Fórum témák
» Több friss téma |
Már 2 picet tettem tönkre, az áramkörben keressem a hibát?
De igen, az általad feltöltöttnek is működnie kell. A program pedig kódvédelmet észlelt, azért nem tudod írni. Ezt valószínűleg ki tudod kapcsolni a felső menük (asszem Tools, vagy Programmer) alatt. (Esetleg OSCCAL probléma lehet, ezt is fenn tudod beállítani manuálisan, ha hibásan lőtte be magának. A helyes érték 348C a PIC12F629 esetében.)
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2017
Ha a második működött először akkor igen.
Milyen kapcsolási rajz alapján dolgozol ?
Ha az egyik pic-el nem működik, ami a másikkal változatlanul működik, akkor biza van egy kampec pic-ed. Miért olyan nagy történet az? Pár100 forintos pic, kuka használj másikat. Legvalószínűbben túláramot, túlfeszültséget, vagy a fene tudja, mit adtál rá, és nem szerette.
Kellene egy teljes kapcsolási rajz, akkor tudunk bármi pontosabbat tippelni. A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2017
Este feltöltöm a kapcsolási rajzot. Már javulóban van találtam egy hibát.
Csak sikerült kinyírnom a 3. picet is.Felteszem a kapcsolási rajzot is.
A kapcsolási rajz alapján niscs gond, még zárlatra sem tudsz kapcsolni semmit programhiba miatt. Vagy a program a hibás, és a PIC-nek semmi baja, vagy a teszt áramkör ami nem tudom mit takar. Ha nyáklap akkor keress rajta zárlatot, ha meg próbapanel akkor valamit félre dugtál.
Mindig ugyanaz a két láb nem megy? Melyik az a két láb? Valamint a forráskódot is megoszrhatnád, hogy okosabbak legyünk. Azt írtad, ha új PIC-be égeted akkor megy. Meddig megy? Bizonyos idő után nem meg, vagy adott művelet öli meg, ezt jó lett volna megfigyelni. Annyi, hogy egy 100n kondi a tápra kell még, a PIC táp lábaihoz lehető legközelebb.
Nem biztos, hogy a PIC szeretni fogja, ha a 10k - 200k ellenállásokon keresztül megkínálod a kimeneteit a +12V-tal. Gondolom az a 2 kimenet ment tönkre, amiket a legkevesebbszer használod, így tartósan zárva vannak. Nem?
Azokban a 12V -os felhúzásokban én nem bíznék.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2017
Én is ezt láttam hibának,hogy a pic lábain ott a 12 volt és ezt nem bírja.1-2 másodperc alatt felforr a pic, és elhalálozik. A program nem hibás mert a minitron órába szépen megy ugyanez a program. A panelt átnéztem zárlatra de nem volt benne zárlat,vagy elkötés.
Melyik 2 kimenet ment tönkre, vagy hogyan ment tönkre konkrétan a pic? Feltételezem, látni lehet valamelyik led-eken, vagy a digit kijelzőn, hogy azok a pontok nem világítanak. Azonosítani kellene, mik mennek tönkre? Van-e jellemző hiba?
Hasznos lenne tudni, hogy annak a pic-nek az adatlapja változott-e idővel, vagy az alkalmazott gyártástechnológia változott-e idővel? A jelenlegi adatlap nem specifikál olyan teherbírást, hogy azt a 12V-ot abban a kapcsolástechnikában kibírhatná. Leválasztó npn tranzisztorok kellenének open collectorral mindegyik digit szegmens láb felé, bázist meghajtani áramkorláton keresztül. _HA_ véletlenül a gyakorlatban mégsem megy tönkre, mert valami más hiba okozza a panelen az aktuális jelenséget, az akkor is nagyon késhegyen táncolás. A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2017
Hol folyik ott 10mA a LED-en? Amugy egy atlagos LED 20mA-re van specifikalva.
Oké, azt az értéket elnéztem, a led-eken is esik valamennyi feszültség, és a kimenet sem feltétlenül +5 volt. Inkább ki is töröltem azt a részt
![]() A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2017
Most nézem, hogy azok PNP tranyók. Ez így problémás. Kell elé egy npn tranyó, de akkor már egyszerűbb ha kicseréled logikai FET-re.
Konkrétan az1,3 láb nem mutat életjelet. Újra égettem a picet de az a két láb nem reagál. A harmadik pic az pedig néhány másodperc alatt felforrt, annyira hogy a kezemet meg égette.
A panelen szemre fel tudsz fedezni valami nyilván való rövidzárat? A tápot ha kiméred, biztosan az 5v-ot kötöd a pic-re, és nem a 12-t?
![]()
Nem tudod abban a kapcsolástechnikában azokat a tranzisztorokat úgy fet-re cserélni, hogy a pic ne kapja meg a magasabb feszültséget, amikor nem húzza alacsonyba a kimenetét, hanem magasra kapcsolja, vagy bemenetre állítja. Az a feszültség különbség mindenképpen a break-down határon túl van, és ugyan kimeneti meghajtás esetén a védődiódák menthetik a pic-et elég kicsi áram esetén (gondolom, arra kellettek azok a 200k-k), de az akkor is gány, és csak idő kérdése, mikor kap a régi széria egy revision-t, amikor talán pont az a részlet megváltozik, és máris kuka az, ami egykoron működött. Ha valakik olyan "időkorlátos" szellemi termékeket árulnának, nekik persze érthető eszköz azt felhasználni, de szerintem ezen a fórumon ne játszadozzunk olyat.
Kimértem a panelt, a pic 5 voltot kap tápfeszültségként. A 12volt csak vfd csőhöz megy,illetve a tranzisztorok emitteréhez.
Leírom a saját személyes gyanúmat. Az a kapcsolástechnika visszaélt egy egykori sajátossággal, ami 2008 óta már megváltozott, és azóta felejtős. Lehet, hogy valami rövidzár vagy akármi van a panelen, amit mégsem vettél észre, vagy a vezérlő programon módosított valaki nem túl hozzáértő kézzel, mert az a kapcsolástechnika egy aknamező, és akkor mégis működőre lehet barkácsolni, de az akkor is "gány"-számba megy ezen a fórumon.
Ha gondolod, építs egy másik áramkört, és csináld körültekintőbben. A programot is meg lehet írni szándékolt felhasználói élmény alapján a nulláról, bár beletanulni eltart egy ideig. Ha annyit nem ér meg, simán csak felejtsd el az egészet, és inkább irány ki a balcsira, ameddig még jő idő van ![]()
Köszönöm a válaszodat. A picek amiket kifektettem azok újjak voltak,2008 utáni gyártásúak. A kapcsolásban használt program a minitron órámban kb egy hónapja szépen működik hiba nélkül. Ez a kapcsolás akkor felejtős!
Mégegyszer köszönöm a segítséget!
Sziasztok!
A logikámat kikezdte egy feladat. Adott egy naptár érték, file regiszterbe tárolva. Mellékelek egy képet. Hogy lehet megoldani hogy bejövő adatból, most mindegy milyen adat, kiszedett dátumot eltároljam, a következő sorba, de csak azt ami elkövetkező dátum. Tehát ha a dátum, óra, perc, elmúlt nem kell. A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2017
(Előző felírás törölve, éppen leesett a tantusz, mivel van probléma
![]() A számokat előbb leellenőrzöd, hogy valódi számjegyek-e. A 0..9 értékei 0x30 .. 0x39. Ami érték közötte van, vagy szélső érték, elfogadható, ami nem, az kukás dátum egyben. Mész végig a dátumon "felülről" indulva sorrendben: évszázad, év, hónap, nap, óra, perc, másodperc. Valójában bcd kódolnod sem kell, úgy hexa kód formájában vizsgálhatod a számjegyeket egyesével, ahogy vannak. A bázis dátumod ugye szintén megvan változókban? (Ha a bázis dátum nem bcd kódolva van meg ascii tábla szerint, akkor kódold át abba, gyorsabb lesz később abban a formában kezelni.) Ha bármelyik új értéked nagyobb, mint a bázis érték, akkor kiléphetsz a teljes vizsgálattal, az új dátum későbbi. Ha bármelyik érték kisebb, kiléphetsz a teljes vizsgálattal, az új dátum már elavult. Ha az értékek egyeznek, akkor folytatod tovább a vizsgálatot. Ha lefutott a vizsgálat, és minden egyezik, akkor a jeenlegi dátumot kaptad meg, azzal te magad eldöntöd, elfogadod-e, vagy sem. A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2017
Huhh, ez egy kicsit zavaros így nekem. Mi van ha egyenlő az érték, pl. az év, de a hónap, kevesebb?
Assembly-ben hogy lehet megoldani?
_Sorban_ mész a számjegyeken. Elsőként a "2017"-es évből csak a "2"-est hasonlítod a bázis dátumod megfelelő számjegyéhez. Ha valamelyik számjegyed kisebb, akkor az egész dátum kisebb, nem is folytatod a vizsgálatot. Ha valamelyik számjegyed nagyobb, szintén nem folytatod a vizsgálatot. A vizsgálat csak addig zajlik, míg az összes új számjegyed azonos.
Jellemzően az új értéket beteszed akku-ba (nem mindenütt vannak külön regiszterek), kivonod belőle a bázis értéket, és ha az eredmény legmagasabb bitje 1, akkor a dátum régi. Ha az eredmény nem nulla (mindegyik bit nulla értékű), akkor a dátum nagyobb. Ha az eredmény nulla, akkor folytatod a vizsgálatot. Az aritmetikai esetekre jellemzően állapot flag-ek, és azokhoz tartozó ugró utasítás is van. Pic asm-et tanulni az adatlapjából tudsz, a konkrét program utasítások pedig környezete válogatja annak alapján, hogy az adat modellt hogyan építetted fel.
Ugyanazt kell csinálni, amit Te is csinálnál, ha két dátumot kellene összehasonlítanod! Először megnéznéd az évet, ha kisebb az új, akkor már nem is kell továbbfoglalkoznod ezzel a dátummal....majd megnéznéd a hónapot, ha kisebb, akkor itt hagynád abba a vizsgálatot és így tovább...
![]() ![]() Ezeket próbáld ki papíron 2 adattal és látni fogod, hogy mit kell csinálnod ![]() Pajti2 kolléga arra akarta felhívni a figyelmedet, hogy nyilván csak azonos formátumú adatokat lehet összehasonlítani, tehát egyforma formátumban kell, hogy legyenek ( pl. BCD, bináris, ASCII )! szerk.: Bocs, kissé sokáig tartott míg leírtam, pajti2 kolléga megelőzött ! A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2017
Srácok van valakinek ötlete, hogy miképpen tudnék tesztelni egy db nrF2401+ modult, hogy az megfelelően működik? Látszólag minden oké, de valahogy elellenőriznem kellene, de jelenleg nincs párja. Köszi előre is az ötleteket..
Már miért ne lehetne? Egy N-MOSFET simán megoldja a problémát.
Igaz kicsit módosítani kell a programon is(invertálni kell a kapcsolás), meg nem fel hanem le kell húzni a GATE-et, de a 12V nem fog a PIC-re jutni. Egy-az egyben nyilván nem lehet, nem is így értetem, de mivel mindenképpen kell az áramkörön módosítani ha betesz egy plusz tranyót akkor is akkkor már egyserűbb, ha 2 tranyó helyett 1 FET-et allkalmaz. (Valamint nem említette, hogy utánépít, tehát feltételeztem, hogy tud a programon módosítani, hiszen a lábak fel illetve lekapcsolásának cseréje nem nagy feladat.)
Üdv
Csak utánépíteni szerettem volna,de a harmadik pic halála után feladtam. |
Bejelentkezés
Hirdetés |