Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   2653 / 3610
(#) pjg válasza Petyaa hozzászólására (») Okt 18, 2016 /

Sajnos a színészeknek elég magas az óradijja.
(#) Petyaa válasza pjg hozzászólására (») Okt 18, 2016 /

Ennek kb 2 percig tartana a felolvasása De már annak is örülnék ha találnék egy olyan színészt aki hajlandó lenne felolvasni. Hol lehet őket ilyen témában vajon felkeresni?
(#) zolika60 válasza Petyaa hozzászólására (») Okt 18, 2016 / 1

Például így keresheted meg. Hivatkozhatsz rám, de én nem ígérhetek a nevében semmit. Ha nem vállalja, keress meg privátban, ajánlok mást. Több színészt ismerek régről.
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2016
(#) pjg válasza Petyaa hozzászólására (») Okt 18, 2016 /

Gondolom színházak tájékán. Egy időben sokszor találkoztam az utcán Vikidál Gyulával, de már régen nem láttam.

Lehet furcsállnák ha előadás után mikrofonnal a kezemben ott állnék Vagy kitudja.
Lehet hogy már elköltöztek.
(#) pjg válasza Petyaa hozzászólására (») Okt 18, 2016 / 1

Nem! Ne ajtóstul a házba. Odamész a művészbejáróhoz. Legjobb ha megkéred a portást, segítsen. Ha szóba áll veled megkéred segítsen és elmondod neki miben.

Okés, köszi a tippet
(#) kameleon2 válasza jdani hozzászólására (») Okt 19, 2016 /

Használhatsz feszültség felügyeleti relét is. Ilyenekre találták ki. Feszültséget és %-os csökkenést is beállíthatsz, mikor kapcsoljon. De alapesetben egy sima relé is elég. Ha megszűnik a táplálása úgyis elejt és akkor a nyugalmi érintkezőjén át mehet a táplálás, De egy sima szünetmentes áramforrás is tudja ezt. Szóval - több megoldás is van.
(#) kameleon2 válasza Petyaa hozzászólására (») Okt 19, 2016 / 1

Nem feltétlenül kell színész.
1.) Ha te olvasod fel, az sokkal jobb ajándék.
2.) Megkeresheted a TV-s Mann Danit, aki bemondóként volt sokáig az M1-en. Jó ismerősöm és jó gyerek. Elsőre hibátlanul felolvas bármit. Nem hinném, hogy megvágna, főleg ha hivatkozol rám facebookon is megtalálod.
(#) Stewe válasza Petyaa hozzászólására (») Okt 19, 2016 / 1

Hogy ne kelljen messzire menni: Nyíregyházán van a Móricz Zsigmond színház.
Egy színházban van egy mindenható, és mindenkit jól ismerő ember, úgy hívják ügyelő. Ha őt megtalálod, - és tud szakítani három percet - akkor ő az, aki biztosan meg tudja mondani, kit érdemes megkeresni ezzel kapcsolatban.
(#) jdani hozzászólása Okt 19, 2016 /

Üdv.
Nagyon sok családi házba találkozok olyannal, hogy a használati melegviz annyira forró, hogy szinte éget. Ezért hogy mosogatáskor, zuhanyzáskor ne égjünk le, hozzákeverünk hideg vizet....
Na most akkor mi van?
Felmelegitik a vizet, hogy aztán hideg vízzel hűtsék?
Pazarlás?
Vagy van ennek valami értelme?
(#) pjg válasza jdani hozzászólására (») Okt 19, 2016 /

Van. A meleg vízben hamar elszaporodik a legionella baktérium. De 68°C fölött már nem él meg.

Idézet:
„Megelőzés

A különböző, az épített vizes környezetekben a legionellák szaporodását befolyásoló tényezők közül a víz hőmérséklete a legmeghatározóbb. A L. pneumophila optimális szaporodási hőmérséklete 32–42°C között van. Használati melegvíz-rendszer esetében a teljes rendszerben 60°C-nál folyamatosan magasabban tartott használati melegvíz hőmérséklet és a végkifolyókon 55°C-nál melegebb víz szignifikánsan csökkenti a Legionella spp. növekedését és kimutathatóságát.

A megelőzés során a legfontosabb mindenekelőtt a pangó vízterek minimalizálása. Amennyiben a pangás nem elkerülhető, fontos a környezetünkben lévő pangó vizek, illetve az ezekkel szennyezett szerelvények, tartósan nedves felületek fertőtlenítése, a vizes helyiségek csaptelepeinek, szanitereinek tisztán tartása, illetve a használati melegvíz hőmérsékletének 55°C felett tartása.

Légkondicionáló berendezés használata esetén feltétlenül fertőtlenítendő a berendezés párásító szekciójának víztartálya, amennyiben hideg víz porlasztásával működik. Háztartási klímáknál nem létezik ilyen. Tisztán kell tartani a légcsatornákat, valamint a hőcserélő felületeket. Fertőtleníteni kell a helyiségek közelében lévő, pangó vizet tartalmazó esővízgyűjtőket, díszkutakat, medencék vizét és az ezeket körülvevő nedves felületeket.”

Létezik egyfajta keverőszelep amit közvetlenül a bojlerhez szokás felszerelni. Ebbe becsatlakozik a forróvíz és a hidegvíz. Egy szelep segítségével állítható be az elmenő víz hőmérséklete. Ez a szelep lehet thermo szabályozású, ekkor az elmenő víz hőfoka stabil. Lényeg, hogy a tárolt víz hőfoka magasabb. Ennek másik gyakorlati értéke az, hogy visszahűtve több használati meleg víz áll rendelkezésre, mint a tároló tartály térfogata.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2016
(#) Stewe válasza jdani hozzászólására (») Okt 19, 2016 / 1

Miért lenne pazarlás? A hőszigetelt forróvíztárolóban folyamatosan rendelkezésre áll a meleg víz, ha hidegebbre van szükséged, akkor kevesebbet használsz fel, mert hideggel pótolod. Ahogy pjg kolléga is írta, minél melegebb a víz, annál kisebb térfogatú tartályra van szükséged, nem mindegy, hogy ez a belső térből mennyit vesz el.

Pjg válaszához:
Szállodákban és nagyobb intézményekben gyakori megoldás, (van ahol kötelező) hogy nem csak hogy forró a meleg víz, hanem folyamatosan keringtetik, (mintha központi fűtés lenne) úgy, hogy állandóan 60°C fölött van a visszatérő vízhőmérséklet is.
(#) kameleon2 válasza pjg hozzászólására (») Okt 19, 2016 /

Napkollektoros rendszerem van 200l használati melegvízzel. Márciustól októberig jellemzően a kollektormező (2,4kW ~5m2) melegíti csak fel a vizet. Rosszabb idő esetén "csak" 42-46 fokra, kánikulában, ha nem használtuk előfordult a 86 fokos vészhőmérséklet is, ahol leeresztett a bojler. Általában azonban amit megtermel - azt azonnal el is használjuk. Azaz naponta 200l meleg víznek annyi - nem jellemző a pangó víz. Ez nem annyira szabályozható, és hol túlfűt, hol nem. Ezt hogyan tudod úgy kezelni, hogy ne legyen legionella?
(#) Robin2 válasza jdani hozzászólására (») Okt 19, 2016 /

Van 120l melegvizem. Választhatok, hogy a 60 fokos vizhez keverek 20l hideget, vagy a 40 fokoshoz. Hőtanilag biztos kiszámolható, józan parasztival én azt mondom, az egyik esetben ritkábban, de hosszabb időre, míg a másik esetben gyakrabban rövid időre kapcsol be a bojler. Lehet, hogy ugyanott vagyok anyagilag. A gyártó is elvileg az alacsonyabb hőmérsékletet javasolja. Másrészről szerintem sokkal kényelmesebb, ha kinyitom a melegvizet és jön a megfelelő hőfok. Nem kell a hideggel játszanom. Van két kisgyerek és az sem elhanyagolható, hogy nem tudja magára nyitni, a 60-70 fokos vizet. Kézmeleg a víz, nincs legionella, nem büdös.
(#) Petyaa válasza Stewe hozzászólására (») Okt 19, 2016 /

Okés, köszönöm a segítségedet
(#) Petyaa válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 19, 2016 /

Köszönöm a segítséged, és a többieknek is! Üres kézzel jobban mondva hanggal biztos nem maradok
(#) Bakman válasza Robin2 hozzászólására (») Okt 19, 2016 / 1

Idézet:
„szerintem sokkal kényelmesebb, ha kinyitom a melegvizet és jön a megfelelő hőfok. Nem kell a hideggel játszanom.”
Termosztátos csaptelep? Szerintem nagyon jó dolog.
(#) Robin2 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 19, 2016 /

Miért ruházzak be pluszban? Semmi hátrányát nem érzem az így működtetett bojlernak. Jelen esetben vegyek egy vagy két plusz csaptelepet, és tekerjem fel a bojlert? Minek?
(#) Bakman válasza Robin2 hozzászólására (») Okt 19, 2016 /

Nem, nem javasoltam konkrétan semmit, csak mint - és ebben igazad van - általános problémára reagáltam, mint egy lehetséges megoldásást felvillantva. Nem mellékesen tényleg jó dolog. Masszív szálloda- és panziólátogató vagyok és amikor elöször találkoztam ilyen csapteleppel a zuhanyzóban, azonnal tudtam, hogy nekem kell ilyen.
(#) nagym6 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 19, 2016 /

Kb. 10-15 éve volt ilyen csaptelep ismerősömnek, nagyon ingadozó hőmérsékletű víz jött ki. Kicserélte normál csapra. Az volt a gond, hogy szivattyús vízellátás volt, ami miatt kb. 0.8-2.2 atmoszféra között változott a víznyomás. Ez bezavart az automata szelepnek. Egy nyomáson jó volt, de itt folyamatosan csökken a nyomás, a szivattyú bekapcsolásáig.
Lehet, hogy mai szelepeknél már nincs ilyen gond, de jobb meggyőződni ilyen drága beruházás előtt, ha változó víznyomás -szivattyús rendszer- van.

Tényleg jó dolog, nekem is tetszett, de aztán rájöttem, házi használatban (jelenleg) szükségtelen. Ráadásul egykaros csaptelep esetén szinte ugyanez a hőfok beállítás kivitelezhető, ha forró a melegvíz.
(#) Bakman válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 19, 2016 /

Nyílván nem jó minden területen, de gondolom abban azért megegyezhetünk, hogy nem ez a jellemző.

Szerintem nem. Amíg játszol a csapteleppel, addig is folyik a víz. Pl. ahogy melegszik a vízvezeték, egyre melegebb vizet kapsz. Én az egyik legjobb befektetésnek tartom a zuhanyzóban. Nyílván kézmosóra rakni tényleg felesleges, ott sokkal rövidebb ideig használja az ember a vizet.

A termosztátoshoz is meg kell, hogy érkezzen a melegvíz, gondolom. Addig abból sem a megfelelő hőfokú folyik ki. Az egykarosnál max meleg állásból inditom, ha érzem, hogy melegszik, fordítom a hideg felé. Ez nem sok idő, nem sok víz. (Elméletben, mert nálam csak a meleget kell kinyitni és kész vagyok). Persze, a termosztátos kényelmet ad, praktikus, nem vitatom.

Ha a termosztátoshoz nem érkezik meleg víz, akkor az is csak a meleg oldali rászról engedi a vizet. Annyi előnye mindenképpen van, hogy ha már a zuhany alá tudsz állni mert elég meleg a víz, készen is vagy, nem kíván további állítgatást ahogy melegszik a bejövő melegvíz hőmérséklete. Elmondani nehezebb, mint megtapasztalni...

De a termosztátost is tekergeted, ha melegebbet szeretnél
(#) mineral válasza Bakman hozzászólására (») Okt 19, 2016 /

Pontosan. És nagy előnye még, hogy a gyerekek, idősek még csak véletlenül sem tudják leforrázni magukat.

Két tekerő van rajta: hőmérséklet, vízmennyiség.
(#) Sam Seed válasza Bakman hozzászólására (») Okt 19, 2016 /

Robinnak azvan ráirva, hogy gyíííí (meleg), és hóóóó (mérsékelten hideg).
Következő: »»   2653 / 3610
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem