Fórum témák
» Több friss téma |
ATIS világ egy része is is van online
![]() OM1ATS pozsonyi node által látott hajók helyzete . A helyi BP-i is meg van valahol ![]() ATIS internet node-k listája az APRS.fi oldalon
Remek akkor ezek szerint működik az a pár centis koax darabka is 1090 MHzen
![]() Persze pesti QRA-ról nem is kell csodálkozni ... minden gépet látsz ami fel le száll. Ha kissé jobbat szeretnél, "messzebb látni" akkor kb.: 1 méter tömör rézdrót darab ami már önhordó. Ebből könnyen nyereségesebb kolináris antenna is hajtogatható. ADS-B colinearis antenna 1090 MHz Erősítőt nem szükséges utána építeni. Aljára 4 pálca helyett négyzetet fém lemezből is rakhatsz .Mérete kb.: 15 - 20 cm- lehet az átlója.Akár ezzel fogathatod fel az árbócra is. Persze ha külső térben helyezed el akkor a PVC csőbe építése nem hátrány. Másik ADS-B projekt : ADS-B leírás
Megpróbálkoztam ezzel az AIS vétellel, de nem igazán sikerült.
Összesen 2 jelet sikerült fogni, de egyik sem jármű hanem valami más lehet kb. 2-3 óra elteltével is csak ugyanez a kettő jött be, de ezek is nehezen. Más: Azon gondolkoztam, hogy ha TV tunerből épített vevőmnél a tuner KF kimenetét hozzákötném az RTL-SDR vevő antennabemenetéhez, és frekvenciának 38,9 MHz-et állítanék be az SDRSharp programban, akkor elvileg az USB-s vevőt tudnám használni KF/demodulátornak a TV tunerhez. Ez így működhetne? Kíváncsi lennék a tuner érzékenységére, és így nem igazán befolyásolná a KF rész minősége, mert azt az SDR-el helyettesíteném. Illetve, ami még felmerült bennem, hogy így elvileg a digitális, pl: QPSK modulációt használó adásokat is tudnám fogni (pl: meteor M2 műhold adását)?
Akkor kapsz egy 250KHz - 1 2 MHz széles spektrum képet a lekevert jelekből 39 MHzen.
Persze ezt leginkább a Tuner kimenetén lévő LC kör jósága korlátozza. A dongle kb.: 1 2 tized mikrovoltos érzékenységet tud. Ez a vett jel sávszélességétől is függ ... CW esetén ekkora.Wideband FMben rosszabb ott lehet 0,7-1 uV is . Már csak az a kérdés , hogy mivel tudod megmérni a tunered frekijét? Mennyire mászik a varikapod frekije mint szabadon futó LC kör? Dongle az fixen 39 MHz körül áll mint KF vevő. Lehet nem hátrány ha kb.: 10-20-40dB közötti ellenállás osztót raksz a dongle elé mert a tunerből biztos több jön már ki mint pár tized uV. IC adatlapján rajta lehet ez is. Ezzel nem árt majd játszani egy keveset.Hitelesebb osztóval rendelkező generátort nem ártana e célból keresni. Amivel meg tudod saccolni az analóg rádiód érzékenységét modulációs módok függvényébe, majd ugyan ezt a donglén és a KFvevős donglés konfigurációban is. Ebből kiderülne , hogy melyik mennyivel jobb/rosszabb mint a másik . Építhetnél egy klasszikus I/Q hangfrekire keverős SDR elvű vevőt is.Ekkor a dongle se kell. Sokkal nagyobb dinamikájú eszközöd lesz (dongle 7 bites a hangkari 16 bites). KF frekin járó oszcillátor jelét 1 - 1 fázis toló tagon átvezetve 90 fokos különbséget alakítasz ki. Ezzel lehet hajtani a Tayloe féle S/H keverőben lévő kapcsolókat.A kimeneti I/Q hangfrekit hangkártya sztereo bemenetére vezeted.Hangkártya minőségétől függően láthatod a vett spectrumot(mintavételi frekvenciája/2 szélességben ~ 90 kHz ha 192kHz a mintavételi frekije). Persze mindennek meg vannak az előnyei hátrányai is ![]() Bármelyik SDRhez kell PC , analóg rádióhoz nem , SDRben van spektrumképed , analógnál nincs. Hangkari 16 bites / usb dongle 7 bites , hangkari max 90kHz / dongle ~2MHz széles. A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2016
Megmutatom mivel foglalatoskodom mostanában az igen kevés szabadidőmben. Már gyerekkoromban vagy 4-5 Sokol 403 lelte halálát kezeim között, amit felnőttkoromban szintén követtet pár darab. Pár éve eljutottam odáig, hogy a sok roncs segítségével felújítottam egyet, ami 73 óta a barátnőm családjában van. Roncsok még így is maradtak, ezen felbuzdulva két éve megkíséreltem egy Sokol 403 után építést, nem sok sikerrel. Abból tanulva most jobban felkészülten vágtam neki még egyszer.
Az áramkör rajzolatát nem volt egyszerű lekoppintani, egy orosz e-könyvben találtam meg, kivágtam, átméreteztem a pontos nyákméretre. A hullámváltót szétszedtem megcsiszoltam, ellenállások, kondenzátorok újak, tranzisztorokat szilíciumra cseréltem. Ma készült el. Elsőre nem indult, elkerülte a figyelmemet egy vezetősáv közötti átvezetés. A végfok ellenütemű része jól működik. A meghajtó tranzisztorok közül a második elfogadhatóan, kis torzítással dolgozik, de az első meghajtónál jelet adva jelentős a torzítás. Bekapcsoláskor nagyon halk sustorgás hallatszik, ez is jó jel, az RF rész sem teljesen halott. ![]() Még van mit finomítani, ha már jól működik videóval is jövök.
Nem kevés munka és idő van benne! Gratulálok! KF-ek túlélték a ki/be építést ?
Si és Ge tranzisztorok kissé más munkapontban szeretnek működni. Lehet ez a bajok forrása.Mérjél munkaponti feszültség és áram viszonyokat. 1 2 ellenállás érték módosítással lehet eltűnik a torzítás is majd. Sok sikert!
Miért építetted át Si tranyósra, nálam az eredeti Ge-okkal >40 éve megy. Van hozzá eredeti orosz Ge is (valahol talán megvannak még, ha kell).
Köszönöm! Sokat dolgoztam vele, de egy percét se bántam. Úgy bántam velük, mint a hímestojásokkal. Az ónszippantó jó barát tekercsek kioperálásánál. Igen tudom, kicsit molyolok a munkapontokkal, és meglátjuk.
Egyébként nekem is van egy marék ge tranzisztorom, lehet hogy majd azzal is rápróbálok. Egyébként kíváncsi lennék az orosz ge-k élettartamára. Magyarok között már találkoztam rosszal (Orion) de Orosz gépekben még nem. Tapasztalatok? Idézet: „Egyébként kíváncsi lennék az orosz ge-k élettartamára. Magyarok között már találkoztam rosszal (Orion) de Orosz gépekben még nem.” Diffúziós GE tranzisztoroknál a gyártás a tokozással nem végződik, hanem csak lelassul ![]()
Egyébként az oroszok is áttértek kissé későn, talán a világon utoljára a Si tranzisztorokra. Lásd: pl.Signal 402. Kapcsolásilag nagyon hasonlít a Sokolra, csak kisebb tekercsekkel épült. Én is csináltam ilyet, hogy újraépítettem, csak nem Sokolt, hanem Sanyo zsebrádiót. Úgy rémlik a bakelit panelje eltört, azért. Annak persze japán kemény bakelit KF-jei voltak, Sokolból még nem sok tekercset sikerült épségben kitermelni a hőre lágyuló csévetestek miatt. Szippantód is hiába van,ha a láb valahová oldalra leragad, és kiszakad, ha nem vetted észre. Nektek mi a tapasztalatotok a középhullámú Kossuth adót teljesen levették? Nálam a Sokolon alig szól, zajos. Én már csak ezért sem építek többé rádiót középhullámra. Már csak a románok maradtak, éjszakára meg a többi külföldi.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2016
Amikor még dolgoztam, főleg a gyenge minőségű potenciométer,az elkók, és a mindenféle törések voltak a sláger. Végranzisztort, csak ha fordított polaritással rakták rá a zseblámpa telepeket, talán akkor kellett cserélni.
Igaz a szippantó önmagában kevés, nagyon oda kell figyelni kiszedéskor. Sokat kibontottam, a végére 100 százalékos sikerrel szedtem ki őket.
Nem tudtam, hogy lejjebb vették a Kossuthot kh-n, tegnap járattam a rádiómat és nem tűnt fel. De ha hazaérek megnézem az amatőr kéthangoltkörösömön. Az megmutatja ha gyengült a jel. Egyèbként szomorú leszek ha ez igaz. Nem is magam miatt, én már építettem pár rádiót. Az új jelentkezők egyből urh vevővel kezdenek majd? Nem egyszerű. Esetleg egy ic-s vevővel? Nem igazi a sikerélmény. A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2016
Nekem a visszacsatolt egyenesvevőmön is alig szól. A gyáriak meg erős zúgás mellett veszik, de Temesvár hangosabb, akár gyerekkoromban.
Csak mert a kérdésemre senki nem válaszolt, ezt találtam:Kossuth rádió középhullámon jelenleg
Köszönjük az információt, akkor a keleti részen át kell programozni 1341 KHz-re a vevőt.
Ez jó hír. Mivel nekiálltak a solti nagyadó felújításának, í biztos, hogy nem tervezik a leszerelését a közeljövőben.
Erre azért ne vegyél mérget, voltak itt már cifrább variációk is!
![]() ![]()
Hol? Mert Balatonszabadiból 540 kHz -en megy.
A solti adót megszüntetni nem fogják, mert más szerepe is van a műsorsugárzáson kívül.
Ld: Adatlap. Épp most voltam pár napig "fatornyosban".
![]() A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2016
Magát az adót lehet, hogy nem, de a középhullámú műsorsugárzást sem? Mi szerepe van még ezen kívül?
Használni kell a frekvenciát, különben elveszik, más országok boldogan lecsapnának rá. Rendkívüli állapotban riasztási, tájékoztatási szerepe (is) van, mert egyszerű eszközökkel az ország egész területén fogható.
Van, ahol csak ez az adás fogható. A 83-ason a Bakonyban az FM-en elhallgat az autórádió, gondolom a faluban, lenn a völgyben sem jobb a helyzet. Ismerőseim jártak Romániában a hegyekben az ott élő magyaroknál se mobil térerő, se internet,se villany, de a Kossuth az szól az elemes rádión (az AM ). A Kossuth FM hivatalosan is csak 74% lefedettségű, és nem mindenüt van más lehetőség a rádiózásra. http://www.visionet.hu/antennaszereles/adotornyok/kossuth_teljes.jpg
Üdv!
Egy elég érdekes jelenségről szeretnék írni. Eredetileg egy Cd2003-mas IC-vel terveztem egy URH Fm vevőt építeni, és ezzel a 99,5Mhz-s frekvenciát venni. Az áramkör az IC-vel adott volt, a gond viszont akkor kezdődött amikor meg akartam keresni ezt a frekvenicát vele. Beskálázva nincsen, csak egy forgókondenzátor van, és egy fél fordulattal fogja át az egész 87,5-108Mhz tartományt. Megállapításaim szerint így kb félúton kellene lennie a 99,5Mhz-s frekvenciának. Kitaláltam, hogy egy másik rádión megkeresem ugyanezt a frekvenciát, így hallás után sokkal könnyebb lesz megtalálni azt az adót. Itt jön a lényeg, hogy amikor az általam épített rádió forgókondenzátorát kb félútra tekertem, (közben a másikon szólt a 99,5Mhz-n az adó) egyszer csak elhallgatott mindkét rádió. Ekkor arra gondoltam, hogy a rádiók oszcillátorai zavarják egymást. Ugyanis azt kipróbáltam én is, hogyha két AM-es rádiót egymáshoz közel helyezünk, akkor ugyanazon a frekvencián hallhatjuk a másik rádió oszcillátorának sípolását, sőt akár SSB-s forgalmazást is hallhatunk ilyen módon. Erre gondoltam, hogy valami ilyesmi történik, csak mivel FM-moduláció, így nem sípolást, hanem csendet hallunk. Ekkor kikapcsoltam azt a rádiót, amivel hallgattam a 99,5Mhz-s frekvenciát (tehát nem amelyikkel kerestem), remélve, hogy a "kereső" rádión hallani fogom a 99,5Mhz-s frekvenciát. Viszont nem ez történt, hanem csend maradt. Miért történt ez?
Szerinted a szuperheterodin elvű rádió miként működik?
Mi a KF mint középfrekvencia ? Alsó / felső keverés működése? Ha alsó keverést használ a rádió akkor hol vesz és mekkora a helyi oszcillátor frekvenciája? Ha ezeket végig gondolod akkor , rá jössz magadtól is a megoldásra.Mi történik az FM vevőkkel ebben az esetben. Légy szíves felső keverés esetén is végigondolni / számolni a 2 vevőben kialakuló helyzetet. Ha nem világos valami akkor kérdezzél nyugodtan!(ha magadtól jössz rá akkor nagyobb sikerélmény ![]() heterodinról keverőkről HE-n szupervevők esetén felmerülő fogalmak A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2016
Kera_Will által említett eseten túl, még van az ún. vevő blokkolás jelensége. Ha a vevő bemenetére bármilyen frekvenciájú, elegendő nagyságú jelet adunk, akkor a vevő megnémul. Lehetséges az is, hogy a blokkolás a zavarójel megszűnése után is fennmarad.
Vidd távolabbra a két vevőt egymástól.
Bontásra került általam egy sztereó rádiós fülhallgató. A kérdésem az lenne , hogy ezzel az egységgel lehetne videojelet is továbbítani az egyik csatornáján?
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2016
Igen ... végül is lehet video jelet is továbbítani.
Ha megelégszel kb 10-60 sec alatt 1 kép sebességgel. Mivel a hangfrekvenciás átviteli csatorna sávszélessége erre ad lehetőséget. (lásd rövidhullámú Slow Scan TV adások , NOAA műholdak apt-fax formátuma ... stb. ). A videojel továbbításához kissé szélesebb átviteli sáv kell (4-5MHz sorok száma képfrissítés gyakorisága befolyásolja). A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2016
Akkor sajnos a panelek mennek a fiók mélyére.
![]()
Meg még apróka háttérinfo. Nem véletlenül a hang, és a videó átvitel frekvencia sávban is szét van választva, a csak hangátvitelre kijelölt frekvenciasávban nem vihetsz át vídeó információt, egyébként a hangátvitelre kijelölt frekvencia sáv szélessége nem is alkalmas az 5 - 6 MHz -es videó átvitelre.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |