Fórum témák
» Több friss téma |
Próbáltam 5 és 3V os piceket is, de rádugom a gépre csak a PK3-mat, úgy hogy nincs pic-hez csatlakoztatva, akkor is amint észleli az MPLAB és csatlakozott, feldobja a Voltage Caution ablakot. leokézom, aztán jön a Device Mismatch ablak. Ha rá van dugva bármilyen(16F vagy 18F) pic, ha nincs akkor is feldobálja ezeket az ablakokat. Egyedül a 24H-s progiban nem, ott "csak" a full chip programminget nem engedi. Egyébként eredeti PK3 gyári firmware-vel.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2017
Honnan táplálod, külső tép vagy a pk3 mert a pk3err0045 akkor szoktam kapni az X-ben, ha nincs táp a PIC-en.
Vagy esetleg ami még segíthet, hogy megpróbálod Mplab X-el vagy az IPE-vel azzal hátha megy.
A PK3-mal táplálom, csatlakozás után szoktam utólag bepipálni hogy ő adja a tápot. Megpróbálom MPLABX-szel késöbb, de egyébként, egy fél éve még minden rendben hibátlanul működött, azóta 24H-ra fejlesztek vele, és azt továbbra is tudom írni olvasni stb, de most funkciót bővítenék egy 18F es régebbi munkámban, és most nem megy. Sajnos az első PK2-met eladtam, miután meglett a PK3.
A Pk3-ra tedd fel manuálisan a firmware-t,mert csere alkalmából néha rosszul teszi fel,én is szívtam vele e miatt,még jó,hogy volt 1 másik,így kiderült,hogy nem a pic-ekkel van a gond,hanem a pk3-al. Amúgy csak 1 tranyó szokott elszállni a pk3-ban,de az simán cserélhető
![]()
PK2-őt vegyél egyet, nagyon olcsón lehet most beszerezni, talán még 2.500Ft-ot is kérnek érte.
![]() A lényeg, hogy 32Bit alatt vagy ha jobban tetszik, amíg van támogatás PK2-ben az éppen programozni kívánt PIC-el, addig érdemes azt használni. PK3-nál meg sajnos az a tapasztalat, hogy kell neki a külső táp is, nélküle nem stabil. (nálam legalábbis)
MpLabX IPE: Ha bekapcsolod a tápellátást, lépj ki a beállítás menüből és aztán próbáld.
A táp ellátásábal van egy soros Schottky dióda. Emiatt 5.00V -ot nem is képes kiadni. A visszamérés képes az 5.00V mérésére. Ha 5.00V -ot állítunk be tápfeszültségnek, feszültség szint hibát kapunk ha a kontrollert a PICkit3 látja el táppal. A megoldás a 4.75V beállítása.... Rém kellemes a kezelés. Program indítása, jókora várakozás, belépés a beállítás menübe, jelszó megadása, a beállítás elvégzése, típus kiválasztása, művelet indítása.... Firmware letöltése, AP letöltése, önteszt... Na végre olvas is valamit. Következő indításkor lehet előről kezdeni. A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2017
Megpróbáltam MPLABX-szel is és ugyan ezeket a hibákat produkálta. 16F877A-nál működik ha 4,75V ra állítom a jelszintet, viszont 18F4550-nél már nem, ugyan azokat az ablakokat kidobja, meg a device mismatch-et. Próbáltam, 18F14K50-nel is 3,299V és 3,25V-tal de nem megy. Régen a 3V-os pic-eknek a 3,299V jelszint mindig jó volt. :/ kb 1 éve van PK3-mam és eddig mindent hibátlanul kezelt. Nem kellett jelszintekkel bíbelődni, mindent beállított magától. Egyébként ha a visszamérő kör a shottky elött van és még pl az 5V ot vissza tudja mérni, akkor honnan jön jelszint hiba?
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2017
Amíg 5V os pic-eket programoztam, addig használtam a Szilva véle PK2-t, viszont 3V-os picekhez, már nem akartam adapterpanelt csinálni, ezért vettem egy PK3-mat.
Idézet: „...16F877A-nál működik ha 4,75V ra állítom a jelszintet...” Nos, ha egy típussal működik, akkor feltételezhetően a Vdd kapcsolóköre, visszamérése, a Vpp előállítása, kapcsolóköre valamint a PGD, PGC vonalak meghajtása is működik. Idézet: „18F4550-nél már nem, ugyan azokat az ablakokat kidobja, meg a device mismatch-et.” Használsz valamilyen kábelt a PICkit3 és a programozandó PIC között? Milyen környezetben programozol? Milyen kód volt a PIC-ben, amikor a programozási hiba előjött? Ha időnként működik, időnként nem, a kábelre, a bekötésre gyanakodnék. Ha volt már kód a PIC -ben, akkor arra, hogy letiltja a MCLR funkciót és túl hamar kimenetnek állítja a PGC és/vagy PGD vonalat és ezétr nem tudja felvenni a kapcsolatot a programozóval. Egyes típusokat egy kalap alá vesz PIC16F és PIC16LF, de lehet köztük különbség a maximális megengedett Vdd értékében, ezért figyelmeztet. Ha 5V -tal próbálja meg kiolvasni a DeviceId -t, tönkre is teheti a PIC -et. Ld. fi.jpg --- Ez nem hiba, csak figyelmeztetés. A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2017
Kontakthiba a PC és a PK3 között nincs, mert nem szakad meg a kommunikáció. A PK3 és cél PIC-között nem hiszem hogy lenne, mivel elég fix minden, nincsenek kábelek stb. A hiba akkor jött elő, mikor egy 18F14K50-est akartam programozni. Ekkor már volt minden üzenet amik fentebb elhangzottak, de mind előjött akkor is csatlakoztatva volt a pic, és akkor is ha nem. A 18F14K50-et 2,299V-on probáltam először, majd végigjártam felfelé a skálát, de semmi. Lehet, hogy ezt már nem is fogom tudni, mivel állítólag 3,6V-a teteje amit még elvisel a PGC/PGD lábain. Viszont a banne levő progi működik (LCD-s óra hőméréssel). A képen látható az összeköttetés. Ez az univerzális panel 16F és 18F-ek többségével kompatibilis. Az MCLR-es önmagam kizárós csapdát el szoktam kerülni egy indítási várakozással.
Üdv!
A képekről annyira nem látszik, de eredeti ez a PK3? Az enyémhez piros USB kábbel járt, régebben volt kapható megtévesztésig hasonlító klón. Ha nem, akkor elképzelhető, hogy ez okoz problémát. A másik, hogy ne használj univerzális panelt, a programozásban résztvevő lábak csak arra a lábakra kapcsolódjanak, ahova kell. Próbáld meg dugdosós próbapanelban, külső táppal.
A másik, amit észrevettem az előzőleg csatolt képernyőmentéseken, hogy régi a Firmware a PK3-on. Nekem most 1.45.41-es verziót tölt rá. Frissítsd az MPLAB X-et, mert valamelyik verzióval voltak hasonló gondjaim nekem is.
Szia! A PK3 eredeti, Chipcadnál vettem, nekem is van hozzá piros USB kábelem, de olyan hosszú, hogy nem használom mert leverne itt mindent. Az univerzális panelen jumperrel lehet váltani a külömböző lábszámú PIC-ek között, így csak arra a lábakra megy az adat és a táp, amire kell. MPLAB 8.9-et használok, de mivel régen működött ezért nem hiszem hogy frissítésbeli gondok vannak.
Üdv mindenkinek
Nekem telyes csőd, három PIC tipust próbáltam de még egy ledet se tudtam villogtatni velük "pikkelnek rám a PIC-k" letötltöttem a PICIT3 programmer felismeri a PIKIT 3-at és a hozzá kapcsolt PIC-t is, rá is írja a programot de amikor elindítom csak világit egyfolytába futófényel is próbálkoztam de ott is csak egy led világit folyamatosan, utálnak a pic-ek. ![]()
Az MCLR láb fel van húzva 10k val vagy configból ki van kapcsolva vagy eleve a config bitek jók pl.: WDT kikapcsolva ?
Led villogtató nekem eddig ment minden Pic-el amivel próbálkoztam.
Mibe írod rá a programot? esetleg csatolhatnád a programot amit írtál és akkor talán többen tudnának segíteni neked.
Nem én írtam, Pl:
Nincs 10k felhuzva, a WDT meg nem állitottam.
![]()
Azt még nem írtad le, hogy milyen típusú picekkel próbáltad és azt se, hogy ez a kód amit linkeltél milyen Pic-re lett írva.
Egy típusra megírt program nem biztos, hogy fog működni másik Pic-el is. Egy biztos mert próbáltam de lehet az is csak véletlen volt, 12f675 és 683-on működött ugyan az a program.
16F877A -ra van írva
PIC16F877A, 16F627, 16F628, temészetesen a 627,és 628-as nál átirtam a port nevét és csökentettem a programba a port számát. A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2017
Itt van egy 3 ledes villogó 16f877A-ra.
A RE0-2 mennek a ledek a megfelelő előtét ellenállásal és 20MHz kvartz van rajta. 1mp-es lépésekkel villantja fel a ledeket sorba.
Szia!
Pedig a WDT újraindítgatja és akkor csak az első LED-ed fog világítani --> ki kell kapcsolni ! A 10k-s is kell ! A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2017
Köszönöm, majd kipróbálom de most megyek aludni öt-kor mennem kell dolgozni.
![]()
Project fül alatt megkeresed azt, hogy edit project és ott vannak a beállítások.
Watchdog Timer, ezt keresd és disable. A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2017
MCLR lábon a 10K ot van amit kissi is írt?
10k ellenálás a helyén 100nf -os kondik is de nem működik a PIC ÚJ nem taperoltam antisztatikus kesztyüvel és csipeszel fogtam meg.
![]()
Külső quartz -ot használsz vagy a belső oscillátort? A kódból nem derül ki a konfigurációd. Ha jól sejtem MikroC -t használsz. Csatolhatnál a konfigurációs ablakról is egy képet. Lehet, hogy el sem indul a PIC ed.
Egy az egyben ugyan azzal a kóddal próbáltál több PIC típust? Mert az nem igazán fog úgy működni. Még lehet zajos táp ellátás is. ha be van kapcsolva a "BOR" lehet, hogy folyamatos resetben van. A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2017
Idézet: „Ha jól sejtem MikroC -t használsz. Csatolhatnál a konfigurációs ablakról is egy képet. Lehet, hogy el sem indul a PIC ed.” Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |