Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Neki van szüksége erre:
Amex kérdése
12V/5W-os led BA15D foglalatban. Jó hogy említettétek mert lehet hogy van benne belül áramkorlátozó ellenállás, erre nem gondoltam. Ezt gondolom úgy kellene megállapítanom hogy óvatosan növelem a feszültséget és ha nem nő meredeken a felvett áram akkor van, ellenkező esetben nincs?
(Én amúgy a konstans feszültséges táplálást úgy gondoltam megvalósítani hogy a feszültséget annyira állítom be hogy csak 4W-al világítsanak a ledek. Annyit csak nem csökken a hőmérséklettel a nyitófeszültség hogy túlszaladjon az 5W-on nem? Nem ez lesz megvalósítva, de elvi síkon érdekelne hogy erről mi a vélemény.)
Ha BA15D foglalatban van, akkor pont úgy kell viselkednie, mint egy hagyományos izzónak, azaz konstans, vagy nem is annyira konstans (11 - 15 V) feszültséget kell rákapcsolni. Tehát biztos van benne áramkorlátozás.
Üdv! Van egy elektronikám, amiben egy 330nF/400V-os kondenzátorral van megoldva a 24V előállítása, meg persze egyéb más alkatrészekkel, de a 240V-után ez az első alkatrész, mint fesz. korlátozó. ? A kérdésem az hogy kicserélhetem e a 330nF-ost 470nf-ra, mert csak ez van itthon, vagy vegyek ugyanolyat. Köszönöm!
A nagyobb kapacitású kondenzátor nagyobb áramot enged a szabályzóra. Ha ráér holnapig, inkább vegyél egy ugyanolyat.
A 330 nF impedanciája a feszültségosztó felső tagjának ellenállása. Ha nagyobb kapacitást használsz, annak 50 Hz -en kisebb az impedanciája (ellenállása), így az osztó árama meg fog nőni. Ez az osztó alsó tagján, ha az ellenállás, a feszültség növekedésével jár. Ha az nem ellenállás, hanem pl. zéner, akkor a zéner árama fog nőni, kérdés, hogy ezt elviseli-e.
Utána kell számolni, újra kell méretezni az áramkört. A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2016
Ezért kérdeztem először! Ellenállások vannak sorosan meg párh. is forrasztva, semmi zéner.
A relé meghúz kapcsoláskor de rögtön el is enged és a kontroll led is elhalványodik, bár világít. A relé nagyon megrántja az egész tápfeszt. Ebből gondolom, hogy a kondi haldoklik. Eleve 10 éve megy folyamatosan!!!
Ráér! Holnap veszek ugyanolyat. Köszönöm!
Hello! Elég zavaros amit kérdezel. Egy dinamikus hangszóróban tekercs van. A vezetőn átfolyó áram mag akörül mágneses teret hoz létre a Lenz törvény értelmében. A hangaszóróban mágnes is van. Ha a tekercs által létrehozott mágneses térrel ellentétes a mágnes erőtere, akkor vonzza a tekercset. Ha azonos taszítani fogja.
Vagy is ha egyenáramot kapcsolsz a tekercsre, az áram értékétől függően erő fog létrejönni, ami elmozdítja a tekercset, ezzel a membránt is. Hogy kifelé, vagy befelé, az a tekercsben folyó áram irányától (és a mágnes pólusirányától) függ. Általában a kivezetéseket megjelölik +- jellel. De ez nem az egyenáramot jelenti, hanem azt, hogy ha azzal megegyező polaritású feszültséget kötsz rá, (általában) kifelé mozdul a membrán. De a membránnak nem egyenáramot, hanem váltóáramot kell kapnia, különben csak elmozdul a membrán és az áram fűti a tekercset. Mellesleg az egész rendszer hatásfoka igen alacsony, így bármit teszel, az áram java csak hőtermelésre fordítódik. A hangszóró terhelésénél a keletkezett hő alapján állapítják meg a maximális teljesítményt, dinamikusan meg amikor bekoppan a tekercs, vagy elhagyja a homogén mágneses teret. A többi teljesítmény meghatározása csak paraszt vakítás. Abban a "szobában világító lámpa teljesítménye is benne van".. De kérdés, hogy vajon ezt kérdezted-e?
Üdv!
Egy 2x9V -os kimenetű trafó két kimenetét összeköthetem párhuzamosan, hogy 9V-ot és kétszeres teljesítményt kapjak? Egyenirányítás előtt, vagy után érdemes összekötni, ha össze lehet?
Hello! Ha egyforma a két tekercs feszültsége, akkor párhuzamosítható közvetlen is. De csak megfelelő tekercs sorrendben. Vagy is kezdet-kezdet és vég-vég. Ezt úgy is ellenőrizheted, hogy két kivezetést összekötsz és a másik kettő között feszültséget mérsz. ha a kétszeresét kapod, nem jó kivezetések vannak összekötve. Ha nullát, akkor az a két kivezetés is összeköthető.
Nem kapsz kétszeres teljesítményt. Ha sorba kötöd, dupla feszültség, egyszeres áram, ha párhuzamosan kötöd egyszeres feszültség, dupla áram. Minkét esetben a szorzat (teljesítmény) azonos.
Bocsánat!
Természetesen az áramra gondoltam, csak nem voltam a topon éppen Köszönöm a választ!
Üdv,
Létezik olyan mozgásérzékelő amely nem csak a mozgás érzékelését, hanem pluszban érzékeli ha pl. emberi testrész kerül a kijelölt útba? Termikus mozgásérzékelésre gondolok. Szóval ha egy élettelen dologról van szó akkor nem jelez, ha viszont élő akkor igen. Tudom, hogy elég speciális a dolog ,de azért rákérdezek hátha. Előre is kösz! Idézet: „Ezt egy közönséges integráló R-C tag is megcsinálja. z ideig töltöd az ellenálláson keresztül a kondenzátort, az idő végén pedig megnézed egy komparátorral, hogy nagyobb-e kondenzátor feszültsége, mint a komparálási érték.” Javíts ki, ha tévedek, de a kondenzátor töltődése nem függ a feszültségtől (?), szóval mindig t idő alatt töltődik a kondi (t0=R*C). Ennek egy olyan változatán gondolkoztam, hogy a kondenzátorral párhuzamosan megfogom zénerrel a feszültséget valahogy, és akkor az ellenállás árama változna, de több megközelítésből elbukott az ötlet. Idézet: „Ahogy nézem, ez tipikus mikrovezérlős feladat. Jól kéne tudni hozzá programozni. Feszültségből kellő sűrűséggel mintát venni, ebben benne van az idő is, majd átlagolni.” Most kezdtem el foglalkozni a témával, erről a lehetőségről tudok, de egy analóg módszer érdekelne. Idézet: „Hello! Valahogy jobban is megvilágíthatnád a dolgot, hogy mi is ez.” A kérdés inkább elméleti természetű, mint gyakorlati megvalósításra várna. Alap kérdésfelvetés egy kávégép javítása közben jött, amely természetesen mikrovezérlős jószág. Úgy került hozzám, hogy nagyon lefolytott hangon üzemelt és nagyon sokáig főzte kis térfogatárammal a kávét. Felvetődött bennem, hogy hogy lehetne analóg jellel fix vízmennyiséget biztosítani, ha egy analóg mérőm van (nem tudom, hogy van e egyáltalán forgalomban ilyen lehetőség vagy csak impulzus kimenetűek, bár szerintem hall szenzoros darabok még vannak). Ha felteszem, hogy kvázi lineáris karakterisztikája, akkor az átáramlott folyadék mennyiségét az analóg jel idő szerinti integráljával lehetne vezérelni elképzelésem alapján. A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2016
Mivel a mondás szerint.."Duplán ád, aki kétszer ád!", így felénk a dupla az kétszeres..
Hello! A PIR érzékelő, olyan dolgokat érzékel, aminek hőmérséklete eltérő a környezetétől, és egy adott sebességnél gyorsabban mozog. Ha ennek a kritériumnak megfelel a dolog, akkor jelez. Játéknak jó, de biztonsági berendezésnek én sosem alkalmaznám, mint ahogy a kérdésedből ez felsejlik..
A kondenzátor töltésmennyisége segíthet. A Q=C*U és a Q=I*t képlet szerint, ha a víz térfogatáramát árammá konvertálod, akkor az időbeli integrálját kapod feszültségként. Vagy is U=I*t/C. Ahol a C állandó, így a képletben az áram és a feszültség szorzata feszültségszintként jelenik meg.
Sziasztok!
Mi a pontos funkciója a képen szereplő diódának? Köszönöm!
A villanymotorban képződő feszültségtől védi az elektronikát.
Az árammá konvertálást a gyakorlatba egy kellően nagy értékű ellenállással/potméterrel érem el és ezzel a kondenzátor töltőáramát vezérlem, így a kondenzátor nem töltődik maximumra? Vagyis a kondenzátor feszültsége komparálható és a töltőáram egy soros ellenállással tovább szabályozható?
Köszönöm a választ.
Nem! Áramgenerátor kell, aminek árama arányos a vízáram értékével. (A kondi pedig addig töltődik, míg táp, vagy míg ki nem sütöd.
Szerintem nem igazán érted (mint ahogy én sem, hogy pontosan mit is szeretnél). Ha ellenálláson keresztül töltjük a kondit, akkor a töltőáram folyamatosan csökken, ahogy a kondi töltődik. De ha Te egy potit szeretnél csak tekergetni, akkor csak egy időzítőt fogsz végül kapni.
Köszi, ezt ismerem, sajnos nem én döntöm el, hogy ilyennel gyártanak egy panelt vagy a csavarossal, nyilván utólag át lehetne alakítani, de mindegyiknél bődületes munka.
Üdv
Szia. Koszonom a segitseget, de sajnos ezeknek csak ket laba van es TO-220 tokossak. A MUR30120PT-nek pedig 3. Es TO-247 Tokos.
Három darab egyforma zselés akkumlátort lehet párhuzamosan kötni illetve párhuzamosan tölteni? Lehet baja?
Az akkumulátorokat lehet ugyan párhuzamosan használni, így tölteni és kisütni is, de sokkal jobb a nagyobb tárolóképességű egyetlen akkumulátor, mert a darabok soha nem teljesen egyformák, a töltőáramkör pedig nem tudja őket külön kezelni. Ha az egyik akkumulátor belső ellenállása megnő, ugyanakkora töltőfeszültség sokkal kisebb töltőáramot eredményez az áramosztás szabályai szerint, és kisütéskor is kisebb áramot ad, ugyanakkora terhelésre, csak a feszültségük lesz azonos.
Sziasztok.
Van egy maszk és van egy arduino. A maszk anyaga Worbla. Tehát hővel szépen gyurmázható. Az arduinonak van kialakítva egy fészek. Úgy szeretném rögzíteni, hogy oldalat a tüskesorra rádugom a csatikat, majd a maradék rést betömöm valamivel (csak a csatiknál és nem akarom beönti az arduinot is.). Így bentről le lenne választva a párás környezettől (izzadás). Olyan anyaggal szeretném kitölteni: - nem eszi meg az elektronikát - tökéletesen elzárja a benti résztől az arduinot - nem termel hűt, mert megolvad a worbla - bontható. Magát nem baj ha a tömítő anyag roncsolással bontható, csak le lehessen szedni a csatikról, meg ahova rá ment. - rugalmas is legyen kicsit, mert maga a maszt is rugalmas. - legyen elég tömény hogy azért lehessen vele dolgozni, és ne öntsem be az egész arduinot. Ilyen szilikonszerűségre, gumira, stb.-re gondoltam, de nem tudom mi a jó. Ilyen szilikonom van otthon R-2, hozzá SILORUB K FOOD élelmiszeripari katalizátorral. De pl. ez nem tudom mit csinál az elektronikával, illetve ez nagyon folyik (bár elvileg van valami sűrítő is). Ha olyan sűrű lenne mint a sziloplaszt, az már kezelhető lenne, de azt tudom ecetsavas, és az nem jó. Mit ajánlanátok. Előre is kösz. 1 2 |
Bejelentkezés
Hirdetés |