Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   125 / 2501
(#) Imi65 válasza Tomi20 hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
Ez nem egy bonyolult kapcsolás. T1-T2 a differenciál erősítő, T3 a nagyjelű fokozat, T4 áramgenerátoros munkaellenállás, T5 nyugalmi áram stabilizátor, T6-T7 védelem, a két darlington meg a végfokozat. Akkurátusan mérd végig a feszültségeket, meg a félvezetőket. A jelalak vizsgálat átvághat, mert, ha torz a kimenő jeled, az visszakerül a T2-re, és az eltorzítja a jelet T1-en is. Onnantól viszont már mindenütt torz lesz.
(#) zenetom válasza Tomi20 hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
az S GND-nél (vagyis a hang GNDnél) meg ahol aalul a földelés jele van, azokat össze kell kötni a power GNDvel???
(#) Tomi20 válasza zenetom hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
Igen, és a bemenő jel testjét is oda kell kötni.
(#) zenetom válasza Tomi20 hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
jó,köszi
(#) zenetom válasza Tomi20 hozzászólására (») Márc 22, 2008 /
 
a 220nF-os kondikat nemlehetne lecserélni valami másra? gondolom oda az elko kondi nemjó..vagy igen?
(#) Tomi20 válasza zenetom hozzászólására (») Márc 22, 2008 /
 
Szerintem el is hagyhatóak, de keress valami hasonló értékű kondit.
(#) zenetom válasza Tomi20 hozzászólására (») Márc 22, 2008 /
 
oké, rakok oda egy 100nF-osat
(#) zenetom válasza zenetom hozzászólására (») Márc 22, 2008 /
 
megcsináltam, működik!!
köszi a segítséget
(#) Tomi20 válasza zenetom hozzászólására (») Márc 22, 2008 /
 
nincs mit
(#) zenetom válasza zenetom hozzászólására (») Márc 22, 2008 /
 
kérdeznék még
a kapcsoláson (a 7-es lábnál) van az hogy ST-BY vagyis stand by ami készenlét, de az mire jó?
(#) Tomi20 válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 22, 2008 /
 
Én feladtam. Rákötöm a hangszórót és begerjed az erősítő. Hiába van a bemenete lekötve földre. Minden félvezetőt kicseréltem, ellenállásokat lemértem. Nyákterv is jó. Inkább megépítem a bss-en található erősítőt, ami hasonlít erre. Nem kerül sokba, a TIP tranyók szerintem jók, a többi alaktrész meg filléres...
(#) Imi65 válasza Tomi20 hozzászólására (») Márc 22, 2008 /
 
Sajna ide vezet az az erősítő-építési szemlélet, amely a hurokerősítést a lehető legnagyobbra választja, hogy utána jó nagy negatív visszacsatolást alkalmazhasson. Ez nem mindenre megoldás, ahogy az ábra is mutatja. A bemenet gerjedés szempontjából mellékes, ui. ritkán áll elő az a helyzet, hogy a kimenetről a lehetőleg távolra tervezett bemenetre az alacsony "tranzisztoros" impedanciák mellett visszakerüljön akkora jel, ami gerjedést válthatna ki. Viszont a differenciál másik oldalára (T2) "szándékosan" odahozzák a kimeneti jelet. Ha nem egészen jól sikerül a kompenzáció, akkor lehet gerjedés a vége.
(#) Srob13 hozzászólása Márc 22, 2008 /
 
hello. tudna valaki segíteni? egy Regent 30H gitárerősítőhöz keresek kapcsolási rajzot. jó lenne minnél előbb. köszi
(#) wargapityu hozzászólása Márc 22, 2008 /
 
üdv valaki tudna segíteni megépítettem életem 1. erősítőjét, de a bemenetre akármilyen kábellel megpróbálok valami csatlakozót forrasztani, hogy valami jelet adjak, irdatlanul elkezd gerjedni mi erre a megoldás? valami árnyékolt kábel kell vagy mi? ez 1 TDA7376B típusú szimpla tápos erősítő 12V-os köszi a segítséget előre is
(#) wargapityu válasza wargapityu hozzászólására (») Márc 22, 2008 /
 
most így utólag eszembe jutott mivel még nincs rajta poti, lehet hogy a bemenet - ját rá kell kötni a gnd-re? mert ha potit rakok akkor rákell nem?
(#) proli007 válasza wargapityu hozzászólására (») Márc 23, 2008 /
 
Szia!

Első nekifutásra:
Erősítő bemenetén illik árnyékolt vezetéket használni. A kábel harisnyát, mind két készülék GND-re (hidegpontjára) kell kötni, a belső eret, pedig az erősítő bemenetére, ill. a kimenetre amivel meghajtod.

üdv! proli007
(#) zenetom válasza proli007 hozzászólására (») Márc 23, 2008 /
 
a potit ugye a kimenethez kell kötni? énis első erősítőmön dolgozok
(#) wargapityu válasza proli007 hozzászólására (») Márc 23, 2008 /
 
hát azt elfelejtettem beszerezni hozzá, (árnyékolt kábel) de hogy arra vagyok kíváncsi hogy meddig kell annak árnyékoltnak lennie? hiszen 1 rca csatlakozó után már nem árnyékolt zsinórokat használ az ember. most úgy néz ki az erősítőm hogy nincs rajta potméter, ez azt jelenti hogy teljes kivezérlésen tehát max hangerőn szólna elvileg? jajj majd elfelejtettem tehát az 1 sztereó ic és sok rajzot nézegettem ez előtt, de a többinél mintha a bemenet negatívja rá lenne kötve az erősítő földjére GND és ez ezen nincs és nem lehet ez a probléma?
(#) Tomi20 válasza zenetom hozzászólására (») Márc 23, 2008 /
 
neem, az erősítő bemenete és a jelforrás közé kell kötni. A poti középső és egyik szélső lábát kell bekötni. Logaritmikus potira van szükséged, különben nem tudod rendesen szabályozni a hangerőt...
(#) forsat válasza wargapityu hozzászólására (») Márc 23, 2008 /
 
Halihó!

Árnyékolt kábel vagy nem árnyékolt kábel mindegy, az a lényeg, ha olyan kábeled van ami egy szigetelő réteg közt van mind2 vezetéke akkor azt már nem kell tekergetni!(belső vezeték megy az erősítő bemenetére a külső vezeték meg a GND-re)

Két külön vezetékkel, meg ekkor elég annyi, hogy összetekered, összesodrod és nem lesz semmi gond. A másik, hogy én is még nagyon rég arra figyeltem, hogy minden csatlakozó pont egyhelyen legyen az erősítőn, de ez nem jó! A kimenet és a bemenet ne legyen közvetlen távolságba, mert akkor is egymásba zavar.

A harmadik, hogy figyelni kell a tápegységre is, egyszerű adapterrel nem lehet erősítőt tesztelni, mert sipákol szószerint (pl. TDA2030 egy 12V-os 1,5 amperes adapterrel).

Te mit használsz normális tápot vagy mit?
Felteszel egy nyáktervet, kapcsolásirajzot az erősítőről, esetleg képet is az erősítőd NYÁK felőli oldaláról?

SZerintem így egyszerűbb lesz.

Ha jól tudom a szimpla tápos az amin +12 volt van és egy GND(föld). És tudtommail itt amit össze kell kötni az a Jel GND-je ,a Táp Földje(GND-je, Negatíva) és a kimenet GND-je.
(#) wargapityu válasza forsat hozzászólására (») Márc 23, 2008 /
 
szia persze feltehetek képet róla sajnos csak próbapanelen csináltam mert még a nyákkészítésbe nem akartam belebonyolódni. mindjárt csinálok róla képet. most kipróbáltam, a panelra ráforrasztottam az rca csatlakozót, egyenlőre csak 1 oldalét addig ok hogy üresen nem zúg, de amint beledugok 1 rca vezetéket ami menne pölö 1 discman-be akkor úgy elkezd zúgni mint annak a rendje, sőt ha hozzáérek az rca csatlakozóhoz is...valami nagyon nem kóser az tuti ha nincs ráforrasztva semmi egy nagyon minimális búgása van ha belehajolok a hangszóróba. amúgy ez TDA7376 ez szimplatápos erősítő, próbadeig egy pc-tápról üzemeltetem mert még a mute meg a stand by-t még meg kell oldanom hogy 16Vról (ami a tervezett tápja lesz, 5V-ot kapjon) nah így röviden ennyi mindjárt csinálok 1 képet de hát alulról nem a legszebb :no: az viszont tuti hogy a kimenet negatív nincs az erősítő földjére kötve, kiróbáltam 1 vezetékkel hogy rákötöm akkor se lett jobb akkor is zúgott
(#) wargapityu válasza wargapityu hozzászólására (») Márc 23, 2008 /
 
itt vannak a képek
(#) wargapityu válasza wargapityu hozzászólására (») Márc 23, 2008 /
 
úgynéz ki megoldódott a GND-et rá kellett kötni a bemenet földjére és rosszul kötöttem rá a hangszórókat (1ik oldal + másik oldal -) tegnap este már be akartam fejezni de már fáradt voltam... és most úgy néz ki jó lett most megprószálom a hangeró potit rávarázsolni és kész köszönöm azért hogy ilyen gyorsak és segítőkészek vagytok!! de nagyon sok köszönet TITI-nek aki segített már az alapoktól
(#) forsat válasza wargapityu hozzászólására (») Márc 23, 2008 /
 
Nah akkor jó!

AMúgy lehet a rajzon úgy tűnik, hogy nincs összekötve ez a 3 GND, de mikor szimpla tápról megy akkor tuti össze kell kötni.

Hajrá, örülök, hogy sikerült!
(#) wargapityu válasza forsat hozzászólására (») Márc 23, 2008 /
 
valami bibi vaaan!!! az 1ik oldal nem működik így recseg mint ami végfokos.... lehet hogy gyárilag szar az 1ik oldala????? vagy valamit elkottáztam?
(#) zenetom válasza wargapityu hozzászólására (») Márc 23, 2008 /
 
gyors "összedobtam" egy tápot az erősítőnek, minimum 11V, max 18V kell az ICnek, a táp 16V-ot ad le. trafó+egyenirányító+1000µF-os 50V-os (elko)kondi így áll össze a táp, de zúg a hangszóró, jobban, mint egy másik táppal. Mit rakjak még bele a tápba? Gondolom a kimeneten még nincs teljesen simítva az feszültség, ezért (is) lehet búgás a kimeneten szerintem.

tapp.JPG
    
(#) Imi65 válasza zenetom hozzászólására (») Márc 23, 2008 /
 
1000 mikro nem túl sok, nyugodtan rakhatsz rá 4700-at is.
(#) zenetom válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 23, 2008 /
 
ok, köszi
(#) lamalas válasza zenetom hozzászólására (») Márc 23, 2008 /
 
Illetve nem art ha az elkoval parhuzamosan kotsz meg egy 100nF koruli folia v. inkabb keramia kondit is. Ez a 100Hz-es brummot ugyan nem csokkenti, de a nagyobb frekvencias zavarokat jol szuri.
(#) zenetom válasza lamalas hozzászólására (») Márc 23, 2008 /
 
köszi
Következő: »»   125 / 2501
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem