Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2881 / 3984
(#) brigss hozzászólása Nov 2, 2016 /

A maximalis arama 3A szoval azzal nem lenne gond. Az elotet ellenalas az atfolyo aram korlatozasa miatt van nekem erre nincs szuksegem, eleg lenne leredukalni a feszultseget ha jol ertem(dc-dc konverter??), de szerintem igy is mukodne. Javitsatok ki ha tevedek.
(#) killbill válasza brigss hozzászólására (») Nov 2, 2016 /

A LED-et aramgeneratorral kell meghajtani. A LED-ek feszultseget mindig egy adott aramerosseg mellett adjak meg. Ha a LED-re direkben rakotod az 5V-ot, akkor jo esellyel tonkremegy. Ha kicsit gyengebb a tapod, akkor az bekorlatozza az aramot (valahol), de ez nem megfelelo mukodtetes.
Ha a tapforrasod 5V, a LED 3.6V, akkor az elotet ellenallason 1.4V fog esni. Ha azt akarod, hogy 2A folyjon, akkor Ohm torvenyet hasznalva kiszamolod: 1.4V/2A = 0.7 Ohm.
(#) nedudgi válasza brigss hozzászólására (») Nov 2, 2016 /

De, szükséged van áramkorlátozásra. Nem tudhatod, hogy az a tápegység mennyire tartja magát a ráírt adatokhoz. Ráadásul, a LED adatlapján megadott áram akkor igaz, ha megfelelő hűtőfelületre van szerelve, szigorúan meghatározott környezeti feltételek mellett. Ami a hab a tortán, hogy a LED tönkremeneteléről nem füstjelzés útján értesülsz, hanem a fényerő (pontosabban a hatásfok) szép lassan csökkenni fog, a színhőmérséklet, CRI pedig elmászik.
Nagy teljesítmények esetén fokozottan ügyelni kell, hogy a réteghőmérséklet 70oC felé ne emelkedjen.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2016
(#) pucuka válasza brigss hozzászólására (») Nov 2, 2016 /

Idézet:
„Az elotet ellenalas az atfolyo aram korlatozasa miatt van nekem erre nincs szuksegem, eleg lenne leredukalni a feszultseget ha jol ertem”

Nem jól érted. A LED nem izzólámpa, a nevében is benne van, hogy dióda. Az izzólámpa a hőmérséklet változásától eltekintve lineáris eszköz, a dióda pedig nagyon nem. A LED -nek a helyes működéséhez a katalógusban megadott áramra van szüksége, az más kérdés, hogy abban a munkapontban kb. a megadott feszültség esik rajta. Ezért kell áramgenerátort használni, ami a legegyszerűbb esetben egy ellenállás. Csak hasonlíts össze egy izzólámpa, és egy dióda feszültség-áram karakterisztikáját.
(#) RoliNyh válasza brigss hozzászólására (») Nov 2, 2016 1 /

Ez a téma mindig vissza vissza tér, és mégsem értik meg...

Szóval próbálom a legegyszerűbben elmagyarázni, mi a probléma lényege.

Tehát van egy DIÓDA (LED) aminek két állapota van.
Vagy zárva van, és nem vezet, vagy pedig kinyit és vezet.

Szóval ha zárva van, végtelen az ellenállása.
Ha kinyit, tulajdonképpen olyan, mint egy drótdarab, nincs ellenállása.

A nyitás pedig a feszültségtől függ, pl LED esetében legyen ez most 3.6V
(a sima 1N40xx dióda esetében ez kb 0.6V)
és ha ezt a feszültséget túllépjük a LED -ünk (vagy diódánk) két lábán, akkor gyakorlatilag zárlatba megy, és annyi áramot vezet át, amennyit a tápegység belepumpál.
Tulajdonképpen olyan, mintha a tápegységet rövidrezárnád, és a maximális zárlati áram fog keresztülfolyni a LED -en, ami szépen meg is süti a LED -et, ha a tápegység árama a LED maximális megengedett üzemi árama fölött van.

Van két lehetőség, vagy használunk soros előtét ellenállást minden LED -hez, ami bekorlátozza a maximális áramot, (magyarul a zárlati áramot)

VAGY

olyan tápegységet használunk, aminek szabályozható a zárlati árama
(ezt hívják áramgenerátornak),
tehát csak a beállított áramerősséget fogja áthajtani a LED -ünkön.
Teszi mindezt úgy, hogy a LED lábain addig szabályozza a feszültséget, hogy a beállított értéknek megfelelő áram follyon keresztül.

És mivel üzem közben a LED melegszik, az áram szabályozást folyton fenn kell tartani, ami azt vonja maga után, hogy a LED lábain szabályozni kell a feszültséget. De ezt egy fix 5V kimeneti feszültségű feszültségforrás / power bank nem tudja megoldani.

Remélem érthető voltam...
(#) vladcepes válasza proli007 hozzászólására (») Nov 2, 2016 /

Köszönöm! A kérdésem még hogy az LM358 baloldali résznél ami nincs beszámozva gondolom a 4 láb (GND) ,jobboldalán meg + 5-ös láb , - 6 -os láb, középső meg 7 láb ami megy az IRFZ-re?
Üdv!
(#) akos712 hozzászólása Nov 2, 2016 /

Sziasztok, elkezdtem csöves technológiát tanulni. Azt szeretném kérdezni, hogy ez a EL34-es végfokozat (amit én "terveztem")működhet-e... 40w körüli teljesítmény, class ab, gitárhoz, cathode biasinggal...
Ha triódába szeretném kapcsolni, azaz a platet és a középsőgridet párhuzamosan kötni, akkor kell valahova ellenállás?
(#) vargaf válasza akos712 hozzászólására (») Nov 2, 2016 /

Ha Te tervezted a kapcsolást akkor tudod a kérdéseidre a választ is. Miért nem a magyar szakkifejezéseket használod? Vagy mégsem Te tervezted a kapcsolást és nem fordítottad le magyarra a cikket? Ez esetben linkeld be az eredeti cikket.
(#) akos712 válasza vargaf hozzászólására (») Nov 2, 2016 /

idézőjel... Mivel hasonló kapcsolás van fenn a neten, csak nem ilyen értékkel, nem ilyen csövekkel.
Amúgy meg nem tudom, hogyan fordítjuk magyarra a platet, mert szerintem az anód!=plate...
(#) vargaf válasza akos712 hozzászólására (») Nov 2, 2016 /

Idézet:
„cathode biasing”

Ez is magyarul van? Vagy nem tudtad lefordítani, hogy katód előfeszítés? Ha tudod hogy a "plate" az anód, akkor miért nem az elterjedt kifejezést használod? Mi alapján választottad a csövet és az alkatrész értékeket a "tervezéskor"?
(#) kendre256 válasza akos712 hozzászólására (») Nov 2, 2016 /

(#) akos712 válasza vargaf hozzászólására (») Nov 2, 2016 /

Adatlap(ok), más gitárerősítők végfokjainak kapcsolásai...
Na de nem kötekedni luxus?
(#) proli007 válasza vladcepes hozzászólására (») Nov 2, 2016 /

Hello! Természetesen. Csak a TINA nem ismeri (vagy én) csak az "a" fokozatot, így mindenhol ugyan azt a lábszámot adja és tápfeszt is neki. Én ezeket kitöröltem, csak a lábszámokat nem írtam oda, mert másolgatnom kellett volna.
(#) Marko Ramiusz válasza xxxjjjkkk hozzászólására (») Nov 2, 2016 /

A másik kérdésére nem is válaszoltam. Adott témában nem cikkeket kell olvasni, hanem könyveket. Kiemelkedő cikket ritkán lehet találni.Mindegyikben van valami új, amire ráébreszti az embert és gondolatébresztőnek is jó. Ja, és megmutatja az érdeklődési irányt. Ajánlom figyelmébe az antikváriumokat, akár web-alapúakat is. Tényleg sok és jó könyvet lehet találni. Nem kell leragadni a modern korban, ja ezt fordítva kellene írni.
(#) proba válasza RoliNyh hozzászólására (») Nov 2, 2016 /

Mindenki a ledet védi, de lehet a powerbank fog füstölni hosszú távon. Az adatok szerint a led a táp által szolgáltatott 2A val is csak 2/3 részben van kihasználva, míg a banktól 100% -ot vár a kérdező. Lehet az előtét ellenállás jó ötlet, de ha kell a fényerő ( hiszen azért vesz az ember ekkora ledet) akkor másik táp sem ártana. A dc/dc áramgenerátoros kimenettel javítana egy kicsit, de annak meg lehet kicsi már a feszültségkülönbség.
(#) pucuka válasza akos712 hozzászólására (») Nov 2, 2016 /

Egyébként a témádnak van saját topikja. Itt a linkje, de ha jobban megnézed az oldal bal oldalát, ott találod a kiemelt témák között.
Bővebben: Link
De van gitár erősítőnek is, látom ott is kérdezted.
(az ilyenért dá-dá jár a moderátoroktól, a fórumszabályzat megsértése miatt)
Egyébként a csöves gitárerősítő is csöves erősítő, csak torzításra nem annyira kényes.
(#) pucuka válasza proba hozzászólására (») Nov 2, 2016 /

Persze, de ha a LED -et korrekt módon üzemelteted, a teljesítményben megfelelő powerbanknak sem lesz semmi baja.
(#) RoliNyh válasza proba hozzászólására (») Nov 2, 2016 /

Nem tehetünk róla, hogy barátunk
(és még sokan mások),
nem tudják megfelelően alkalmazni a LED -et mint fényforrást.
De a powerbank 100% -os terhelésen való járatása is nyilván előbb utóbb megbosszulja magát. Persze erre magától is rájön az ember, ha gondolkodik egy kicsit.

Igazából én csak azt akartam érthetővé tenni számára
(és a többi kezdő számára akik még mindig kételkednek),
hogy miért úgy kell a LED -et használni ahogy.
Mert érdekes módon "mindenki" azt a fránya áramgenerátort akarja megspórolni aki nem ért hozzá. De ha már mégis így tesz, akkor használjon már egy nyamvadt ellenállást legalább, és törődjön bele, hogy így némi teljesítményt ugyan elfűt, ezáltal csökkentve valamelyest az áramhör hatékonyságát, viszont cserébe nem megy tönkre olyan hamar a LED, mint -e nélkül.

Remélem sikerült az érdeklődővel megértetnem a dolgot, és "jó útra tér", ha már egyszer ide tévedt tanácsért.
(#) nedudgi válasza proba hozzászólására (») Nov 2, 2016 /

Ne csodálkozz, hogy a LEDet védik. Ö csak egy sima alkatrész, némi szuicid hajlammal. Esélye sincs, hogy megvédje magát. Egy "powerbank" könnyebb helyzetben van, nincs teljesen kiszolgáltatva a körülményeknek.
(#) pucuka válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 3, 2016 /

Persze van ellenállása, csak az differenciális ellenállás, ami más munkapontban más, és más. Mert, amint a linkeden is láthatod, az "ellenállás görbe" igencsak görbe, leginkább egy logaritmikus görbe. A munkaponti ellenállás pedig a meghatározott munkapontban a görbe érintője. Ennek az érintőnek a meredeksége a munkaponti ellenállás. Csak ezt magyarázd el egy kezdőnek. Elég, ha tudatosul benne, hogy a LED -el (diódával) óvatosan kell bánni. Még ez sem sikerül mindíg megértetni, mint az előzőekből is kiderül.
(#) vladcepes válasza proli007 hozzászólására (») Nov 3, 2016 /

Hello! Köszönöm! Ezt mindenképp megépítem magamnak, viszont most kaptam az infót hogy ez a kályha hotel, folyosóján tartózkodik, ami azt jelenti, hogy a folyosó meg van világítva, tehát ott azon a részen sosincs sötétség. Több mint valószínű, hogy ez a ledes dekoráció kevés fénnyel fog rendelkezni mivel a folyosó meg van világítva rendesen, de mégis valamivel jó lenne megvilágítani belülről ezt a kályhát, méghozzá úgy hogy égő köré már csináltam is elszenesedett fát.
A kérdés az az, hogy hogyan lehetne esetleg egy rendes (tűz sárga izzót, ha létezik ilyen 230V, kb 60W-osat pislákoltatni? Van erre valami megoldás-elektronika) Próbából vettem egy ilyet Bővebben: Link de ez édes kevés erre a célra,sötétben szép véletlenszerű pislákolása van.
Ha van, valami megoldás szívesen várom!
Üdv!
(#) vladcepes válasza vladcepes hozzászólására (») Nov 3, 2016 /

Ilyesmire gondoltam: 1 vagy 2 valami elektronika amivel ezt-ezeket lehetne pislákoltatni? mégis csak 60W-os .
(#) nedudgi válasza vladcepes hozzászólására (») Nov 3, 2016 /

Szerintem ezeket ne pislákoltasd, feltételezésem szerint nem szeretik. Inkább autóizzót, 12V tápról. Azoknak vastagabb az izzószála. Esetleg nagy teljesítményű, színes (piros,sárga narancs) LED még jobb lenne. Mivel a kályhában ez úgysem látszik, mindegy a kinézete.
(#) vladcepes válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 3, 2016 /

Köszönöm! Akkor még mindig maradnék a rajznál amit proli007 linkelt. Az áramkörre köthetek kevert színű ledeket?,egszer már csináltam hasonlót és ott talán csak a piros,vagy kék világított. A többit nem engedte nem tudom miért. Esetleg ilyen nagy teljesítményű színes ledekről egy linket kaphatnék?,még is tudjam milyet keressek.
(#) nedudgi válasza vladcepes hozzászólására (») Nov 3, 2016 /

Inkább több példányban érdemes megépíteni az áramkört, akár minden LED kaphat ilyent. Egy-egy LED esetén a tápfeszültséget is lehet nyugodtan csökkenteni, akkor túl sok energia nem megy pocsékba, bár kályha esetén erről szó sem lehet . Még azt is megkockáztatom, hogy minél "tarkább", annál jobb. A projekt anyagi hátteréről semmit nem tudok, de a mai alkatrészárak mellett gondolom sok minden belefér.
(#) vladcepes válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 3, 2016 /

Értem! Bármilyen tippet tanácsot segítséget szivesen elfogadok. Hány nagyfényerejü kelhet szerinted? Én úgy gondoltam alól vörös,+narancs kéne villogjon kérdés hány db. Rárakva elszenesedett fa amit esetleg még egy kicsit be is festenék vörösre,és a sárgábbik változat meg valahonnan fentről világítson( pislogjon),
Nem tudom milyen lehet. Ja és még mindig nem tudom milyen ledet keressek.
(#) RoliNyh válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 3, 2016 /

Ez rendben is van addig, míg nem egy kezdőnek próbáljuk elmagyarázni a LED feszültség/áram karakterisztikáját.
Neki abból lehet csak annyi menne át, hogy akkor a görbén kikeresi az adott áramhoz tartozó feszültséget, és ugyanúgy feszültséggel akarja táplálni majd...

Ha majd kellőképp belerázódik a témába, kezdheti nézegetni a különböző típusu LED -ek adatlapjában megadott jelleggörbéit, és más paramétereit.

Addig meg elég lesz neki a nyitófeszültség és az üzemeltetéshez tartozó áramérték, plusz az előző kisarkított leírásomban olvasható dolgok, ha megérti.
(#) fsub hozzászólása Nov 3, 2016 /

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy az ezen jellemzőkkel rendelkező, (Bővebben: Link) transzformátor helyett használhatom-e ezt a trafót? Jól gondolom, hogy a primer oldalnál jelzett "Center Tapped" megjegyzés arra utal, hogy a három kivezetés közül a középső leágazáshoz mérten a két szélsőhöz képest 1 kOhm az impedanciája a tekercseknek?
Köszönöm!
(#) kadarist válasza fsub hozzászólására (») Nov 3, 2016 /

Szerintem nem. Adatlap.
(#) FDAssasin hozzászólása Nov 3, 2016 /

Sziasztok!
Böngészem egy ideje az internetet, de nem találok választ a kérdésemre. Szétszedtem egy CFL lámpát és szeretném tudni, hogy az elektronika ami a fénycsövet begyújtja, tulajdonképpen hogy működik. Addig megvan, hogy a 220-at egyenirányítja, de onnantól fogva elvesztettem a fonalat, viszont ahogy olvasgatok, egyre inkább felmerül az a dolog, hogy ez tulajdonképpen egy ac-dc-ac konverter. Az eleje (ac-dc) még beigazolódni látszik, de a maradék? Helytálló amire gondolok vagy totál hülyeség? Valaki légyszi magyarázza meg, vagy adjon egy linket (angolul is megfelel), ami választ ad a kérdésemre.
Előre is köszi!
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2016
Következő: »»   2881 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem