Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   941 / 1210
(#) Udvari Zsombor válasza attika hozzászólására (») Máj 1, 2017 /

Más tápom nincs, amiről leszedhetném a dugót, hogy bekössem a próbapanelbe.
(#) jpocok válasza zenetom hozzászólására (») Máj 1, 2017 / 1

Idézet:
„a próbapanelen szerintem tökmindegy mi hogy van..”

Szerintem meg rend a lelke mindennek Még így is van esély a tévesztésre, nemhogy egy kábel-bábel esetén. Egyébként csak Zsombor kedvéért tettem fel a képet, mert ennek a szerkezetnek semmi köze az aktuális témához.
(#) Udvari Zsombor válasza Lamprologus hozzászólására (») Máj 1, 2017 /

Az ellenállás: arany, ezüst, piros, piros. És HEstore termék, úgyhogy biztosan pontos értékű.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2017

IMG_1604B.jpg

(#) attika válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 1, 2017 /

Az biztos piros-piros? mert az úgy 0,22Ohm-os ellenállás ami elég kicsi lenne oda.
A képről sajnos semmit nem látni.
Műszerrel mérve mit mutat?
(#) Gabó válasza attika hozzászólására (») Máj 1, 2017 /

Az tök nyolc, hogy piros-piros, mert a harmadik ezüst, az megy ugye, akárhogy is, 0,xxOhm lesz. Oda nem jó a 0,xx Ohm sehogyan.
(#) zenetom válasza jpocok hozzászólására (») Máj 1, 2017 /

Egyébként egyetértek valamilyen szinten, de akkor most kapaszkodj...
(#) attika válasza Gabó hozzászólására (») Máj 1, 2017 /

Na ennyire nem vagyok benne a színkódokba, de egy biztos, hogy amire ő használja nem jó.
Én ha nem vagyok biztos egy ellenállásba színkód alapján akkor rámérek műszerrel is minimum 2X és ugyan ezt szoktam a táppal is mielőtt rákötöm az áramkörre.
Mondjuk ha használt volna 7805-öt és fordítva köti be a tápot akkor jó esetben csak a 7805 megy tönkre és nem viszi magával a Pic-et is.
(#) attika válasza zenetom hozzászólására (») Máj 1, 2017 /

Ezzel sincs semmi baj szerintem mert a zseni átlát a káoszon.
Gondolom így van vele a mi Zsombi barátunk is.
(#) Gabó válasza attika hozzászólására (») Máj 1, 2017 / 1

Amúgy is, nokia töltőből 2 fajta van. A trafós azt hiszem 3,7Vos, de alig terhelhető. A kapcs üzemű hirtelen passz hány volt.
Na innen írhatok bármit, úgy se olvassa, mert több mint 2 sor
Ebben az esetbe 7805 és egy 9Vos elem is jobb.
Próbapanel meg... Aki kezdő, és nem használja sokat, annak ajánlatos az átlátható szerelés, aki meg elég sokat használja, az úgy is tudja. Persze hibákat lehet csinálni.
Azt se értem, hogy minek tette bele a kapcsolót még. Egyáltalán polaritásilag jól köthette be az lcd világítást?? Bár ezzel az ellenállással és az 5Val, már lehet reszeltek neki
(#) Udvari Zsombor válasza Gabó hozzászólására (») Máj 1, 2017 /

Nem a 3,7V-os (arra csak egy régi kazettás walkmant szoktam tenni), hanem egy 5V-os keskenyebb típus. Először még jó volt (PIC16F8-cal, csak ott meg a kóddal volt gond)...
(#) Gabó válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 1, 2017 /

És mennyire vagy benne biztos, hogy 5V? Mert az van ráírva? Vagy meg is mérted? Ellenállásokat megmérted berakás előtt? Melyik rajz alapján tetted össze? LCD világításnál jó a polaritás? Pic tápágaknál jó? 100nF szűrőkondik?
(#) Lamprologus válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 1, 2017 / 1

Mi alapján döntöd el azt, hogy mit hiszel el és mit nem?
Valóban pontos értékű ... pontosan annyi amennyi a színkód alapján fel van rajt tüntetve ... plusz-mínusz a tűréshatár ... de ez most nem 330 ohm!
Azért már legalább azt is tudjuk, hogy az ellenállás színkódolással sem vagy tisztába, és utána nézni sem akartál.
Hogy valami vígasztalót is mondjak, azért még van halvány remény arra, hogy a kijelző megúszta, legalábbis a háttérvilágítás része, mert a kijelzők egy részében gyárilag benn van az áramkorlátózó, szóval akár direktben is mehet rá az 5V, de én azért inkább beteszem mindig a 330R-t.
A 330 ohm az narancs, narancs, barna. A narancsot lehet pirosnak nézni, de a barnát ezüstnek azt már nem nagyon ... szóval ez vagy 0,33 vagy 0,22 Ohm.

Nincsenek kondenzátorok és itt a rajz, amit a használt videókból egyszerűsítettem le. Tehát jelenleg ez alapján van összerakva.

µnote 2.png

(#) Lamprologus válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 1, 2017 /

Idézet:
„Először még jó volt (PIC16F8-cal, csak ott meg a kóddal volt gond)...”

Honnan tudod???? De ha most sem válaszolsz nekem lehet többet nem is írok!

Mert akkor kijelző háttérfény, billentyűzet és kontraszt volt, csak éppen a kóddal volt probléma, mert az el se indult.
(#) Gabó válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 1, 2017 /

És a programodba is ezek a lábak szerepelnek? Miért nem nézted meg a videó alatt lévő linken a kapcs rajzot?

Jól volt lefodítva a program? Jól volt beégetve? Jó volt az összeállított áramkör? Biztos, hogy a tápegység miatt nem resetelt állandóan a PIC, mielőtt bármi programot végre tudott volna hajtani?

A kapcsolási rajz az benn van a videó elején, a linkről pedig a kód tölthető le.

Szerinted miért kérdezi mindenki a kondenzátorokat? Azért mert KELLENEK ODA!

Se billentyűzet, se LCD háttérfény nincs! Azoknak pedig PICtől függetlenül kellene látszani, hogy beindulnak!

Tápfesz van?

Tápfesz az van, az adapter működik, köszöni szépen...
(#) Elektro.on válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 1, 2017 /

Tudom azt írtsm, hogy lőjetek le ha hozzászólok, De mérted a tápot?
Az az 5 másodperc fordítot rákapcsolás nem nyírta ki?
Egyszer velem is előfordult egy 16F84 -nél, hogy elnéztem. A PIC felizzott . Szerencsére van benne egy dióda záróirányba ami védi a PIC et. Viszont ez azt jelenti, hogy a diódával rövidre zártad a tápot ami nem biztos, hogy túlélte az akciót.

Szokásos kérdés: Honnan tudod? Mérted? Van műszered, milyen?
(#) Pali79 válasza Elektro.on hozzászólására (») Máj 1, 2017 /

És ha már mérjük a tápot, akkor akár az ellenállást is megmérhetné.... Attól, hogy HEstore-ból van..Ott is emberek dolgoznak, ők is benézhetik...
(#) nagym6 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 1, 2017 /

Mennyi a tápfeszültség a PIC-en, az LCD-n, polaritás jó-e, kvarc lábon van-e oszcilláció, milyen frekvencián, és mennyi az áramfelvétele az egésznek?
(#) Taki33 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 1, 2017 /

Mellékeltem egy kapcsolási rajzot! Ahogy a rajzon van pontosan, szépen kötözgesd össze az alkatrészeket!

Zsombor.png

(#) Udvari Zsombor válasza Elektro.on hozzászólására (») Máj 1, 2017 /

Igaz, hogy terheletlenül, de mértem. Szépen megvan rajta a feszültség. Csak egy egyszerű multiméterem van.
(#) Udvari Zsombor válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 1, 2017 /

Nincs szkópom vagy valami, amivel oszcillációt tudnék nézni! Csak egy egyszerű multiméterem van!
(#) Udvari Zsombor válasza Taki33 hozzászólására (») Máj 1, 2017 /

Nem ti javasoltátok, hogy három ceruzaelemről tovább bírná, mint 9V elemről??? Akkor a regulátor fölösleges! Anélkül hogy nézne ki?
Következő: »»   941 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem