Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor
 
Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   204 / 291
(#) erdgab válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 16, 2016 /
 
Próba-szerencse alapon lehet kísérletezni,miért is ne.A kisebb kondenzátort előbb tölti fel az inverter.A gréc után a + ágba tegyél egy 1k ellenállást sorosan.A tirisztoros gyújtókörben kisebbre kell cserélni a 22µF kondit,szerintem elérhető a 10Hz is.A fent nevezett kapcsolás valamikor egy inverteres gyújtás áramkör volt,abból lett adaptálva.Az optós leállítás is járható lenne,sőt,kifejezetten jó lenne,csak valakinek meg kellene csinálni,ezt még én is szívesen látnám.
(#) Inhouse válasza erdgab hozzászólására (») Júl 16, 2016 /
 
Az 555 4-es lába pár kiloohmon keresztül a +tápra, és az optokapu tranzisztora ezt zárná testre...gondolom. Amikor kapcsol a tirisztor, akkor kellene az opto LED-jének is villannia...
Proli007-et kellene megkörnyékezni.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2016
(#) mex válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 16, 2016 /
 
A 4-es láb lehúzása járható út, de meg kellene az időt nyújtani pár száz us-1ms tartamúra, ne tudjon a még nyitott tirisztorra rátölteni az inverter. Egy kondenzátor a test, és a 4-es láb felhúzóellenállása után kötve? Bár ahogy rémlik a reset láb már 1V fölött engedélyezi a működést..
(#) hbal hozzászólása Júl 17, 2016 /
 
Nálam is kikötött egy GYEPGAZD KFT. által gyártott villanypásztor. (5.2kV, 4J)
Valaki szerintem már cserélt benne kondenzátort (barkácsolás nyomait véltem felfedezni). Jelenleg 25µF van benne. Az a hibajelenség, hogy túl kicsi a kimeneten kialakuló feszültség. Kb. 2 miliméternél húz csak át. A kondi mérve is 25µF-ot mutat, ennek ellenére ha kicserélem egy kisebbre (3,5uF), akkor már fél centis szikra is kialakul. A kimenet ohm-os ellenállása 72 ohm.
Mi okozhatja a problémát?
(#) erdgab válasza hbal hozzászólására (») Júl 17, 2016 /
 
Csak tipp,menetzárlatos lehet a trafója,kisebb kondinál még "nem annyira" jelentkezik,vagy az elektronika nem képes feltölteni a nagyobb kondenzátort,mérj feszültséget a kondenzátoron,lehetőleg mutatós műszerrel,azzal látod,hogy meddig megy fel a feszültség.Alacsony kondenzátor feszültségnél az azt töltő elektronikában lesz a hiba.
(#) hbal válasza erdgab hozzászólására (») Júl 17, 2016 /
 
A készülék elején van egy "AKKU TÖLTÉS" feliratú LED. Ha a kimenetre csinálok egy szikraközt, és ott keletkezik ív, akkor a LED folyamatosan világít, a kondenzátor 300-400V körüli feszülségre töltődik. Ha a kimenet csak szabadon van, akkor a kondin 400-500V mérhető, viszont a LED minden egyes töltési ciklusban kialszik.
(#) hbal válasza hbal hozzászólására (») Júl 17, 2016 /
 
Az előbbieket 3,5µF-os kondival produkálja, a 25µF-os 200V körüli feszültségre töltődik csak fel.
(#) erdgab válasza hbal hozzászólására (») Júl 17, 2016 /
 
Tudnál mutatni néhány képet a gépről-panelről?
(#) hbal válasza erdgab hozzászólására (») Júl 18, 2016 /
 
Csatolva a képek
(#) erdgab válasza hbal hozzászólására (») Júl 18, 2016 /
 
Üzem közben mértél feszültséget az akkun,nem az a gond,hogy nagyon leesik a feszültség?
(#) hbal válasza erdgab hozzászólására (») Júl 18, 2016 /
 
Nem akkuról van táplálva, hanem az ADAPTER bemenetre van kötve egy külső táp. A bemeneti feszültség nem esik le üzem közben.
(#) erdgab válasza hbal hozzászólására (») Júl 18, 2016 /
 
Mindenképpen a kondenzátort töltő elektronikában keresd a hibát,ha egyáltalán van hibája.Miért?Mert lehet,hogy a gyártója kisebb µF értékű kondenzátorhoz tervezte,azt tudja feltölteni kellően a jóval nagyobbat viszont nem tudja feltölteni,így nem is alakulhat ki a kimeneten a várt nagyobb "szikra". Ha nincs hibája a töltő elektronikának akkor ezen áramkör módosítása nélkül (ha lehet egyáltalán) nem lesz alkalmas a nagyobb kondenzátor feltöltésére és a nagyobb teljesítmény leadására.A képek alapján nem derül ki mekkora teljesítményre tervezték és a kapcsolás sem látható.Amennyiben ott egy akkut látok beépítve s ebből ítélve nem lehet valami nagy teljesítményű a készülék,lehet még az a 3,5µF kondenzátor is sok neki,bár a rajta mért feszültség elfogadható és jónak tűnik.Látok ott egy beöntött trafót is,ha ezt is figyelembe veszem akkor azt kell mondanom,elégedj meg a kisebb kondenzátorral nyújtott teljesítménnyel,nem biztos,hogy ki tudsz belőle többet csikarni,esetleg az a 25µF kondenzátor akár tönkre is teheti.
(#) hbal válasza erdgab hozzászólására (») Júl 18, 2016 /
 
5,2kV, 4J szerepel a dobozán. Akku nincs beépítve, kívülről lehet csatlakoztatni. Mivel nem gyári kondenzátorral kaptam, azért is vagyok kíváncsi hogy mekkora lehetett eredetileg benne. (hátha valaki már találkozott ezzel a típussal)
(#) erdgab válasza hbal hozzászólására (») Júl 18, 2016 /
 
Értem.Akkor elnéztem,a kondi alatti dolgot véltem tévesen akkunak,de ezek szerint az a trafója és a másik beöntött valamiben lehet még valami,nem tudom.Ha 25µF kondi volt bent eredetileg azt legalább 570 voltra kellett feltölteni a 4joule értékhez.Amíg az elektronika nincs visszarajzolva addig csak találgatni lehet.
(#) culimuli válasza hbal hozzászólására (») Júl 18, 2016 /
 
Hello!
Nekem is van ilyen villanypásztorom és ebben a típusban a kondenzátor 25µF-os.
Valamint a kimeneten nekem is csak 2-3mm-en "húz" át. De ennek ellenére hibátlanul teszi a dolgát a vadaknál is meg a marháknál is.
(#) hbal válasza culimuli hozzászólására (») Júl 18, 2016 /
 
Esetleg megmérnéd nekem a kiemenet ellenállását?
Előre is köszönöm!
(#) culimuli válasza hbal hozzászólására (») Júl 19, 2016 /
 
A kimenet ellenállása: 13,4 ohm.
Szívesen!
(#) hbal válasza culimuli hozzászólására (») Júl 19, 2016 /
 
Ez jócskán eltér az általam mért 72 ohm-tól. Ha menetzárlatos lenne az, ami nálam van, akkor nyilván kevesebbet kellett volna mérnem...
(#) kjancsi81 válasza panther2000 hozzászólására (») Júl 29, 2016 /
 
üdv, engem a torroid trafó érdekelne, honnan lehet szerezni egyet, nekem az ment tönkre benne. illetve már minden aktív alkatrészt kicseréltem és semmi.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2016

P7080382.JPG
    
(#) Cavalier válasza kjancsi81 hozzászólására (») Júl 29, 2016 /
 
Az nem toroid, hanem fazékmagos ferrit.
(#) granpa válasza kjancsi81 hozzászólására (») Júl 31, 2016 /
 
Összetört a ferrit, vagy mi történt? Az nem romlik el, legfeljebb újra kell tekercselni. Ha nem találsz sehol (kb. mindenhol beszerezhető. A pesti börzén pláne, de az messze van). Kisebb régi tápegységek, monitorok, vasai közül is akad is helyettesítő (nem kell "fazéknak" lennie).
(#) kjancsi81 válasza Cavalier hozzászólására (») Aug 2, 2016 /
 
igaz!
(#) kjancsi81 válasza granpa hozzászólására (») Aug 2, 2016 /
 
Akkor mi lehet a gond, mert mielőtt elromlott volna teljesen a potmétert kellett kicseréljem ,és utána is elég szaggatottan működött, most meg meg se szólal, pedig a fazékmagos ferritet és a két kis kondit nem cseréltem még ki.
Illetve az ellenállásokat és a diódákat kimértem, azok jók elvileg.
(#) Temela válasza kjancsi81 hozzászólására (») Aug 2, 2016 /
 
Szia!

Poti értéke, bekötése? Ez a tirisztoros kapcsolás (,ami egyébként jól működik) nem túlságosan nagy tartományban szabályozható, azaz akár el sem indul. Szerintem érdemes e vonalon kutakodni. (biztos mindent kicseréltél és nem "elcseréltél"?)
(#) kjancsi81 válasza Temela hozzászólására (») Aug 2, 2016 /
 
Na ez egy jó kérdés! Mert el nem volt olyan potim, és az is lehet a gond akkor, én meg egy közeli értékűt tettem be az eredeti 22k lett volna, de én azt hiszem kisebbet raktam be, de meg fogom nézni, most nem vagyok a közelében.
Kép itt van:
(#) Wegg hozzászólása Aug 2, 2016 /
 
Szervusztok kedves mindenki.
Ezzel a pásztorral az a baj hogy potméter van benne .Azt bizony szívesen tekergeti az emberfia.Hátha valami jobb beállítást tud elérni mint aki beállította egyszer. És itt kezdődik a probléma gyökere!
Nagyobb áramfelvétel esetén melegszik a tekercs ami szigetelés romláshoz vezethet ill pár menetzárlathoz vagy nem indul el az oszcillátor .Azután már bizonytalan lesz az oszcillátor elindulása. Így csak egyen feszültség fog folyamatosan folyni a tekercsen és óhatatlan le is ég.Ennyi a történet.Újra tekerés ,ami nem könnyű mivel nagyon vékony vezeték van benne.
Üdv mindenkinek.
(#) Engii válasza kjancsi81 hozzászólására (») Aug 2, 2016 /
 
Na ez egy jó rajz.
Ha sikerül normálisan elkészíteni az áramkörben lévő trafót akkor ez a gép örök élet meg egy nap.
Viszont fel szeretném hívni az itt lévő villanypásztor kalózok figyelmét egy gyorsan támadó vírusra amit Hírfelügyeletnek hívnak, akik ellenőrzik a boltokban és piacokon árusított készülékeket.
Valamint ha valahonnan fülest kapnak, akár házhoz is kimennek ha onnan zavart jelentnek és visszanyomozzák, hogy ki gyártotta és rendelkezik e a megfelelő engedélyekkel és dokumentációval.
Mivel rengeteg bejelentés érkezett a rádióamatőrök részéről, hogy a maszek villanypásztorok a maguk másodpercenkénti kattogásukkal zavart keltenek a forgalmazásukban.
Legyetek óvatosak, mert iszonyúan büntetnek.
Én úgy emlékszem hogy ide tettem már fel egy ebbe a témába vágó kérdést?
Szerintem ezen is el kellene gondolkodni, hogy, hogy kellene ezt a hibát kiküszöbölni.
Erre az üzenetre nem kell válaszolni, mert szerintem egy hónapig megint nem jelentkezem fel ide.
Üdv mindenkinek!
(#) Temela válasza kjancsi81 hozzászólására (») Aug 2, 2016 /
 
A rajz szerint a p1-el való állítás nem sokat változtat. Érdekesebb, hogy a c6-on mennyi a fesz, ott szerinte kellene 310 vagy annál többet is mérni. Azután jöhet, hogy miért szaggat a tirisztor, put/condi/ellenállás hiba talán. (ötletelek)
(#) levaitamas hozzászólása Aug 4, 2016 /
 
Sziasztok!
Az inverteres pásztorral lenne egy olyan problémám, hogy túl nagy a karámra jutó feszültség. 1km vezetéket táplál és a 15mm-es szikraköz átüt. 16µF-os kondi van benne 370V-ra töltve.
(#) erdgab válasza levaitamas hozzászólására (») Aug 4, 2016 /
 
Hogy érted azt,hogy nagy a rájutó feszültség?
Következő: »»   204 / 291
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem