Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   74 / 198
(#) Robin2 válasza szamóca hozzászólására (») Jan 27, 2017 / 1

Ezzel a tárcsával a tranzisztorok vagy az IC-k lábát vágod hosszra?
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2017
(#) szamóca válasza Robin2 hozzászólására (») Jan 27, 2017 /

Kasznik elő, ill. oldallapjait, egyéb részeit lehet vele szépen elkészíteni. De most már alu hűtőbordát is tudok akár szögben is vágni.
(#) Alkotó válasza szamóca hozzászólására (») Jan 27, 2017 / 1

Én is, de mióta a képesség birtokában vagyok, összesen 1 alkalommal volt rá szükségem, és akkor is másnak vágtam a bordát.
(#) ozpecs válasza Scoud hozzászólására (») Jan 28, 2017 /

Most olvasgattam ezt a kérdést. Ha szabad hozzáfűznöm pár dolgot A suliban elég sok ilyet használunk, nem rossz, de elég bonyolult a felépítése azaz nem jó javítani, persze doksit meg nem találtunk hozzá, pedig nálunk van vagy 30 db belőle. Jó pár elszállt belőlük, poti hiba , nem állítható valamelyik oldal, van ahol rosszzul jelzi az áramot vagy a feszültséget. Én hangosan üvöltöttem amikor az egyik kolléga erősen induktív terhelésre használta (szikrainduktor), persze egy meg is állt... Azóta már tudják, induktiv fogyasztónál kötelező a kimeneti kapcsokra kötött védődióda pl. szóval pár aprósággal kicsit lehet javítani a megbízhatóságát
(#) tsanyesz hozzászólása Jan 28, 2017 /

Na végre az ellenállásaimnak is megvan a helye. Szatyorból, papírzacsikból kicsit körülményes volt keresgélni.
(#) Alkotó hozzászólása Feb 3, 2017 /

Egy apró kis javításhoz, kollégám a saját szerszámkészletét hozta be az autóból, amiben egyebek mellett egy dugókulcs sorozat is van. De ebből olyan, ami a szememnek szokatlan.
Minden az "átdughatóságnak" van alárendelve, szó szerint csőkulcsként működik a dolog. A hajtókar is a dugó külső hatszögén fog, tehát akár egy méteres menetes száron is végig tekerhetjük az anyát, ha nekünk ez jól esik.
Ráadásul a forgató erőt is érdekes módon viszik át, elkerülve a hatlapfejű kötőelem sarkainak közvetlen terhelését.
(#) adapter válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 3, 2017 /

Ez nagyon hasznos lehet egyébként néha, tervezek ilyet beszerezni, van, hogy a hagyományos szerszámkészlet nem alkalmas, egész egyszerűen nem férek azzal hozzá a csavarokhoz, anyákhoz....
(#) kowi válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 3, 2017 /

Valóban érdekes. Már csak az a kérdés mennyire bírja a strapát.
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 3, 2017 /

Az ötlet jo, csak nem igen jo egy 6 lapos anyához, ahhoz ugyanis harmatgyönge. Szoval inkább hasznos valamilyen különleges (biztonsági) anyához (pl kerékanya, kontraanya)
(#) granpa válasza Massawa hozzászólására (») Feb 3, 2017 /

Akkor a kerékanyához még inkább, mert gyakran hosszabbító+80 kg-val nyílott csak meg.
(#) Massawa válasza granpa hozzászólására (») Feb 3, 2017 /

Nem okvetlenül autokeŕkhez ( ahhoz amugy is kicsi), de van egy sereg keréktárcsa stb amin ilyen fogas kontraanya van.
(#) Ivan93 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 3, 2017 /

Nem tudom a pontos okát, de szerintem gyakorlati oka van ennek a fogazásnak. A sima 6 lapú kulcs csak 60 fokonként illeszthető az anyához, ami szűk helyen sokszor akadályozza a használatot. Ezzel szemben ez a kulcs, ha jól számolom, 30 fokonként illeszthető az anyára. Dugókulcsban még nem láttam ilyet, csak némelyik villáskulcs másik végén is ilyen van. Nem is használtam még ilyen fogazású kulcsot, de tapasztalatból tudom, hogy a 60 fok szűk helyeken nem elég.
(#) kowi válasza Ivan93 hozzászólására (») Feb 3, 2017 /

Dugókulcsnál nem számít hisz racsnival hajtod.
(#) Massawa válasza kowi hozzászólására (») Feb 3, 2017 /

Ezt a dugot nem igen hajthatod mezei racsnival, hiszen itt a csavar megy át a dugon. Ehhez más racsni kell ( ha azzal akarod hajtani).
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 3, 2017 /

Hasonló, bütykös belsővel ellátott dugókat kaptunk mi is. Annak a hajtókarja normál, 1/2"-os. Nekem úgy tűnik, használható ez a típus is, nem nyírja a csavarfejet, ellentétben a mellékletben látható villáskulccsal. Ugyanakkor hozzátenném, hogy a csavar anyagától nagyban függ a dolog. A normál keménységű csavarfejen át lehet forgatni, A2-es anyagon már nem nagyon.
(#) Alkotó válasza Ivan93 hozzászólására (») Feb 3, 2017 /

Ez a 60°-os illeszthetőség egy sima villáskulcsnál sem így van egészen. Ha megfigyeled, akkor a kulcs szárának vonala nem esik egybe a kulcsnyílás szélével, hanem ahhoz képest egy adott szögben áll. És ezt nem véletlen, ugyanis a kulcsot ha átfordítod, akkor éppen a 60° felénél fog állni, azaz itt is 30° a forgatás kerületi szögigénye. Ahol nincs ennyi hely sem, oda már komolyabb eszköz szükséges, de ezek a csavarok ritkák.
(#) nzozz válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 4, 2017 /

Spline néven szokott futni ez a fajta belső fej kialakítás, "recézés". Megvan az a "specialitása", hogy elég sokfajta csavarfejhez alkalmazható (elméletileg), pl. 4-, 6-, 12 szögletű és e-torx csavarhoz is.
Bővebben: Link
(#) szamóca hozzászólása Feb 5, 2017 /

Olcsó húsnak...

fúró.jpg

(#) Massawa válasza szamóca hozzászólására (») Feb 5, 2017 /

A legszomorubb, hogy a méregdrága márkás cucc is elgörbült a minap. Igaz azonnal kicserélték, de eddig ilyesmi még a vacak fekete furoval sem fordult elö.
(#) Kovidivi válasza szamóca hozzászólására (») Feb 5, 2017 / 1

Most már legalább van kanyarfúród is!
(#) Remci válasza szamóca hozzászólására (») Feb 5, 2017 / 1

Ezért kár 100 Ft- ot kiadnod hogy egyenesből görbét csinálj. Ha kell, akkor én már 50- ért is adok neked ilyen hajlítottat.
(#) nagym6 válasza szamóca hozzászólására (») Feb 5, 2017 /

Okosfúró. Ő tudta a jó irányt.
(#) granpa válasza szamóca hozzászólására (») Feb 5, 2017 /

Hö-hö, a vastagabb nagyobb erőtől görbül el.
(#) szamóca válasza granpa hozzászólására (») Feb 5, 2017 /

A vastagabb, már több mint tíz éve szolgál.
(#) teddysnow hozzászólása Feb 5, 2017 /

Sziasztok.
"Luxusnak" tartottam, de kipróbáltam és nagyon jó dolog.
Gyorsan össze lehet rakni lim-lomból. Fix 9Voltról megy a világítás, a kapcsolóval a ventillátort lehet ki/be kapcsolni. 8 centiről is határozottan elszívja a füstöt, a sok irányú világítás minimalizálja az árnyékot. A szűrő egy régi ikeás takaró belsejéből (nem tudom mi a neve) való, rétegesen lehet tépni.
(#) Remci válasza teddysnow hozzászólására (») Feb 5, 2017 /

Az sörétes lőszer csappantyúja a fölső sarokban? 16-os kaliber? Mi célt szolgál?
(#) Mircsof válasza Remci hozzászólására (») Feb 5, 2017 /

Szerintem az a "kapcsoló gomb".
(#) teddysnow hozzászólása Feb 6, 2017 /

Igen, az csak a kapcsoló pici gomját nagyítja fel.
(#) Attila86 hozzászólása Feb 8, 2017 /

Van itt ebben a topikban sok ügyes ember aki nálam sokkal jobban ért a mechanikához (ami nem nehéz). Tőlük, tőletek kérdezném hogy hogyan és miből lenne szerintetek a legegyszerűbben kivitelezhető egy kis asztalka, amely nyáklapok kukoricamaróval való darabolását szolgálná? Van egy videóm a folyamatról amire gondolok:
Bővebben: Youtube
Ez a Proxxon gépem a saját Proxxon állványával. Nem a legjobb mert csak kb 10cm a maximális méret amit lehet vele vágni, másrészt pedig az a fém távtartó sem az igazi ami megvezeti a nyákot, mert csak egy egyik oldalát lehet leszorítani a műanyag tekerentyűvel. Ez sajnos néha kevés mert el tud mozdulni.

Valami olyasmire gondoltam hogy kellene egy durván 15*25cm-es lap mondjuk 0,5-1cm vastag alumíniumból, melybe bele kellene marni két, egymással párhuzamos kb 20cm hosszú lyukat. Ezekbe akaszkodna 1-1 pillangócsavar, mely a kb 15cm hosszú, 3cm széles és fél centi vastag alu lapocskát rögzítené a 'munkalaphoz'. A munkalap egyik végébe pedig kellene egy fél centi átmérőjű lyuk amelyben a kukoricamaró dolgozna.
Gondolkodom rajta hogy lehet jobb lenne ha a gép nem felül lenne, hanem a munkalap alatt, csak ez esetben mindenképp kellene elszívás nehogy belehulljon a por a marógépbe. Kérdéses továbbá, hogy a gép hogyan rögzülne a munkalaphoz.
(#) pompidu válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 11, 2017 /

A munkásságod alapján sűrűn lenne használva a gép ezért én egy strapabíró mechanikát készítenék a helyedben állítható magassággal (legalább két állás).
A gépet semmiféleképpen nem raknám alulra több szempontból sem, egyik a por.
Ezek a gépek magas fordulaton dolgoznak hatékonyan, a csapágyak a legkisebb por miatt is megszorulhatnak.
A másik ok pedig balesetvédelem miatt mivel könnyen belenyúlhatnál egy óvatlan pillanatban a forgó szerszámba ami igen kellemetlen
Ha gondolod keress meg privátban és kitalálhatunk valami egyszerű, de nagyszerű megoldást.
Következő: »»   74 / 198
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem