Fórum témák
» Több friss téma |
Amég irtam a hozzászólásom, közben Töltötte fel a képet. Amint beküldtem az enyémet mindjárt megjelent az is amit hiányoltam.
![]() De nem is. csak most látom, hogy elkerülte a figyelmem. A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2017
MicroC-vel forditom és PICKIT3 programmerel töltöm fel a pic-re egy PICKIT3-as programozóval, külső quartz-ot használok 4 és 20Mhz-el probáltam+ két 15pf kondi, természetesen más tipushoz átírtam a kodot de nem akar sehogy se működni, két lehetőség van szerintem vagy a win7 f*s tol ki velem vagy az ebay-es pickit3-as programozó rossz.
![]()
Küldd már el a keletkezett hex-et ( 16F877-re !) nekem
![]()
Küldd el az asm-et vagy c-t is, hogy mit akartál lefordítani ( ez akkor 16F877-re készült !?) !
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2017
igen
Úgy láttam, hogy jó a konfigurációs beállításod, a disassembly lista alapján a programod is jónak tűnik ...
![]() ![]()
Szia! Nálam 16F887-en működik rendesen.(Mármint ha a mikroc programot másolom be).
Ezt írtam 16f628-hoz 20Mhz quartz 2db15pf kondi de ez sem megy.
Lehet badarság...
Nem nagyon olvastam vissza de kódból ítélve villogtatni akarsz. így:
Kapcsold ki a komparátort:
Illetve itt egy bit/láb kimaradt:
Helyesen:
Szerk.: a komparátoros részt a TRISA rész elé írd. A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2017
Binárisan illik megadni mind a 8 bitet, függetlenül mindentől. Ennek az is az oka, hogy a fordító önkényesen kiegészíti a maradék 1 bitet, amit lehet hogy az LSB helyére fog berakni..
Én már jártam így, bár ilyenkor lehet hogy felső biteket pótolja, de azért érdemes megszokni, hogy mind a 8-at ki kell írni. Hidd el, a jövőben sok bosszúságtól fog ez megóvni.
Sziasztok!
Egy taps kapcsolót szeretnék csinálni a PIC-hez, de soha nem foglalkoztam ilyennel (megmondom az őszintét ne is jön be csak az egyik projekthez kell). 1 tapsolás 2 tapsolás és 3 tapsolás lenne a vezérlő jel (és kaptam egy mérést, hogy olyan 820-880Hz értelmezzem tapsnak). Hardware ügyileg nincs probléma egy PIC32MX256B170 van a dologra. Amit nem tudok, hogy ezt software-esen, megszakításból, vagy Input Capture-el csináljam, vagy mi a legegyszerűbb erre valamint, hogy a mikrofont, milyen műveleti erősítős kapcsolással kössem a PIC-hez és hogy milyen műveleti erősítőt érdemes erre a célra használni?
Részleteket nem tudok mondani, de 2 éve Karácsonykor vettem a fiamnak egy kit et. Az csak annyit csinált, hogy a műveleti erősítő a tapsolás erősségétől és talán frekvenciájától függően a kimenetet felhúzta. A PIC meg a két tapsolás idelyét összehasonlította. De működött asztalon kopogással is és úgy is ha egyforma hamgsúllyal bekiabáltam a gyerek szobájába, hogy " Taps... Taps..."
Elsőként a módszert kellene tisztázni. A neten temérdek sok tapskapcsoló van arra az alapgondolatra, hogy hirtelen hangerőugrást érzékeljen. Némelyik elég szutyok, és folyamatos hangerőt is tapsnak érzékel, de nem mind annyira gyatra. Ha 32 bites pic-et, és frekvenciát szedtél elő, esetleg azon filozol, hogy FFT-t próbálnál meg ráküldeni a bedigizett jelre?
Nem megy ez sehogy sem , még megprobálom másik gépen egy WIN XP-ve ha úgy se megy kalapács alá teszem az egészet, úgy jó öt kilos alá.
![]()
Hát nem akartam az FFT-be belebonyolódni. Valami olyasmi az alap ötlet, hogy mikrofon komparátor tapsnál 10-20 ms mintát veszek a jelről és, ha a periódus ideje 1.1 és 1.2 ms között van akkor az taps, de sajnos mivel ezzel nem foglalkoztam nem tudom, hogy a komparátorról egyáltalán ~50% pulzusok jönnek-e le, gondolkoztam analog sávszűrőn is, de arra azt mondták, hogy ilyen kis sávszélességre nem lehet 1-2 db műveleti erősítőből megoldani.
Remélem van azért egyszerűbb út mint az FFT.
Pontosan mi van a kontrollerre írva? Nem mindegyik 628-as működik 20 MHz-en. Pl.:
PIC16F628-04 Az utolsó két szám mutatja, maximum mekkora sebességgel lehet használni, jelen esetben 4 MHz. Létezik 628A jelű kontroller is. Nem kevered a kettőt?
Na, megnéztem...
A hiba mégis a konfigurációs bitekben rejlett, most itthon megnéztem a PK2 programjával ( az előbb az MPLAB-al néztem, az csont nélkül beimportálta ![]() Megoldási lehetőség: a hex fájl utolsó előtti sorát cseréld le erre : :02400E007A3FF7 ( sima szövegszerkesztőben, vigyázva rá, hogy továbbra is hex legyen a kiterjesztése!) ! Ezt gondolom a MikroC saját programozója "megeszi" egyébként, de Te nem azzal dolgozol ![]() Az általad küldöttben 4 byte-nyi adat szerepel, noha a 16F877 konfigurációs szava csak 2 byte, ez okozta a problémát ( de a PK2 saját programja jelezte!) ! Ezt mindig megteheted manuálisan, ha a konfigurációt nem változtatod ( pl. osc. watchdog, stb. beállítás!) vagy szerintem jobb megoldás, ha a keletkezett hex fájl-t importálod MPLAB-ba majd exportálod hex fájlként ( nekem így "rendbetette" ) ! Mindenesetre van futófény ![]() Csatolom a javított hex-et, várom az eredményt !
bakter erre nem is gondoltam, az enyém 16f628-04-es
![]()
Szerintem nem az p rendszereddel van gond.
Analóg bemenet van azon a PIC en? Ha van letiltottad? Ha holnap lesz időm összedobok egy hex fájlt neked.
Idézet: Az analóg bemenet tiltása csak akkor érdekes, ha digitális bemenetnek akarod használni a lábat...! „Analóg bemenet van azon a PIC en? Ha van letiltottad?”
Mondom hogy pikkelnek rám a pic-k jelenség ugyan az D0 PORT ledje világit folyamatosan és ennyi.
![]() ![]()
Nekem ez megy, ténylegesen kipróbálva !
Ha az áramkörödben nincs elkötés, jók az alkatrészek, a PIC16F877-es és tudja a 20 MHz-et ( a 628-nál már láttam, hogy meglepődtél!), akkor ez a program jó, a többi a windows és a programozó ![]() szerk.: írtam privátot ! A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2017
Valami nagyon áramköri gond lesz ott. Ha jobb szeretnél már jelleggel működő eszközt látni, be kellene szerezned egy előre gyártott dev boardot. Nagyon sok board kapható viszonylag olcsón is. Annyi lenne a lényeg, hogy mechanikailag normális kivitelezés legyen, és legyen róla publikus kapcsrajz, amin biztos nincs elírva a _pontos_ (!) típusjel. Ha te fabrikáltál valamit, akkor azokat mind neked kellene pótolni.
A mellékelt kapcsolással egyszerűbb. Csak éles (erős) hangokra reagál.
Vagy kicsit pontosabban nyitogatni fog az bármilyen hangerőre. A kicsikre is. Túl nagy erősítés van beállítva. 100x-os erősítésnél én nem használnék többet.
Milyen programmal csináltad azt a kapcsrajzot? |
Bejelentkezés
Hirdetés |