Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3043 / 3971
(#) RoliNyh válasza game4812 hozzászólására (») Aug 21, 2017 / 1
 
Én az utolsó változatot választanám. Meg kellene nézni, mi hajtja meg a LED -et, azután lehet következtetni mennyi áramot bír leadni. Nem hinném, hogy az optoban a plusz egy LED túl "nagy" terhelés lenne számára. Két verzió van. Vagy az opto LED -et párhuzamosan kötöd saját soros áramkorlátozó ellenállással az eredeti LED -re, vagy a másik verzió, hogy az eredeti LED -et, és az opto LED -jét sorba kötöd, és az eredeti áramkorlátozó ellenállás (remélhetőleg van) értékét csökkented ha szükséges. Legelőször azt kellene kideríteni, hogy van meghajtva az eredeti led...
(#) vladcepes válasza Pafi hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
Ahogy történik valami egyből írok.,csak este 11-kor már nem volt kedvem égőt keresgélni.
Üdv!
(#) vladcepes hozzászólása Aug 22, 2017 /
 
Sziasztok!
Egy ilyet szeretnék építeni. A kis akkutöltők megvannak,csak ilyen formában szeretném felfogni valamire,hogy tudjak tölteni kb 5 db-ot egyszerre. Gondolom az az adapter elég oda.
Vagy elég oda egy 5V 2.0A -es telefon töltő is? Mert akkor még egyszerűbb lenne.
Vagy ha van valahova beépítve 4db sorba kötött ilyen akkum tudnám tölteni azt valamivel másképp?
Azt olvastam nem jó a sorba kötött cellák töltése.
Válaszokat köszönöm!
(#) pont válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
A 7805 kb. 100 C fokon tud 1A tehát a 2A-es tápegység még jobb is lenne, kérdés mennyire stabil 5v dc-t ad az a töltő 2A-en, mert az 5000mA-es akkukat illene egyenként 500mA -el tudni tölteni, persze kisebb akkuknál arányosan kevesebb is elég. Töltés közben ne legyenek sorba kötve az akkuk, mert mindegyikre más feszültség eshet, a pillanatnyi ellenállásuktól függően a négyszeres feszültségből...
(#) vladcepes válasza pont hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
Szia! Akkor megprobálom az 5V 2A telo töltőt. Ha külön külön töltögetném az rengeteg idő. De ha van más megoldás szivesen várom. Volt még pár napja egy kérdésem egy töltőről csak nem kaptam választ esetleg belinkelem.
(#) pont válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
Igen, a P+- ra megy a battery input, output, ahogy a leírásban is szerepel, és nem is nagyon tudnád máshova kötni. Viszont ehhez kell egy stabil 18V 3A körüli tápegység...
(#) kitartás válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
Lehet, hogy a motor üresjáratban elindul, de terhelni nem lehet az tuti. A linkelt áramkör kb 4 - 5 A áramot tud. Egy behajtó lazán felvesz 15 + is. Ha az egyébként csinos töltőket szeretnéd használni sorba kötött akkupakkon akkor bizony mindegyik töltőt külön tápról (egymástól független 5V) kell járatnod. Tehát kb 5 db telótöltőt kell beszerezned.
(#) vladcepes válasza pont hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
Köszi! Azt sejtettem hogy a töltés megy oda,csak az zavart be hogy a Motor is? Van 19V 4A-es Laptop töltő,remélem az jó lesz.
(#) vladcepes válasza kitartás hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
Köszönöm!
Két külön dolog! Lehet hogy nem írtam helyesen. Az egyik az ami fentebb kép,ott az akkuk mindegyik külön töltőegységről menne csak a Tápjuk egy.
A másik kérdés az az volt hogy ha mégse így használnám hanem beépítve töltögetném sorba kötve hogy ne keljen állandóan kiszerelni a behajtó-ból akkor jó lenne e a linkelt töltő,és hogy hova kössem a motort illetve a tápot ami töltené.
(#) pont válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
Amit linkeltél ebay-es töltésvezérlőt , ott sem simán sorba vannak, minden cella összekötése be van kötve a töltőbe...
(#) vladcepes válasza pont hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
Értem de akkor legalább elég lenne egy töltő,és nem kéne kiszedegetni az akkukat.
(#) exabit hozzászólása Aug 22, 2017 /
 
Egy lineáris feszültség stabilizátor IC (7905) kimeneti feszültségét szeretném szabályozni. Sokféleképpen lehet, én a képen is látható feszültségosztóval szeretném megoldani. Az lenne a kérdésem hogy az R2-höz miért ajánl 300 ohmot? 1k-ohm os ellenállással is működne?

79XX.png
    
(#) nedudgi válasza exabit hozzászólására (») Aug 22, 2017 / 1
 
A minimális terhelőáramot biztosítja ez az érték.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2017
(#) Bakman válasza exabit hozzászólására (») Aug 22, 2017 / 1
 
A minimális terhelőáram pedig azért kell, mert a 79xx sorozatú stabilizátorok kimeneti feszültsége a minimális terhelés nélkül magasabb a kelleténél.
(#) vladcepes válasza pont hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
De akkor még egyszer mielőtt még megrendelném. Beépítem a képen látható töltőt aksikkal egyben a Charge/Discharge + ; - ra rákötöm a Motor + ; - szálat és használom. Ha lehúzom az akku pakkot ugyan arra megy a + ; - 18 V töltés? Köszönöm!
(#) vladcepes válasza Pafi hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
Szia!
A méréseim a következőek: 12V-os motornál 12V-os aksival 12V-os 5W-os izzóval a műszeren 20V-ra állítva motor kapcsain a feszültségek: 0.33-0.28 a legkisebb.

A 14V-os motornál használom ugyan ezt az égőt de gondolom ott 14V os aksit rakjak a méréshez?
Üdv!
(#) Pafi válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 23, 2017 /
 
A könnyebb összehasonlíthatóság kedvéért ugyanazzal az aksival mérd! Amúgy nincs jelentősége, feltéve hogy az áramot is megméred. Amúgy nem kell 20 V-ra állítanod, ha 2 V alatt vannak a feszültségek. Digit multik akkor sem mennek tönkre, ha 200 mV-os állásban kapcsolsz rájuk 20 V-ot. (Általában a 230 V-ot is bírják, de azért ezt jobb nem élesben kipróbálni.)
(#) Pafi válasza exabit hozzászólására (») Aug 23, 2017 / 1
 
Az LM7905 GND lábán folyó áram 1-2 mA, és a bemeneti feszültség valamint terhelő áram függvényében legrosszabb esetben akár 0,5 mA-t is változhat (adatlapi maximum specifikáció). Azért van itt kis ellenállásérték, hogy ez ne befolyásolja nagy mértékben a feszültséget. 1k-val is működik, csak nő az instabilitás, legrosszabb esetben R1*0,5 mA mértékű (ha R1=2k, akkor 1V!) lehet az eltérés. Ha R1 helyett LM431-et raksz be potival helyileg visszacsatolva, akkor ez a hatás megszűnik, és elég ha csak 1-2 mA áramot állítasz be R2-vel (2,2...4,7k).

(Tipikus érték nincs specifikálva, de biztos hogy sokkal kisebb mint 0,5 mA.)
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2017
(#) Pafi válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 23, 2017 /
 
A minimális terhelőáram specifikáció szerint 5 mA, nem 15.
(#) vladcepes válasza Pafi hozzászólására (») Aug 23, 2017 /
 
Rendben! Este megírom a 14V-os motor mérését is.
Köszönöm!
(#) hepi02 hozzászólása Aug 23, 2017 /
 
Sziasztok,

Olyan kapcsolást keresek, ami figyeli egy elektromotor áramfelvételét és ha hirtelen megnő, akkor lekapcsolja a motorról az áramot. Tulajdonképpen végállás kapcsolóként működik. Van ilyen?

Köszönöm,
Ádám.
(#) tbarath válasza hepi02 hozzászólására (») Aug 23, 2017 /
 
Egyen vagy váltóáramú? Milyen feszültséggel működik?
(#) hepi02 válasza tbarath hozzászólására (») Aug 23, 2017 /
 
12VDC.
(#) ferci válasza hepi02 hozzászólására (») Aug 23, 2017 /
 
Van egy"komparátor" nevű topik, annak a képei között találsz ilyen kapcsolást, csupán 1 tranyóval és relével kell megtoldanod és öntartóba kapcsolod- vagy pici tirisztorral a relé előtt.
(#) nooorbi hozzászólása Aug 23, 2017 /
 
Sziasztok!

Milyen zavarszűrést és hova lenne érdemes tenni az autóba hogy a rádiót ne zavarják be az USB-s töltők?
Eddig szivargyújtósat használtam, az is zavarta rendesen, de az csak akkor ha be volt dugva. Most viszont beépítettem egyilyet. Persze ez is ugyan azt csinálja mint a szivargyújtós, szóval valahova kell valami zavarszűrés.
Milyen megoldást ajánlotok? Az USB-s töltő elé elég egyszerűen be tudok kötni bármit.
Vagy a rádióhoz kellene? És mit?
(#) vladcepes válasza Pafi hozzászólására (») Aug 23, 2017 /
 
Szia! Ugyan azzal az aksival csak most a 14V-os motort mértem 0,21-0,32 .,vagy műszer 2V-os állásban 210-320 között mértem.
Így a két motor méréséből mit tudsz mondani?
(#) Pafi válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 23, 2017 /
 
Nem, vagy alig kisebb az új motor ellenállása. Ha 12 V-on is nagyobb a fordulatszáma, akkor a sokkal nagyobb áram miatt veszélyben van. Ha nem nagyobb, hanem ugyanakkora, akkor meg nincs sok értelme cserélni. Jó lenne tudni hogy mennyire melegszenek üzem közben, vagy hogy mekkora áramot vesznek fel. Kb. 5 A-t bírhatnak ki huzamosabb ideig. Ha most csak 3-4 A a fogyasztás, akkor még lehet növelni a feszt, másként nem ajánlott.
(#) vladcepes válasza Pafi hozzászólására (») Aug 23, 2017 /
 
Köszönöm!
(#) Moderátor hozzászólása bugyi680 hozzászólására (») Aug 24, 2017
 
A témájában már rákérdeztél erre. Ott kellene folytatni is.
Következő: »»   3043 / 3971
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem