Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elektroncső
Akkor sajnos meg kell mérni a fűtőszál ellenállását...
A Philips 1, 8 lábán 81 Ohmot mértem. A másikon 2,2 Ohmot. 4 multimétert használtam, mindegyik ugyan azt mérte.
Megfűtöd 6,3V-al. Ha izzik, EBL, ha nem akkor UBL. Persze, ép fűtőszál esetén.....
Igen, 1-8 a fűtés.
Az EBL 21-nek 6.3V, 0.8 A a fűtése, azaz melegen kb. 8 Ohm. Az UBL-nek meg 50 V, 0.1 A a fűtése, azaz melegen kb. 500 Ohm. Akkor ezek szerint egyik sem szakadt, és a nagyobb ellenállású (Philips) az UBL.
Sziasztok!
Egy olyan problémám lenne, hogy az előfokcsövem lötyög a foglalatában? Konkrétan simán kiesne belőe, amint megfordítanám. Van valami taktika amivel ezt meg lehet szűntetni?
Foglalat csere, de mindenképp ki kell szedni, és ha lehet, a foglalatban levő gégerugókat óvatosan megjusztírozni. Ha kész, akkor egy hibás csővel ellenőrizni.
Elvileg mindennek jónak kellene lennie, ilyenfoglalatot vettem, ebben szerintem nincsen rugó.
Már hogyne lenne. Ha benézel a forrfülek felől, láthatsz egy kis akasztó fület. Azt óvatosan a megfelelő irányban elnyomva, ki tudod húzni a lábat. Akkor meglátod azt a formát, ami közrefogja a cső lábát. Mivel ez a foglalat láb bronzból van, a cső lábát rugózva fogja körül, ez az az ún. gége rugó. Ez erőltetéstől szét tud nyílni, és kontakt hibás lesz. A foglalat lábának lötyögnie kell a porcelán házban, mert különben megrepeszti a csőláb melletti üveget, viszont a 9 (7) láb már stabilan tartja a csövet. Egy rossz cső jó szolgálatot tesz, mert ezt behelyezve kell a foglalat lábaitóra forrasztani az alkatrészeket, vezetékeket.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2016
Sajnos ebben nem találtam ilyet. viszont kicsit igazítva a lyukakon így már rendben fogja a csövet. Köszönöm a segítséget!
Az este megmértem pár 6P3SZ csövet s az egyik furcsán világított, az anódáram és a meredeksége rendben van.
Ezt mi okozza?
Maradék gáz. Normális, nekem is vannak ilyen csöveim (807-esek).
Maradék gáz. De nem gáz . Normális
Szép is, meg én azt tapasztaltam régen, hogy úgy viselkedik, mint egy kivezérlés jelző: a vezérléssel arányosan csökken a fényerő és amikor épp eltűnik, kb akkor kezd torzítani...
Csak megfigyelés, sosem mértem.
Én mintha éppen fordítva érzékeltem volna. 807 PP erősítőben volt, 900V körüli anódfeszültségen és 15mA körüli nyugalmi árammal. A basszusra szépen villogott. De arra már tényleg nem emlékszem, hogy tényleg villogott vagy hunyorgott-e. Minden esetre nagyon bizarr és szép látvány.
GU 50-esen az anódlemezen belül látható ilyesmi a belső elektródafelépítmény körül. Mondhatjuk, hogy az "ablakokon" sejlik ki. Már egyszer belinkeltem ide a you tube gasslinger videóból azt, amikor a manus a gázosságot teszteli a vákuumpumpán. Nagyfesszel (esetleg nagy frekivel) megbirizgálja a cső búráját és ez kivilágítja a bennmaradt gázokat, ionizál. A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2016
Nemár, olyat is?
Középső sor, balról a második.
Mostanában elég kevés csövet hozok haza de mindig akad 1 gyöngyszem.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2016
Az egy turbátor, ha jól látom Hasonló, mint a magnetron, ez volt az elődje.
Sziasztok!
Lomtalanításban találtam egy dobozos PL500 és 504 csövet. Ezek teljesen egyenértékűek? Miért 500 és 504 az egyik, ill. másik? A fűtést kimértem, az jó. Ha fűtés nem szakad, lehet más baja a csőnek? Úgyvélem használt, mert az üveg belül olyan mintha füstös lenne. De csak foltban. Ugyebár ezek sorvég csövek voktak eredetileg. Milyen okból voltak cserélve, ha a fűtés épp?
Szia!
Az elektroncsövek használat közben öregednek, legyengülnek, tehát nem szakadt fűtőszál mellett is lehet rossz.
Ahogyan kadarist mester is mondta, egy cső (és más is) tipikusan kétféleképpen mehet tönkre:
- Hirtelen (katasztrófálisan) - Fokozatosan (degradáció) Ami lankadt, az még másra/máskor lehet jó (ne dobd ki!)
A többiek leírták a lényeget, de ami kimaradt:
Az elektroncsövekben belül a ballonra van felgőzölve egy ú.n. getter. Ez a ballon lezárása után köti meg a levegőt. Ez egy csillogó-metál fényes "füst" az üvegballon belsejében. Egyáltalán nem a használat jele, sőt akkor a jó, ha szépen csillog. Ha elfehéredik akkor az már rossz. A getter nem minden esetben a cső tetején található. Az elektroncsövek meghibásodásai. A bal oldali a jó, a jobb oldali a gázos cső.
9 lehet eldönteni.
Idézet: „csillogó-metál fényes "füst" az üvegballon belsejében” Nem mindíg. A lecsapódott getter színe igen változatos lehet az anyag összetételétől függóen, de mindíg fényes. Ha matt, akkor az gázos. Ha külsőleg minden renbenlevőnek tűnik is, attól még lejárhatott az üzemideje. Ezt azonban csak méréssel, (rácsáram, erősítés) meredekség A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2016
Köszönöm a sok választ!
A gatter és gázosodás jelenségét ismerem. A füst kifejezés talán nem is jó. Leginkább a kávéfolthoz hasonlíthatnám, ha üvegre folyik, és a széle egy kontúrosabb csík. De készítek fotót róla. Kidobni eszemben sincs, pláne hogy ingyen volt! Ritkán talál az ember ilyesféléket!
Felesleges. Sorvégcsöveknél ez gyakori jelenség, és az üzemi viszonyaival van összefüggésben a kialakulása.
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |