Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elektroncső
Azért ne legyünk nyúlbélák, mert múltkor másutt besok(k)altak a modik. Elektroncső, tehát való ide!
Akkor kezdeném vele a sort;
EC360 -ra hallgat. 120 Ohm-os belső ellenállással rendelkezik 60V-os anódfeszültség és -7V-os rácselőfeszültség mellett, és ezen felül így 200mA anódáram folyik rajta. Maximum 25W eldiszcipálására alkalmas az anódja és 20mA/V meredekségű, emiatt szerintem egy igen érdekes darab. Amennyire én tudom, orvosi műszerekben volt használva. Azt hogy ki találta ki nem tudom, de az oroszok is gyártották 6S33S néven, ami közel ugyanazt a csövet takarja. Jelenleg 4 vadonatúj darabom van, ezt is évekig kellett vadásznom
Dejó Nekem is volt egy, de levegős lett...
Jó kis OTL erősítő végfokot lehet vele csinálni. A 6C33C (6s33s), bár trióda, azért messze nem ugyanaz a kettő, az orosz nagyobb teljesítményű, két katóddal. Ehhez a csőhöz inkább a 6C41C (6s41s) áll közelebb (bár ez is, a 6C33C-hez hasonlóan tápegységbe való áteresztőcső).
Vigyázok is rájuk! Nekem nagyon tetszenek. Van itthon stúdiófülhallgatóm annak is 120 Ohm az ellenállása, így a legjobb lenne az illesztés OTL-ben, bár ez biztosan csak deszkamodell lesz, mert ezeket elteszem a gyűjteményembe
Sziasztok!
Ha már a csöveknél tartunk. Van 1 új szerzeményem szép régi darab, de hogy mi lehet azt nem tudom. Én egyenirányítóra tippelek.
Szerintem erősen röntgen cső kinézete van.
Sziasztok!
Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy ma megpróbáltam beüzemelni egy csöves tápot, viszont a benne lévő 5u4g kék szikrákat vetett a búrában, majd egy pár pillanat múlva elpattant benne a fűtőszál. Ez a cső hibája lehet, vagy esetleg valami túlterhelte? Csak azért kérdezem, mert ha a cső hibája akkor kicserélem és folytatom, viszont ha valami más akkor nem tennék tönkre többet. Köszönöm!
Kapcsolási rajzot ,képeket mutass,aztán meglátjuk a többit.
Ő lenne az.
Gondolkoztam rajta hogy túl nagy lehet a kondi, viszont a táp teljesen eredeti, nem hinném hogy gyárilag így elrontották volna. Remélem tudsz rá adni valami jó és egyszerű magyarázatot
Ha jól látom a szűrőkondenzátor max 16µF lehet utána, de ugye a induktív tag után lehetne még 1 16µF-os kondenzátor. Viszont ami a képen van nagyon sok ennek a csőnek ,ezért is lehetett a szikrázás a csőben. Adatlap
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2016
Bár Ezen az adatlapon meg 40µF-ot hoz. Megvárok valakit aki jobban ismeri a csövet,de szerintem egyszerűen túl lett terhelve a még felfűtési állapotban lévő cső,és a kondenzátorok töltetlen ellenállása végezte ki.
Az 5UG simán elbír első kondinak 25µF-ot.
5U4 Adatlap szerint az első szűrőkondi 40µF lehet, max! Nem ott van a gond. Mérd át a C21-22-23-34 kondikat, ha régi MM, az okozhat meglepit. De az is lehet, hogy a cső fáradt meg. Mérj! A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2016
MM kondik és a cső is valószínű fáradt volt. Hétvégén tudok újra foglalkozni vele, addigra remélem szerzek cserecsövet is és akkor kiméricskélem a kondikat.
Köszönöm a segítségeteket, majd megírom hogy mi történt
Na, te vetted végül meg? Én is nézegettem, de az ára illeszkedett a méretéhez...
Szerintem is egyenirányító, csak valami nagyon kis áramra és baromi nagy feszültségre.
Semmiképpen nem lehet röntgencső, az anódja ehhez se nem jó alakú (sugárirányítás!), se nem elég nagy méretű. És a röntgencsőnél az anód nem a cső végében van, hanem a közepénél.
Bizony jó volt ma a börze, alig lehetett mozdulni, én ugyan csak EF86-ot és EZ81-et hoztam, de volt kínálat rendesen
Én vettem egy barkács sasszit valami tápféle-kezdeménnyel, de van rajta egy szép trafó 2*300V, 4V és 6,3V tekercsekkel, csöves dolgokhoz jó lesz
Aztán beugrott egy DG7-32 kis szkópcső, abból valami pic-es órafélét csinálok majd valamikor. Illetve mutatós műszerek, nagyfrekvenciás áramváltós is (1-10 MHz, 10A, hozzá kalibrált műszerrel - gondoltam, nagyfrekis áramot ilyesmivel érdemes mérni, eredetileg antennaáram mérő volt).
A 7 végi Puskás börzén találtam.
Más is mondta hogy röntgen cső, de azoknak másabb a felépítése.
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2016
Igaz,ezt elnéztem.
Keményen alkudtam rá de meglett. Az áram fesz viszony fordított, 13 amper van rá írva s a fűtőszál is elég bivaly. Szerintem 2 volt körüli a fűtő fesz.
[quote][/quote]
Azt szeretném kérdezni, hogy ha kimegyek egy piacra, akkor úgy ránézésre melyik csövet érdemes választani a több egyforma közül? Melyik lehet jobb állapotban? Arról hallottam például, hogy az egyenirányító csövek közül azt érdemes választani aminek fehér a tetején lévő lap.
Ha a búra teteje van fehérre festve (én ugyan ilyet még nem láttam), akkor lehet jó, de ha belül fehér, akkor bizony levegős, tehát kuka, vagy dísz.
Szerencsés vagy
Lehet kicsi a fűtőfesz, de egyszerű megállapítani: ampermérő, napszemüveg És figyelni az áramot a feszültség emelésével, plusz az izzás mértékét. Ha jól emlékszem, tiszta wolfram a fűtés, ennek világítani kell rendesen.
Sajnos nincs olyan tápom amivel kilehetne próbálni. 5 volttal felizzítottam 1 kicsit de nem mertem csak vörös izzásig. De majd megmérem mit vesz fel 5 volton.
Sziasztok!
AZ4-et mivel tudnám kiváltani? Ami 4 voltról megy s olcsón beszerezhető.
2 db. AZ1-el párhuzamosan kapcsolva. Az AZ1 nem annyira ritkán beszerezhető, tehát olcsóbb.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |