Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   507 / 967
(#) gyuszo válasza jdani hozzászólására (») Jan 31, 2017 /
 
Ilyen munkánál már látszik, hogy a szolgáltatót és egy regisztrált szerelőt is be kell vonni. ( A január 1-i változás miatt ). Oka : érinti a mért fővezetéket és ez plombálva is van.
A mérőhely, ha terv, annak is az épület külső falán kell lennie az utcai bejárat felől.
Az elosztótábla jó ha minél közelebb van a nagyfogyasztókhoz, de a főbejárati ajtó közelében ( előszobában ) belül célszerű elhelyezni. Általánosságban elmondható, hogy minden 1000 Wattnál nagyobb fogyasztót, amit egy időben használhatsz célszerű külön áramkörre tenni.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2017
(#) hegizoli válasza hegizoli hozzászólására (») Feb 1, 2017 /
 
Sikerült vennem, amilyen kell

Kombi. Fi relé 1+N, AMPARO, 6kA, B 10A, 30mA, A típus.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2017
(#) (Felhasználó 119324) hozzászólása Feb 1, 2017 /
 
T. Moderátor! "Egyetlen konstruktív, segítő javaslatot nem tettél..." csak ezt tudnám javasolni: egy szakember ... aki érti a villanyszerelést gyakorlatilag és elméletileg ... ez nem elég javaslatnak?
(#) hegizoli válasza (Felhasználó 119324) hozzászólására (») Feb 1, 2017 / 3
 
Üdv. Arra kérlek lapozz vissza az 506-ra.Tettem fel pár képet. Szakember munka,sőt szolgáltatós.Lehet működött minden,sőt biztos.DE itt írja mindenki,ne csokiba,ne össze csavarva ,ne bilincsezve....stb.Akkor kérdezem tőled tisztelettel mi ez,milyen munka?
Egy része az embereknek ,talán azért van itt a fórumon,hogy segítséget kérjenek azon emberektől akik jártasak,tapasztaltak a mai követelményeknek,szabályoknak,trendeknek.Nem utolsó sorban a szakmai,gyakorlati kivitelezésben.Azok az emberek biztos nem jönnek ide akiknek halvány fogalmuk sincs ,hogyan fogjon hozzá egy izzó cseréhez,továbbá mi az L,N PE,PEN..... stb.
Bocsánat,ne is haragudj ,de tényleg nem sokat segítettél azoknak akik a fenti mondattal tisztában vannak és tudják,hogy a fekete nem csak a fázis színe hanem "gyászé"is.

Ezúton is köszönet mindenkinek aki bővebben fifejti,hogy mit miért,mit hova és mit ne úgy.
(#) szamóca válasza (Felhasználó 119324) hozzászólására (») Feb 1, 2017 / 3
 
Visszakerestem a hozzászólásaidat a topikban. Ezt a lőzungot csattogtatod már jó ideje, aminek konstruktív érdeme nincs. Vagy tudsz megoldást, vagy nem szólsz hozzá. Ennyi. A további semmis hozzászólásaidat törlöm.
(#) VIM válasza jdani hozzászólására (») Feb 2, 2017 /
 
A lakáselosztót ajánlatos (nincs rá jobb szó) a lakásban elhelyezni, nem a melléképületben. Hiába nem kell kimenned az épületből de több helyiségen keresztül jutsz el így a táblához. A közlekedőben (folyosón) való elhelyezés számos előnyökkel jár. Ettől még lehet egy különálló elosztód a garázsban a további áramköröknek amiket onnan viszel tovább az épület többi helyiségeinek ellátásához. A lakás átjárhatósága pedig felveti annak biztonsági rizikófaktorát. Meggondolandó a kényelmi szempontot szolgáló átjáró ajtó a lakás és garázs között, mikor a garázsba is be lehet jutni másik ajtón keresztül is. Talán a riasztó szerelés gondolata is felmerül .... ?
(#) gyuszo válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 2, 2017 /
 
Még annyit tennék hozzá, hogy az előszobába süllyesztett fémajtós elosztószekrény alkalmazásával az ajtóra egy szép képet is tehetsz így az rejtve maradhat és az előszoba díszévé is válik.
(#) papo69 válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 2, 2017 /
 
Szia, tudsz ilyen elosztóból konkrét márkát/tipust ajánlani. Mert elég horror az ABB ebben a tipusban.
(#) gyuszo válasza papo69 hozzászólására (») Feb 2, 2017 /
 
Természetesen, ha felkeltettem a kíváncsiságod és téged is érdekel :Bővebben: Link
Ez egy 24+4 modulos és fémajtós. Szerintem jó ár érte.
Ráadásul süllyesztve még gipszkartonba is szerelhető.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2017
(#) papo69 hozzászólása Feb 2, 2017 /
 
Köszi. Én azért nem ilyenre gondoltam, hanem olyanra ahol a kép a teljes méretet a kerettel együtt eltakarja. Ne sértődj meg, én is járok oda néha vásárolni, de ez az elosztó belülről nálam a silány jelzőt kapta. Kivülről bevállalható. Ennél olcsóbban szoktam Hager Golf szekrényt rakni jellemzően. Az ugyan nem fémajtós.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2017
(#) gyuszo válasza papo69 hozzászólására (») Feb 2, 2017 /
 
Legutóbb egy ilyet vettem és a tulajnak is nagyon tetszett
Bővebben: Link
Igaz, ez sem fémajtós. De ezek csak üres dobozok. Ha otthon minden rendben, nagyon ritkán kell kinyitni.
Sajnos a legjobb anyagokkal is lehet silány munkát végezni, mint ha visszaolvasol ebben Bővebben: Linkaz esetben.100 %-ig megtöltve, frisen készült és 3 fázisra , 1 fázisra FI-relével.
Itt az elvégzett munka a silány és ez a lényegesebb szerintem. Ezt helyrehozni, űjraszerelni már nagy költség.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2017
(#) gyuszo válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 2, 2017 /
 
Ezt azért hoztam fel példaként, mert amit most megvett FI-relét, annak is az elosztótáblában volna a helye, de már nem fog beleférni, pedig az sem volt olcsó.
(#) Bakman válasza VIM hozzászólására (») Feb 2, 2017 /
 
Ha az esztétikai szempontot vesszük figyelembe egy lakásnál, akkor jobb az elosztó a garázsban. Kismegszakítót visszakapcsolni pedig nem mindennapi jelenség.
(#) VIM válasza Bakman hozzászólására (») Feb 4, 2017 /
 
Például ezek a lakáselosztók szerintem nagyon esztétikusak, bár lett volna nagyobb választék ezelőtt 15 évvel, akkor én is oda tettem volna ahová szerettem volna az előszoba falára felülre, ahol ki esik a látószögből de mégis könnyen elérhető helyen lett volna. A garázs az egy benzin és füstgázszagú, koszos hely amit én nem nyitnék be a lakásba még átjáróként használt helyiségen keresztül sem. Ráadásul magában hordozza a biztonsági rizikófaktort a kényelmi szempont ezen része, hogy a garázsból a lakásba egy ajtón keresztül lehet bejutni. Talán akkor jöhetne szóba a garázsban kiépített elosztó ha előnyökkel járna a mérőhely és a gerincvonal kiépítése a többi helyiséggel együtt.
(#) Bakman válasza VIM hozzászólására (») Feb 4, 2017 /
 
Értem én a dolgot, de pusztán kényelmi szempontokat figyelembe venne az ügyben, hogy hol legyen az elosztó, hiba.
(#) horvath.bela hozzászólása Feb 4, 2017 /
 
Tudnátok segíteni abban,hogy hogy kell egy bonyolultabb kapcsolási rajzot olvasni?
Egy erősáramú dokumentumról lenne szó.
Melóba a villanyszekrényben van egy ilyen pár 100 oldalas dokumentum.
És ennek az értelmezése érdekelne.
Elején van egy tartalom amin a rajtok találhatok.
Kérdés csak az lenne,hogy kell ezt értelmezni,miszerint kell kikeresni egy adott ábrát/kapcsolást?
(#) Bakman válasza horvath.bela hozzászólására (») Feb 4, 2017 /
 
Az iskolában megtanítják a rajzjeleket és azt, mi történik, ha két eszközt összekötsz (rajzon egy vonallal). Melyik óráról hiányoztál? Ez kb. olyan, mint könyvet a kezedbe venni analfabétaként.

Egy-két fotó sogat segítene, mit nem értesz, mert így mi nem értjük, mit nem értesz.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2017
(#) vargaf válasza horvath.bela hozzászólására (») Feb 4, 2017 / 1
 
Aki ilyen kérdést feltesz annak semmi keresnivalója a villamos kapcsolószekrényben. Oda szakképzett villanyszerelő nyúljon. Egy erősáramú kapcsolószekrény veszélyes üzem.
(#) kowi hozzászólása Feb 4, 2017 /
 
Osztom azt a véleményt hogy aki ilyen kérdést tesz fel ne menjen még a szekrény közelébe se ráadásul ezért témát nyitni? Elfért volna akár a villanyszerelés topikba is...ott hasonló válaszokat kaptál volna Vagy rosszul értelmezzük a problémát akkor viszont bővebb infó vagy fotó jól jönne.
(#) Gombszem válasza kowi hozzászólására (») Feb 4, 2017 /
 
Idézet:
„Elfért volna akár a villanyszerelés topikba is”


De hát ez az...
(#) Gabó válasza Gombszem hozzászólására (») Feb 4, 2017 /
 
Át lett ide helyezve.
(#) bakos13gab válasza horvath.bela hozzászólására (») Feb 4, 2017 /
 
Vannak ilyen kiadott jegyzetek a neten, talán "képzés evolúciója" vagy ilyesmik. Ezekben ha jól rémlik van erősáramú rajzjelek rész is. De azért ne számíts rá, hogy fél perc alatt menni fog. Nekem is tudnom kéne, de mivel nem foglalkozom erősárammal, így nehezen menne.
Szóval keress rá, de ha tényleg érteni akarod, az nem 2 perces utánanézek kategória.
(#) Hp41C hozzászólása Feb 4, 2017 /
 
Nem szeretnék senkit sem érdemein felül védelmezni.
Egy "Erősáramú kapcsolószekrényben" sok minden lehet. PLC, mérőmodul, frekvenciaváltó stb.
Az ilyeneket tartalmazó szekrényekkel még a hivatalos, képzett villanyszerelőkkel is gondunk van. Pl. RS485 vezeték szerelése. stb.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2017
(#) szamóca válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 4, 2017 /
 
Főként ha külföldről jött rajz alapján kell szerelni. Mert ott aztán vannak furcsa jelzések, nem beszélve az újdonságokról (pl. sorozatkapocsba integrált interface relé).
(#) KTobi válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 4, 2017 /
 
Amit tudok, hogy a komolyabb vezérlőáramkör rajzokon szokott lenni: az oldalszám, oszlopszám, valamint a relétest alatt a táblázatocska, hogy melyik oldal(ha több van), melyik sorában van nyitó illetve záróérintkezője. Relés vezérlésnél tiszta ügy, hasonlót használnak PLC-s vezérlésnél is. Gyanítom, hogy ezeket az utalásokat (linkeket) nem érti. Hogy milyen logika mentén kell végigkövetni a dolgokat.
Egy erősítő kapcsolási rajza általában egy lapon van, még ha nagy is az a lap. Komolyabb erősítőberendezésnél (vagy TV, bármi) van, hogy több lapon, "NYÁKonként" vagy modulokra bontva adják meg a rajzot. Ha az elrendezés "logikus" (előerősítő, bemenetválasztó, végerősítő), akkor egyetlen lapon belül jól boldogulsz.
Egy összetett vezérlés van mikor nem, vagy rosszul bontható részekre, vagy a részek között is többszörös egybecsatolás van. Ezért értelmezni, csak több oldal együttes szemlélésével lehetséges. Pl: Automata gép, egy folyamat alatt legyen 5 préselés, de a harmadik közben aktiválsz egy fúrást. Itt nem tudod szétszedni logikus egységekre, hogy ne legyen köztes csatolás. Még pl. az előerősítő működése legtöbbször teljesen függetlenül tanulmányozható, tesztelhető a többi egységtől.
Ami még rémlik szabályként, balról rajzoljuk ami aktiválja a dolgot, mellette jobbról a deaktiválás vezérlése látható.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2017
(#) jdani hozzászólása Feb 6, 2017 /
 
Üdv. Ha FI relét használok, és külön kismegszakítót, de van egy fő kismegszakító kint a ház oldalán, mi a sorrend?
Kinti főkapcsoló (kismegszakító), villanyóra, FI relé, és kismegszakító a fogyasztóra?
(#) bakos13gab válasza horvath.bela hozzászólására (») Feb 6, 2017 /
 
Villamos rajz

llyenekre gondoltam.
(#) Bakman válasza jdani hozzászólására (») Feb 6, 2017 /
 
Általában a Fi-relé után jönnek a kismegszakítók, ugyanis általános az, hogy a Fi-relé után van elosztás. Így egy fi-relé több áramkört is tud védeni.
(#) elektroton válasza bakos13gab hozzászólására (») Feb 6, 2017 /
 
Az a linkelt tankönyv rajzi ábrái számomra helyenként nagyon gagyik, sajnálom azokat akiknek ez alapján kell tanulniuk azt és ezek után egy bonyolultabb vezérlést megérteniük. Pl. vezérlési rajzoknál nagyon hiányzik a sorkapcsok ábrázolása.
Egy vezérlő szekrénybe miért kell nullbontó? Talán ez egy régi beidegződés? Lakás elosztókban sem használjuk már, legalább is a régi értelemben.
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Feb 6, 2017 / 2
 
Szép napot, Mindenkinek! Bocsánat, de nem tudok elmenni a téma mellett! Persze a hozzászólásom messzebbre mutat. 4 évig tanultam az erősáramú-berendezésszerelést, 4 évig tanultuk a rajzjeleket, aki nem ismerte, azonnal egyest kapott. Itt (nem csak itt) meg holmi okj-s tanfolyamokat, meg hányavetett könyveket "reklámoznak". Tudatlanságból halál is lehet. Ez utóbbit kellene megtanítani a villanyszerelő palántáknak. Kissé arrogánsra sikeredtem, ezért elnézést kérek. Üdv.: Joe
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2017
Következő: »»   507 / 967
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem