Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   55 / 843
(#) jdani válasza DMZ hozzászólására (») Márc 14, 2008 /
 
Helló. Hát ez nagyon klassz! ehgyébként miért van rajta 2x2 kimenet?
(#) DMZ válasza jdani hozzászólására (») Márc 14, 2008 /
 
Az egyikbe forrasztópálkát dugom be a másik pedig a kimenet?
Hogy álsz a labortápoddal?
(#) jdani válasza DMZ hozzászólására (») Márc 14, 2008 /
 
Még pihen! Március végén lesz a szülinapom, talán összejön egy kis pénz, vezek bele egy ic-t meg azokat a TO-92-es tokozású alkatrészeket, és akkor már meniek kelene nem? kiveszem az ic-t és akkor is 35V. Egyébként a mi a tl431-es alkatrész alatt van az 1,5K-os ellenállás, vagy a 2,2K-os ellenállás, csúnyán melegszik. de hamarabb az 1,5K
(#) DMZ válasza jdani hozzászólására (») Márc 14, 2008 /
 
Csak remélni tudom hogy az a baja,de hogy ennyi minden melegszik az már eléggé gázos,de szerintem cserélj ki minden tranzisztort,de leginkább lemérném az alkatrészeket hogy nem-e szált el valamelyik,igy hamarabb megtalálnád az elszált alkatrészt és csak azt cseréld le!!
(#) jdani válasza DMZ hozzászólására (») Márc 14, 2008 /
 
De tranzisztrt nem tudok mérni. Vagyis beforrasztva nem. De ha egy ellenállás már be van forrasztva, azt ki kell szedni, és ugy lemérni nem?
(#) Attila86 válasza jdani hozzászólására (») Márc 14, 2008 /
 
Természetesen.
(#) tbence3 válasza DMZ hozzászólására (») Márc 14, 2008 /
 
Tényleg, nagyon szép lett. Nekem tetszik. Nekem is már csinálni kellene egy frankó kis tápegységet. Kedvet kaptam már ez a munka után
(#) Stanford válasza DMZ hozzászólására (») Márc 15, 2008 /
 
Szia!

Szerintem is nagyon jó let!!

Viszont volna egy kérdésem. Mi az a fekete kör alakú valami a hátlapon belül, amiből 2 szürke vezeték jön előre?

üdv.
(#) jdani válasza Stanford hozzászólására (») Márc 15, 2008 /
 
Én úgylátom, hogy az a 24V-os trafó, bár nem szólok bele, mert nembiztos hogy az.
(#) DMZ válasza Stanford hozzászólására (») Márc 15, 2008 /
 
Szia Stanford!

Az egy műanyaggal bevont toroid trafó 24V/2A,eredetileg a weller pálkának a trafója!
jdani jól mondta!
(#) Attila86 válasza DMZ hozzászólására (») Márc 15, 2008 /
 
Grat!
Na, akkor csak volt M20-as doboz végre!
Kísértetiesen hasonlít előlnézetből az enyémhez.
(#) DMZ válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 15, 2008 /
 
Köszi a gratot!

Szintén neked is gratulálok a labortápodhoz,nagyon jól néz ki!
Már csak 3db M20-as műszerdoboz van a lomexben!
(#) DMZ válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 15, 2008 /
 
Igen a tiedhez hasonlit,nem akartam bonyolítani a dolgot,de csinálhattam volna fekete háttérrel és fehér betükkel!
(#) Attila86 válasza DMZ hozzászólására (») Márc 15, 2008 /
 
Nem nem!
Csak három darab van kinnt a polc tetején. De amikor a múltkor az egyik haverom is vett egyet, akkor bentről hoztak neki és nem a polcról vették le. Tehát még biztosan van a raktárban is.
(#) KTobi válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 15, 2008 /
 
Szia Attila86!

Úgy szeretném megépíten a tápodat (40V 10A), hogy két műszerrel, egy a feszültségnek, egy az áramnak. Csatolom az általam elképzelt megoldást, jó az amit felrajzoltam?

Tudom, buta kérdés, de nem merek kockáztatni. Meg szeretném építeni, ha lesz pénmzem rá.

Üdv. Tóbi
(#) DMZ válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 15, 2008 /
 
Így nézett volna ki!
(#) DMZ válasza DMZ hozzászólására (») Márc 15, 2008 /
 
Akkor jó,hát ha van még bent a raktárban is,arra nincs agodalom,fent a polcon csak 3db van,mert nekem a polcról vették le és akkor 4db volt!
(#) Attila86 válasza KTobi hozzászólására (») Márc 15, 2008 /
 
Üdv.!

Amit belerajzoltál a kapcsolási rajzra, az majdnem jó. Azt a vezetékdarabot a kimeneten nem akkor kell szétvágni, ha külső műszert használsz, hanem hogyha a négyvezetékes kimenet előnyeit használni akarod. De ezt a leírásba beleírtam...
A többi amit rajzoltál az jó és igaz. Csupán még annyi sántít picit, hogy a "Tizedespontváltásért felelős kapcsoló" nem csak a tizedespont váltásáért felel, hanem feszültségmérés esetén a legnagyobb digiten történő nulla kioltásáért is.

Üdv.: Attila
(#) KTobi válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 15, 2008 /
 
Igen, a négyvezetékes kimenetre gondoltam.

Kösz
(#) hurubbi hozzászólása Márc 15, 2008 /
 
Sziasztok!

Én ezt a labortápot szeretném elkészíteni:
http://www.electronics-lab.com/projects/power/003/index.html

A baj az, hogy a régi labortápomból szeretném felhasználni a transzformátort, de annak 38V a szekunder feszültsége.
Arra gondoltam áttekercselem a szekundert, de sajnos a csévetest legaljára van tekercselve. A primert pedig nincs kedvem újratekerni.
Át lehet alakítani a kapcsolást úgy hogy jó legyen a trafóhoz?
Az jó lehet ha az R3 ellenállást megnövelem 1,5 szeresére, az U1 pozitív tápágába pedig egy zenert, kötök? Az U2, U3 gondolom maradhat, mert ott a D7 zener.
(#) Doncso hozzászólása Márc 17, 2008 /
 
Sziasztok! Lenne egy kérdésem, építettem anno az alábbi kapcsolási rajz alapján egy kis szabályozható tápot, 0-40V 3A, a kérdésem az lenne. hogy a két 2N3055-öt megduplázva emelhetem a terhelést 6A-re? Illetve még arra gondoltam,hogy kicserélem, MJL21014,-re hogy többet birjon, hogy ez mennyire jó ötlet? Ja és még annyit szeretnék tudni, hogy szerintetek lehet erre a tápra valahogy egy áramerősség-szabályozót szerkeszteni?
Köszi a választ.

45tap.gif
    
(#) hapro válasza Doncso hozzászólására (») Márc 17, 2008 /
 
Szia!

Nézted már ennek a tápnak a kimenetét szkóppal?
Ha igen érdekelne mit tapasztaltál.

üdv.:

Zoli

(#) pilleszku hozzászólása Márc 18, 2008 /
 
és a 13as pont mire megy ki?
(#) Doncso válasza hapro hozzászólására (») Márc 18, 2008 /
 
Nem még nem néztem, miért? Netán gond van vele? Épp most szeretném kicsit megtuningolni, de ha gondolod hétvégén ránézek, de miért kérded?
(#) hapro hozzászólása Márc 18, 2008 /
 
Szia!

Hát... mivel elkészítettemén is egy ilyet, gondoltam kipróbálom, építettem egy TDA2050-es végfokot, na aszt adj neki...hát mit ad Isten...búg a végfok...keresgélek hátha találok valami más kapcsolás rajzot mint a gyári, de csak van benne búgás, gondoltam rossz nyákot csináltam, és azért búghat, vagy mittudomén, aztán gondoltam egyet, megmértem a tápot, pontosabban szkóppal ránéztem milyen is a tápom...Aztán jött a meglepi.
Mivel eddig csak állt és várt a bevetésre ez a tápegység, nem is gondoltam rá, hogy jobban megnézzem, megbíztam benne, mivel egy könyvben volt, gondoltam oda csak akármilyet nem publikálnak. Szóval legkisebb fesz értékre 10mVra és ha jól emlékszem viszonylag magas 5ms ra állítva a szkópot, furcsa képet kaptam AC mérésen. az egyenes vonal nem egyenes, olyan mint ha egy táp puffer elkói kihagynának és nem hajlandók tökéletesen símitani a feszt. kis tüskék jelentek meg a képben ott ahol egyenes vonalnak kellett volna lennie, de ez még semmi, amikor feszta maxra iletve közel a maxra állítottam, akkor meg szabályos fűrész jel keletkezett.
Gondoltam egy nagyot, és a kimenetre kötöttem a 470µF kondival párhuzamosan még egy-egy 4700µF-os kondit, ez nagyon sokat segített a problémán, de még ezek után is majdnem ugyanúgy megmaradt. A fűrész jel már nem fűrész jel, hanem a hegyek legömbölyödtek és kisebbek lettek, a kis szögecskék pedig maradtak ugyanakkorák és ugyanott alacsonyabb feszültségen.
Szóval most épp készítek egy másikat, olyat amiben van áramkorlát is, és bízok benne, hogy az jobb lesz.

ezt fogom most építeni mert sok jót és szépet olvastam már róla más forumon is.
Bővebben: Link

üdv.:

Zoli

(#) Doncso válasza hapro hozzászólására (») Márc 19, 2008 /
 
Na ennek azonnal utánnanézek.
(#) Doncso válasza hapro hozzászólására (») Márc 19, 2008 /
 
Na megnéztem a dolgot és nagyon érdekes amit tapasztaltam, ugyanigy beállítottam a szkópot 0,1v és 5msec re,AC, a tápom egyik oldala gyönyörűen egyenes, de a másik oldalt tényleg ott vannak a fürészjelre hasonlító cápauszonyok, de ez hogy lehetséges??? Aztán belekukkantottam mi lehet a baj, vagy a külömbség, az egyik tápot nem én épitettem, kaptam, ehez csináltam egy másolatot, na nálam a másolat a rossz, amik külömböznek : az elkó amit én tettem be ugyan 4700µF-os de kb fele akkora mint a másikban, az egy jó nagy siemens kondi,a graetz hid nem SY351, hanem 1N400X akkor a tranyók nem 2n2905 és 3392 hanem BC tipusok,mert nem kaptam ilyet és ezt ajánlotta "helyettesítőként" a forma, ja és van még benne egy 220nF-os kondi ami a másoltban fólia.Nagyon érdekes, de jó,hogy szóltál mert épp mostanában készültem volna normálisan bedobozolni, valamint egy normális fesz/amper kijelzőt készíteni hozzá, illetve segítséget is akartam kérni valami áramkorlát hozzáépítéshez, de igy szerintem nem fogok erőlködni vele, még jó,hogy szóltál, köszi.De szerintem valamit elcseszhettem, mert amit kaptam annak semmi baja, hibátlan a vonal. Szerintem a BC-k miatt, vagy a gyenge elkó miatt lehet, te BC-t használtál vagy 2N-eket? Megnéztem a rajzot amit belinkeltél, tényleg szuper, szerintem ráugrok én is, főleg az áramkorlát miatt, elég jó kapcsinak tünik, ja és pont van itthon kettő darab vadi új 2*24V 5A-es torroidjaim,át akartam őket tekerni 42V-ra a táphoz, de igy nem fogom, inkább megépítem amit mutattál. Esetleg nyák rajzot nem tudsz hozzá??
Üdv: Doncso
(#) hapro válasza Doncso hozzászólására (») Márc 20, 2008 /
 
Szia!

van nyákrajzom hozzá, de most nem vagyok otthon, és csak a jövő hét közepén lesznek újra elérhetőek a filejaim, és majd akkor elküldöm. Vany 3 tranyós változathoz és 4 tranyós változathoz is nyákrajzom.

üdv.:

Zoli
(#) Doncso válasza hapro hozzászólására (») Márc 20, 2008 /
 
Azt megköszönném, mindenképp megépítem én is. De lehet nem bírom ki addig és tervezek egyet Sprint-ben
(#) hapro válasza Doncso hozzászólására (») Márc 20, 2008 /
 
Ok, de ha a terminal-on körül nézel akkor ott megtalálhatod a nyákrajzot hozzá, nekem is onnan van, viszont ha sprintben tervezel hozzá egyet akkor azt én is szívesen venném.
Következő: »»   55 / 843
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem