Fórum témák
» Több friss téma |
Kis segítség a PLL beállításához. A VCO szabadonfutó frekvenciáját a löket közepére kell beállítani. Le kell választani a NE567 bemenetét(3-as láb). Nagyimpedanciás "behallgató" erősítővel meg lehet hallgatni a rádió kimenetét, és a 8-as lábon a VCO-t. Fülre a két jel közé, közepére kell állítani. Visszakapcsolva a bemenetet, a 8-as láb hangja ugyanaz kell, h. legyen, mint a rádió kimenete, hisz a fázisban (és frekvenciában) zár a hurok. Ha zajos, torz itt a jel, akkor nem lineáris a működés.
Nagyon köszönöm. Mérőműszerek nélkül nem könnyű.
Szia Feri,
Az R2 a maximális erősítés miatt 0 a rajzodban (prestage control, pin 3)?
Sziasztok!
Elkészült már a szoftveres FSK demodulátorom, csak azért nem írtam még, mert nem stabil, és még nem jöttem rá miért. Pedig a demodulátor algoritmusom számítógépen jól működik. (C#-ban írtam meg először, és web-sdr-el teszteltem) Még kicsit kísérletezgetnem kell majd vele, hogy a PIC-ben miért nem megy tökéletesen. 1 perc alatt csak 2-3x sikerül pontos időt vennie. Természetesen a PIC adja a TCA440-nek a KF frekit. Sőt a PIC-nek a belső oscillátora van használva, így kristály se kell. De ezt lehet le fogom cserélni külső oszcillátorra, mert arra gyanakszom hogy a hiba forrása ez. Ezt a vevőt teljesen elszeparálom majd az órától, soros porton küldi a jelet majd.
Igen, ott maximális erősítés van, azért nulla. Pont azért hangsúlyozott nulla ohm, hogy ha valaki ott is állítana erősítést, tegye.
Re: Beles, belső oszcillátor. Elég fontosnak tartom, hogy kvarcpontos lokál oszcillátor legyen. Nem lehetetlen, hogy működjön LC-vel, de kvarccal egy hibalehetőséggel kevesebb. SW-es FSK demodulációhoz kissebb KF frekit választanék. Az NE567 miatt kellett viszonylag magas, hogy a fázisdetektor lineáris maradjon. De a lehetséges kvarcok, osztás miatt nagyobb a kelleténél. z_miklos javaslata 4193.2/32 az NE567-hez optimálisnak tűnik, SW -hez még lejjebb mennék. (Az alacsony KF miatti tükörfrekvenciás vétel miatt nem nagyon kell aggódni.) A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2017
Pontosan ezért akarom lecserélni a belső RC-t. 1250Hz a lekevert jel középfrekije. 8000Hz-en történik a mintavételezés.
Köszi a választ. Megépítettem a TCA440 + CD4060-as és tisztán hallszik a HGA22. (Mondjuk 5km-re az adótól szerintem nem nagy kunszt befogni a HGA22-öt).
A linuxos progival próbálom dekódolni, de úgy tűnik nem szereti a 4560 körüli középfrekvenciát. Addig nem akarom tovább építeni, míg nem tudom dekódolni.
A sorcerer-rel hibátlanul múködik. Év vége felé kipróbálom Erdélyben is, kereken 500 km-re az adótól.
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2017
Nagyon köszönöm a segítséget Ferinek és a többieknek is.
Azt hiszem, felteszem az FSK demodulátort is a nyákra.
Négy darab levetett (más orákból kifogyás okán kiszedett) szárazelemmel is működik.
Sziasztok!
Megjött a Conradból az óra, jó csúnya szegény Viszont meglepően jól szinkronizál! Van még hova fejlődni a vevőmmel Konkrétan abban a hangár helyiségben amiről korábban írtam, végül úgy sikerült jelet faragnom, hogy az ablakhoz felvittem az antennát. Na ez az óra bárhol leszinkronizál, még úgy is hogy nem a torony irányába állítom az antenát Hamar szét is kaptam, természetesen a HKW RE6032-es IC-je van benne, és az egész panel HKW-s. Az ferrit rúd mérete saccra ugyan akkora mint a conrádos DFC77 modulé. Lehet majd kiforrasztom belőle az IC-t, és felépítem vele az áramkört. Antennát is ki szeretném majd mérni hálózat analizátorral, amint lesz időm.
Ez csúnya? Akkor nem láttál még vérbeli kínai panelt...
Szia, az óra kinézetéről írta, hogy csúnya. Valaki a Conrad honlapján is azt írta vevői véleményként régebben, hogy csúnya.
@Beles: Köszönöm a fotókat, én nem mertem kibontani. Látva, hogy egyben van a modul az óra panellel, nem fogom kibontani. Azt írja HKW a honlapján, hogy RE6032 digitális szűrést alkalmaz, nem tudom pontosan mit jelent ez, de gondolom nem a szokványos analóg rádió technológia. Ha 10 euróért lehetne kapni Magyarországon, (mint amennyiért lehet Németországban megvenni) nagyon megérné.
Szia,
Nem szükséges kiforrasztani az IC-ét, ki lehet vezetni az órából a jelet és így az óra is tovább működik, a jelet is fel tudod használni máshová. A modul alvás parancsát kell valahogy megoldani, már nem emlékszem pontosan, de azt hiszem + ra kell tenni és így nem fog sleep-be menni. Most sikerült jobban megnézni a képet. A Hideki, ha jól tudom Hong-Kong-i gyártó. Szerintem a HKW válogat és a jobb minőségű gyártókat választotta. A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2017
Még annyit, ha csak kevés ideig veszed ki az elemet, az óra még tudja az időt, gondolom a kondi miatt.
Valóban az óra kinézetére gondoltam, nem a nyákra
Közben lecseréltem a belső RC oszcillátort kvarcra, és tényleg ez volt a baja, mostmár gyönyörűen veszi az időkódokat Egyébként bele hallgattam a digitális szűrés után a jelbe, és szabad füllel is hallható volt hogy mászkál el a frekvencia folyamatosan. Kimértem hálózati analizátorral a HKW-es vevő antennáját, de semmivel nem jobb, mint az áthangolt DCF77 antennám. Következő lépésnek az jön, hogy letesztelem mennyivel érzéketlenebb a zajra a digitális FSK demodulátorom, mint az analóg volt. Ha lesz időm írok majd egy cikket az egészről, és megosztom veletek.
Elég jó a vétel. Viszont kellene egy jó szűrőt tervezni a KF-re. Jelenleg annyit javítottam rajta, hogy a 15-ös láb és a föld közé tettem emlékeim szerint egy 100nF-os kondit, és ez is rengeteget javított rajta. De még mindíg az a baj, hogy túl zajos a jel, és ha jól látom a keverő frekvencia jelenik meg, "beszőrözi a jelet". Viszont a szűrő tervezéshez szeretnék segítséget kérni. Az megfelelő lenne, ha egy online tervezővel csinálok egy LC bandpass szűrőt? És az adatlapban néztem, hogy a keverő kimenete 250k, a KF erősítő bemenete pedig 3k, tehát az illesztés miatt így kellene tervezni a szűrőt is?
A következő linken van szűrő 75 kHz-re és TCA440 (A244D)-re, csak meg kellene majdnem duplázni a frekvenciát a HGA22-höz. A fő szempont a cikk szerint az volt, hogy ne kelljen hangolni a szűrőket, ezért szélessávúak.
Bővebben: Link
Az idézett kapcsolásban DCF77 vevő, TCA440 700Hz-es -aluláteresztő-a KF szűrő. "Nálunk" a választott kvarc, osztás szerint 4-8Khz körüli. Ebben a kapcsolásban érzésem szerint "túl van tolva" ez a szűrő dolog, ráadásul elkó a szűrőben mit keres... A keverő 250kohm outputjához sehogy nincs illesztve a szűrő...
Én egy egykörös LC párhuzamos szűrőt használnék csak (C8, L2). Mint az adatlapi kapcsolásban 456kHz-re, nálunk 4-8kHz-re (Az R6 nem tudom, mit keres ott...) A kicsatolást, igen, 3kohm-ra illik illeszteni.
Az a baj, hogy ilyen kicsi frekvenciára nagyon nagy induktivitás kell. Kísérleteztem kicsit a TCA440-el és párhuzamos LC szűrővel, 1mH-t találtam legnagyobb tekercset idehaza. De azzal csak néhány 10kHz-t lehet jól szűrni, alatta már nagyon nagy a veszteség.
Most jöttem rá, hogy a linuxos progi "reverse sense" FSK jelet vár a hangkártyára, viszont a A244D+CD4060+4.193MHz kvarc normál FSK jelet produkál. Ezért nem műkszik a dekodolás a linuxos progival. Probaként 4.40625 MHz (ez az úgynevezett SECAM kvarc) forrasztottam fel és ez már "reverse sense" FSK-t produkál. Mostmár műkszik a linuxos progival is. Amúgy át lehet írni a linuxos progit, hogy bármelyik "polaritású" jelet fogadja.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2017
Próbálgattam az Arduino FSK demodulátort, 2210 Hz körül használhatatlan, viszont 1000 Hz-en jól működik.
Ha a lokál oszcillátor 2,048MHz/15, vagy inkább 4096MHz/30, akkor a LO=136,5333kHz,
KF=136,533-135,6=933Hz, jó lehet az Arduino FSK demod.
Feri007,
Köszi a választ, közben felkerült az FSK demodulátor a nyákra, egyelőre az XR-2211-es lett feltéve. (Majd kisérletezni fogok az XR210 és NE567-el is.) A KF=2250 Hz körül van. Hogyan tudok 15-el vagy 30-al osztani, melyik IC-kel? Az emltett Arduino FSK demodulátor tud digitális jelet is fogadni. Állandóan utánna kell álltsak a XR-2211 frekijének, ha kinyitom az ablakot már át kell hangoljam. Az adatsorok 0x68-al kezdődnek ami úgy tudom jó.
30=2*3*5
4,096Mhz-ből induljunk, 74HC393 egyik felét 15-ös osztásra kell beállítani, - diódás ÉS kapuval 15-nél resetelni, a második felével pedig kettes osztás mehet. (Igy volt először nekem, de túl nagy lett az FM löket az NE567-hez) A PLL VCO-hoz jó minőségű kondenzátor kell. A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2017
Nagyon köszönöm a választ. Szerencsére van HC393 is.
Sajnos kerámia kondit használtam Kezdő hiba. Milyen legyen foliás vagy tantál?
>Milyen legyen foliás vagy tantál?
Fólia. Tantálban nem lesz ilyen kicsi értékű. A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2017
Köszi.
Akkor most jöhet a szoftver része. Ehhez sok idő kell. Valahogy be kell gyömöszöljem a linuxos progit az Arduino RTTY FSK demodulátor progijába.
De igen. Hardware demod lesz. A neten találtam egy RTTY progit, amit már linkeltem, ennek a fő funkciója a szoftver demodulálás, de azt nem fogom használni. Nem tudtam másképp megnevezni azt az Arduino progit.
Már jönnek az adatsorok az XR2211 7-es lábáról, de formáznom kell, meg azonosítanom a byte-okat. A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2017
|
Bejelentkezés
Hirdetés |