Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC vezérlő elektronika és progi
Lapozás: OK   91 / 115
(#) remiasa válasza KBal76 hozzászólására (») Nov 7, 2016 /

Ebay-en liciten fogtam 2db 700ft-ért
(#) remiasa válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 7, 2016 /

6560-asal nincs semmi gond nekem elsőre működött rendesen pedig nem is értek tulzottan az elektronikához.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2016
(#) kaqkk válasza remiasa hozzászólására (») Nov 7, 2016 /

Mázlid van .
(#) remiasa hozzászólása Nov 7, 2016 /

Azóta is szuperül teszi a dolgát .
(#) zmol válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 7, 2016 /

Akkor nekem is mázlim van.
Nulla tapasztalattal építettem meg az ebben a fórumban Kulzol felhasználó által ismertetett (és gondolom tervezett), egyszerűen, egyoldalas panelen otthon is lazán elkészíthető verziót ebay-es, 300 Ft-os TB6560-nal, és azóta is pöpec.
Azzal tesztelem nyomatékra a motorokat, mert könnyen állítható a fázisáram (jól hozzáférhetőek az áramlimitáló ellenállások). Csak ajánlani tudom.

Ellenben, a TB6600-val obira szaladtam. Vettem egy ilyet Bővebben: Link , gondoltam gyorsabb, erősebb és jobb "microstep" választékú.
Namármost, ha ugyanazt a motort (pl. egy 2,5 amperes Denki-t) ugyanolyan áram és microstep beállítással ugyanarról a tápról a két vezérlővel tesztelem, akkor a Kulzol-félével 1,6...1,75 Nm nyomatékot mérek, ezzel a 6600 csodával pedig 0,3...0,45 Nm-t. (Amúgy 1,5 Nm-t még ez Bővebben: Link is kilök ugyanolyan körülmények között, a saját kis pöcs hűtőbordáját egy 3cm-es hulladék processzorventillátorral hűtve.)

Ha már így belelendültem:
Valaki esetleg próbálta már ezt a linkelt 6600-as vezérlőt? Én csinálok vele rosszul valamit?
Már azon gondolkodom, hogy szétkapom, és megnézem, hogy tényleg az van-e a belsejében, amit ígértek...

Köszönöm előre is!

Üdv.: Zoli
(#) kaqkk válasza zmol hozzászólására (») Nov 8, 2016 /

Nekem a linkelt 6600 as meghajtók dolgoznak a gépben , lehet hogy neked azért volt szerencséd a 6560 al mert magad raktad össze én kínából rendeltem (lehet hogy más a kapcsolás) A 6600 nagyobb erőt szebb hangot produkál a motor , talán 1-2 hónap múlva kipróbálom másik vezérlővel is .
(#) guliver83 válasza zmol hozzászólására (») Nov 8, 2016 /

Nekem is működik TB6560 saját tervezett kivttel és Van L297 SLA ic kell L297 FET
Mind tökéletesen müködik, de nem érdemes szórakozni vele.
Egy jó MSD vagy Wantmotor
Leadshine vezérlők
Ezek ami tutira jók!
(#) remiasa válasza guliver83 hozzászólására (») Nov 8, 2016 /

Nekem kb 1500 ft -ba van a 2db TB6560-as vezérlő miért is nem éri meg vele szórakozni ?
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2016
(#) viktor0312 hozzászólása Nov 9, 2016 /

Jó reggelt! Egy kis segítségre lenne szükségem. Vagyis tanácsokra. Egy ismerősöm vásárolni fog egy hagyományos marógépet,és az a terve vele,hogy átepiti cnc vezérlésűre. Persze neki iyen téren semmi tapasztalata nincs, és én sem vagyok jártas annyira a cnc gépekkel kapcsolatosan. Az lenne a kérdésem,hogy milyen komponenseket kell megvasarolnom hozzá? Mire lesz szükség. Léptető motor,vezérlés hozzá stb. Illetve mit honnan érdemes beszerezni,megrendelnem. Persze ez igy elég nagyvonalakban van leírva..

A segítő válaszokat előre is köszönöm!
(#) otvenkilenc válasza viktor0312 hozzászólására (») Nov 9, 2016 /

Útjeladó, végállásokhoz kapcsolók, ez lehet, optó, induktiv, hallelemes, hagyományos.
(#) kaqkk válasza otvenkilenc hozzászólására (») Nov 9, 2016 /

Te már építettél cnc gépet ? Az útjeladó a legutolsó ami kellhet hozzá , szervó-vagy léptetőmotorok , szervó vagy léptető meghajtó elektronikák mozgásvezérlő és egy tápegység kell első körben a hozzá való pc programmal együtt .
(#) otvenkilenc válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 9, 2016 /

Hmmm a hangnem az itt jellemző? No ha ilyen okos vagy, a kérdés, mi ellenŐrzi, hogy a kiadott lépésszámot valóban lelépte a motor?
(#) Pali79 válasza otvenkilenc hozzászólására (») Nov 9, 2016 /

Idézet:
„mi ellenŐrzi, hogy a kiadott lépésszámot valóban lelépte a motor?”

Egy hobbi gépnél? Nagyjából semmi sem... Max a gépkezelő, ha észreveszi. De most tényleg. Egy útmérő tengelyenként kb 40e. Nem sokan költhetnek ennyit hobbira.
(#) guliver83 válasza remiasa hozzászólására (») Nov 9, 2016 /

Én is nagyon sokat csináltam, csak szórakozásból.
Számold össze mi mennyibe került, nyák, IC meló, stb és ott van, hogy nem éri meg vele szórakozni .
(#) guliver83 válasza viktor0312 hozzászólására (») Nov 9, 2016 /

Én legutóbb egy hagyományos marógépet alakítottam át CNC re amin 700 wattos AC szeró motorokat tettem.
Az tuti, hogy egy szervót és egy léptetőt nem lehet összehasonlítani.
De nyugodtan lehet léptetővel is csinálni, de nem 1-2Nm motorokkal.

DSC_1241.JPG

(#) guliver83 válasza otvenkilenc hozzászólására (») Nov 9, 2016 /

Fölösleges útjeladó rá.
Ha például léptéttómotorral van építve a gép és nincs visszacsatolás például encoder akkor ha lépést téveszt, azt nem tudja korrigálni semmi, ha pedig van visszacsatolás egy servó motornál, de lehet az encoderes léptető is, ott megpróbál korrigálni a vezérlő, de ha nagyon sok a hiba letilt .
Léptetőmotornál ha nincs encoder ott ha megtörténik a lépésvesztés akkor az úgy hibásan megy tovább.
(#) kaqkk válasza otvenkilenc hozzászólására (») Nov 10, 2016 /

Ha jól van tervezve a gép akkor semmi szükség az út mérésére mert a vezérlő és a pc program tudja mikor melyik tengely éppen hol jár.
Idézet:
„No ha ilyen okos vagy”
(már a második cnc gépem épül) De nem válaszoltál a kérdésemre :
Idézet:
„Te már építettél cnc gépet ?”
(#) otvenkilenc válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 10, 2016 /

"Ha jól van tervezve a gép akkor semmi szükség az út mérésére mert a vezérlő és a pc program tudja mikor melyik tengely éppen hol jár." Egy jól megtervezett CNC-ben van útjeladó.

' pc program tudja mikor melyik tengely éppen hol jár." Nem írtad meg a válaszodban, honnan tudja, hogy hol jár? Feljegyzi egy sajtpapirra és akkor az már biztos,hogy ott is van azon a pozíción a szerszám?

Igen építettem.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2016
(#) guliver83 válasza otvenkilenc hozzászólására (») Nov 10, 2016 /

Ez tetszik! ""Feljegyzi egy sajtpapirra"

Én leírtam a választ
(#) otvenkilenc válasza guliver83 hozzászólására (») Nov 10, 2016 /

Most olvastam korrekt válasz. ) Annyival egésziteném ki, hogy az enkóder azért szükséges mert a vezérlő folyamatosan hasonlítja össze a megadott pozicíóval az éppen aktuálist. Egyébként az enkóder az egyben útjeladó is. Egy komoly CNC-benl van Útjeladó.

Hagyjuk ! Ha te egy cnc gép építését az útjeladók és végálláskapcsolók megvásárlásával kezded , tedd azt . Mindannyian örülünk hogy ennyi pénzt tudsz szánni a hobbidra (csak halkan megkérdezem a te gépeden van útjeladó? tennél fel pár képet róla ? )
Idézet:
„Feljegyzi egy sajtpapirra és akkor az már biztos,hogy ott is van azon a pozíción a szerszám?”
A vezérlő adja ki az utasítást , menj oda , ha jól van tervezve és oda bír menni akkor oda is megy és a vezérlő tudja hogy ott van , ha meg szar a gép hiába teszel rá enkódert útjeladót csak kínlódik .

Szerintem te a szervós gépekről beszélsz ahhoz kell enkóder , de a legtöbb amatőr léptetőmotorral kezdi amihez egyáltalán nem fontos .

Egyébként meg piszkosul nem érdekel olyan ember véleménye aki névtelenül hamis irányítószámmal osztja az észt ! Ha majd nem szégyenled a neved és lakhelyed , nameg ha látok tőled egykét képet a szuper útmérős cnc gépedről majd fojtathatjuk a a beszélgetést , de addig....

"A vezérlő adja ki az utasítást , menj oda , ha jól van tervezve és oda bír menni akkor oda is megy és a vezérlő tudja hogy ott van , ha meg szar a gép hiába teszel rá enkódert útjeladót csak kínlódik . "

Szóval a te logikád szerint nem téveszthet lépést a motor. " Ha oda bír menni" Mi van ha kicsit szorosabb a szerkezetben valami? Akkor nem bír odamenni. )) új tervezési szemlélet ha oda bir menni akkor jó: Semmi ellenőrzés stb. A vezérlőt meg átverte megtévesztette. El kell hinni a vezérlőnek amit a motor lelépett mert éppen "odabírt menni? " Mindegy, hogy szervó vagy léptetőmotor, visszajelzés kell a vezérlőnek. Kézi vezérlésnél hogyan viszed pozícióra? Annyiszor nyomogatod a gombot számolva mig oda nem ér az adott poizicióra? ) Ha szerszám megakad vagy kézzel arrébb nyomom a kocsit akkor is tudja a vezérlő? Korrigálni fogja? Tudom ha jól van tervezve odabír menni. )

Mii bajod van a végállás kapcsolókkal, miért ne kezdhetném azzal? Szükség van rá tehát az építéskor kell. De megint csak a logikádat hozom elő a motor nem léphet túl a az adott hosszon nem mehet neki a sín végének mert odabírt menni és az éppen a vége előtt van. ) tehát nem is veszek kapcsolót az kezdetekkor.)
(#) Szammer hozzászólása Nov 10, 2016 /

Kedves Kollégák!
Bocsi az off-ért.
(És mielőtt még bárki megkérdezné, én már építettem hobbi CNC gépet.)
Kezdtek olyan dolgokba belemenni, ami már tényleg nem hobbi kategória.
Mit kell tennie egy hobbi gépnek?
Kb.: Meg kell csinálnia, amit programoznak neki (Úgy-ahogy).
Ha téved (lépésvesztés, STB.), akkor mivan? (Hobbi gépről beszélünk.)
Ha bárki belekezd egy ilyen gép építésébe és elkezdi reálisan számolni a költségeket, rájön, hogy jobban jár egy mások által már kitalált és kipróbált kit (vagy komplett hobbi gép) megvásárlásával.
Saját tapasztalataimból tudom, hogy így van (költségek).
Tudom, hogy majdnem mindenki, aki gépépítésbe kezd, rendesen végigjárja a NET-et. Sokan úgy gondolják saját maguktól is tudnak jobbat, főként olcsóbbat csinálni.
Ez sajnos nem igaz (bár biztosan vannak géniuszok akiknek ez sikerül).
Természetesen ez az egész az elektronikára nem teljesen igaz, mert azt meg lehet építeni, de a tapasztalat azt mutatja, hogy azt is érdemesebb a "kici kínaitól" beszerezni.
Bocs hogy belepofiztam.

Nem a végálláskapcsolókkal van problémám , te a kérdezővel aki teljesen kezdő , első szóra vetetnél 3 útjeladót (ami nem 20 fillér) a motorok és az elektronika sehol de útjeladó az nagyon fontos !De látom hogy te csak azért írsz hogy támadhass valakit , adj tanácsokat nyugodtan egy teljesen kezdő kérdezőnek (más f...... könnyű verni a csalánt ! ) részemről a vita befejezve !
Idézet:
„Útjeladó, végállásokhoz kapcsolók, ez lehet, optó, induktiv, hallelemes, hagyományos.”

Egyébként meg piszkosul nem érdekel engem, hogy érdekel e a véleményem. Itt vállalom magam és hogy mi az irányítószámom az magán ügy. Egyébként honnan veszed, hogy valótlan az írányítószám.

Nem szoktam fényképet készíteni semmilyen megépiített dologról. Hogy te mit hiszel az számomra nagyon közömbös.

Idézet:
„Itt vállalom magam”
Még szerencse !A posta irányítószám kereső nem találta meg..
Idézet:
„Egyébként meg piszkosul nem érdekel engem, hogy érdekel e a véleményem”
Ezt megbeszéltük örülök hogy ilyen jól megértjük egymást !

Ha jól emlékszem Én arra reagáltam mire van szükség, egyébként a drága jeladókat is lehet pótolni a hobbi szinthez bőven megfelelően.

"A posta irányítószám kereső nem találta meg.." Aha szóval kutakodtál utánam.. Ha valaki felakarja velem venni a kapcsolatot akkor levél útján vagy itt megkérdez.
(#) Moderátor hozzászólása kaqkk hozzászólására (») Nov 10, 2016

Khmm! Befejeznétek?
Következő: »»   91 / 115
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem