Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Sajnos a színészeknek elég magas az óradijja.
Ennek kb 2 percig tartana a felolvasása De már annak is örülnék ha találnék egy olyan színészt aki hajlandó lenne felolvasni. Hol lehet őket ilyen témában vajon felkeresni?
Például így keresheted meg. Hivatkozhatsz rám, de én nem ígérhetek a nevében semmit. Ha nem vállalja, keress meg privátban, ajánlok mást. Több színészt ismerek régről.
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2016
Gondolom színházak tájékán. Egy időben sokszor találkoztam az utcán Vikidál Gyulával, de már régen nem láttam.
Lehet furcsállnák ha előadás után mikrofonnal a kezemben ott állnék Vagy kitudja.
Lehet hogy már elköltöztek.
Nem! Ne ajtóstul a házba. Odamész a művészbejáróhoz. Legjobb ha megkéred a portást, segítsen. Ha szóba áll veled megkéred segítsen és elmondod neki miben.
Használhatsz feszültség felügyeleti relét is. Ilyenekre találták ki. Feszültséget és %-os csökkenést is beállíthatsz, mikor kapcsoljon. De alapesetben egy sima relé is elég. Ha megszűnik a táplálása úgyis elejt és akkor a nyugalmi érintkezőjén át mehet a táplálás, De egy sima szünetmentes áramforrás is tudja ezt. Szóval - több megoldás is van.
Nem feltétlenül kell színész.
1.) Ha te olvasod fel, az sokkal jobb ajándék. 2.) Megkeresheted a TV-s Mann Danit, aki bemondóként volt sokáig az M1-en. Jó ismerősöm és jó gyerek. Elsőre hibátlanul felolvas bármit. Nem hinném, hogy megvágna, főleg ha hivatkozol rám facebookon is megtalálod.
Hogy ne kelljen messzire menni: Nyíregyházán van a Móricz Zsigmond színház.
Egy színházban van egy mindenható, és mindenkit jól ismerő ember, úgy hívják ügyelő. Ha őt megtalálod, - és tud szakítani három percet - akkor ő az, aki biztosan meg tudja mondani, kit érdemes megkeresni ezzel kapcsolatban.
Üdv.
Nagyon sok családi házba találkozok olyannal, hogy a használati melegviz annyira forró, hogy szinte éget. Ezért hogy mosogatáskor, zuhanyzáskor ne égjünk le, hozzákeverünk hideg vizet.... Na most akkor mi van? Felmelegitik a vizet, hogy aztán hideg vízzel hűtsék? Pazarlás? Vagy van ennek valami értelme?
Van. A meleg vízben hamar elszaporodik a legionella baktérium. De 68°C fölött már nem él meg.
Idézet: „Megelőzés A különböző, az épített vizes környezetekben a legionellák szaporodását befolyásoló tényezők közül a víz hőmérséklete a legmeghatározóbb. A L. pneumophila optimális szaporodási hőmérséklete 32–42°C között van. Használati melegvíz-rendszer esetében a teljes rendszerben 60°C-nál folyamatosan magasabban tartott használati melegvíz hőmérséklet és a végkifolyókon 55°C-nál melegebb víz szignifikánsan csökkenti a Legionella spp. növekedését és kimutathatóságát. A megelőzés során a legfontosabb mindenekelőtt a pangó vízterek minimalizálása. Amennyiben a pangás nem elkerülhető, fontos a környezetünkben lévő pangó vizek, illetve az ezekkel szennyezett szerelvények, tartósan nedves felületek fertőtlenítése, a vizes helyiségek csaptelepeinek, szanitereinek tisztán tartása, illetve a használati melegvíz hőmérsékletének 55°C felett tartása. Légkondicionáló berendezés használata esetén feltétlenül fertőtlenítendő a berendezés párásító szekciójának víztartálya, amennyiben hideg víz porlasztásával működik. Háztartási klímáknál nem létezik ilyen. Tisztán kell tartani a légcsatornákat, valamint a hőcserélő felületeket. Fertőtleníteni kell a helyiségek közelében lévő, pangó vizet tartalmazó esővízgyűjtőket, díszkutakat, medencék vizét és az ezeket körülvevő nedves felületeket.” Létezik egyfajta keverőszelep amit közvetlenül a bojlerhez szokás felszerelni. Ebbe becsatlakozik a forróvíz és a hidegvíz. Egy szelep segítségével állítható be az elmenő víz hőmérséklete. Ez a szelep lehet thermo szabályozású, ekkor az elmenő víz hőfoka stabil. Lényeg, hogy a tárolt víz hőfoka magasabb. Ennek másik gyakorlati értéke az, hogy visszahűtve több használati meleg víz áll rendelkezésre, mint a tároló tartály térfogata. A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2016
Miért lenne pazarlás? A hőszigetelt forróvíztárolóban folyamatosan rendelkezésre áll a meleg víz, ha hidegebbre van szükséged, akkor kevesebbet használsz fel, mert hideggel pótolod. Ahogy pjg kolléga is írta, minél melegebb a víz, annál kisebb térfogatú tartályra van szükséged, nem mindegy, hogy ez a belső térből mennyit vesz el.
Pjg válaszához: Szállodákban és nagyobb intézményekben gyakori megoldás, (van ahol kötelező) hogy nem csak hogy forró a meleg víz, hanem folyamatosan keringtetik, (mintha központi fűtés lenne) úgy, hogy állandóan 60°C fölött van a visszatérő vízhőmérséklet is. A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2016
Napkollektoros rendszerem van 200l használati melegvízzel. Márciustól októberig jellemzően a kollektormező (2,4kW ~5m2) melegíti csak fel a vizet. Rosszabb idő esetén "csak" 42-46 fokra, kánikulában, ha nem használtuk előfordult a 86 fokos vészhőmérséklet is, ahol leeresztett a bojler. Általában azonban amit megtermel - azt azonnal el is használjuk. Azaz naponta 200l meleg víznek annyi - nem jellemző a pangó víz. Ez nem annyira szabályozható, és hol túlfűt, hol nem. Ezt hogyan tudod úgy kezelni, hogy ne legyen legionella?
Van 120l melegvizem. Választhatok, hogy a 60 fokos vizhez keverek 20l hideget, vagy a 40 fokoshoz. Hőtanilag biztos kiszámolható, józan parasztival én azt mondom, az egyik esetben ritkábban, de hosszabb időre, míg a másik esetben gyakrabban rövid időre kapcsol be a bojler. Lehet, hogy ugyanott vagyok anyagilag. A gyártó is elvileg az alacsonyabb hőmérsékletet javasolja. Másrészről szerintem sokkal kényelmesebb, ha kinyitom a melegvizet és jön a megfelelő hőfok. Nem kell a hideggel játszanom. Van két kisgyerek és az sem elhanyagolható, hogy nem tudja magára nyitni, a 60-70 fokos vizet. Kézmeleg a víz, nincs legionella, nem büdös.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2016
Köszönöm a segítséged, és a többieknek is! Üres kézzel jobban mondva hanggal biztos nem maradok
Idézet: Termosztátos csaptelep? Szerintem nagyon jó dolog. „szerintem sokkal kényelmesebb, ha kinyitom a melegvizet és jön a megfelelő hőfok. Nem kell a hideggel játszanom.”
Miért ruházzak be pluszban? Semmi hátrányát nem érzem az így működtetett bojlernak. Jelen esetben vegyek egy vagy két plusz csaptelepet, és tekerjem fel a bojlert? Minek?
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2016
Nem, nem javasoltam konkrétan semmit, csak mint - és ebben igazad van - általános problémára reagáltam, mint egy lehetséges megoldásást felvillantva. Nem mellékesen tényleg jó dolog. Masszív szálloda- és panziólátogató vagyok és amikor elöször találkoztam ilyen csapteleppel a zuhanyzóban, azonnal tudtam, hogy nekem kell ilyen.
Kb. 10-15 éve volt ilyen csaptelep ismerősömnek, nagyon ingadozó hőmérsékletű víz jött ki. Kicserélte normál csapra. Az volt a gond, hogy szivattyús vízellátás volt, ami miatt kb. 0.8-2.2 atmoszféra között változott a víznyomás. Ez bezavart az automata szelepnek. Egy nyomáson jó volt, de itt folyamatosan csökken a nyomás, a szivattyú bekapcsolásáig.
Lehet, hogy mai szelepeknél már nincs ilyen gond, de jobb meggyőződni ilyen drága beruházás előtt, ha változó víznyomás -szivattyús rendszer- van.
Tényleg jó dolog, nekem is tetszett, de aztán rájöttem, házi használatban (jelenleg) szükségtelen. Ráadásul egykaros csaptelep esetén szinte ugyanez a hőfok beállítás kivitelezhető, ha forró a melegvíz.
Nyílván nem jó minden területen, de gondolom abban azért megegyezhetünk, hogy nem ez a jellemző.
Szerintem nem. Amíg játszol a csapteleppel, addig is folyik a víz. Pl. ahogy melegszik a vízvezeték, egyre melegebb vizet kapsz. Én az egyik legjobb befektetésnek tartom a zuhanyzóban. Nyílván kézmosóra rakni tényleg felesleges, ott sokkal rövidebb ideig használja az ember a vizet.
A termosztátoshoz is meg kell, hogy érkezzen a melegvíz, gondolom. Addig abból sem a megfelelő hőfokú folyik ki. Az egykarosnál max meleg állásból inditom, ha érzem, hogy melegszik, fordítom a hideg felé. Ez nem sok idő, nem sok víz. (Elméletben, mert nálam csak a meleget kell kinyitni és kész vagyok). Persze, a termosztátos kényelmet ad, praktikus, nem vitatom.
Ha a termosztátoshoz nem érkezik meleg víz, akkor az is csak a meleg oldali rászról engedi a vizet. Annyi előnye mindenképpen van, hogy ha már a zuhany alá tudsz állni mert elég meleg a víz, készen is vagy, nem kíván további állítgatást ahogy melegszik a bejövő melegvíz hőmérséklete. Elmondani nehezebb, mint megtapasztalni...
De a termosztátost is tekergeted, ha melegebbet szeretnél
Pontosan. És nagy előnye még, hogy a gyerekek, idősek még csak véletlenül sem tudják leforrázni magukat.
Két tekerő van rajta: hőmérséklet, vízmennyiség.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |