Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LM1036 sztereo hangszínszabályzó áramkör
Témaindító: Krajcsooo, idő: Máj 29, 2006
Témakörök:
Sziasztok!
Megtaláltam a hibát a pattanással kapcsolatban. Akkor vettem észre a hibát, amikor Reloop javaslatait próbáltam ki. Észrevettem hogy a C10-es elektrolit kondenzátor fordított polaritással van beültetve. Azonnal elővettem a beültetési rajzot, és ott is rosszul van feltüntetve. Amint megfordítottam jó lett, egy nagyon-nagyon kicsi pattanás most is van (zene nélkül) de nem zavaró. Ezek után kipróbáltam Reloop javaslatait: a 100nF-os fólia kondenzátor a 7-es láb és a test közé, nem volt jó. A 47Kohm a kapcsolónál jónak bizonyult. Mellékelem a beültetési rajzot, ahol a C10-es kondenzátort meg kell fordítani polarizáció helyesre. Kicsit furcsa, hogy ezt eddig nem vette észre senki. A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2017
Szép fogás! A mély is lehetett ettől rossz.
Szerk.: úgy emlékszem ez nem tesztelt verzió volt és Alkotó erre fel is hívta a figyelmet. Ez a jó. A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2017
Melyik az a beültetési rajz, ahol rosszul van feltüntetve?
Valóban így igaz, én is így emlékszem. Biztos vagyok benne, hogy ettől függetlenül sokan megépíthették. Már csak az a kérdés, aki ugyan ezzel a panel tervel készítette, észre vette-e a hibát?
Lehet, hogy volt utánépítője, de a hozzászólás nem biztatott erre senkit Bővebben: Link.
A talált hibától függetlenül, köszönöm Alkotónak és Reloopnak a lehetőséget, hogy az általuk tervezett és fejlesztett kapcsolásokat közzétéve, lehetőséget adnak az után építésekre!
Üdv!
Gyors kérdés azoktól, akik már megépítették ezt a kapcsolást, hogy a potik középső lábai közt hány mm van? Egy készülő előlaptervhez kéne, de ha már egy méretpontos nyák-tervet tud adni valaki, azzal is előbbre lennék. A válaszokat előre is köszönöm!
Ez miért nem jó? Pontosan méretarányos, felbontása végtelen, és ingyen elérhető.
Ez teljesen jó, csak ezt eddig nem leltem, de köszönöm, sokat fog segíteni!
Sziasztok. Van otthon egy LM1036+TDA1554, szépen is szól, de külső zavarokra nagyon érzékeny. Ha fel vagy lekapcsolok a lakásban egy lámpát, halk kattanást lehet hallani a hangszórókban. A tápegység egy transzformátor, diodahíd, 20000uF, 100nF kondenzátor. Próbáltam a bejövő oldalra hálózati zavarszűrőt tenni, de semmit nem segített. Utána a szekunder oldalra egy soros induktivitást (100mH) tettem, szintén semmit nem ért. Van valakinek ötlete, hogyan szüntethetném meg ezt a jelenséget? Előre is köszönöm.
Szia! Az LM1036 előtt van feszültségstabilizátor? Ha a TDA1554 bemenetét lekötöd és kondival testre csatolod változik a viselkedése?
Igen van. A TDA 16V-ot kap, onnan egy soros diódán keresztül egy 7812 táplálja az LM1036-ot, külön kondikkal.
A soros dióda nem igazán indokolt, némi tápesés és beleérsz a 7812 maradékfeszültségébe.
Lássuk a végerősítő önmagában veszi-e a zavarokat!
Inkább ebben a topikban. Ha lassan tekerem a potit akkor is megmozdul a hangszóró, viszont nem tilt le a védelem .
Megnéztem a másikat ami itthon van az is csinálja csak nem ennyire. Azok a védelmek nem lépnek közbe pedig van több is és az nem aktivizálja a védelmet akárhogy tekergetem.
Bocsánat azt nem írtam, hogy csak 9 voltos stab volt itthon, az lehet a baj forrása?
Ebben sem, mármint amiről szó van.
Működnie illik 9 V-ről, azt írja az adatlap.
Megnéztem a sajátomat, a hangerő poti tekerése valóban mozdít egy gondolatnyit a mély hangszórón, de messze kevesebbet mint amit a védelem ±0,6 V-os érzékenységének megfelelő feszültség okozna. Lehet pár magyarázat a nálad tapasztalható jelenségre: - nem 47 k/220 nF a poti utáni csillapítás, - a végfok jóval érzékenyebb 500 mV-tól, - az LM1036 és a végfok bemenet között túl nagy kapacitású a csatoló kondenzátor, - magas a végfok kimeneti egyenfeszültsége, a védelem test és a kimenet között mérve.
Szia, újra itt. Ellenőriztem a dolgokat
-47 k/100 nF multilajer kondi van ahogy a rajz írta -az érzékenységet nem tudom -a csatoló kondi elő fok kimenetén 10u végfok bemenetén 1u -a kimeneti egyenfesz 1,5 mV A végfok TDA 7294 a terved alapján. A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2017
Ha a másik LM1036-osról megy nincs ilyen jelenség, tehát ebben keresendő a hiba.
Ha a csatolókondenzátorok ELKO-k, azok okozhatnak hasonló jelenséget, mert valamennyi szivárgó-áram mindegyiken folyik, akármilyen jó is. Érdemes ezeket a kondenzátorokat kiváltani MKT, MKP, vagy hasonló minőségű fóliakondenzátorokkal. Majd az előfok kimenetére a kondenzátorok után célszerű kisütőellenállást beépíteni, (testpont felé) ami a kondenzátorokat kisüti, illetve határozott potenciálon tartja azt a kivezetését.
Az LM1036 DC-feszültséggel szabályoz, ott a szabályozókörben is érdemes jó minőségű kondenzátorokat alkalmazni a potencióméterek közép-leágazás feszültségének hidegítésére. Üdv!
Szia, tehát a multik helyett tegyek MKP foliát?
A kerámiakondenzátor csak tápfeszültség hidegítésére jó, valamint nagyfrekvenciás áramkörökben az adott célra.
Hangfrekvenciára, erősítőben csatolási célokra nem jók, mert kiszámíthatatlan a viselkedésük, valamint gerjedést, mikrofóniát is okozhatnak. Üdv!
Csatolónak fólia van csak a potik hidegítésére van multi, de mos már ott sincs és ugyan az a jelenség.
Most már teszek fel fotót is mert itt valami apró nyákhiba lesz. Esetleg a gyanta?
Itt vannak a képekBővebben: Link
Az az érdekes, hogy jól szól mindenre reagál, tehát működik viszont a kimeneten 2,25-3,25 volt van folyamatosan.
Ezt egy forrasztási oldali lemosással kezdeném. (denaturált szesz, esetleg nitro-hígító és fogkefe)
Világítsd át a panelt, nem maradhat rajta semmilyen elszíneződött, forrasztást segítő anyag.
Szia, lemostam nem változott semmi. Találtam egy gyanús forrasztást, semmi.
Ami érdekes lehet, hogy csak a mély, balance, volume gombokra csinálja, tehát a magas nem okoz problémát. Viszont csak feltekert hangerőnél van ez a jelenség. |
Bejelentkezés
Hirdetés |