Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   138 / 1385
(#) Frankye válasza alex077 hozzászólására (») Márc 20, 2008 /
 
Használj lakkficet! Bár az alkoholos filc is jó, de a lakkfilc sokkal profibb. (A lemosáshoz használhatsz aceton helyett lakkbenzint (higító) is, tapasztalatom szerint kevesebb gyaszatolással hozza le a filc nyomát, és olcsóbb is.)
A lemez tisztasága alapvető fontosságú!
Sok sikert a munkádhoz!
(#) alex077 válasza Frankye hozzászólására (») Márc 20, 2008 /
 
OKé!
Ha már így belementünk, mikor érdemes fúrni? Maratás előtt vagy után? Én most valószínűleg előtt fogok,mert elég macerásan tudom átrajzolni a nyáktervet a nyákra. Már ki van nyomtatva. Most bemegyek anyukám cégéhez és ott van jó fúró, azzal kifúrom a lyukakat és utána már össze tudom kötni filccel a pontokat. De most már ügyelni fogok, hogy nagyon tiszta legyen és a lyukaknál is alaposan viszem fel a festéket, nehogy alámarjon.
(#) m.joco válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Márc 20, 2008 /
 
Hello
Vettem üzleteben valamilyen fehér granulátot, NaOH tartalmú, ezt kell feloldani 3 deci vízben. Ezt többször is lehet használni előhívásra? Műanyag tálba, vagy fém tálba bele lehet önteni?
Üdv.
(#) Frankye válasza alex077 hozzászólására (») Márc 20, 2008 /
 
A fúrás ízlés kérdése. Mind a kettőnek van előnye és hátránya is:
- Előre fúrásnál előny, hogy - maint írtad is - könnyebb berajzolni a vezető sávokat, ami kétoldalas NYÁK esetén nagy előny. Hátránya, hogy jobban kell vigyázni a rajzolásánál.
- Utólag fúrás előnye, hogy a fúró hegyét a jó rajz szinte megvezeti, többnyire pontozásra sincs szükség, hátránya, hogy nehezebb a vezető sávokat megrajzolni (pl. IC két lába közötti átmenet).
Lényegesen könnyebb azonban a NYÁK készítés a vasalásos, vagy a fotózásos eljárással! Igaz, ezeknek is vannak hátrányai, de vannak kétségtelen és vitathatatlan előnyei is. (Az mindenképpen előny, hogy nem kell a rajzolással bíbelődni )
(#) Frankye válasza m.joco hozzászólására (») Márc 20, 2008 /
 
Az előhívó granulátum többször is használható, egészen addig, míg a lakkot feloldja.
Műanyag vagy üveg tálba teheted, de fémbe nem javaslom!
(#) lgyk válasza m.joco hozzászólására (») Márc 20, 2008 /
 
Hi!

Többször is fel lehet használni. A legjobb a műanyag edény, a NaOH megtámadja az üveget (opálos lesz az üveg felszíne). Fémek közül nem lehet amfoter fémből készült edénybe rakni (pl. Al, Sn).
(#) cimopata válasza m.joco hozzászólására (») Márc 20, 2008 /
 
Csak el ne felejcsd visszatölteni az üvegbe.
Nemnagyon értek a kémiához de azt már észrevettem hogy ha kinthagyom a tálba szabad levegőn 1-2 nap alatt teljesen elgyengül. És akkor keverhetsz ki újat.
(#) kaqkk válasza cimopata hozzászólására (») Márc 20, 2008 /
 
A levegőből felveszi a széndioxidot és nátrium karbonát
+nátrium hidrogén karbonát keletkezik . Tehát nem
elgyengül hanem kémiai reakcióban átalakul
De végülis ez lényegtelen levegőtöl elzárva kell tartani
Én mindíg csak anyit keverek az előhívóból ami ellepi
a nyákot és használat után a maratószerrel (sósav +h2o2) összeöntöm így semlegesítik egymást
és kevésbé veszélyesek a környezetre már egy kicsit hígítva kiönthetö a keletkező lötyi (ha valakit érdekelezt a reakciót is leírom) .
(#) m.joco válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 20, 2008 /
 
Szóval akkor használat után műanyag flakonban lehet tárolni? És ha már nem használható, akkor elég kint hagyni egy kicsit a levegőn, majd a lefolyóba kiönteni? Nem károsítja ugye a csöveket???
Üdv.
(#) kaqkk válasza m.joco hozzászólására (») Márc 20, 2008 /
 
Úgy is jó de gyorsabb ha öntesz hozzá egy pici háztartási sósavat vagy ecetet aztán felhígítod vízzel és így már nyugodtan kiöntheted .
Ja és az a kicsi legalább 2-3 nap ha közben kevered vagy
levegőt buborékoltatsz át rajta akkor ez az idő rövidül .
(#) Pet91 hozzászólása Márc 20, 2008 /
 
Bocsi h. ilyen amatőr kérdésekkel fárasztalak titeket, de íme:
az eddigi forraszótudományom elég volt a légszerelt drótdzsungelekhez, de most elkeztem nyáklapokkal foglalkozni szereztem botpákát, és nekiálltam beforrasztani az alkatrészeket...
nem tapadt az ón.
magára a nyáklapra. mikor be akartam vonni vele a vezetősávokat egyszeűen nem jött le a páka hegyéről hanem hozzátapadva gördült rajta tovább.
magasabbra vettem a hőfokot, hátha akkor lefolyik - lefolyt, de nem a vezetősávokra, hanem közé és rövidre zárta. most nem tudom lekaparni.
próbáltam másutt ugyanezt, akkor is lefolyt a rézről. néha nem tapad hozzá az alkatrészek lábaihoz sem, vagy csak akkor esik le rúla mikor már megszilárdult.
a másik problémám hogy a páka ilyen kis alkatrészekhez túl sok ónt vesz föl - mindig egy olyan kis kb 3 mm átmérőjű gömböt alkot a fején.
Ti hogyan csináljátok?
üdv.
(#) Kovidivi válasza Pet91 hozzászólására (») Márc 20, 2008 /
 
forrasztó gyanta a megoldás.zsírtalanít is, így könnyebben tapad az ón, és csak a rézhez, máshova nem, ha az ón mennyisége nem túlságosan sok.
(#) PCB válasza Pet91 hozzászólására (») Márc 20, 2008 /
 
Szia !

Félő, hogy a páka amit szereztél nem ere való.

Idézet:
„mindig egy olyan kis kb 3 mm átmérőjű gömböt alkot a fején.”


Az a páka hibája, igy nem lehet forrasztani szinte semmit vele.

Üdv!
(#) Peti_85 válasza Pet91 hozzászólására (») Márc 20, 2008 /
 
Tisztítsd meg (reszelővel) a páka hegyét!!! Mert azon nem gömb formában kéne olvadnia az ónnak.
És ha az ovadék nem folyik/tapad rá a rézre, akkor a nyákkal van a legnagyobb gond! Koszos a felület! Azt pedig valami gyenge savval tudod letisztítani közvetlen forrasztás előtt! Megteszi a citromlé is!
Hajrá
(#) m.joco válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
Köszönöm a válaszokat
Most már csak azt nem tudom, hogy meddig kell levilágítani. Csináltam egy próbarajzolatot fóliára, ráhelyeztem a nyákra, és levilágítottam pc uv neonnal. 10 perc után ha leveszem, azokon a részeken a nyák, ahol takarás alatt volt, egy kicsit sárgás színű. De csak akkor lehet észrevenni, ha úgy forgatom a nyákot, hogy visszatükröződik róla a fény. Ha szemből nézem, akkor szinte nem is lehet észrevenni. Elég ennyi neki?
Próbaképp ezután kitettem még napfényre is 2-3 percig, de nemváltozott. Ezek szerint akkor már lehetne előhívni? És akkor használhatnám levilágítónak azt az uv neont??? Azzal kb 10-12 percig világítottam. A nyák pedig már gyárilag volt bevonva fényérzékeny réteggel.
Üdv.
(#) vicsys válasza m.joco hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
A neonnál első lépésben szerintem nem kell több mint 6 perc. Amúgy jól látod, ilyennek kell lennie és lehet előhívni, ami kb 1 perc!
(#) bave00 hozzászólása Márc 21, 2008 /
 
Sziasztok!
A műnyomó papírnak van fényes és nemfényes oldala vagy ugyanolyan mindkettő?
(#) san398 válasza bave00 hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
Hello! Én vettem már több félét(80g,120g-os más-más boltból) és mind két oldala fényes volt, szerintem annak kellene lennie.
(#) bave00 válasza san398 hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
Oké, köszi!
(#) m.joco válasza vicsys hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
És még valami
Előhívás és maratás után a nyákon a vezetősávokat beborító fényérzékeny réteget mással is el lehet tüntetni, vagy csak az előhívó oldattal? Csak azért kérdem, hogy ne használódjon el túl gyorsan az oldat.
Hja és plexit lehet használni arra, hogy vele a fóliát lefedni levilágításkor? Vagy inkább jobb az üveg?
Üdv.
(#) mex válasza m.joco hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
Ha plexit használsz akkor a megvilágitási idő kevesebb is lehet,mert jobban átengedi az UV sugarakat. A nyákról én nitrohigitóval mosom le a lakkot előhivás után. Azonnal lehozza,mindenféle dörzsölés nélkül. Viszont büdös és tűzveszélyes....
(#) fureszk válasza mex hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
Sima körömlakklemosó is lehozza, és az nem is olyan veszélyes mint a nitrohigító!
(#) mex válasza fureszk hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
Miért az aceton nem gyúlékony?
(#) bbatka válasza m.joco hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
Hideg zsíroldóval is könnyen lemosható. Higítva előhívásra is ezt használok.
(#) lgyk válasza mex hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
De, viszont az aceton kevésbé káros az egészségre, mint a nitrohígító aromás komponensei.
(#) bave00 válasza bave00 hozzászólására (») Márc 22, 2008 /
 
Örömmel jelentem be, hogy: Elkészült az első vasalásos NYÁK-om!
Műnyomóval csináltam, de előtte kipróbáltam a sima papaírt, a DIPA nevű keményebb fajtát és a fotópapírt is. Egyik se lett jó. Valamennyi festék fönnmaradt, látszott is a rajzolat de a széleken már hiányos volt, és szerintem túl vékony réteg volt csak rajta, és lemarta volna az egészet a marató. Így tehát maradt a műnyomó. A Panton-ban vettem, úgy emlékszem 150g/m2 és egy B1-es lap 51 ft, szóval viszonylag olcsó. Ebből vágtam A4-est, és arra fénymásoltam. Utána vasalás pamut állásban, aztán áztatás. Egy vékony réteg papír mindenhol fönnmaradt, legközelebb majd leszedem, mert nagyon ronda maratás után, és csiszolni is kell miatta, pedig elég lenne az aceton. Szóval sikerült. A fotón látszik(?), hogy van ahol koszos és ronda, az csak a fennmaradt festék, néhány helyen nem jött le rendesen. Szerintem elsőnek nem olyan rossz, persze még lehet finomítani rajta.
Ja és a deguss-féle hőszabályzóhoz készült, remélem működni fog!

--szerk: A fotókat lehagytam...
(#) Frankye válasza bave00 hozzászólására (») Márc 22, 2008 /
 
Egészen szép lett!
Ha szabad egy apró tanácsot azért adnom: Nem kell összekaristolni a réz felületet, csak nedvesen, 1000-es, 1200-as finomságú polírpapírral letisztítani, mert így könnyen a minta alá marhat.
(#) bave00 válasza Frankye hozzászólására (») Márc 22, 2008 /
 
Ooh én 360-assal csiszoltam...
Köszi a tanácsot, szerzek majd 1000-es papírt.
(#) Frankye válasza bave00 hozzászólására (») Márc 22, 2008 /
 
Idézet:
„én 360-assal csiszoltam...”

Húúú, az nagyon durva! Azzal csak összekarcolódik a felület, sőt, ha nem vigyázol, azzal a vékonyabb vezető sávok el is tűnhetnek. Mindenképpen sokkal-sokkal finomabbat használj!
(#) Fery válasza bave00 hozzászólására (») Márc 23, 2008 /
 
Vegyél parkett lakk higitót az egy mozdulattal leszedi a tonerfestéket maratás után.
Amúgy elsőre nem rossz.
Ja és ha spórolni akarsz a műnyomóval, akkor nyomtasd ki sima A4 lapra a nyákot, utána egy kicsit nagyobb münyomót vágjál és ragaszd rá a lapra és úgy nyomtasd ki.
Következő: »»   138 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem