a hely adott. Egy 3,5-ös mobilHDD tokjába be tudtam tenni a 4 darab aksit. Ez mellé még ott van a bemeneti aljzat, a poti, a két 6,3-as aljzat a füleseknek (két személyes), a kapcsolók, valamint, hogy akár vezeték nélkül is lehessen hallgatózni, egy pendrive méretű BT vevő, aminek a fém doboz miatt egy router antennája fogadja a jelet. Természetesen a li-ion akkuknak belső töltőelektronika balancerrel, és végül, de nem utolsó sorban ott van maga az erősítő. Az akkus üzem miatt kell még egy autó off áramkör, ami pár perces szünet esetén lekapcsolja a tápot. A hdd tokja gyönyörű bőrhatású, így adja magát erre a feladatra. A rendelkezésre álló hely, meg limitált.

Az adta az ötletet, hogy a párommal kiránduláskor néha valami panzióban alszunk meg, viszont szeretjük együtt hallgatni a zenét.

Csak ezt leírni is sok, nem hogy összerakni.
(#) steelbird válasza tothbela hozzászólására (») Júl 19, 2016 / 1
 
OK, köszi.
A Canampnak egyébként nagy problémája a negatív félperiódusokban nemlineáris átvitel, amit a passzív munkaellenállás okoz. Pont nagy jeleknél fogy el az ellenálláson keresztül kivehető áram. Áramgenerátorral a negatív oldal jobban és lineárisabban kivezérelhető.
Bár lehet, hogy pont ez a nemlineáris viselkedés adja azt a hangot, amit sokaknak tetszik....
(#) tothbela válasza steelbird hozzászólására (») Júl 19, 2016 /
 
Ugyanezért szerethetik a ecc82-vel épített hibridet is. Nekem megfelel a lineáris is. Lehet, hogy durvát mondok, de elvoltam a TDA2030-akból csinált fülesmeghajtóval is, csak a zaj miatt voltam mérges. Párhuzamosan kapcsolt 5532-vel viszont már hallgattam, jó is volt, csak sokallom a 8 darab tokot egy panelen.
(#) tothbela válasza tothbela hozzászólására (») Júl 19, 2016 /
 
Ha meg a nonlinearitás miatti morgás az oka annak, hogy szeretik, akkor lehetne olyat csinálni, hogy egy tiszta hang mellé lehetne keverni egy olyan jelet, amit egy aluláteresztő után torzítana egy aszimmetrikus elem. Így megmaradna a szép tiszta hang, és hozzá társulhatna a "real bass", vagyis az a bizonyos morgós mélysugárzó hang.
(#) steelbird válasza tothbela hozzászólására (») Júl 19, 2016 /
 
Nem a morgásra céloztam, hanem arra, hogy a nemlineáris átvitel miatt valószínűleg rengeteg felharmonikust termel.
(#) tothbela válasza steelbird hozzászólására (») Júl 19, 2016 /
 
Értem. Én csak 2-3 V csúcsfeszig hajtom, ott meg még nem jelentkezik a nonlinearitás. Mivel a füles kicsatolási pontjáról van visszacsatolva, az opa kikompenzálja a görbeséget, amíg az áram el nem fogy. Ha meg elfogy, akkor meg iszonyú torzítása lehet. Nem hiszem, hogy ez az átmenet szép. Egyszer próbálkoztam powerjfet-ből fejhallgatóerősítőt kreálni. Az már elég hamar elkezdte termelni a felharmonikusokat. Nem volt rossz, de az volt a célom, hogy tisztán triódás üzemmódba tegyem. Már nem emlékszem pontosan, de ez a munkapont valahol 2V uds-nél 4A! lett volna. Ennyire nem ment el az eszem.

It a fórumon valahol be linkeltek egy videót, ahol egy hi-end figura beszámolt az elképzeléséről. Tömören azt magyarázta, hogy egy erősítő az átviteli hangfrekis sáv határainál keltsen harmonikusokat. A közepes frekiken meg legyen nagyon kis torzítása. Ebből az elgondolásból indultam ki, amikor ezt a morgósságot említettem. Egy pár százalékos aszimmetria miatt a páratlan számú harmonikusok megjelennek, ami jó hatással lehet az egészen mély hangokra. Ugyanis ezeket a hangokat állítólag már nem hallja a fül, de a harmonikusaiból vissza tudja az agy fejteni. Viszont engem zavarna a teljes spektrumra kiterjesztett torzítás, ezért gondoltam erre a kétsávos processzingre. Jobban nem merültem bele, inkább elméleti szinten foglalkoztatott a dolog.

A felső tartományról is esett szó, de arról más véleményem van. Annak ellenére, hogy a kazettás magnó korában építettem harmonikus dúsítót, de ez akkor az extrém magas hangok hiányának pótlására szolgált. Ott akkor még az én fülem sávszélessége jobb volt mint az akkoriban elérhető készülékeké. Ez mára megválltozott, mert már szoktam hallgatni 24/192, vagy 24/88 formátumú felvételeket is, miközben a fülem 16 kHz felett süket.
(#) fufuka válasza tothbela hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Canamp clone elkészült Opa177 el. Teljesen jó hangja van... ami meglepett, a BDA-ak rendesen melegednek...
(#) tothbela válasza fufuka hozzászólására (») Júl 22, 2016 /
 
Ez egy "A" osztályú kimenettel rendelkező erősítő. Természetes a melegedés, hiszen közel másfél W fűti. Érdekes, hogy először tranyó helyett fettel akartam megépíteni, mert éppen volt odavaló egy marékkal. Viszont szerintem attól van jó hangja, hogy a bipoláris tranzisztor (BD139) bázisárama állandó terhelést ad a (nálam 5532) műveleti erősítő "B" osztályú kimeneti fokozatának. Így ott nem keletkezik keresztezési torzítás. Ha fettel kellene mennie, most már tennék a műveleti kimenetére egy előterhelést valamelyik táp irányába. De már nem bántom.

Az OPA177 nem igazán ide való, az inkább a kis offszetjéről híres, mint a sebességéről.
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2016
(#) fufuka válasza tothbela hozzászólására (») Júl 23, 2016 /
 
OPA 606???

Meddig tudok le menni a 2x9 voltos trafó teljesítményében? Vagy .... értem én, hogy kb. 1 wattos a canamp, de a csúcsáram amit fel tud rántani mennyi lehet?
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2016
(#) tothbela válasza fufuka hozzászólására (») Júl 24, 2016 /
 
OPA606 az több mint jó. Ha +/- 12V a tápfesz, akkor a 100 ohmos ellenállásokból lehet kiindulni, mint áramfelvétel. U/R=I. 12/100=0,12. Vagyis 120 mA csatornánként. Igaz hogy ez nyugalmi, de nem sokkal lesz több kihajtva sem. Egyenfeszültség szempontjából 2X0,12X24, azaz5,76 VA. Természetesen lesz még egyenirányítási veszteség, meg valamivel nő az áramfelvétel, de mondjuk 10VA jó érték. Ezzel éjjel nappal bekapcsolva maradhat. Most az jönne, hogy át lehetne alakítani a kimenetet úgy, hogy megmaradjon az "A" osztály, de drasztikusan csökkenjen az áramfelvétel. De akkor már nem lenne canamp. Van az "A" osztálynak két általam ismert topológiája. Ezen belül is vannak altipusok. A közös bennük, hogy nem rendelkeznek a "B" osztályra jellemző keresztezési torzítással. Ha érdekel, belemehetünk mélyebben is.
(#) fufuka válasza tothbela hozzászólására (») Júl 24, 2016 /
 
Kedves Béla! ...ne szivass... Hozzászólásodból teljesen nyilvánvaló, hogy ebben a szakágban esetleg ( persze, csak ha jól viselkedem ) a táskádat vihetem...

Szakmám: finommechanikai műszerész... nem elektromérnök! Tehát amit mondasz megértem, de ezen szint felett már csak nagyjából!
Természetesen hálás vagyok amiért segítesz, elkel...
...és szívesen tanulok, ha már rátévedtem a ti "országutatokra"!

Szóval, 2x 9V 300-400mA -es trafó bőven elég...
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2016
(#) reloop válasza fufuka hozzászólására (») Júl 24, 2016 /
 
Mellékelek egy bevált terhelhetőségű transzformátort. Az A-osztályú működésből eredő állandó áramfelvétel miatt szokás túlméretezni a trafót

Canamp.jpg
    
(#) tothbela válasza fufuka hozzászólására (») Júl 24, 2016 /
 
Ahogy "reloop" írta, van bevált méret. Ha az ember építés előtt áll, akkor ez a mérv adó. Néha azonban előfordul, a gombhoz a kabátot projekt. Én is ez előtt állok, hiszen akkus működésű füleserősítőt szeretnék. Nem mindig van hálózat kéznél. Na ott sajnos nem igazán használhatom a canampot, mert 2400 mAh akukkal igaz hogy 10 óra az üzemidő, de ha nem töltöm fel (és biztosan nem fogom) időben, akkor bukta. Ekkor jön az átalakított verziók számtalan serege, ami közül biztosan akad egy-két megfelelő. Ne ilyedj meg, ha néha olyat olvasol, ami idegen a fülednek, hiszen minden irányzatnak megvan a szakzsargon szótára. Én sem vagyok villamosmérnök, sőt tanulmányaim szerint semmi közöm sincs hozzá. Nem nehezebb ez az erösítős dolog mint bármi más, csak ez mostohagyerek, hiszen nem lehet tőle berúgni, nem jó az AIDS ellen se. Valami olyasmi ez, mint Picasso mókus szőr ecsete, ahol még a mókus neme is meghatározó lehet egy festő számára, pedig nekem ugyanolyan pemzli mindegyik.

A lényeg, hogy ez a mostani a legrosszabb hatásfokú, ami most van a canampba. Ha nem akarsz kisérletezni, akkor az eredeti az teljesen jó, viszont lehetőség van akár az ellenállás lecserélésére áramgenerátorra.

A kapcsolás gyengéje a negatív félperiódus. Nem részletezem, de12V-os tápot és 32 ohmos fülest feltételezve max 78 mA lehet a negatív kimenő áram. A nyugalmi áram az továbbra is 120 mA. Ha áramgenerátort használnánk a 100 ohm helyett, akkor két lehetőség van. Vagy megmaradunk az eddigi 120mA nyugalmi áramnál, és akkor nem változik a teljesítményfelvétel, ellenben 2,3X nagyobb lesz a kivehető teljesítmény. A másik út, hogy a nyugalmi áramot 78 mA-re állítjuk be, ekkor a kimenő teljesítmény marad az eredeti, viszont a fogyasztás csökken 65 %-ra. Ez csak az egyik megoldás.
(#) fufuka válasza tothbela hozzászólására (») Júl 24, 2016 /
 
Értem! És hogyan lehetne a 100ohm helyére "behelyettesíteni" egy áramgenerátort? A 100ohm csak fűt, csak fűt...
(#) martin96 válasza fufuka hozzászólására (») Júl 24, 2016 /
 
Például LM317 T-vel lehet csinálni áramgenerátort. Kell hozzá egy 12,5 ohm körüli ellenállás. Cserébe az LM317 T-t kellesz majd hűteni.
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2016
Következő: »»   89 / 144
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem