Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   967 / 1211
(#) madzagos válasza kissi hozzászólására (») Aug 16, 2017 /

Már 2 picet tettem tönkre, az áramkörben keressem a hibát?
(#) gyurma888 válasza jointsilver36 hozzászólására (») Aug 16, 2017 /

De igen, az általad feltöltöttnek is működnie kell. A program pedig kódvédelmet észlelt, azért nem tudod írni. Ezt valószínűleg ki tudod kapcsolni a felső menük (asszem Tools, vagy Programmer) alatt. (Esetleg OSCCAL probléma lehet, ezt is fenn tudod beállítani manuálisan, ha hibásan lőtte be magának. A helyes érték 348C a PIC12F629 esetében.)
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2017
(#) usane válasza madzagos hozzászólására (») Aug 16, 2017 /

Ha a második működött először akkor igen.
(#) kissi válasza madzagos hozzászólására (») Aug 16, 2017 /

Milyen kapcsolási rajz alapján dolgozol ?
(#) pajti2 válasza madzagos hozzászólására (») Aug 16, 2017 /

Ha az egyik pic-el nem működik, ami a másikkal változatlanul működik, akkor biza van egy kampec pic-ed. Miért olyan nagy történet az? Pár100 forintos pic, kuka használj másikat. Legvalószínűbben túláramot, túlfeszültséget, vagy a fene tudja, mit adtál rá, és nem szerette.

Kellene egy teljes kapcsolási rajz, akkor tudunk bármi pontosabbat tippelni.
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2017
(#) madzagos válasza pajti2 hozzászólására (») Aug 16, 2017 /

Este feltöltöm a kapcsolási rajzot. Már javulóban van találtam egy hibát.
(#) madzagos válasza madzagos hozzászólására (») Aug 17, 2017 /

Csak sikerült kinyírnom a 3. picet is.Felteszem a kapcsolási rajzot is.
(#) usane válasza madzagos hozzászólására (») Aug 17, 2017 /

A kapcsolási rajz alapján niscs gond, még zárlatra sem tudsz kapcsolni semmit programhiba miatt. Vagy a program a hibás, és a PIC-nek semmi baja, vagy a teszt áramkör ami nem tudom mit takar. Ha nyáklap akkor keress rajta zárlatot, ha meg próbapanel akkor valamit félre dugtál.
Mindig ugyanaz a két láb nem megy? Melyik az a két láb?
Valamint a forráskódot is megoszrhatnád, hogy okosabbak legyünk.
Azt írtad, ha új PIC-be égeted akkor megy. Meddig megy? Bizonyos idő után nem meg, vagy adott művelet öli meg, ezt jó lett volna megfigyelni.
Annyi, hogy egy 100n kondi a tápra kell még, a PIC táp lábaihoz lehető legközelebb.
(#) _BiG_ válasza madzagos hozzászólására (») Aug 17, 2017 /

Nem biztos, hogy a PIC szeretni fogja, ha a 10k - 200k ellenállásokon keresztül megkínálod a kimeneteit a +12V-tal. Gondolom az a 2 kimenet ment tönkre, amiket a legkevesebbszer használod, így tartósan zárva vannak. Nem?
(#) Elektro.on válasza madzagos hozzászólására (») Aug 17, 2017 /

Azokban a 12V -os felhúzásokban én nem bíznék.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2017
(#) madzagos válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 17, 2017 /

Én is ezt láttam hibának,hogy a pic lábain ott a 12 volt és ezt nem bírja.1-2 másodperc alatt felforr a pic, és elhalálozik. A program nem hibás mert a minitron órába szépen megy ugyanez a program. A panelt átnéztem zárlatra de nem volt benne zárlat,vagy elkötés.
(#) pajti2 válasza madzagos hozzászólására (») Aug 17, 2017 /

Melyik 2 kimenet ment tönkre, vagy hogyan ment tönkre konkrétan a pic? Feltételezem, látni lehet valamelyik led-eken, vagy a digit kijelzőn, hogy azok a pontok nem világítanak. Azonosítani kellene, mik mennek tönkre? Van-e jellemző hiba?

Hasznos lenne tudni, hogy annak a pic-nek az adatlapja változott-e idővel, vagy az alkalmazott gyártástechnológia változott-e idővel?

A jelenlegi adatlap nem specifikál olyan teherbírást, hogy azt a 12V-ot abban a kapcsolástechnikában kibírhatná. Leválasztó npn tranzisztorok kellenének open collectorral mindegyik digit szegmens láb felé, bázist meghajtani áramkorláton keresztül. _HA_ véletlenül a gyakorlatban mégsem megy tönkre, mert valami más hiba okozza a panelen az aktuális jelenséget, az akkor is nagyon késhegyen táncolás.
(#) killbill válasza pajti2 hozzászólására (») Aug 17, 2017 /

Hol folyik ott 10mA a LED-en? Amugy egy atlagos LED 20mA-re van specifikalva.
(#) pajti2 válasza killbill hozzászólására (») Aug 17, 2017 /

Oké, azt az értéket elnéztem, a led-eken is esik valamennyi feszültség, és a kimenet sem feltétlenül +5 volt. Inkább ki is töröltem azt a részt Egyébként a maximális érték meg olyasmi, aminél erősebben használódik a pic, és afölött tönkre is megy. Az nem az az érték, ameddig nyugodt szívvel kellene terhelni.
(#) usane válasza madzagos hozzászólására (») Aug 17, 2017 /

Most nézem, hogy azok PNP tranyók. Ez így problémás. Kell elé egy npn tranyó, de akkor már egyszerűbb ha kicseréled logikai FET-re.
(#) madzagos válasza pajti2 hozzászólására (») Aug 17, 2017 /

Konkrétan az1,3 láb nem mutat életjelet. Újra égettem a picet de az a két láb nem reagál. A harmadik pic az pedig néhány másodperc alatt felforrt, annyira hogy a kezemet meg égette.
(#) madzagos válasza usane hozzászólására (») Aug 17, 2017 /

Milyen fetet ajánlasz?

A panelen szemre fel tudsz fedezni valami nyilván való rövidzárat? A tápot ha kiméred, biztosan az 5v-ot kötöd a pic-re, és nem a 12-t?
(#) pajti2 válasza usane hozzászólására (») Aug 17, 2017 /

Nem tudod abban a kapcsolástechnikában azokat a tranzisztorokat úgy fet-re cserélni, hogy a pic ne kapja meg a magasabb feszültséget, amikor nem húzza alacsonyba a kimenetét, hanem magasra kapcsolja, vagy bemenetre állítja. Az a feszültség különbség mindenképpen a break-down határon túl van, és ugyan kimeneti meghajtás esetén a védődiódák menthetik a pic-et elég kicsi áram esetén (gondolom, arra kellettek azok a 200k-k), de az akkor is gány, és csak idő kérdése, mikor kap a régi széria egy revision-t, amikor talán pont az a részlet megváltozik, és máris kuka az, ami egykoron működött. Ha valakik olyan "időkorlátos" szellemi termékeket árulnának, nekik persze érthető eszköz azt felhasználni, de szerintem ezen a fórumon ne játszadozzunk olyat.

Kimértem a panelt, a pic 5 voltot kap tápfeszültségként. A 12volt csak vfd csőhöz megy,illetve a tranzisztorok emitteréhez.

Leírom a saját személyes gyanúmat. Az a kapcsolástechnika visszaélt egy egykori sajátossággal, ami 2008 óta már megváltozott, és azóta felejtős. Lehet, hogy valami rövidzár vagy akármi van a panelen, amit mégsem vettél észre, vagy a vezérlő programon módosított valaki nem túl hozzáértő kézzel, mert az a kapcsolástechnika egy aknamező, és akkor mégis működőre lehet barkácsolni, de az akkor is "gány"-számba megy ezen a fórumon.

Ha gondolod, építs egy másik áramkört, és csináld körültekintőbben. A programot is meg lehet írni szándékolt felhasználói élmény alapján a nulláról, bár beletanulni eltart egy ideig. Ha annyit nem ér meg, simán csak felejtsd el az egészet, és inkább irány ki a balcsira, ameddig még jő idő van

Köszönöm a válaszodat. A picek amiket kifektettem azok újjak voltak,2008 utáni gyártásúak. A kapcsolásban használt program a minitron órámban kb egy hónapja szépen működik hiba nélkül. Ez a kapcsolás akkor felejtős!
Mégegyszer köszönöm a segítséget!
(#) aroxol hozzászólása Aug 17, 2017 /

Sziasztok!

A logikámat kikezdte egy feladat. Adott egy naptár érték, file regiszterbe tárolva. Mellékelek egy képet.
Hogy lehet megoldani hogy bejövő adatból, most mindegy milyen adat, kiszedett dátumot eltároljam, a következő sorba, de csak azt ami elkövetkező dátum.
Tehát ha a dátum, óra, perc, elmúlt nem kell.

MPLAB.jpg

(#) pajti2 válasza aroxol hozzászólására (») Aug 17, 2017 /

(Előző felírás törölve, éppen leesett a tantusz, mivel van probléma )

A számokat előbb leellenőrzöd, hogy valódi számjegyek-e. A 0..9 értékei 0x30 .. 0x39. Ami érték közötte van, vagy szélső érték, elfogadható, ami nem, az kukás dátum egyben. Mész végig a dátumon "felülről" indulva sorrendben: évszázad, év, hónap, nap, óra, perc, másodperc. Valójában bcd kódolnod sem kell, úgy hexa kód formájában vizsgálhatod a számjegyeket egyesével, ahogy vannak. A bázis dátumod ugye szintén megvan változókban? (Ha a bázis dátum nem bcd kódolva van meg ascii tábla szerint, akkor kódold át abba, gyorsabb lesz később abban a formában kezelni.) Ha bármelyik új értéked nagyobb, mint a bázis érték, akkor kiléphetsz a teljes vizsgálattal, az új dátum későbbi. Ha bármelyik érték kisebb, kiléphetsz a teljes vizsgálattal, az új dátum már elavult. Ha az értékek egyeznek, akkor folytatod tovább a vizsgálatot. Ha lefutott a vizsgálat, és minden egyezik, akkor a jeenlegi dátumot kaptad meg, azzal te magad eldöntöd, elfogadod-e, vagy sem.
(#) aroxol válasza pajti2 hozzászólására (») Aug 17, 2017 /

Huhh, ez egy kicsit zavaros így nekem. Mi van ha egyenlő az érték, pl. az év, de a hónap, kevesebb?
Assembly-ben hogy lehet megoldani?
(#) pajti2 válasza aroxol hozzászólására (») Aug 17, 2017 /

_Sorban_ mész a számjegyeken. Elsőként a "2017"-es évből csak a "2"-est hasonlítod a bázis dátumod megfelelő számjegyéhez. Ha valamelyik számjegyed kisebb, akkor az egész dátum kisebb, nem is folytatod a vizsgálatot. Ha valamelyik számjegyed nagyobb, szintén nem folytatod a vizsgálatot. A vizsgálat csak addig zajlik, míg az összes új számjegyed azonos.

Jellemzően az új értéket beteszed akku-ba (nem mindenütt vannak külön regiszterek), kivonod belőle a bázis értéket, és ha az eredmény legmagasabb bitje 1, akkor a dátum régi. Ha az eredmény nem nulla (mindegyik bit nulla értékű), akkor a dátum nagyobb. Ha az eredmény nulla, akkor folytatod a vizsgálatot. Az aritmetikai esetekre jellemzően állapot flag-ek, és azokhoz tartozó ugró utasítás is van. Pic asm-et tanulni az adatlapjából tudsz, a konkrét program utasítások pedig környezete válogatja annak alapján, hogy az adat modellt hogyan építetted fel.
(#) kissi válasza aroxol hozzászólására (») Aug 17, 2017 /

Ugyanazt kell csinálni, amit Te is csinálnál, ha két dátumot kellene összehasonlítanod! Először megnéznéd az évet, ha kisebb az új, akkor már nem is kell továbbfoglalkoznod ezzel a dátummal....majd megnéznéd a hónapot, ha kisebb, akkor itt hagynád abba a vizsgálatot és így tovább... ! Egyenlőség esetén folytatod a vizsgálatot a következő adattal, amennyiben az új adat valahol nagyobb, mint a régi, akkor eldőlt !
Ezeket próbáld ki papíron 2 adattal és látni fogod, hogy mit kell csinálnod !
Pajti2 kolléga arra akarta felhívni a figyelmedet, hogy nyilván csak azonos formátumú adatokat lehet összehasonlítani, tehát egyforma formátumban kell, hogy legyenek ( pl. BCD, bináris, ASCII )!

szerk.: Bocs, kissé sokáig tartott míg leírtam, pajti2 kolléga megelőzött !
(#) don_peter hozzászólása Aug 18, 2017 /

Srácok van valakinek ötlete, hogy miképpen tudnék tesztelni egy db nrF2401+ modult, hogy az megfelelően működik? Látszólag minden oké, de valahogy elellenőriznem kellene, de jelenleg nincs párja. Köszi előre is az ötleteket..
(#) usane válasza pajti2 hozzászólására (») Aug 18, 2017 /

Már miért ne lehetne? Egy N-MOSFET simán megoldja a problémát.
Igaz kicsit módosítani kell a programon is(invertálni kell a kapcsolás), meg nem fel hanem le kell húzni a GATE-et, de a 12V nem fog a PIC-re jutni.

Egy-az egyben nyilván nem lehet, nem is így értetem, de mivel mindenképpen kell az áramkörön módosítani ha betesz egy plusz tranyót akkor is akkkor már egyserűbb, ha 2 tranyó helyett 1 FET-et allkalmaz.
(Valamint nem említette, hogy utánépít, tehát feltételeztem, hogy tud a programon módosítani, hiszen a lábak fel illetve lekapcsolásának cseréje nem nagy feladat.)
(#) madzagos válasza usane hozzászólására (») Aug 18, 2017 /

Üdv
Csak utánépíteni szerettem volna,de a harmadik pic halála után feladtam.
Következő: »»   967 / 1211
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem