Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   103 / 276
(#) Kera_Will válasza gernerakos hozzászólására (») Okt 20, 2016 / 1

Ha még nem sikerült ezt az egyszerű számításokat elvégezned és ábrázolnod.
A középhullámú vevők ilyen sávtervvel dolgoznak.
Ami változhat az a pontos KF ami kb.: 400-600KHz között változik.
Ha elég közel vannak a rádiók akkor másik helyi oszcillátorának a jelét érzékelheti a másik
vevő.Igaz némi tükör és kf elnyomást megvalósítanak a szelektív körökkel.
De ezeknek a csillapítása is véges (kb.: 40-60 dB) ezért a másik rádió oszcillátora is megjelenhet mint zavaró "némaságot" okozó vivőjel.
(#) Kera_Will válasza gernerakos hozzászólására (») Okt 20, 2016 / 1

URH FM vevőknél így alakul a sáv terv.
Azok a tartományok érdekesek ahol átlapolódnak a helyi oszcillátor és a vételi frekvencia sávjai.Ott lehetőség van arra , hogy a másik rádió helyi oszcillátorának a vivőjelét meghallhatod az egyik vevőben.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2016
(#) pcmaster90 hozzászólása Nov 8, 2016 /

Sziasztok ,szeretnék egy jóminőségű Stereo elektroncsöves FM rádióvevőt épiteni.Ha van valami ötletetek vagy valami bevált kapcsolás ezzel kapcsolatban azt örömmel fogadnám.
88-108Mhz
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2016
(#) dokidoki válasza pcmaster90 hozzászólására (») Nov 9, 2016 /

Szia. Rádiótechnika Évkönyv 2001 , 14. oldal. Kétszertranszportált FM vevő. Áramköreinek döntő többsége elektroncsöves. A sztereó dekódere az nem, de nem is lehetne az.
(#) _BiG_ válasza dokidoki hozzászólására (») Nov 9, 2016 /

Idézet:
„A sztereó dekódere az nem, de nem is lehetne az.”

Pedig dehogynem, csak nehezebb kapcsolást találni hozzá, mert mire bejött a sztereo adás, a csöveknek már eléggé leáldozott. Német rádiókapcsolásokat kell keresni (Siemens, Grundig...).
(#) pcmaster90 válasza dokidoki hozzászólására (») Nov 9, 2016 /

Nagyszerű a kapcsolás bár én szeretném egyszerűsíteni ,AM vevőre nincs szükségem valamint a kimenő és erősitő fokozatokat is szeretném kiváltani csövekkel,valamint a dekoder és mpx egységet is.
(#) ronin75 válasza dokidoki hozzászólására (») Nov 9, 2016 /

Volt szintén a Rádiótechnikában Pacsirtához sztereo dekóder, majd előkeresem.
(#) pcmaster90 válasza ronin75 hozzászólására (») Nov 9, 2016 /

Na az jóljönne bizony nekemis.
(#) _BiG_ válasza pcmaster90 hozzászólására (») Nov 9, 2016 /

Csak halkan említem meg, hogy kellő tudás és műszerezettség nélkül (meg azokkal is) vért fogsz pössenteni, ha a "jóminőségű"-t akár csak integetési távolságra szeretnéd megközelíteni.
Tessék, szakirodalom, hogy tisztába légy a fa méreteivel, amibe a fejszéd vágod:
Sztereo rádiók szervizkönyve
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2016
(#) pucuka válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 9, 2016 /

Nem jó a link
(#) gkari válasza pcmaster90 hozzászólására (») Nov 9, 2016 /

RT 1968.nov. számban van, ide nem tudom feltenni, mert djvu. Van Grundig dekoder-kapcsolásom is, de azt sem tudom iderakni, ha érdekel, mail.-ban (-ben) elküldöm.
(#) _BiG_ válasza pucuka hozzászólására (») Nov 9, 2016 /

Látom
A Mega oldal linkje ahol többek között van.

Upd: a fórummotor baltázta el a linket, mindig ilyen vacakul jelenítette meg, hiába próbálkoztam. Ez a link legalább működik, így a többi okosság is elérhető...
(#) pucuka válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 9, 2016 /

Köszi, ezt ismertem, de a linkből nem jöttem rá, hogy erről van szó. Azért többeknek jó lesz.
(#) _BiG_ válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 9, 2016 /

Hidd el, egy az egyben tettem a linket be, semmiféle szóközt nem használtam, amit ott láttál a betűhalmaz után, azt a fórummotor rakta oda.
De köszönöm a javítást
(#) _BiG_ válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 9, 2016 /

Megpróbáltam megint, a mega linkelőállítója betesz egy szóközt a https elé (nem utána), ezért lett rossz a link, amikor copypastáztam. Nem én szúrok be szóközt...
De legközelebb figyelek rá, hogy nehogy becsapjon.
(#) Lacika válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 23, 2016 /

Nálam ez a link sem jó, lásd a mellékelt képet.
(#) _BiG_ válasza Lacika hozzászólására (») Dec 23, 2016 /

Nem a linkkel van baj, hanem azt mondja, hogy a böngésződ elavult (your browser[...]outdated).
(#) szikorapéter hozzászólása Dec 27, 2016 /

Sziasztok. Keresgéltem itt az oldalon a kapcsolások között és ezt a kapcsolást találtam. A tekercs kivitelezése okozna nálam bonyodalmat. Mindenképp ilyen szerkezetűre kell a tekercset kialakítani?

Idézet:
„A tekercs adatok:
Rácstekercs 100 menet 10x0,05litze
Visszacsatoló tekercs 20 menet 0,1CuLS
Antenna tekercs 50-100 menet 0,1CuLS”

Légmagos a tekercs vagy ferritmagos? Ilyen tekercselést sajnos még nem készítettem. Válaszokat előre is köszönöm.
(#) gerenk válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

Szia !
Ferritmagos, mint látod M8X20 mm maggal 12 mm átmérőjű bakelit (lehet müanyag is) csévetesten.
A tekercsek speciális 10 eres zománcozott rézhuzalból készült sodratból készülnek (litze) a minél kisebb önkapacitás miatt méhsejt tekercseléssel. A litze huzal a minél nagyobb felület elérése miatt szükséges igy a legnagyobb a tekercs jósági tényezője ( Q ) és legkisebb a rezgőkör vesztesége.
(#) _BiG_ válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

Amint a nézeti rajzon is látszik (és a kapcsolási rajzon is jelölve van), egy M8*20-as ferritmag van a tekercsben.
A tekercs kereszttekercseléssel készült, ez speciálisan kell tekercselni (excenter áttételes huzalvezető).
(#) ronin75 válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

Régi rádió kapcsolásokat (visszacsatolt audion) ha átnézel, megépítheted sima légmagos, vagy ferritrudas tekerccsel.
(#) fecameca válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 27, 2016 / 1

Talán valakinek hasznos, én muzeális rádió törött bakelit csévetestjét pótoltam, a folyékony szappan adagoló csövéből kiváló csévetestet lehet ehhez is készíteni ilyesmiből is például.
(#) szikorapéter válasza fecameca hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

Leginkább maradnék ennél a kapcsolásnál (szinte minden megvan hozzá). A tekercset kiképezhetem másfajta módban is ,vagy csak ez a megadott tekercs használható?
(#) gerenk válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

Ha ilyen kérdést teszel fel, javaslom előbb olvasd el ezt a füzetet, minden kérdésedre választ kapsz.

rf62.jpg

(#) szikorapéter válasza gerenk hozzászólására (») Dec 28, 2016 /

Megpróbálom beszerezni,köszönöm a segítséget.
(#) gerenk válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 28, 2016 /

A tárhelyünkön megtalálod, vagy privibe írd meg e-mail címedet és elküldöm.
(#) fecameca válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 28, 2016 /

Nyugodtan megtekerheted ferritrúdra is. Elképzelhető, hogy az is elég neki, ha nem, a külső antenna több zavart is behoz.
(#) szikorapéter válasza fecameca hozzászólására (») Dec 28, 2016 /

Megpróbálom ferrit rúdra, a litze huzal beszerzése okozhat még gondokat.
(#) fecameca válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 28, 2016 /

Valószínűleg arra a sok vas miatt kevesebb menet kell.(Már a ferritre kb. a 3/4-e elég). Csak éppen a menetszámokat egyik képen sem látni. De amikor kész a rádió, kísérletezhetsz vele. Ehhez a méhsejt tekercseléshez bonyolultabb gépezet kell. Kézzel tekerve inkább olyan gombolyag szerű lesz. Valószínűleg a gyárak nem véletlenül szoktak le róla az ilyen tekerésről. Többe kerül, mint amennyi haszna van. Kézzel, teljesen vadon tekerve ugyanilyen jó lesz,csak nemolyan szép.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2016
(#) szikorapéter válasza fecameca hozzászólására (») Dec 29, 2016 /

Tehát nem teljesen szükséges méhsejtszerűen tekerni,de azért valami olyasmi formát adjon? A rádió rész már kész (mármint a főbb áramkörök,még a kimenőt keresem hozzá),aztán mehet a tekercselés.
Következő: »»   103 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem