Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gondolkodó ház avagy házautomatizálás
Lapozás: OK   26 / 47
(#) sirály12 válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 21, 2016 /

Elsiklottál a fölött a szó fölött, hogy beszélni. Keresni eddig is tudtam, ha nem tudtam volna most nem járnék ott ahol. És például jó volt látni a mások által kivitelezett dolgokat, sokat tanultam belőle.
Nemsokára Én is mutatok egy két fotót, mert már jöttek meg legyártatott panelek és lassan be is ültetem őket, ha lesz rá időm.
(#) kameleon2 válasza sirály12 hozzászólására (») Szept 21, 2016 /

Kíváncsian várom, milyen alapokra építed? Az abszolút nem eretnek dolog, ha konkrét rajzokról és megoldásokról kérdezősködsz, még az elkészítés előtt.
(#) sirály12 válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 21, 2016 / 1

A központok pic32-es vezérlők, a végpontok változóak leginkább pic32 és pic12.
Magukban is működőképesek(ha leállna a pc valamiért), de persze nálam a pc a fő központ.
Mostanában gondolkozok, hogy aurdinót is használhatnék némely helyen.
Ezek mellett most az esp8266 is bekerült a repertoárba(ezért is gondolkodom az aurduinón), nemrég jött pár modul, azokat is elkezdtem programozgatni.

Teszek be két képet. A már megérkezett panelek vannak rajta, természetesen mindből több van, mert ennyi nem lesz elég.
A nagyobbik panel egy pic32mx795 és egy dp83848 lan driver házassága egy szabványos din dobozba tervezve. A dobozban alul kap helyet a vezérelt áramkör pl.: relék, leválasztott IO áramkörök, és rs422 kimenet(esetleg rs485, rs422, stb.).
Ez a penel lesz az egyes főbb rendszerek központja, pl.: Fűtés-hűtés, riasztó, világítás stb.

A kisebb panel egy 10W-os led driver rs422 vezérléssel. (Most van tervezés alatt a 230V-os led driverem ami már akár 100W-os leddel is elboldogul majd)
A többi panel majd 2-3 hónap múlva érkezik meg, addig is a programozást folytatom.

u.i.: Tudom nem profi munka, de nekem tetszik.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2016
(#) sirály12 hozzászólása Szept 21, 2016 /

Fénymérőt, hőmérőt, páratartalom mérő modult már találtam.

Nem tud valaki elfogadható áron valahol CO2 érzékelőt? A legolcsóbb modul amit eddig találtam is elég borsos áron van. A később kiépíteni kívánt automata szellőzésbe kellene.
(#) Robin2 válasza sirály12 hozzászólására (») Szept 22, 2016 /

Beszélgetnék, tanulnék
Egy átlagos, mondjuk 20nm, 2,5m magas szoba, 50m3 levegő. Percenként 7 liter levegőt használsz el. Számításaim alapján a szoba teljes levegőjét 5 nap alatt fogyasztod el, úgy, hogy közben 5,3%-kal emelkedik a levegő CO2 tartalma. (Persze minden ideálist feltételezve a számolásnál.) Tudom, hogy reggelre mondjuk "áporodott" lesz a levegő és szellőztet az ember, de vajon ez a változás, egy normál, kicsit magától is szellöző szoba esetén mérhető-e és automatizálható-e a normál CO2 szenzorokkal? Azért kérdezem mert ilyenről még nem hallottam, hogy CO2 alapján inditanák a szellőzést, normál esetben.
(#) kameleon2 válasza sirály12 hozzászólására (») Szept 22, 2016 /

Komolyan az életedet bíznád - elektronikára? Akkor javaslom a 2-1 vagy a 3-1 megoldást. A halálozási statisztikák alapján ez a helyes eljárás. Azaz párhuzamosítsd a rendszered - és ez sem jelent megoldást - csak statisztikailag (SIL).
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2016
(#) Robin2 válasza sirály12 hozzászólására (») Szept 22, 2016 /

CO vagy CO2? Mert nem mindegy azért.
(#) Mate78 válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 22, 2016 /

Egy állásponton vagyunk, ami a rendszer alapvető felépítését illeti.
Legyen egy stabil, önállóan működni képes hardwerünk.
A megjelenítést,csilli-villit, meg viheti más, akár egy PC alapú rendszer.
Ez eddig oké.
De azért azt nem mondanám, hogy a hardwer egyáltalán nem lehet valamilyen PC alapú.
Ez így túlságosan általánosítás lenne.Persze PC alatt nem otthoni személyi számítógépet, Raspberryt meg hasonlókat értek,ahogy
oprendszer alatt sem windowst meg hasonlókat.Ez itt a lényeg.
Mondok egy példát, ráadásul az iparból.
12 tengelyes CNC köszörűgép vezérlése ipari PC-s alapon.A gépben két darab teljesen ugyanolyan ipari PC van.(Boser HS6039, nem mai darab)
Az egyik PC-n fut egy realtime oprendszer, a régebbieken ez WxWorks.
Ez futtatja az NC rendszerprogramokat, illetve a PLC taszkokat.(Isagraf szoft PLC, 1ms ciklusidővel)
A PC-be ISA buszon csatlakozik a hajtásbusz vezérlő,ez optikai gyűrűs Sercos interfész, 1ms-on frissítési idővel vezérli a 12 tengelyt.(Szervóhajtások)
Illetve van egy szintés ISA-s Profibus vezérlő.Ez lenne együttesen az atomstabil hardwer, és tényleg az.
Ezt 12 év iparban eltöltött szolgálat bizonyítja.(Ezalatt a gép szinte végig 7/24-ben termelt.)
A másik PC-n meg WindowsNT fut, ezen van a HMI, diagnosztika, szerkeszők,stb.
Az újabb gépeinkben már megoldották ugyanezt egy PC-vel, ez egy Siemens IPC 827C, vagy D, ezen már RTX oprendszer van meg Win7 a csillivillinek.
Tudom, ez nem a lakásautomatizálás kategória, csak az elv miatt, és egyáltalán nem kötekedésből írom.
(#) sirály12 válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 22, 2016 /

Nem biznám rá az éeltem, miért is kellene? Most automata szellőztetés nélkül élek, ha lesz, akkor csak jobb lehet nem? Tehát ha nem indulna el, akkor maximum ott lennék ahol most.
Csak jó lenne reggel friss levegőre kelni, és nem állottra.

Egy minimális szellőztetés mindenképp lesz. Az érzékelő csak az ee fölötti igényeket szabályozná.
(#) sirály12 válasza Robin2 hozzászólására (») Szept 22, 2016 /

Én úgy tudom az optimális szellőztetés 10-20m3 per óra/fő. De mivel nem tartózkodom állandóan 1 helyiségben ezért gondoltam a co2 mérésére. Ha jól gondolkodomigy lehetne következtetni a levegő elhasználógására.
(#) sirály12 válasza Robin2 hozzászólására (») Szept 22, 2016 /

Természetesen CO2.
(#) kameleon2 válasza Mate78 hozzászólására (») Szept 22, 2016 /

Így van - ez nem a home kategória. Én is építettem IPC-vel PPC-vel és TPC-vel projekteket. Az áruk már eleve nem a low-cost. Nem beszélve arról, ha bármit akarsz csinálni lehet a kernelbe beforgatni, mint linuxon. Sajnos a megbízhatósága mellett az avulás is nagyobb gond. Sok IPC-hez lehetetlen már alkatrészt beszerezni és cégek élnek meg a visszafelé kompatibilitás megőrzéséből - például harddiskek SSD-s kiváltása stb. Házi körülmények között, alacsony költségvetéssel - ez önygilkosság. Én nem fogok erre buzdítani senkit. Persze nyilván megnéznék egy házilag kivitelezett megoldást mondjuk 486 DX40-es processzorral, vagy egy fiókban heverő Pentiummal. Erre azonban még a legelvetemültebb ismerőseim sem vállalkoztak eddig. Nincs is sok teteje. Tehát elérhető áron marad a "dzsunka PC" vagy az olcsóbb kivitelű Rasberry, Banana és egyéb gyümölcskollekció, esetleg Jack PC. Ezek viszont nem ipari minőségűek és akkor ez még csak a hardver. Nem beszéltem az oprendszerről. Van ugyan - olyan megoldás ami használható lenne. Az iparban és az autóiparban is terjed - de erre sem láttam házi próbálkozást. A QNX alapú rendszerek. Persze más beágyazott linux ix szóba jöhet, de annál ott vannak a verziókülönbségek a driver problémák a frissítések stb. Nem beszéltem a sebezhetőségről, ami egy hálózati alapú rendszernél kritikus biztonsági rés már hardveresen. Ez sem kötekedés, csak józan ész és tények. Nem akarok én senkit meggyőzni, csak kíváncsi lennék:
1.) Megéri-e tényleg ennyi falnak nekirohanni hobbiból?
2.) Megéri-e az olcsóság látszatának okán - a végén rengeteg küszködéssel megépíteni valamit?
3.) Megéri-e ennyi biztonsági, kompatibilitási, beszerezhetőségi ódiumot felvállalni?
Ha igen és valakinek sikerül: Gratulálok neki, mert én 13 évet fektettem egy sokkal egyszerűbb, mikrokontroleres alapú standard megoldás fejlesztésébe és most érek a végére. Ez nem a hatékonytalanság miatt van, hiszen az első áramköröm 4 nap alatt működött - és működik azóta is. Csak ennyi dologgal kellett szembesülnöm, mire használható és betonbiztos lett.

Nekem egy Dell PowerEdge R710-es lesz beálltva. Ezt azért nem nevezném gagyi kategóriának.
(#) kameleon2 válasza sirály12 hozzászólására (») Szept 22, 2016 /

Pedig de. Igaz brand konfiguráció és nem szedett-vedett PC. Mondom ezt úgy, hogy egy N5010-esen pötyögök és a gyerekek is egy PowerEdge-t használnak. Csak gondolj bele, mi történik egy rövid áramszünetnél? Egy adathordozó hibánál? Márpedig ezek mindennapos dolgok a PC világában. Én változatlanul nem bíznék semmit PC-re ami a biztonságommal, életemmel kapcsolatos tevékenység: Motoros garázsajtó, kapumozgatás, CO vizsgálat, redőnymozgatás, kazánvezérlés stb.
(#) Robin2 válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 22, 2016 /

Kérdeznék, ismét Nálad, hogy van megoldva a "lefagyás" esetén történő beavatkozás? Mennyire van az életed a rendszerre bizva? Mit vezérelsz a rendszerrel? Nrkem picit ott válik szét a dolog, hogy mindkét "rendszernél" kell vészforgatókönyv, így ha nincs az életem közvetlenül rábízva, csak kényelmi funkciók, akkor az szinte "bármin" futhat. (Hobbi, otthoni kategoriában.)

Ezekben igazad is van, de nekem van itthol egy 1400-as apc-m ami akár 5 órán át elviszi ezt a gépet és főbb perifériákat. Ha egy adathordozó kiesik nem gond raid1 vagy 3 tömb lesz használva. A tápja pedig redundáns tehát még akkor sincs probléma.
(#) Wezuv válasza sirály12 hozzászólására (») Szept 22, 2016 /

A szellőztetést páratartalomra szokták vezérelni. Illetve vannak olyan hővisszanyerős ellenáramú hőcserélők, amik folyamatosan biztosítják a szoba páratartamát és friss levegőjét úgy, hogy közben kicsi hőveszteség keletkezik.
(#) sirály12 válasza Wezuv hozzászólására (») Szept 22, 2016 /

Ezt már olvastam, és páratartalom mérő persze lesz is, de kicsit tovább akarom ezt fejleszteni. Ha más nem jó lesz nézegetni az értékekekt.
(#) Sebi válasza sirály12 hozzászólására (») Szept 22, 2016 /

Ezek a co2 mérőcellák nem olcsóak... Almatároló gázszabályzásához használtam és 160rugó volt a cella (a neki szükséges elektronikával).

GMM220.pdf

(#) Wezuv válasza sirály12 hozzászólására (») Szept 22, 2016 /

Nézzd meg a figaro szenzorait. CO2 nincs, de van O2. Azzaz fordítsd meg a dolgot és mérj oxigén elhasználódást. A figaro szenzorok kb. 10ezer körül beszerezhetőek.
(#) sirály12 válasza Wezuv hozzászólására (») Szept 22, 2016 /

Ez jó ötlet, ránézek. Köszi.
(#) Ven hozzászólása Szept 22, 2016 /

Sziasztok!

Elárulnátok nekem, hogy a málna miért nem jó egy ilyen projekthez?
(#) CyberLaci válasza Ven hozzászólására (») Szept 22, 2016 /

Nekem jó. 371 nap jelenleg az uptime. Világítás, redőny, hőmérséklet mérés, infra jelek küldözgetését végzi. Egy szünetmentes van előtte, fix host névvel https-sel
Garázskaput, 2 szárnyas kaput fog még rövidesen.
(#) kameleon2 válasza Robin2 hozzászólására (») Szept 23, 2016 /

A hardveres eszközök esetében több olyan megoldás is van, ami a biztonságot szolgálja: nem felejtő memória, watchdog, 3-1 szoftveres védelem (nálam). Hibatűrő fizikai layer: CAN busz (1600m!) stb. Mert ez erre lett kitalálva. Igen van vészforgatókönyv az áramszünetekre, a zavarokra - már hardver oldalról is. A PC nem erre van kitalálva. A hardver sem. Kezdhetném akár a tápegység felől, hiszen sok zavar keletkezik egy villamos hálózatban. Egy PC táp - nem ipari táp. Csak kis megjegyzésként: Az első prototípusaim ott véreztek el, hogy bár funkcionálisan azonnal működtek, de nem számoltam azzal, hogy a villamos hálózat felől akár 80-90V-os zavarimpulzusok is érkezhetnek! Sőt úgy láttam, sok "ügyes" villanyszerelő ismerős rendszere is itt bukott meg azonnal. Éjszaka engem például zavarna, ha egyszer csak a hálóban felkapcsolna a világítás. Van olyan ismerős, aki ezzel él együtt, mert úgy gondolta ez természetes a rendszerénél. Nálam 2010 óta futnak a különböző prototípusok. Itt már nincs ilyen gond. Sőt - mint említettem, és erről mindig megfeledkeznek a PC fanok - itt a rendszert nem kell programozni vagy paraméterezni, mert valóban "okos" és a sejtek mintájára kapcsolódnak össze a készülékek, egyenrangú félként.
(#) kameleon2 válasza Ven hozzászólására (») Szept 23, 2016 /

A Málna csak hardver. Meg kell írnod az egyedi szoftveredet, szoftververzióidat, amiben lehet hiba - mert emberek vagyunk, és még a hardvere sincs felkészítve a villamos hálózaton előforduló tranziensekre. De építsd meg - tedd bele egy elosztószekrénybe és számolj be az eredményekről. Mondom ezt annak ellenére, hogy éppen én linkeltem be egy már a kereskedelemben kapható megoldást, az UniPI-t. Ja még egy apróság.. a jel/zaj viszony. Nem mindegy, hogy a rendszered mondjuk 24V-os vagy 3,3V-os jelekkel dolgozik. Szerinted melyiknél mérhető jobban össze a hasznosjel a zavarral?
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2016
(#) Mate78 válasza CyberLaci hozzászólására (») Szept 23, 2016 /

Az én rendszeremben a PLC mellett a Raspberry csak a megjelenítést, kezelést végzi.
Áramszünet esetén előfordulhat, hogy megsérül az SD kártyája.Ez tudott dolog.
Ezért (is) beraktam egy 24V szünetmentest, ez kb. 10 óráig ellátja az egész rendszert.
Viszont így is szükségem volt arra, hogy amikor már lemerülőben van a táp,digitális bemenet használatával kontrolláltan le tudja kapcsolni a PLC a Pi-t.
Illetve újra tudja indítani.Ezt meg is oldottam, egy egyszerű szkripptel, meg két digitális bemenettel a PI-n.
Asztalon labortápról szépen ment.Beraktam a helyére, a PLC mellé.
Van a fűtés vezérlés miatt egy pici elektromágnes, (24V/50mA-es) amit a PLC kapcsol egy relével.
Amikor az elengedett, rebootolt a PI.Kicsit idegesítő volt, mire rájöttem mi zavarja.
A PLC digitális bemeneteit nem zavarta sosem.
Be kellett raknom túlfesz védelmet, optós leválasztásra jobban oda kellett figyelni, meg hasonlók.
(#) Robin2 válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 23, 2016 /

Ez nekem kicsit misztikus amit irsz, nem kell paraméterezni, programozni. A picben mi fut? Okos és sejtek mintájára kapcsolódik? Mitől okos? PC tápja nem jó. Te miről táplálod?
(#) kameleon2 válasza Robin2 hozzászólására (») Szept 23, 2016 /

Nem PIC hanem ST. Attól okos, hogy önszervező a szoftver. Sajnos nem nyilvános. Két út volt előttem:
1.) nyilvánossá teszem és Open projekt lesz belőle
2.) kereskedelmi termékké teszem.
Mivel a megélhetés nálam is napi probléma - emiatt döntöttem az utóbbi mellett. Semmi homály, vagy misztikum nincs, csak egy döntés. Ettől még beszélhetünk róla - egy határig. Meg is nézhető. Volt aki élt vele és élőben is meggyőződhetett róla, hogy nem csak a szám járt. Nem PC tápról működik, mivel eleve DIN sínes kivitelű. Így adta magát, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható 24V DC tápegységek adják a külső táplálását. Nyilván teszteltem - amivel csak lehetett: Meanwell, Finder, Phoenixcontact, Noname kínai tápok stb. Van persze megfelelő védelmekkel ellátott belső DC/DC konverter is benne.
(#) Robin2 válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 23, 2016 /

Azt megkérdezhetem, hogy ez a rendszer van már máshol is beépítve vagy csak nálad?
(#) Kovidivi válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 23, 2016 /

Szia.
Az mit jelent, hogy önszervező szoftver? Ha ráraksz egy plusz páratartalom mérő szenzort, akkor honnan fogja tudni, hogy az melyik szobában van, és hogy mit kezdjen vele, melyik ablakot nyissa, stb? Megjeleníti automatikusan a kijelzőn? De milyen nevet ad neki?
Én azt vettem észre, hogy annyira le kell egyszerűsíteni a rendszert, amennyire csak lehet. Látom a szobatermosztátokon, hogy sokan még az időt se tudják beállítani. A másik, hogy lusták félévente állítgassák. Megértem őket, én is hozzádok vagy kivonok egy órát, mint hogy mindig állítgassam. Főleg, hogy fél év alatt el is felejtem, hogy milyen speciális billentyűkombinációval lehetett belépni az óraállító menübe...
A saját óráimnál is fél év múlva, ha nem elég beszédes a menüpont neve, vakarom a fejem, és próbálkozok, hogy ez-e a megfelelő menüpont. Azóta egyre csak fejlesztem a menüimet, hogy még a nagyszüleim is be tudják állítani. Talán ezt kellene célnak kitűzni!
Következő: »»   26 / 47
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem