Fórum témák
» Több friss téma |
Hogyan romlik el? Beragad valamelyik ki- vagy bemenet?
A flash memória címbitjei mekkora áramot igényelnek? És mekkora a logikai kapu fanoutja? Lehet, hogy túlterheli?
Egyszerűen a szint nincs meg rajta.
Minimum 3v-nak kellene lennie a kimenetén, ehelyett van 1.5v vagy kevesebb. Egy darabig jól működik és aztán eltűnik a kimenetről a megfelelő szint. _BiG_: Elvileg nem kell neki nagy áram, sima NorFlash (29LV640) Nem lehet, hogy a gyors logika (kapcsolgatás) teszi tönkre? Már a második csinálja ezt... Kiakaszt ez a vacak.. PIC vezérli több esetben, van amikor folyamatosan kapja a vezérlést, mert az utolsó 4 címvezeték vezérlésével lapokra osztom a flasht. A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2016
Énnekem az a sanda gyanúm, hogy valami kétirányú jelet elkötöttél te ott, és az ic egy darabig bírja, és közben leroncsolódik, aztán kuka. Van egy részletes kapcsrajz az áramkör egészéről?
Mivel az adott flash memória címbitjei nem multiplexeltek, így csak bemenetként funkcionálnak. Ettől függetlenül persze értelmesebb választ is kaphatna don_peter egy kapcsolási rajz után.
Idézet: „Minimum 3v-nak kellene lennie a kimenetén, ehelyett van 1.5v vagy kevesebb.” Két kimenet dolgozik egymással szemben.
Yes, én is így látom. Ahogyan én leveszem ennek működnie kell! Sebességtől nem mehet tönkre, legfeljebb a kimenete nem tud lépést tartani. Egyébként is több, mint egy nagyságrenddel gyorsabban tud működni, mint a PIC.
Amit még érdemes lenne megnézni, hogy az IC-t kivéve egy ellenállás osztóra dolgozva, laborkörülmények között is rossz-e. Hátha teljesen máshol van a gond. (Példa: ha a memória tápja leesik, akkor a - gondolom létező - bemeneti védődiódái nem engedik a lábon a feszültséget a táp fölé menni. Ha egy ilyen egyszerű áramkör tönkremegy azt vagy hirtelen brutális túlfeszültség miatt csinálja, ezt nem nagyon tartom valószínűnek. Vagy nagy áramterhelés miatt (ezt pedig gyakran ujjal lehet érezni).
Sziasztok!
Nagyon nagy szükségem volna egy kis gyors segítségre. Van egy feladat amit már próbáltam megoldani 555-tel, de sajnos megbízhatatlannak minősült, ezért szeretném megoldani egy pic16f84A-val. Sajnos a programozásban csak most jutottam el addig, hogy feltegyem a gépemre a Flowcode-ot. Szóval még sehogy sem állok a tanulással, viszont a feladat nagyon égetővé vált. Nektek ez biztos gyerek játék. Ez igazság szerint egy 1 nyomógombos ki-be kapcsoló volna csak annyi a különbség ez és a többi között, hogy ez csak akkor kapcsol ki és be, ha a nyomógombot 5 másodpercig lenyomva tartják. Tehát az input egy nyomógomb, az output pedig egy magas jelszint ami megtáplál egy egy relét 2n3904-en keresztül. Tudna valaki nekem ehhez egy hex-et vagy egy flowchart-ot írni minél hamarabb? A flowchartnak örülnék a legjobban, mert abból már én is tudnék tanulni, de a hex is jó vagy az asm. Nagyon számítok rátok. Köszönöm.
Parancsolj. Flowcode-os kérdéseket a témájába: Bővebben: Link.
Nem írtad, mekkora kvarcod van, 4 MHz-re állítottam be. MCLR lábat ne felett +5 V-ra felhúzni. Bemenet: A0, kimenet: B4. A bemenet aktív alacsony polaritású. Tehát egy ellenállás felhúzza +5 V-ra, a nyomógomb pedig lehúzza nullára.
Kedves Bakman.
Először is nagyon köszönöm a villámgyors segítséget. Ettől jobb nem is lehetett volna. Ebből már biztos tudok tanulni is valamit, pl. a az idő beállítást már meg is találtam és tökéletesen működik. Annyi kérdésem volna, hogy a pic belső osc-ra nem volna elég egy ilyen feladathoz? Ha igen akkor én azt visszaállítanám, amint megtalálom hogy hol lehet. Tényleg nagyon sokat segítettél. Még egyszer köszönöm
A 16F84A -nak nincs belső oszcillátora!
Sziasztok kedves profik
Picel ha a lacht labat engedelyezem a shiftregiszteren 74hc595 akkor ha mar engedelyeztem nem tudom valtoztani rajta nem ?? Ha engedelyzem mar tobb adatott nem tudok bevinni????
Ahogy Elektro.on írta, a kontrollenek nincs belső oszcillátora. Mindezek mellett, mai szemmel nézve, egy őskövület kontrollerről van szó. Extraként, mai áron kb. 1300 Ft, míg pl. egy PIC12F629 -es kb. 350 Ft és a feladathoz bőven elég. Esetleg PIC12F615 (az egyik kedvencem), szintén 350 - 360 Ft.
Lehet, hogy van kéznél ilyen kontrollered de nem érdemes rá új dolgot alapozni éppen a fentiek miatt. PIC12F5xx típusú kontrollert a Flowcode 5 nem kezel. Szimuláció megy, fordítás nem.
De tudsz, csak az a bevitellel egyetemben azonnal ki is kerül a kimenetre. Pl. a nyolc kimenet közül neked az utolsót kell H szintre kapcsolnod. Normál esetben betöltöd az adatot, majd tárolás (Latch). Ha a Latch láb aktív, akkor az adatbevitel (órajel) sebességének függvényében sorra megjelenik a H szint mind a nyolc kimeneten.
Nem tudni, hogy mire akarod használni. LED-ek esetén az inaktív LED-ek is felvillannak (órajel függvényében talán nem is látod), esetleg ha valamit vezérelsz, akkor azok bekapcsolnak egy rövid időre.
Tényleg, igazatok van.
Azért írtam egyébként ezt a vezérlőt mert hirtelen ezt találtam a fiókba, de biztos, hogy van más fajta is. Igazság szerint elfog férni egy kristály is a panelon. A lényeg hogy ezt most villám gyorsan meg kell csinálnom. így sikerülni is fog. Még egyszer köszi
20-asom van az tuti, azt már néztem. Remélem minél hamarabb meg tudom tanulni ezt a Flowcode mizériát. Alapjáraton nagyon tetszik.
Azért ha a jövőben szeretnél még ilyen egyszerű feladatot végeztetni PIC-el, (Egyszerű időzítő potival, vagy PWM, max 3 LED-es futófény) akkor tudnám ajánlani a PIC10F322-es típusjelű apróságot.
Idézet: „Ha a Latch láb aktív, akkor az adatbevitel (órajel) sebességének függvényében sorra megjelenik a H szint mind a nyolc kimeneten.” A kimenet csak akkor változik, ha a Latch (clock) láb felfutó jelet kap. Tehát ha konstans tápon van, nem történik semmi a kimeneteken.
Én még javasolnám hosszú távra a flowcoe mellé esetleg c vagy pascal nyelv elsajátítását. Természetesen, ha nem is túl mélyen , de az assemly néha kell hozzá.
Hiába, öregszem. Már csak azt kellene tudnom, mivel kevertem össze.
Pl. a 74HC373-mal, mivel annak van LE (Latch Enable) bemenete, ami magas állapotban átlátszóvá teszi a regisztert. (Viszont ez az IC párhuzamos beírású, nem pedig soros.)
Azzal zavarhattak össze, hogy Latch bemenetet emlegettek, holott a 74HC595-nek nincs is olyan, neki RCLK bemenete van. A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2016
pajti2: Ez hogy érted?
74LVC86 a következő képen van bekötve: a, bemenet, PIC b, bemenet szintillesztőn keresztül M68K y, kimenet memória címbit (itt van még PIC egy pin-je definiálva, de azt nem használom és bemenetre van állítva, ez lehet gond, túl terhelheti 74LVC86-ot?) Hp41C: Gondolom ugyan azt mondod mint pajti2. benjami: Sajnos továbbra sincs kapcsolási rajzom erről a projektemről. gyoran: Kicsit sem melegszik az IC. Mos kicseréltem a kis IC-ét és megint jól dolgozik a rendszer. Nem értem, de gyanakodom, hogy esetleg amit pajti2-nek írtam zárójeles rész lehet a ludas..
PIC bemenete nem terhelhet túl kimenetet. Ha tényleg bemenet. Én is Pajti2 és Hp41C hozzászólását támogatom. Ráadásul annyira gyorsan nem is épülnek le a chipek. Azért kérdezem, hogy kivéve nem éled-e fel. tegyél a kimenet után közvetlen egy ellenállást és nézd meg, mi lesz. 470 ohm - 1k, valami ilyesmit.
Azt viszont nem tudom, hogy ha a 3.3 V-os chip kimenetét mégis megküldöd akár csak rövid ideig 5V-tal. akkor azt szereti-e, gyanúm szerint nem. Nagyon nem. Tehát, ha a PIC lába akár csak rövid ideig is 5V ad ki, az gyilkolhat.
PIC 3v-on jár, szóval nem adhat ki 5v-ot még egy pillanatra sem.
Áramkorlátozás lesz a megoldás? Erre gondolsz? De amit írtam az kimeneten van. Tehát még egyszer. 74LVC86 Y lába vagy is kimenete, csatlakozik közvetlen memória címbitre illetve egy PIC PIN is csatlakozik ugyan arra a címbitre, de ez a PIC PIN bemenetre van állítva, hogy ne befolyásolja a vezetéken lévő szintet. PIC PIN2 bemenetre van állítva állandóan. A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2016
Sziasztok!
Elakadtam egy 18f47k40- es piccel és egy i2c -s LCD kijelzővel. (xc8 v1.38). Ez a program ment 16F es változaton. Egy sztring kiírása a probléma. Idézet: „i2c_lcd_puts("fdsvgdfhrj");” Idézet: „void i2c_lcd_puts(const char * s) { while(*s){ i2c_lcd_write(*s++); } }” Most ezen a 18F esen nem megy. Minden más, ha csak simán karaktereket akarok akkor azt tudom. Valami a pointerrel lesz, de nem sikerült kibogarásznom, hogy mi az.
Próbáld meg így:
Vagy így:
Azt hiszem a const miatt nem megy. A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2016
Sajnos ugyanaz.
Prototípust is át kell írni, azt ne feledd.
A másodikra sem megy? Akkor próbáld ki, hogy tömböt adsz meg neki:
Ha ez sem megy akkor lehet a függvénnyel lesz a gond: i2c_lcd_write(); Azt meg kell nézned.. A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2016
Valami nem jó most sem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |