Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LED-es kivezérlésjelzők
Témaindító: KeserűCukor, idő: Márc 27, 2006
Témakörök:
Elkészült egy RGB-LED-es VU-méterhez egy mikrofonerősítő. A macska rúgja meg, alsó frekvenciákra teljesen érzéketlen, kb 700Hz-től indul. Szerintetek mit kellene változtatni?
(kb 1-2 éve piszkáltam meg, de ha agyon lőnek sem emlékszem, mi volt a baj)
Hello! Vagy a C7 nem 1uF, vagy az R18-nak kicsi az értéke.
Köszönöm! Addig mérgemben összeraktam még párat, ugyan az a jelenség.
éésss bizony igazad van, az SMD kondikat tartalmazó kiszacsik feliratait újra át kell írnom Ó, már ilyen balekságot...más kondit tettem bele mert lekopott a felirat, a kondira meg ugyebár nincs ráírva az érték. Még egyszer köszi!!! Most már csak C-tipusú trimmert kellene kerítenem valahonnan, ami a végén kicsit szabályoz, de nem létszükséglet...úgy sem lehet kapni sehol.
Szép napot mindenkinek!
Tagnapi nap folyamán megépítettem egy kivezérlésjelzőt egy próbapanelen. Képeket csatolom Olyan problémám lenne ezzel kapcsolatba (sajnos videót nem készítettem de ha kell akkor a mai nap folyamán tudok felrakni egyet), hogy mikor rákötöm a tápfeszültséget (amit mellesleg labortápról nyerek (12V) felvillan az összes led majd szépen sorba alszik ki az összes (ha leveszem a tápfeszt majd újra ráadom ugyan ez a jelenség) , viszont mikor a rákötöm a hangfrekis jelet a jacken keresztül akkor semmi reakció. Telefonról (sam S2) hajtottam meg, de ma megpróbálom laptoppal is hátha gyenge a jele a telefonnak. Pár helyen más alkatrészeket hasznbáltam ezek az alábbiak: rajz : amit használtam 25K poti : 20K 2K7 : 2K + 680ohm 33k: 20k+10k+3,3k 68ohm : 22ohm+47ohm BC549C : BC547B - lehet ám ez a hiba :O sőt mivel a B hFE je kisebb mint a C (erre most a hozzászólás írása közben jöttem rá) 18k : 20K - a kondik stimmelnek. meg a fényeffekt része is. Ez a legelső "nagyobb kapcsolásom", szeretném ha valaki megerősítene abban hogy az a hiba amire gondolok (BC547 az 549 helyett) vagy ha nem akkor vajon mi? És mennyire tudja befolyásolni a többi (ellenálás érték különbözetek)? Köszönöm! Tomi
Ránézésre az első tranzisztor nem nyit ki, a bekapcsoláskor az 1K-n keresztül, amíg a soros kondi fel nem töltődik, ad egy lökést, ez a felvillanás, aztán soha többet. Mekkora az 1. tranzisztor bázisfeszültsége? Az 1K-n mennyi a feszültség állandósult állapotban?
Szia! Nem kényes ez ennyire a tranzisztor bétájára, inkább nincs jól összedugdosva. Az első tranyót és utánuk a két diódát és a két kondit nézd át! Lehet csak az érintkezés nem tökéletes.
Van multimétered?
Nekem módosítanom kellett az első részt, mert nagyon kicsit erősített, talán az első pár LED villogott. Módosítás után jó lett.
Szép estét mindenkinek!
Köszönöm szépen a gyors válaszokat. Közben megoldódott a probléma. de még nem a tökéletes. A tesztelést telefonról végeztem és annak a kimeneti jele valószínűleg nem volt megfelelően nagy. Laptopról próbálva sikerült egyből működésre bírni. Megrendeltem a BD549C típusú tranzisztort az 547 helyére. Ha megjön megírom hogy mennyire sikerült befolyásolnom a rendszert. Viszont ha nem sokban fog változni, jó lenne egy lm386 -os erősítő áramkör a kivezérlésjelző hajtója elé? Még egy kérdésem lenne, hogyan tudom elérni hogy a mély hangokra legyen inkább csak érzékeny? Köszönök még egyszer mindent
Nem akarok beleszólni de én a 10u kondit(nem a bemeneten lévőt, hanem a másikat) kicserélném nagyobbra. Én itt kezdeném próbálgatással.
Azzal mit érek el?
Mivel a "bemenet" és a test közé van rakva, úgy gondolom a magasabb hangokat vágja le. Belegondolva még a felfutás és visszaesés sebességét is állíthatja. Elrontani nem fogod tegyél a kondira párhuzamosan még egy 10u-s kondit.
Üdv! Az erősítés mértékét az első tranzisztor kollektor (1K) és emitter (68Ω) ellenállásainak hányadosa adja, ekkora bétával bizonyára rendelkezik a jelenlegi tranzisztorod. Ha nagyobb bétájúra cseréled, nem észlelsz majd számottevő változást. Inkább a 68Ω helyett tégy be kisebb értéket!
Fontos, hogy ennél a tranzisztornál a kollektor feszültség a tápfeszültség felének közelében járjon, ekkor tudod a maximális szimmetrikus jelet kivezérelni általa. A beállítás a 2k7 ellenállás módosításával érhető el.
Rajta vagyok a fejlesztésen minden féle tekintetben! Beépítés előtt mindent el kell döntenem!
Most egy olyan ötlettel állok elő amivel mennél egyszerűbben akarom elérni, hogy ne kelljen a laptopon nyélen hajtani a hangerőt, és a kivezérlésjelző potméterét is teljesen feltekerni, ha azt szeretném hogy minden led villogjon. Mivel nekem van itthon egy DC-DC konverterem ezért ezt a kapcsolást mindenféle további alkatrész vásárlása nélkül össze tudom állítani. Megjegyezném még azt, hogy ez a kivezérlésjelző egy 1m hosszú fa oszlopba lesz beépítve! 1 képet mellékelek erről is! Természetesen a ledek után nem 470Ohmos ellenálást kötnék hanem az adott (színes) típusúhoz szükségeset! Ezáltal főként az áramfelvételt is csökkentve! Viszont véleményekre vagyok kiváncsi, hogy a Vezérlő egység része bírja e ezt a feszültséget, vagy nem e lépnek fel más problémák (itt főként tranyó elhalálozásra gondolok) ?
Üdv!
Kipróbáltam, 68ohm-al kötöttem párhuzamosan 2db 100Ohm-os ellenállást, és ténylegesen erősebb kimeneti jelet kaptam körülbelül 4leddel több tudott felvillanni! A Pontosabban le tudná írni, hogyan tudom beállítani azt hogy szimmetrikus legyen a kimenet? Mit kell mérnem, mire kell figyelnem és mire vigyázzak? Köszönöm
Szia!
Próbáld ki ezzel meghajtani, én ezt szoktam használni. Ez feltornázza a jelet rendesen. Felhasználói kérésre a melléklet törlésre került. A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2020
Moderátor által szerkesztve
Mérd meg a tápfeszültségedet és az első tranzisztor kollektor feszültségét testhez képeset!
Csak érdekességképp LEDes "kivezőrültek" számára:
fesztivalkepek Csak összehozták a fiúk határidőre, ami nekem a legérdekesebb, hogy hétköznapi RGB LED-ek milyen jól látszanak 100m-ről is. A végső cucc 6m magas lett. (sajnos nem voltam ott...)
Hello! a 2k7 helyére betettem ideiglenesen egy potmétert amivel tudtam szabályozni, hogy hány led világítson! 12Voltról tápolva ~4V volt az a pont ahol a legtöbb világított! A teszt során "teszthangként" egy 50Hz ez jelet használtam! (youtuberól)
Úgy látom erről a rajzról még nem esett szó. A LED-eket vezérlő áramköri résznek legalább akkora tápfeszültség kell, mint a soros diódák nyitó irányú feszültségének az összege és még egy tranzisztor bázis-emitter feszültségnyi. Ez a gyakorlatban LED-ek száma plusz egy, szorozva 0,7V-tal. Mint írtam ez a minimum, a táp esetleges esését még rá kell számolnod.
68Ohm helyett 10 Ohm-osat hatszáltam, ez nagyban feljavította az erősítést! De csajnos csak 9 leddel tudtam tesztelni, mivel több sajnos nem fér rá a tesztnyáklapra. Akkor 12 Voltról valószínűleg nem is fog felvillanni mind a 21ledem ?
Ennek a tranzisztoros kapcsolásnak sajnos megvannak a korlátai.
Értem, és ha a betápfeszt megnövelném 16 V-ra akkor van rá esély hogy mind a 21-et feltudja villantani?
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2016
PIC vagy AVR nem jöhet szóba?
Üdv!
Tudtok nekem ajánlani valami jól működő stereo kivezérlésjelzőt? Találtam egyet ami nekem megfelelne, de nem nagyon lehet már kapni az UAA180 típusú ic-t ott is drága ahol lehet. LM3914 lenne a legjobb abból pont van 2 db-om. Előre is köszönöm!
Szia! Majdnem jól választottál, csak ez lineáris. Kivezérlésjelzőhöz logaritmikust használunk, azaz az LM3915 kellene Neked.
Proli mester rajzolt egy kiválót, valahol itt a topicban megtalálod. Többen utánépítettük, úgy emlékszem Alkotó paneltervet is készített hozzá. (Elnézést kérek tőle, ha társszerző is volt)
Ez tökéletes lesz, köszönöm!
Sziasztok!
Tanácsotokat szeretném kérni: Ha a kapcsolásban szereplő szilicium diódákat germánium diódákra cserélnem akkor melyik típust javasoljátok? Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2016
... a helyes kép, bár azt hiszem rájöttetek az előzőből is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |