Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Dobozolási technikák, műszerdobozok
Lapozás: OK   6 / 88
(#) Sword hozzászólása Márc 17, 2008 /
 
Na.. csakhogy valamivel hozzájáruljak a topichoz.
Felteszem a dobozhoz készült terveimet.
Pontosabban ez csak afféle összeszerelési útmutató vagy ötlet, azoknak az embereknek, akik kevésbé jártasak az efféle munkákban, hisz többségében elektrós emberkék járnak ide
Méreteket szándékosan nem írtam, mindenki a számára megfelelő méretben készítheti el. Én próbáltam a szabvány gépméretet figyelembe véve tervezni, így a
-szélessége: 430mm
-magassága: 90mm
-mélysége (bár ez nem szabvány): 270mm

Célszerű a dobozt nem egy darabból elkészíteni, így minden részre olyan anyag kerül, ami leginkább megfelel a célnak. Ezért lettek az elő és hátlapok 5mm vastag aluból. Ez tuti, h nem fog horpadni nyomkodáskor, megtart minden szerelvényt és magát a dobozt is merevvé teszi. Az oldallapok bútorlapból készültek, egyszerű hozzácsavarozni a dolgokat.
Az alja 5mm-es rétegelt lemez. a borítása hasonló, mint a pc házaké és 1mm-es aluból lett hajlítva satuban, 2 szögacél között. Került az elejére 1 merevítés, mert az 1-es lemez nyeklik-nyaklik, így viszont használható, ráadásul könnyen és szépen hajlítható. Festés előtt felcsiszolás, zsírtalanítás, majd festés mattfekete akril spray-vel, több rétegben, betartva a száradási időközöket. Esetleg később lakkozás.
Ilyen anyagok voltak itthon, ezért készült ezekből a doboz, lehet kísérletezgetni, de szerintem ez egy egész jó konstrúkció.
(#) lamalas válasza Sword hozzászólására (») Márc 17, 2008 /
 
Udv Sword,

Jonak tunik a terv (elkepzeles), nem tudom, hogy keszult-e mar a valosagban ilyen doboz? Ha igen, tudnal fenykepet is mellekelni? Ha keszult mar ilyen doboz akkor szeretnem megkerdezni, hogy honnan lehet szerezni (vasarolni, stb.) es meretre vagatni alu lemezeket amik nem vmi hulladekbol szarmaznak, magyarul jol is neznek ki? En a metalloglobusban voltam, de ott minimum 1nm-t kell megvenni, az pedig marha sok egy ilyen doboznak, nem tudom a maradek lemezt se elvinni se hol tarolni.
(#) tibiiii00 válasza Sword hozzászólására (») Márc 17, 2008 /
 
Hali ilyet lehet kapni valahol?
vagy magad csináltad?
he lehet akkor hol lehet venni?
(#) Sword válasza lamalas hozzászólására (») Márc 17, 2008 /
 
Igen, egy elkészült. Mint mondtam ez nem konkrét terv konkrét méretekkel, csupán egy szemléltetés.
A dobozon még kell csiszolgatni ezt-azt, de dobok fel képet, nemsokára, most nincs itthon a digigép.

tibiiii:
Én csináltam, egy egyszerű 3mm vastag alulemez.
Nem fontos, lehetne simán a bútorlaphoz csavarozni az előlapot de így imbuszfejű csavarral sz.tem szebb meg talán cseppet profibb is. Nem mellékes, hogy így akárhányszor le lehet venni az előlapot szerelésnél, mivel menetes furatba illeszkedik a csavar, nem pedig facsavar fogja a bútorlaphoz a lemezt (ez ugyanis egyszeri rögzítésre jó csak, utána kikopik és kiszakad a bútorlapból.)

Szóval ez egy egyszerű lemez 4db furattal a két középsőbe megy a sűllyesztett fejű facsavar, ezzel rögzítem a bútorlaphoz, a két szélső furatba menetet fúrtam és ebbe illeszkedik az M6-os imbuszfejű csavar.
Ez a része akár el is hagyható, főleg, aki nem bízik magában, mert elég pontos mérést igényel.
(#) tibiiii00 válasza Sword hozzászólására (») Márc 17, 2008 /
 
kösz a váaszd
de én konkrétan arra ki alkatrészre gondoltam ami felfogja az ez előlepot szóval amibe van egy menetes furat
hogy olyat hol lehet szerezni mit bekarikáztam a képen
(#) Sword hozzászólása Márc 17, 2008 /
 
Az egyszerűség kedvéért lerajzoltam részletsebben.

lemez.jpg
    
(#) Sword válasza Sword hozzászólására (») Márc 17, 2008 /
 
lamalas-nak nem teljesen válaszoltam.
Őszintén szólva fogalmam nincs hol lehet venni kisebb mennyiséget, nekem volt itthon, fater hozta még anno.
De sztem jó a nagyobb méretű hulladék is. Ez sem volt túl szép, le kellett csiszolni a sarkait, kiegyengetni, kifúrkálni, négyzet alakú lyukakat vágni kapcsolóknak, dugaljaknak, stb, reszelgetni, felcsiszolni és még sorolhatnám.
Talán gépgyártó cégek műhelyeiben lehetne érdeklődni, ahol foglalkoznak ilyennel, véknyabb lemezeket mondjuk bádogostól szermányolni...
Nekem pl most poti gombhoz kellene v.mi alu henger, tömb, abból akarok esztergálni, csak fogalmam nincs honnan szerezzek
(#) lamalas válasza Sword hozzászólására (») Márc 17, 2008 /
 
Kosz az infot. Akkor egyelore maradok a teljes fa doboznal. Azt tudom a legkonnyebben megmunkalni otthon, mert sajnos csak nagyon alapszintu szerszamkeszlettel rendelkezem. Esetleg vmi kesz, gyari muszerdobozt veszek ha nagyon muszaj, csak az nem olcso.
(#) Sword hozzászólása Márc 17, 2008 /
 
Nincsmit.
Szerencsére ehhez jobban értek, mint az áramköri cuccokhoz, elég régen el barkácsolgatok magamnak, meg nagyfatertől is tanultam sok dolgot, itthon szerencsére van elég szerszám, úgyhogy volt idő, hogy legalább alapszinten értsek ilyen dolgokhoz, nálam ez csak így jön.
A hobbielektronikával meg szinte 1-2 éve kezdtem el foglalkozni, nincs benne szinte semmi tapasztalatom. Egyszerűen csak szeretek építgetni, meg tök jó, hogy utána működik is (olykor)

Hát igen a műszerdobozok elég drágák, pedig eleinte úgy volt, hogy 2U magas alu Rack-be építem, de piszkosul drága.

Lent van a dobozról kép, de mint mondtam, bár össze van építve még kell rajta finomítgatni.
(#) Árpy válasza Sword hozzászólására (») Márc 17, 2008 /
 
Helló!
Én korábban nagyobb alu tömböt a helyi vastelepen keresgéltem, külön volt szortírozva az alu hulladék is. Volt közöttük tenyérnyi méretű téglatest is, ami valszeg esztergályostól került ki, mert volt mellette még elkészült munkadarabok is, de valszeg nem felelt meg a követelményeknek. Én poti gombnak úgy gondoltam el, hogy a belsejét ki kellene szedni, így könnyebbé tenni, majd fúrni rá egy lyukat 3mm-es led számára, és ez világítana, így mutatná a poti aktuális állását.
Üdv, Arpy
(#) Sword válasza Árpy hozzászólására (») Márc 17, 2008 /
 
Ez esetben lehet énis szétnézek a vastelepen.
Egyébként ha tengelyre van szerelve, nem magára a potira, akkor nem baj, h nehéz. Meg kell támasztani a tengelyt, extrém esetben és kellően elmebeteg hozzállással, akár fel is csapágyazható így nem gond a gomb tömege és még forgatni is kellemes lesz (lendkerék).
Nekem nem is kellene túl nagy 35-40mm átmérőjű, 18-20 mm vastag tökéletesen elég lenne. Közepét kifúrni, sugár irányban tengelyig átfúrni, bele menetet, abba egy lefűrészelt fejű csavart és lehet is rögzíteni.
(#) Árpy válasza Sword hozzászólására (») Márc 17, 2008 /
 
Pontosabban hogyan is gondoltad a potival való összekötést? Ha tudnád, akkor kicsit részleteznéd? belül fogaskerék, vagy gumiszíj adná át a meghajtást a potira a csavarról, vagy hogyan?
(#) Sword hozzászólása Márc 17, 2008 /
 
Nem.
Tök egyszerűen egy tengellyel, ahogy sok DIY erősítőben is látni. Gyakorlatilag a poti tengelyét kell csak megtoldani egy acél vagy alu rúddal és azt kivezetni az előlapra.
Jobb, mint a potit kirakni, mert még árnyékolt kábellel is sok zajt felszed a dobozból az amúgyis kisszintű jel.
Így a jelút mindössze pár centi, a poti egyből a hátsó bemenet után van kötve.

poti.jpg
    
(#) szamóca válasza Sword hozzászólására (») Márc 18, 2008 /
 
A metaloglóbusnál van húzott alurúd több méretben,
Én is abból csináltattam a finommechanikánál szuper potiforgatógombot.
(#) Sword válasza szamóca hozzászólására (») Márc 18, 2008 /
 
Az nem lenne rossz, csak sajna vidéki vagyok (Borsod). marad a vastelep
Esztergálás már nem gond, hozzá tok férni esztergagéphez, meg alapszinten használni is tudom szerencsére.
(#) blokkmetal hozzászólása Ápr 14, 2008 /
 
Üdv!

Én kisebb eszközöket még korábban (infracuccot PC-hez, vagy hasonló tényleg apró, smd-s szerkezeteket), rossz DVD-t megnyúzva, szétvágva erősebb ollóval előkészítettem, 80W-os forrasztóval nem kell hozzáérinteni a pákahegyet, csak odatartani és az élek illeszthetők. Praktikus, festhető, de ha úgy kívánja az ember gyereke, akkor átlátszó is lehet. Csak persze nem mehetsz be a boltba és kérhetsz 40x40cm-es DVD-t...
(#) huhuu válasza blokkmetal hozzászólására (») Ápr 14, 2008 /
 
Ez jó ötlet! mármint a DVD lemez ből a dobozt.
Hogy nyúzod meg a lemezt? gondolom a fém réteget szeded le, de mivel?
(#) zenetom válasza huhuu hozzászólására (») Ápr 14, 2008 /
 
Sziasztok!
CD lemezt már nyúztam meg, igaz nem direkt, amikor csináltam CD lemezekből disco gömböt (felvagdostam egy tucatot ), ha hajlitgatod, kicsit fellazul a fém reéteg, és lejön, vagy ha megsérted valahol, igaz nem teljesen, de akkor meg kaparni kell :yes:

a képet mint elrettentő példának raktam föl
(#) blokkmetal válasza huhuu hozzászólására (») Ápr 15, 2008 /
 
Szia!

Ahogy zenetom is említette, elkezdem kivágni ami nekem kell, és a vágás közben magától elkezd lejönni a tetején levő fényes réteg. Mintha nem is ragasztva lenne, hanem csak oda lenne rakva légmentesen (mint az új mobilon a védőfólia)
(#) Georgee hozzászólása Ápr 15, 2008 /
 
Megosztom a titkomat veletek. Mivel nem egy eszközt építettem és szükség volt a dobozra (mint mindenhez) szét néztem a lakásban találtam egy pár asztali DVD-t ami döglött, és számítógép ház is akadt na meg tápegység doboz. Innentől már csak a fantáziám szabott határt. A vágást flexel végeztem 1mm vastag koronggal, végül ilyesnre sikerült a doboz. a célak megfelel.

DSCF0180.JPG
    
(#) zenetom válasza Georgee hozzászólására (») Ápr 15, 2008 /
 
nagyon szuper lett
(#) Sword hozzászólása Ápr 17, 2008 /
 
Korábban említettem a poti-tekerő gomb problémát. Hogy s miből lehetne a legegyszerűbben. Eszterga lett volna, de a méh telepen nem volt semmilyen nagyobb alu darab, így ezt kilőttem. Ekkor megláttam a garászban egy darab 40-es rézcsövet, ezt fűtéscsőnek használják manapság, elég drága, de nagyon jó anyag. Mivel én is szoktam ilyesmiket szerelni, főleg forrasztással (gázlámpa, folyasztószer, ón) így megjött az ötlet, hogy vágok egy 20mm-es darabot a 40mm külső átmérűjű csőből, rézlemezzel lefenekelem, megy bele egy 10-es rézcső tengelynek (ebből főleg olajvezetéket szoktak csinálni)
És kész is a poti gomb Persze a forrasztási helyeket le kell reszelni, aztán csiszolni, majd polírozni, (fúró tokmányba be és lehet neki adni gyapot szivaccsal) ez után jöhet a festés és lakkozás, de ha szépen megvan csinálva, akkor a polírozott réz nagyon szép. (nekem nem illett a képbe és volt 1-2 hupli, amit nem lehetett kicsiszolni, így festettem. Az igazsághoz tartozik, hogy a tengely nem pont középen van, fúróba fogva és megforgatva ez látszott, durván 1mm difi van benne, de ahhoz képest, hogy szemre, ész nélkül készült

Képek lent.
(#) Frankye válasza Sword hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /
 
Nagyon tuti ötlet! Gratula!
(#) Sword válasza Frankye hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /
 
Köszi
Egyébként egyik nagy előnye, hogy bár üreges, mégis kellően súlyos, ugyanis a réznek elég nagy a fajsúlya.
Ami még eszembe jutott, az az, hogy az erősítőm előlapja vastag alu lemez és a réz meg az alu nem szeretik egymást. Tudtommal ha galvanikus kapcsolatban vannak, akkor az alu megeszi a rezet vagy fordítva, lényeg, h nem jók együtt, úgyhogy a tengelyre tekerek egy csepp szigszalagot
Jobb nem jut eszembe.

DSC04910.JPG
    
(#) Frankye válasza Sword hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /
 
Idézet:
„a réz meg az alu nem szeretik egymást. Tudtommal ha galvanikus kapcsolatban vannak, akkor az alu megeszi a rezet vagy fordítva”

Ez így van! Azt ugyan meg nem mondom, melyik eszi meg a másikat, de tény, hogy nem csípik egymást. (A házban, ahol lakunk, az elődünk a hirdrofor energia-ellátását egy alu vezetékpár adta, és egy "csoki"-n keresztül (réz betét!) volt bekötve. Egy idő után nem akart kapcsolni a hidrofor (ezt jelezte a tulaj, mikor megvettük a házat). Mikor megnéztem, rögtön rájöttem, hogy ez a gond, de mivel nem akartam házi vízművet, nem foglalkoztam tovább a témával. (Azóta nincs is meg a hidrofor...)
Lényeg, hogy mindenképpen kell valamilyen szigetelés a réz gomb és az alu ház közé!
(#) zsoltee0001 válasza Frankye hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /
 
Tulajdonképpen a rezet semmilyen fém nem szereti. A középkorban sok hajó sűlyedt el érthetetlen körülmények közt, aztán rájüttek, hogy a vas pántokat rügzíző réz szegecs egymással galvánelemet képez, így szép lassan elfogyott az anyag, és a hajó szétesett
(#) hozzászólása Ápr 19, 2008 /
 
Sziasztok!

Kaptam múltkor egy gyári műszerdobozt, de csúnya és sok helyen sérült is volt a festése, így lecsiszoltam róla, mondván, hogy majd újrafestem. Mikor végeztem a csiszolással, lett ugyebár egy festetlen alu dobozom.
Ezt szeretném lefesteni, de nem szeretném ha sima maradna a festett felület, mert jobban meglátszanak a(z esetleges) festési hibák, amiket akarva-akaratlanul 'létrehozok' (sajnos néha megfolyik picit a festék, beleszáll a por, stb...).
Tehát amit létre szeretnék hozni, az egy érdesített felület. Úgy gondoltam, szórni kellene a festékbe valamit, pl kvarchomok, finom vaspor, vagy valami ilyesmi anyagot, amitől egy picit érdes lesz a felület.

Szerintetek ez így életképes ötlet?
Egyáltalán hogy lenne ezt érdemes kivitelezni? Előre belekeverni a festékbe az adalékanyagot, vagy esetleg rögtön festés után rászórni a felületre?

Szóval ha van ötletetek, akkor ne fogjátok vissza magatokat!
Köszi a választ előre is
(#) hasutas22 válasza Istike88 hozzászólására (») Ápr 19, 2008 /
 
Szerintem ez a legjobb dobozolási módszer:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_10527.html?highlight=1#10527
Cipősdoboz
(#) WD40 hozzászólása Ápr 19, 2008 /
 
Hehh, ha már dobozolás, akkor előállok egy egyedi módszerrel: postaláda! Legújabb szerzeményem, egy sztereó erőlködő került bele, de előtte kint feketére, bent meg a szokásos (számomra legalábbis ) kékre festve. A tetejébe pedig tényleg egy zárat tettem, és kulccsal nyitható

(A képen az első próba kezdeti fázisa látható)

postalada.jpg
    
(#) szamóca válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 19, 2008 /
 
Idézet:
„Tulajdonképpen a rezet semmilyen fém nem szereti.”

Igazad van, de fűtéscsöveknél is megoldják valahogy ezt a galván problémát, bár azt se értem hogy. Talán Sergej majd megmondja.
Következő: »»   6 / 88
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem