Fórum témák
» Több friss téma |
Ha még nem sikerült ezt az egyszerű számításokat elvégezned és ábrázolnod.
A középhullámú vevők ilyen sávtervvel dolgoznak. Ami változhat az a pontos KF ami kb.: 400-600KHz között változik. Ha elég közel vannak a rádiók akkor másik helyi oszcillátorának a jelét érzékelheti a másik vevő.Igaz némi tükör és kf elnyomást megvalósítanak a szelektív körökkel. De ezeknek a csillapítása is véges (kb.: 40-60 dB) ezért a másik rádió oszcillátora is megjelenhet mint zavaró "némaságot" okozó vivőjel.
URH FM vevőknél így alakul a sáv terv.
Azok a tartományok érdekesek ahol átlapolódnak a helyi oszcillátor és a vételi frekvencia sávjai.Ott lehetőség van arra , hogy a másik rádió helyi oszcillátorának a vivőjelét meghallhatod az egyik vevőben. A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2016
Sziasztok ,szeretnék egy jóminőségű Stereo elektroncsöves FM rádióvevőt épiteni.Ha van valami ötletetek vagy valami bevált kapcsolás ezzel kapcsolatban azt örömmel fogadnám.
88-108Mhz A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2016
Szia. Rádiótechnika Évkönyv 2001 , 14. oldal. Kétszertranszportált FM vevő. Áramköreinek döntő többsége elektroncsöves. A sztereó dekódere az nem, de nem is lehetne az.
Idézet: „A sztereó dekódere az nem, de nem is lehetne az.” Pedig dehogynem, csak nehezebb kapcsolást találni hozzá, mert mire bejött a sztereo adás, a csöveknek már eléggé leáldozott. Német rádiókapcsolásokat kell keresni (Siemens, Grundig...).
Nagyszerű a kapcsolás bár én szeretném egyszerűsíteni ,AM vevőre nincs szükségem valamint a kimenő és erősitő fokozatokat is szeretném kiváltani csövekkel,valamint a dekoder és mpx egységet is.
Volt szintén a Rádiótechnikában Pacsirtához sztereo dekóder, majd előkeresem.
Na az jóljönne bizony nekemis.
Csak halkan említem meg, hogy kellő tudás és műszerezettség nélkül (meg azokkal is) vért fogsz pössenteni, ha a "jóminőségű"-t akár csak integetési távolságra szeretnéd megközelíteni.
Tessék, szakirodalom, hogy tisztába légy a fa méreteivel, amibe a fejszéd vágod: Sztereo rádiók szervizkönyve A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2016
RT 1968.nov. számban van, ide nem tudom feltenni, mert djvu. Van Grundig dekoder-kapcsolásom is, de azt sem tudom iderakni, ha érdekel, mail.-ban (-ben) elküldöm.
Látom
![]() A Mega oldal linkje ahol többek között van. Upd: a fórummotor baltázta el a linket, mindig ilyen vacakul jelenítette meg, hiába próbálkoztam. Ez a link legalább működik, így a többi okosság is elérhető... A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2016
Köszi, ezt ismertem, de a linkből nem jöttem rá, hogy erről van szó. Azért többeknek jó lesz.
Hidd el, egy az egyben tettem a linket be, semmiféle szóközt nem használtam, amit ott láttál a betűhalmaz után, azt a fórummotor rakta oda.
De köszönöm a javítást A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2016
Megpróbáltam megint, a mega linkelőállítója betesz egy szóközt a https elé (nem utána), ezért lett rossz a link, amikor copypastáztam. Nem én szúrok be szóközt...
De legközelebb figyelek rá, hogy nehogy becsapjon.
Nálam ez a link sem jó, lásd a mellékelt képet.
Nem a linkkel van baj, hanem azt mondja, hogy a böngésződ elavult (your browser[...]outdated).
Sziasztok. Keresgéltem itt az oldalon a kapcsolások között és ezt a kapcsolást találtam. A tekercs kivitelezése okozna nálam bonyodalmat. Mindenképp ilyen szerkezetűre kell a tekercset kialakítani?
Idézet: „A tekercs adatok: Rácstekercs 100 menet 10x0,05litze Visszacsatoló tekercs 20 menet 0,1CuLS Antenna tekercs 50-100 menet 0,1CuLS” Légmagos a tekercs vagy ferritmagos? Ilyen tekercselést sajnos még nem készítettem. ![]() ![]()
Szia !
Ferritmagos, mint látod M8X20 mm maggal 12 mm átmérőjű bakelit (lehet müanyag is) csévetesten. A tekercsek speciális 10 eres zománcozott rézhuzalból készült sodratból készülnek (litze) a minél kisebb önkapacitás miatt méhsejt tekercseléssel. A litze huzal a minél nagyobb felület elérése miatt szükséges igy a legnagyobb a tekercs jósági tényezője ( Q ) és legkisebb a rezgőkör vesztesége.
Amint a nézeti rajzon is látszik (és a kapcsolási rajzon is jelölve van), egy M8*20-as ferritmag van a tekercsben.
A tekercs kereszttekercseléssel készült, ez speciálisan kell tekercselni (excenter áttételes huzalvezető).
Régi rádió kapcsolásokat (visszacsatolt audion) ha átnézel, megépítheted sima légmagos, vagy ferritrudas tekerccsel.
Talán valakinek hasznos, én muzeális rádió törött bakelit csévetestjét pótoltam, a folyékony szappan adagoló csövéből kiváló csévetestet lehet ehhez is készíteni ilyesmiből is például.
Leginkább maradnék ennél a kapcsolásnál (szinte minden megvan hozzá). A tekercset kiképezhetem másfajta módban is ,vagy csak ez a megadott tekercs használható?
Ha ilyen kérdést teszel fel, javaslom előbb olvasd el ezt a füzetet, minden kérdésedre választ kapsz.
Megpróbálom beszerezni,köszönöm a segítséget.
![]()
A tárhelyünkön megtalálod, vagy privibe írd meg e-mail címedet és elküldöm.
Nyugodtan megtekerheted ferritrúdra is. Elképzelhető, hogy az is elég neki, ha nem, a külső antenna több zavart is behoz.
Megpróbálom ferrit rúdra, a litze huzal beszerzése okozhat még gondokat.
Valószínűleg arra a sok vas miatt kevesebb menet kell.(Már a ferritre kb. a 3/4-e elég). Csak éppen a menetszámokat egyik képen sem látni. De amikor kész a rádió, kísérletezhetsz vele. Ehhez a méhsejt tekercseléshez bonyolultabb gépezet kell. Kézzel tekerve inkább olyan gombolyag szerű lesz. Valószínűleg a gyárak nem véletlenül szoktak le róla az ilyen tekerésről. Többe kerül, mint amennyi haszna van. Kézzel, teljesen vadon tekerve ugyanilyen jó lesz,csak nemolyan szép.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2016
Tehát nem teljesen szükséges méhsejtszerűen tekerni,de azért valami olyasmi formát adjon? A rádió rész már kész (mármint a főbb áramkörök,még a kimenőt keresem hozzá),aztán mehet a tekercselés.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |