Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás

Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   98 / 182
(#) tiggersoft válasza proli007 hozzászólására (») Feb 24, 2017 /

Mondjuk kapacitív előtéttel...nem tartom kizártnak.
Ezért is jó lenne ha feltenne egy képet kasas...
(#) proli007 válasza tiggersoft hozzászólására (») Feb 24, 2017 /

Ha tápegység van benne, ahhoz is kell egyenáram. De még az is előfordul, hogy furmányság van a dologban és a három Led+ellenállás csak vicc, és még is sorba van kötve egy csomó. Egyébként meg lehetne tenni, ha pld. minden ilyen 3-as tagon,egy-egy 12V-os zéner lenne. Akkor pld. lehet kondis előtét is. De ezért kellene a fénykép a táp részéről és nem a kukorica csutkáról..
(#) kasas válasza proli007 hozzászólására (») Feb 24, 2017 /

Hát ez egyre rosszabb most rámértem és 29V jön ki a sértetlen égő tápjából .
Nem csak 3 asával vannak kötve hanem variálják. A hármas tagok 3 asával megint sorba vannak kötve 3x , ez 27db led . Ez ismétlődik kétszer de a harmadiknál már csak két 9 es csoport van sorba kötve ami 18led . A következő 3x3 as csoport párhuzamosan van rákötve erre a 2x9 es csoportra . Ebből viszont megint sorba van kötve 10x3 csoport . Illetve csak feltételezem hogy ezek a ledek is hármasával vannak sorba kötve mert 30 van de lehet hogy ezen a 30 on belül is 3x9 van csak sorba kötve és a fentmaradó 1x3 párhuzamosan kapja az áramot.
Minden 3 as csoportban van egy 100 ohmos ellenálás de hogy hogy jön ki az hogy 29V al keljen táplálni azt nem értem ráadásul ez a volt is kevés mert alig ég szóval 30 fölötti voltnak kéne lennie.

Számolgattam a ledáruház oldalán ilyen előtét ellenállásokat különböző feszültségekre és a 100 ohmos ellenálás 15V os tápot feltételezne ha minden 3 as csoport párhuzamosan lenne rákötve. Kétszer egyértelműen 3 ba van osztva a 27led ami 45V ot feltételezne ugye? De egyszer biztosan csak 2 felé van osztva ami meg 30V ot feltételezne és még marad 39 led amiről csak azt lehet megállapítani hogy 3 as a legalsó szint de hogy ezen belül fel van e még osztva 3 ra nem látni.
(#) proli007 válasza kasas hozzászólására (») Feb 24, 2017 /

Na, de nehezen lehetett rávenni, hogy valamit mutassál. Szóval itt nem négy lába van a lónak, hanem nyolc.. De majd a kapcsolóüzemű táppal foglalkozó kollégák vélhetően megmondják milyen IC is volt ez.
(#) uniman válasza kasas hozzászólására (») Feb 24, 2017 /

Hello! Ilyen ronda, torz képeket hogy tudtál készíteni?
Hol vannak azok az ellenállások? Min. ilyen fotót mutass...köszi.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2017
(#) Gafly válasza uniman hozzászólására (») Feb 24, 2017 /

Ha mindenki legalább valami hasonlót tenne fel, én már nagyon örülnék
(#) tiggersoft válasza kasas hozzászólására (») Feb 24, 2017 /

A kimeneten lévő elkó elég árulkodó a feszültség terén. A kínaiak nem nagyon szokták túlméretezni a fesz tűrését...
(#) uniman válasza Gafly hozzászólására (») Feb 24, 2017 /

Az én "kondenzátor" tápegységes lámpám vezetékei is eléggé kusza látványt nyújtanak....de ki lehet bogozni.
(#) kasas válasza uniman hozzászólására (») Feb 24, 2017 1 /

Tök mindegy . Ki lehet bogozni a kábeleket én is megfejtettem ,de a fedlapon lévő ledeket nem lehet ránézésre . Az ellenálás ahogy írtam a három ledenként van sorba kötve a nyák hátulján.
Vga kamerám van ennél jobb képem nem lesz .

Szerintem ezt a felállást már buktam mert sehol nem látok csak 12-24V os tápokat tehát ez a kínai szemét ilyen bekötéssel sehogy nem működhet . Azzal az égett szutyokkal meg nem fogok foglalkozni mert semmi értelme megcsinálni mégegyszer azt ami xar. Inkább azt kéne kitalálni hogy 12V os táphoz mekkorára kellene kicserélni az ellenálásokat és akkor szétszedném az egészet és párhuzamosan kötném 46*3 ledet .
(#) mtomihun hozzászólása Feb 26, 2017 /

Sziasztok

Ennél az IC-nél az 5. oldalon levő kapcsolásnál szerintetek mekkorának kell lenni az R1-es ellenállás értékének, ha a táp 6-8V között lenne?
(#) proli007 válasza mtomihun hozzászólására (») Feb 26, 2017 /

Hello! A 3.oldalon ott a válasz.. ILED=910V/RIset. Ez független a tápfesztől, mert benne van a belső referencia.
(#) mtomihun válasza proli007 hozzászólására (») Feb 26, 2017 /

Szia
Nem egyre gondolunk szerintem. Az adatlap szerint 6V a max bemenő feszültsége az IC-nek és az 5. oldalon azt mutatja, hogy ha nagyobb a tápfesz akkor zener dióda beépítésével és plusz egy ellenállással megoldható.
Erre az ellenállásra gondolok (R1), és nem a led áramszabályozó ellenállására.(Riset)
(#) proli007 válasza mtomihun hozzászólására (») Feb 26, 2017 /

Bocs, igazad van. Mivel a tápfeszültsége 2,7..6V és az áramfelvétele 3,7V mellett 335uA, tulajdonképpen csak a zéner számára kell biztosítani az 5mA áramot. 4,7V-os zénerhez
(6V-4,7V)/5mA=260ohm kellene. De én nem ezt alkalmaznám, hanem zéner helyett egy fehér Ledet tennék. Az 3,2V-os és 6V mellett csak mondjuk 500uA áramot biztosítanák.
Ehhez (6V-3,2V)/0,5mA=5,6kohm-ra van szükség.
(#) mtomihun válasza proli007 hozzászólására (») Feb 26, 2017 /

Ok, köszi
(#) sector99 hozzászólása Márc 5, 2017 /

Sziasztok !

Mennyezeti lámpában G9 halogéneket cserélném LED-re. Melyiket válasszam ? SMD vagy COB ?
(#) Csupasz válasza sector99 hozzászólására (») Márc 5, 2017 /

Nem tudom, hogy ez a szilikonbevonatú led mennyire jó választás. Én AC12V-osat vettem, (smd), és kb. 2 hónapot bírt. A szokásos, villogó haldoklás, majd fény semmi.
Inkább válassz valami márkásat, mert ennek nem jó a hűtése.
(#) sector99 válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 5, 2017 /

Tehát akkor hazai kinálatból valami "neveset" ? Például EZ, vagy ez a másik ?
(#) Signal válasza kasas hozzászólására (») Márc 5, 2017 /

Az 5050 tokban 3 db 20 mA-es LED van integrálva, erről egy szót sem írtál, hogy ezek párhuzamosan vannak-e kötve (az lenne 60 mA), de nem tartom valószínűnek, a 100 ohmos ellenállás miatt.

Nem tűnik életszerűnek, hogy 100 ohmon, 60 mA árammal 6 V feszültséget ejtsenek, az ezzel járó teljesítmény pazarlásával együtt. Ezzel kapcsolatban árulkodó az ellenállás teljesítménye is, amit szintén feleslegesnek tartottál, hogy megmutasd, netán felvázolj valami rajzot. Ehelyett egy borzasztó zavaros szóbeli leírással kellett beérni.

Egy biztos, különböző soros tagú ágakat nem lehet párhuzamosan kötni, elvi képtelenség.

A 100 ohmos ellenállás 20 mA-es ágakat sejtet, vagy annál kevesebb is lehet a beállított áram, nem mindig hajtják ki teljesen.

IC lehet a szokásos kínai, OB2354-OB2358, egy kaptafára menő típus, de be kell azonosítani, hogy stimmelnek-e a lábak.

Látom egyébként, hogy régebbi hozzászólás, de számomra ez volt a "legszebb" az egészben (nap vicce):

Idézet:

A ledek 60mA esek tehát 8280 mA es áramgenerátor kéne hozzá...”
(#) Csupasz válasza sector99 hozzászólására (») Márc 5, 2017 /

Szerintem ezek ugyanaz a kínai, csak a hivatalos árral megfejelve. Akkor mindegy, ha megveszed az olcsóbbat.
(#) sector99 válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 5, 2017 /

Ok, akkor olyant veszek amire több garit vállalnak. Itt pl. 3 évet.
(#) mraulajos hozzászólása Márc 18, 2017 /

Hali!
Ez a LED vajon milyen feszültséggel működhet?
(#) Bakman válasza mraulajos hozzászólására (») Márc 18, 2017 /

Erre nem lehet ilyen egyszerűen válaszolni. Méréssel lehet kideríteni, ugyanis több elrendezésben lehetnek benne a konkrét LED-ek és azokból is létezik többféle teljesítményű.

A legegyszerűbb egy olyan tápegységgel bemérni, amelyik tud áramgenerátoros üzemmódot és kijelzi a teljesítményt is. Addig tekered az áramot, amíg el nem éred a 10 W-ot.
(#) nedudgi válasza mraulajos hozzászólására (») Márc 18, 2017 /

Én megkérdezném az eladót a LED ajánlott üzemi áramáról. Utána már lehet saccolni, bizonyos korlátokkal. Mert nem pont 10W, az tuti.
Garancia nélkül, de erre tippelek.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2017
(#) uniman válasza mraulajos hozzászólására (») Márc 18, 2017 /

Hello! Ha elolvasod, a "feedback" egyike ezt írja!: U=12.00v I=0.55-0.81A
(#) Barret válasza uniman hozzászólására (») Márc 18, 2017 /

Ez csak tájékoztató feszültség,nem a led nyitófeszültsége...
Adhatsz neki 50V-ot is,ha a ráadott teljesítmény 10W-ot tesz ki.

Szerintem 9 db 1w-os chip van benne 3x3 elrendezésben.
ebből már következik is a nyitó feszültsége.
(#) kasas válasza Signal hozzászólására (») Márc 19, 2017 2 /

Miért kéne megmagyaráznom hogy ha magyarul oda van írva 60mA t fogyaszt egy led ,amúgy a ledégőn láthatod hogy nincs szétbontva még 20 20 20 ra ,a világon nincs egyetlen őrült kínai lámpagyártó aki az 5050 smd ledet úgy építi be hogy minél bonyolultabb legyen , így is megfejthetetlen a tetején lévő 30 led nyákon kimart útja , nem hogy még ezt szorozd be 3 al vagyis 138 *3 na ez a vicc.

Szerintem azt is leírtam hogy hármas csoportokba vannak sorba kötve a ledek csak nem tudsz olvasni tehát nem egy ledre jut 100 ohmos ellenállás hanem 3db ra azaz 180mA ra . Meg az is hogy smd cucc de láthatod is a képen amiből ki lehet találni hogy nem egy nagy teljesítményű ellenálásokat használ.

Az meg nem tudom miért vicces hogy az áramgenerátor méretét úgy kapjuk meg hogy az összes fogyasztó áramát kiszámoljuk . Mivel nem vagyok ledépítési szakember ezért nem is tudtam hogy kető háromnál több ledet nem szabad sorba kötni . Ha olyan krva okos lennék hogy ezt tudom akkor eleve nem is írtam volna ki akérdést . De már látom hogy ez az egész lámpa nem éri meg a javítást inkább eladom a ledeket hátha viszajön belőle valamennyi pénz de már bukta mert a 1000ft ért lehet venni ennél nagyobb fényű ledizzót én meg 4000 ért vettem darabját.
(#) mtomihun hozzászólása Márc 19, 2017 /

Sziasztok
Törött autó lámpából hozzájutottam néhány Led modulra.
Szerintetek mekkora árammal lehet őket hajtani.
Van köztük nappali fény, index, tompított világítás.
Ahogy nézem a led modulokban (amelyikek nagy bordán vannak) 4db led van sorbakötve, 12V környékén világítanak, 200-300mA-nél már jó erős fényük van. A tompítottban 2db ilyen 4 ledes modul még sorba van kötve, az 24V körül működik.
Valaki próbált már ilyesmiket?
(#) Csupasz hozzászólása Márc 24, 2017 /

Sziasztok!
10W-os ledekből szeretnék az asztalom felé egy világítást készíteni. A ledek paraméterei: nyitófeszülltség 9-12V, áram 700mA.
Úgy gondoltam, hogy max.500mA-rel hajtanám, a megfelelő hűtőborda adott.
5db ledet szeretnék sorbakapcsolni. Tudnátok ehhez adni egy áramgenerátor kapcsolást?
E-bay-ost nem akarok használni, mert eddigi tapasztalataim szerint az túlhajtja a ledeket.
Köszönöm!
(#) Bakman válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 24, 2017 /

Igazság szerint ott tartunk, hogy jobb/biztosabb/egyszerűbb venni egy minőségi áramgenerátort, mint építeni. Persze ez elfogultság kérdése.

Amennyiben venni szeretnél, ajánlom a MeanWell tápegységeket, nekem nagyon bejöttek. Innen is hozzájuk lehet jutni: Bővebben: Link. Olyan tápegység kell neked, amelyik kimeneti feszültsége elérheti a 60 V-ot, különben nem fogja meghajtani a LED-eket. A 60 V-os max. kimeneti feszültségű áramgenerátorra 1-5 olyan LED köthető, amilyet szeretnél használni.
(#) atiotezer válasza mraulajos hozzászólására (») Márc 24, 2017 /

10.6v-nál folyik át rajta 900mA.
(Elég sokat megmértem már 10W-os LED-ekből és az átlag annyi lett.)
Következő: »»   98 / 182
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem