Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Hali
Tegyél bele egy ledes kivezérlésjelzőt, kalibráld be ahogy te akarod max kihajtani az erősítőt, és az utolsó ledre tegyél rá egy opto csatolot, azzal meg vezérelj egy kis időzítőt.Ha valaki tulhajtja az erősítőt azaz a 5.led is bevillan kb 5 másodpercre kapcsolja a bementet földre, vagy a kimenetet szakítsa meg és élvezhetetlen lesz hallgatni.Akkor visszatekeri a potit és tanul a dologbol.Mikor azt terveztem h kikölcsönözhető lesz a cuccom ezt akartam beleépíteni.Megg kell mondani nekik, hogy néha néha a 4.led felvillanhat, de ha már az 5. akkor leold.Ennyi
milyen alakítások kellenének? (tanoncc vagyok)
szóval 1 olyan rajzra lenne szükségem ami jó hozzá vagyis nem kell rajta alakítgatni! (nyákterv van ehez a rajzhoz?)
"ha nincs rájuk figyelve (ha nem vagyok ott)" Ebből arra következtetek, hogy ő állítja be a zenecuccot, stb. A hangkártyának is van egy bizonyos határa. A gépen felteker mindent maximumra és a kis potit addig tekeri míg bírják a hangfalak, akkor Jancsika már nemlesz mit jobban föltekerjen a gépen sztem.
kivezérlésjelző van rajta de jóval az utolső led felvillanása után van a határ a ládáknak! az erősítő gyárilag 300w-os volt! csak az előző gazdájának elszált benne a végfok és 450-re cserélte
De ha felteker mindent akkor torzíthat is akár.
Az soha nembaj ha van tartalék még a cuccban. Jobb ha van honnan húzni, mintha kéne de nincs,..
lehet hogy a potméteres megoldásnál maradok! egyszerűbb kivitelezhetőbb számomra! Ki kéne próbálni csak jelenleg nincs itthon potim!
Csak ha max-ra tekerek mindent nagy az alapzaj!
némelyik hangkártya minősége miatt nem is tudom használni! Hallani 0 hangerőn is a \'gépzajokat\' vinyó működése stb...
Bővebben: LinkSzerintem ez jó lenne neked de nem nagyon tudok angolul de ezen már szinte mindent be lehet állítani.
Ez jónak néz ki! lehet, hogy megpróbálkozok vele! csak a nyák készítéssel lenne gondom, de van a 1 ismerősöm aki le tudná gyártani
Valaki írta a logaritmikus potit. Szerintem is az lenne a legegyszerűbb, legolcsóbb és legésszerűbb megoldás. 25 vagy 50kOhm elegendő stereo kivitelben és kész. Viszont hülyeség ellen ez sem véd, mivel egy egyszerű feszültségosztó, ami arányosan osztja a bemenő jeledet.
Gondolkodtam egy picit:
Szóval: a potis megoldás jó. Én úgy csinálnám, hogy a számítógépen felnyomnám a hangerőt maximumra (torzítás mentesen), és az erősítő elé bekötött potival beállítanám a hangerőt, hogy ne hajtsa túl a hangszórókat. Utána eldugnám a potit az erősítő belsejébe úgy, hogy ne lehessen állítani. Eddig jó, így elvileg előerősítő nélkül nem nagyon lehet túlhajtani (feltételezzük, hogy minden számítógép ugyanakkora jelet ad le a hangkártyáján). A baj ott kezdődik, mikor buli közepén bedöglik a számítógép, és vészhelyzetben öcsi mp4 lejátszójáról szól a 2 órás mulatós mix (vagy Dave Clarke ) A lejátszó nem tud akkor jelet leadni amekkora kellene, így nagyságrendekkel halkabb lesz a zene. Tehát hozzáférhető helyre kell tenni a potit, ekkor viszont bárki torzításba tudja vezérelni az erősítőt.
Valóban mint simpi írta!
2-2 esetleg 3-3 dióda a rajz alapján és az majd levágja a kobakját a muzsikának. Ha valaki túl akarja vezérelni az erősítőt a diódák miatt már torzítani fog és majd akkor visszaszabályozza a hangerőt . Diódáknak szerintem 1N4148 megfelelő. 2-2 db.
Énszerintem a diódás erre a célra tökéletes.
Nincs olyan ember aki torz zenére mégtöbb hangerőt adna. Nemfeltétlenül a torz zene lesz már sok annak a hangszórónak. 4db dióda 4ft. De ugyebár azt 5 re kerekírjük felfele.
Megpróbálkozok 1 potival az erőlködő elé :yes: !
Beépítve, és a hűtésjukaknál ki fog lógni a vége! ez azért jó mert kézzel nem de pl:. 1 csavarhúzóval könnyen álítható! Buli elején belőni és kész! de ha télleg öcsike Mp4 lejátszója marad még akkor is tudok csavarhúzóval feljebb tekerni rajta! szerintem ez a leg ésszeűbb! De várok még ötleteket! (A limiter jobb lenne de nem akarok annyi pénzt rászánni! ezért marad a rejtett potis verzió egyszerűbb... ) A diódás verzió Ez ha nyit akkor csak torzít? Teszemföl jancsika tolja a hangerőt ha torzít is..... ettől nem lessz halkabb vagyis a dióda semmit nem szabájoz vissza!?!? Akkor ez csak aféle elrettentés a nagyobb hangerőtől ha jól értem...!?
Láttam olyan "védelmet ",hogy az erősítő tápjában volt egy soros nagyvattos izzólámpa ,ha ez nem tetszik a hangfalakkal sorba is köthetsz egy egy soros 0,05... ellenállást úgy méretezve, hogy hogy a hangfalak kibírják a max hangerőt (ez is elég melegedős) , ha két hangfal van rajta oldalanként, kösd őket sorba,akkor biztosan nem szállnak el.4 ohmos hangfal helyett probálj meg 8 ohmosat rárakni.Esetleg a hangfalakba egy jelfogót (graetz kondi soros zener,gondolom 450 W on már nem fogod meghallani ami torzítást okoz ) ami túlhajtásra lekapcsol.A bemeneti védelem nekem nem igazán tetszik ha változtatható a forrás,valamint a bekapcsolás is erősen igénybe veszi,(magassugárzó gyilkos a pillanatpáka is, ha az erősítő közelében kapcsolgatod ,bár ettől a jelfogó sem véd meg.)
Mutassatok nekem egy olyan kapcsolást ahol a hangerőt a hangtechnikában diodákkal szabályozzák!
Kössz mindenkinek a segítséget!
Maradok egy sztereo potinál az erőlködő elé, meg esetleg a diódákat is belerakom! Potiból mekkora kéne 40-50 kOhm-os jó lenne?
Hát a régi technikákban a szintkorlátozást elég sok helyen a visszacsatoló ágban lévő diódákkal oldották meg (lásd rádióadók túlvezérlés védelme,meg szerintem egy-két bemondó is dicsekedhet ezzel a megoldással.)Ezen kívül találkoztam olyan talán BRG gyártmányú szerkezettel ahol a graetz közepébe kötött zenerrel oldották ezt a problémát meg (bár lehet ez inkább védelem volt.) Az erősítő,bemenet melletti 220V kapcsolgatást akkor is kerüld. Egyik ismerősömnek ez egy magassugárzójába került.
"ahol a hangerőt" Tehát hangerőt! Tehát hangerőt szabályozták Diodával?
"visszacsatoló ágban lévő diódákkal oldották meg" Ez még mindig nem a bemeneten levő 1N4148 -as,.. Rajz?
Valaki írta a Behringert. Kb 30 ezerért lehet megvenni az MDX-1600 típusú comressor-limiter-t. Olcsó és ha nem professionális felhasználásra kell akkor tökéletes. A diódás megoldással azért nem értek egyet mert nem egy neves dj-t láttam (hallottam) már akit rohadtul nem érdekelt hogy torzít a cucc.
Akkor elvileg vágja a jelet a dióda. A legegyszerűbb torzítók is így működnek. Próbálkoztam mindenféle áramkörökkel hasonló túlvezérlések kiküszöbölésére, de eddig a compressor vált be.
bocsi hogy így idepofátlankodok, végig olvastam és arra jutottam hogy ha a cuccot, tehát erölködő és hangfalak eggyütt adja kölcsön, akkor nem egyszerűen a hangfalba kéne a védelem? mint a hs500-ba túlterheli az ember,leold bár biztos van korszerűbb megoldás is, de szerintem ez a legtutibb. Ja attól még a poti sztem is kellhet az erősítőbe. üdv.
Nálam is megjelent az a "hangfal túl gyenge" probléma. Én ezt úgy hidaltam át hogy egy műterhelést építettem az erősítőbe, ami valójában fényorgonaként működött, azaz egy izzólámpa volt.
Arra emlékszem hogy 12V 10W autóizzó jelentett megoldást. Egyébként: Nem tudom manapság hogy mérik az erősítők teljesítményét, de az a 450W az már sok. Az én erősítőm annó 50W volt komplementer 2N3055-el, és az volt 50W. Le is égette a mélysugárzó lengőtekercset többször is. Én tekercseltem újra. Idézet: „Nem tudom manapság hogy mérik az erősítők teljesítményét,” Én nemrégiben láttam egy 150w-os erölködőt és egy 150w-os erölködőt! hát a kettő között a teljesítménykülömbség ég és föl volt De nekem ez a 450w-ez 450w... Idézet: „Én ezt úgy hidaltam át hogy egy műterhelést építettem az erősítőbe, ami valójában fényorgonaként működött, azaz egy izzólámpa volt.” Ez hogy is működik pontosan??? Hova kell bekötni? És hogy?
Talán épp azért égette le a mélyhangszóródat, mert 50W-os volt, ha 500W-os lett volna (tényleg 500) a hangszórónak talán a mai napig semmi baja nem lenne. Ugyanis, a lengőcsévét leginkább az egyenáram, vagy a négyszögjelek képesek megölni, tehát ha csak kis teljesítmény leadására képes az erősítő torzítás nélkül, sokkal hamarabb nyírhatod ki vele a hangszórót.
Az izzós megoldás nem túl elegáns, mert megváltoztatja a hangszórók látszólagos paramétereit.
Én hajtottam anno pár éve 300W-os kompakt ládákat egy 2x900W-os végfokkal (Kiso ha ismeri valaki Nagykanizsán gyártja egy tag) és nem ment el a fal mivel be kell állítani az erősítőn a limitet a hangerőszabályzóval és kész!Ekkora végerősítő pedíg nem hagyható hangerőszabályzás nélkül sőt 2 db kell külön kölön és így van ballansz lehetőség is!
Sajnos ez az "ökölszabály" teljesen értelmetlen, mert a kis teljesítményt leadni képes erőlködőt hamarabb vezérelheted torzításba, és sokkal hamarabb égeti el a lengőcsvét (akár egy valóban többszáz wattos hangszóróét is megölheted 50W-at, ha torz a jel). Ugyanis, ha nem torz a bemenőjel, a megfelelő módon elkészített csévék névleges terhelhetőségük többszörösét képesek elvisleni károsodás nélkül. A probléma ott van, amikor a szinuszból négyszög lesz.
Ui: a mágnes méretének semmi köze a hangszóró terhelhetőségéhez. Ez is butaság. Az pedig hogy mennyivel lesz hangosabb nagyon egyszerű kétszerakkora felvett teljesítmény +3dB-t jelent. Ehhez kell hozzászámolni a nagy terheléseken könyörtelenül fellépő kompressziót. |
Bejelentkezés
Hirdetés |