Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2007 / 2505
(#) tothbela válasza elf333 hozzászólására (») Jún 30, 2017 /
 
Pro és kontra.

Én igazából hangszeres beállítottságú vagyok. Egy VF2 variációval épült egy gitárerősítő. Félvezetős alapon eddig mindent visz. Ez nem csak az én, hanem zenész cimborák véleménye is.

Igaz hogy a CD lejátszóból nem jön ki 20khz felett semmi számot tevő. Ennek ellenére nem fölösleges az átviteli sáv kitolása. De ehhez én már kevés vagyok, mert csak olykor, hosszabb pihenő esetén mélyülhetek bele a zenehallgatásba. Hétköznapokon nincs időm a minőségre, meg feszült is vagyok.

Na meg a törekvés a jobbra éltet minket. Nehogy már egy áramkör mondja meg hogy mi legyen. Majd mi megmondjuk neki, hogy mit szeretnénk.
(#) zotya1983 válasza tothbela hozzászólására (») Jún 30, 2017 / 1
 
Ha már opánál tartunk majd egy kérdést tennék fel, ami nem vág a fórumba.. Sejted mi lehet az de direkt nem írok már ki ide..
(#) Ge Lee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 30, 2017 /
 
Négyszögjellel azt sosem gyilkoltam, de szinusszal 20kHz-en is klippig hajtottam. Néhány száz Hz-en még kijött belőle a 400W a műteherre, de 20kHz-en már 200 sem. Meg párszor még rövidre is zárogattam közben, hogy működik-e rendesen az áramkorlát.

Más. Kikötöttem az izé elejéről a műveleti erősítőt, és meghallgattam úgy is. Tompább hangja van, de kommersz végfoknak még úgy is elmegy. A vége rendben van, nincs karcosság, szóval kell az a meghajtás a fetek elé, nincs mese.
(#) elf333 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 30, 2017 /
 
Valójában abszolút szükségtelen, hogy a teljes kimenőteljesítményét tudja egy végfok 20Khz-en.
A karcosságot meg sima ellenállások is okozhatják. Kondik főleg. Épp tökölök egy végfokkal. Tökéletesen tiszta hangja van. A bemeneten van egy 680pF/2,4K bemeneti szűrő. Hétvégén meghallgattam ide néhány normál és SMD ellenállást. Az eggyikkel kifejezetten karcossá válik a hang. A másikkal ilyen tompa homály lesz. Megint másik ilyen csövesekre jellemző irányba viszi el. Végül kikötöttem egy 0603 méretű SMD ellenállásnál, amivel baromi tiszta a magas tartomány, nagyon hallgatható és valahogy a dinamikát is megnövelte. Jóval dinamikusabbnak hallatszik a hang tőle. Az R534-et, meg a jól bevált yageo fémréteget teljes mértékben überelte ebben a pozicióban. Mindegyik ellenállás 2,4K-2,7K közötti volt. A kondi mondanom se kell még sokkal többet számít.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2017
(#) reloop válasza elf333 hozzászólására (») Jún 30, 2017 /
 
Szia! Az Alkatrészek hangja témába kellett volna ezt a hozzászólást írnod. Itt az Erősítő mindigben csak elsikkad.
(#) elf333 válasza reloop hozzászólására (») Jún 30, 2017 /
 
Ilyen is van? Nem is tudtam róla... Minden esetre jó lehet ez a hsz ide. Már több hsz is foglalkozott előbb itt a karcos hanggal. Azt meg szinte minden okozhatja...

Ja, most nézem ez a kábeles téma....
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2017
(#) roland9 hozzászólása Júl 1, 2017 /
 
Sziasztok!
Építettem egy aktív hangfalat, de az előerősítő Bővebben: Link gerjed.
A csatolt képen képen látható a gerjedés, lenne valakinek valami ötlete, hogy hogyan szüntethetném meg?

1.jpg
    
(#) reloop válasza roland9 hozzászólására (») Júl 1, 2017 /
 
Szia! A mérés végzésekor testre zártad a bementet? A külső zaj kizárható?
A potik állása milyen hatással van rá?
(#) tothbela válasza elf333 hozzászólására (») Júl 1, 2017 /
 
Az alkatrészek okozta karcosság, az már egy finomabb téma. Mint amikor két parfüm között kell választani, mert az egyik harmonikus, a másik pedig kissé disszonáns összeállítású. Néha csak vicc kerekedik ki belőle, annak ellenére, hogy nem alaptalan a dolog. Amíg az a fő probléma, hogy zavaró-e ha a nagyjelű fokozat árama elfogy üzemszerű állapotban, addig nem lehet továbblépni. A három napja fesztiválozó fiatalt is kielégíti egy alapos fürdés, és nem azon elmélkedik, hogy melyik illatosítóval fújja be magát. Ne adj isten nem is akar fürödni.

Talán láttad a "Hair " című filmet.

-Vesd le fiam a nadrágod, kimosom!
-Nem veszem le, mert tiszta!
-De látom hogy piszkos.
-Mondom hogy tiszta!....
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2017
(#) Ge Lee válasza elf333 hozzászólására (») Júl 1, 2017 /
 
Idézet:
„Valójában abszolút szükségtelen, hogy a teljes kimenőteljesítményét tudja egy végfok 20Khz-en.”
Nekem ennek az ellenkezője igazolódott be a gyakorlatban, mert bizony jó ha egy végfok teljesítmény sávszélessége nem 20kHz, hanem legalább 100 vagy még több.
Esetünkben most semmi köze az alkatrészek hangjának a dologhoz. Arról van csupán szó, hogyha egy végfok VAS fokozatára rá vannak csak biggyesztve a kapcsolófetek source kimenettel, akkor annak "karcos" hangja lesz. Van itt 2-3 ember aki szerint nem, kb. mindenki más szerint igen, és ez szinte minden végfokra elmondható. Viszont ha be van téve egy meghajtófokozat a fetek elé, máris eltűnik a hangjából ez a karcosság. Ezt nem értik meg néhányan, de nem baj, szerencsére nem nekem kell hallgatni amit ők építenek...

Ehhez a technokrata kontra alkatrészek hangja dologhoz ami folyamatos vita meg csak annyit fűznék hozzá (persze ezt is csak a személyes tapasztalataim alapján), hogy az igazság - ahogy az lenni szokott - most sem odaát van, hanem valahol a kettő között. Tehát ahogy az sem igaz, hogy ha elkezdünk hiper szuper műszaki tulajdonságokkal rendelkező végfokokat építgetni azok majd nagyon szépen is fognak szólni, úgy az sem igaz, hogy akármelyik végfok nagyon szép hangú lesz, pusztán az alkatrészei csereberélésével.
Itt van példának mindjárt a játékizé, aminek nagyon jó műszaki paraméterei vannak, de nekem pl. jobb hangúnak tűnik IRF530-9530-cal a végén, mint az IRFP párossal...
(#) roland9 válasza reloop hozzászólására (») Júl 1, 2017 /
 
Szia!
A méréskor a bemenet rövid zárba volt a GND-vel, a táp feszültségeknél szép egyenes a feszültség, a potik tekerésével a mért jel nem változik(vagy csak én nem látom), de hallani lehet, hogy tekergetve vannak.
(#) reloop válasza roland9 hozzászólására (») Júl 1, 2017 /
 
NYÁK-tervet tudnál mutatni?
(#) roland9 válasza reloop hozzászólására (») Júl 1, 2017 /
 
Persze, a két panel szalagkábellel van összekötve.
(#) tothbela válasza roland9 hozzászólására (») Júl 1, 2017 /
 
Nem lehet hogy csak egyszerűen rászór a PWM végfok? Ha 250-500 khz körüli a rece, akkor megeshet.
(#) reloop válasza roland9 hozzászólására (») Júl 1, 2017 /
 
Mi történik, ha a végfoktól elveszed a tápot?
A hangszín potik huzalozása bár látványos, igen messze áll az ideálistól.
(#) elf333 válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 1, 2017 /
 
Az a feszültségfüggő kapacitások torzítása miatt van, nem a sávszélesség alacsony értéke miatt.
(#) elf333 válasza tothbela hozzászólására (») Júl 1, 2017 /
 
Nem finomabb téma. Nagyon durva, nagyon erős karcosságot, grízességet okozhatnak a hangban. A karcosságot szinte mindig meg tudtam szüntetni pusztán passzív alkatrészek cserélgetésével. A bemeneti szűrőben egy balul sikerült kerámia kondi nagyon csesznye karcosságot és vagy grízes hagzást okozhat. De a visszacsatoló hálózat ellenállásai is és még sok minden. A félvezetők szintén. Ez egyfajta színezés lehet csak a gyanúm szerint, mert passzív alkatrészekkel is meg lehet tőle szabadulni. Egyik dolog színezésével lehet kompenzálni egy másikat elv teljes mértékben működik a karcosságra.
(#) elf333 hozzászólása Júl 1, 2017 /
 
Idézet:
„úgy az sem igaz, hogy akármelyik végfok nagyon szép hangú lesz, pusztán az alkatrészei csereberélésével.”


Próbáltad már? Van róla tapasztalatod?


A leírtak alapján biztos, hogy nincs. Hát én próbáltam. Nagyon sokszor, és nagyon sok mindent.

Egyszerűbb egy ilyen fórumon fejből okoskodni, mint egyetlen tetszőleges végfokot csak monóban megépíteni. Néhány tüskesordarab a kondik és ellenállók helyén. Pár kondi és ellenállás a tüskesor csatlakozókra és indulhat a játék. Én így fejlesztek erősítőt. Olyan hangot lehet így összehozni, amihez képest a találomra megépített erősítők sehol sincsenek. Egyszerűen meg sem lehet közelíteni úgy azt a hangot. Bármilyen kapcsolással sikerült ilyen módon rendkívül jó hangot összehoznom. Olyat, amilyet semmilyen elsőre összeépített VF2 szerűség, vagy HTA nem tud...

Ebből az a tapasztalatom született, hogy a kapcsolás sokkal kevésbé számít, mint azt általánosan képzelik. Az alkatrészek pedig sokkal jobban számítanak, mint azt általánosságban képzelik.

Mivel az összes elképzelhető topológiával sikerült elérnem már azt a szintet, ami szerintem több a nagyon jó hangnál, így azt mondhatom, nincsenek rossz topológiák. Az aszimmetrikus opamp topológiával éppúgy lehet jó hangot összehozni, mint a komplementer szimmetrikussal, vagy a CFA-val, stb-vel. Ennek semmi köze ehhez.
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2017
(#) elf333 hozzászólása Júl 1, 2017 /
 
Idézet:
„ha a nagyjelű fokozat árama elfogy üzemszerű állapotban, addig nem lehet továbblépni.”


De nem fogy el. Még a legótvarabb végfoknál sem fogy el. Azért kell a bemeneti jel megfelelő sávkorlátozása. Üzemszerű állapotban nem. (A négyszögjel a legkevésbé sem üzemszerű állapot.)

Igazi öröm viszont, hogy a sávkorlátozásra használt bemeneti szűrő két darab alkatrésze önmagában képes durva karcosságot csinálni. Ugyan így a végfok összes többi alkatrésze is persze. Ezt ki kell játszani belőle...

Például a CFA topológiájú erősítőmben a VAS fokozat az áramával egy 400pF-os kondenzátort vezérel. Ez így egy integrátor. Pont úgy, mint a fetes végfokoknál a fetek kapacitásait vezérlő fokozat esetében.

Itt aztán bármilyen karcos hangot tudok csinálni azzal az egy kondival. Ha akkorára választom ezt a kondit, hogy már 20Khz-en is elfogy a meghajtó fokozat árama, nem gond, óriási változás nincs, nem lesz tőle karcos. Viszont a kondi fajtájára van óriási változás. Azzal be lehet karcosítani, tompítani, grízesíteni, vagy ilyen nagyon csengő, nagyon magasba húzóvá is lehet tenni a hangképet, vagy fordítva. Az értékével nincs gond csak csökkentem, vagy növelem vele visszacsatolás mértékét akár 40dB-el. Nagyon érdekes, de nem okoz drasztikus változást a hangjában amennyiben ugyanolyan fajta kondikat használok esetleg többet párhuzamosan.
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2017

cf3.gif
    
(#) Ge Lee válasza elf333 hozzászólására (») Júl 1, 2017 /
 
Idézet:
„Próbáltad már? Van róla tapasztalatod?”
Dehogy van, soha nem építettem semmit, csak írogatok a semmibe... Ezt írtam:
Idézet:
„(persze ezt is csak a személyes tapasztalataim alapján)”
(#) Karesz 50 hozzászólása Júl 1, 2017 /
 
A felső fet gate árama. Talán nem kell hozzá különösebb kommentár.
Jól látható, hogy nem is annyira a keresztezési torzítás okoz problémát, sokkal inkább "megviseli" a nagyjelű fokozatot a végfetek áramirány váltása.
(#) roland9 válasza reloop hozzászólására (») Júl 1, 2017 /
 
Este megnézem, és írok a fejleményekről, mert most nem vagyok otthon.
Igen a kábelezés nekem sem tetszik megmondom őszintén
(#) elf333 válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 1, 2017 1 /
 
Nem azt kérdeztem, hogy építettél e valamit. Az nem tapasztalat, legalábbis ebben a témában kb a 0-val egyenértékű az, ha csak simán építettél valamit.

Konkrétan arról van szó, hogy megépítetted e és összehasonlítottad e ugyanazon kapcsolás szerint épült két erősítőt, amit más alkatrészekből (más gyártó által gyártott félvezetők ellenállások, stb)
készítettél el?

Vagy próbáltál e egy silány hangú erősítőt feljavítani az alkatrészek cserélgetésével?

Vagy fordítva, egy már meglévő, jól szóló erősítőben néhány alkatrész lecserélése mit is okoz?
Azt próbáltad? (jóból rosszat csinálni mégkönnyebb.:laugh

Mert, hogy én ezt mind és többszörösen megcsináltam, kipróbáltam. Totálisan ellentétesek a tapasztalataim az állításaiddal. Amit írtál, biztosan nem tapasztalat van mögötte, csak elképzelés, meg filozófia az egész.

Én most pont ezt csinálom hétvégi játék ként. Most visszacsatoló hálózatba válogatok éppen ellenállásokat meghallgatás a útján.
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2017
(#) tothbela hozzászólása Júl 1, 2017 /
 
Itt meg az látszik, amikor elfogy az áram. Látszik a 100 ohmos ellenállás teljesítményfelvételén, hogy egy ideig semmi. A differenciálerősítő visszacsatoló tranzisztora is elfelejti hogy neki dolgozni kellene.

Jó ez nem a játékizé, hanem más.

Jó csúnya képeket csináltam.
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2017
(#) elf333 válasza tothbela hozzászólására (») Júl 1, 2017 /
 
Látszik, hogy ez a zárt hurokban létrejövő hibajel, ami az erősítőt vezérli négyszög, vagy ugrásjel bemenet esetén. Ez nem üzemszerű állapot! Te pedig üzemszerű állapotról beszéltél!

Na megyek megfülelem a beyslagot a visszacsatoló hálózatba. Az előbbi R534+yageo SMD kombináció elég s.... lett..
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2017
(#) Ge Lee válasza elf333 hozzászólására (») Júl 1, 2017 / 1
 
Idézet:
„Konkrétan arról van szó, hogy megépítetted e és összehasonlítottad e ugyanazon kapcsolás szerint épült két erősítőt, amit más alkatrészekből (más gyártó által gyártott félvezetők ellenállások, stb)
készítettél el?

Vagy próbáltál e egy silány hangú erősítőt feljavítani az alkatrészek cserélgetésével?”
Mondom még egyszer, soha ilyet nem csináltam (miből is lenne akkor tapasztalatom?), csak írogatok a vakvilágba.
(#) Ge Lee válasza elf333 hozzászólására (») Júl 1, 2017 /
 
Hamarosan élesedni fog a moderáció, mert megint kezdődik a technokrata kontra alkatrészcserebere vita. Amellett, hogy a másik érveit elveted (némi joggal, mert a négyszöges mérésnek nem sok köze van a zenehallgatáshoz), a tieid sem állják meg a helyüket, mert nálam volt olyan végfok, amibe a világ kondiját meg tranyóját is szétcsereberélhetted volna, akkor se jött volna ki belőle "jó" hang, legalábbis olyan nem, ami nálam megüt egy szintet. Részemről erről ennyit.
(#) elf333 válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 1, 2017 /
 
Hát, nálam azért nem a HTA a világ legjobb végfoka. Nekem azért van olyan, ami feltörli vele a padlót. (Nem a diy-el, a gyárival.)
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2017
(#) elf333 válasza elf333 hozzászólására (») Júl 1, 2017 /
 
Nem lett rossz ez a beyslag se. Nem tudom eldönteni, hogy jobb e, vagy rosszabb, csak eléggé más lett vele az erősítő hangzása. Asszem maradok a teljesen R534 vcs hálózatnál....
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2017
(#) elf333 válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 1, 2017 / 1
 
Van egy kis különbség. A technokrata az csak elméleti elképzelésből tapasztalat nélkül okoskodik hülyeséget. Aki meg már alkatrészeket próbál ki az extechnokrata. Technokrata volt, csak a tapasztalat meggyőzte arról, hogy a dolgok mégsem úgy működnek, ahogy azt móricka elképzeli.
Következő: »»   2007 / 2505
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem