Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Azok borzasztóan pontatlanok/érzéketlenek.
Ez irányú tapasztalatom nemigen van, de olyan nagyon sz*rok csak nem lehetnek, ha DC lakatfogókban is azt a technológiát használják. Persze jó pízért biztos vannak pontosabb típusai is...
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2017
Moderátor által szerkesztve
A DC lakatfogók sem épp a pontosságukkal tűnnek ki, de amúgy óriási a két technológia közti különbség, a DC lakatfogók zárt szabályzókörű aktív áramváltók, ahol a hall pusztán egy kisfrekvenciás nullindikátor, így kizárólag az offsetet befolyásolja, míg az ACS... mágnesesen és szabályozástechnikai értelemben is nyitott mágneses tér érzékelő, a hall szenzor felel a teljes jelért, és a zárt mágneskör hiányában nagyon kicsi az érzékenysége, és még folytathatnám a gyengéit. A LEM-nek vannak zárt körös DC áramváltói, de az más ár és méretkategória. De még a LEM-nél is sokkal precízebb, legfőképp zajtalanabb egy sönt+erősítő. Csakhát veszteséges.
Tbarath terve tök jó, csak az a ciki ha hirtelen megugrik a fogyasztás, és a nagyobbik ellenálláson netán akkora feszültség esik hogy funkcióvesztés következik be. Ez ellen egy extra low voltage schottky segíthet. A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2017
Amikor szenvedek valami új kapcsolással, én is SOT23-6 / DIL átalakító kispaneleket használok, talán 5-20Ft/db. Az INA sorozatból sokat használok, ezzel készülnek a 0-20mA-es áramgenerátorok is, azok pontosak és gyorsak (igaz, én csak 1kHz-en használom max.). A MAX családot különösebben nem használtam, csak van belőle egy pár marékkal, kipróbáltam, működik, de nekem a DIP nagy. Az ACS sorból csak az 50A-est próbáltam, nekem nem volt pontatlan. Az is igaz, hogy nagy részt nem használok söntöt, mert 150A-tól kell mérnem, oda csak a ferritgyűrűs (tehát böhöm nagy és relatív drága) árammérők jöhetnek szóba. A fesz/árammérésre volt, hogy Tiny45 került, de bele fog férni egy T13-ba is, aztán soroson mehet ki az adat. (
Idézet: ...ezt nem értem RoliNyh-tól, én még nem láttam olyan uC-t, amiből nem lehet csinálni SW sorost...de biztos úgy van) „...a 13 -at is, de az nem támogatja a szoftveres soros kommunikációt sem”
Igen, az ciki lenne.
De egészen megbarátkoztam ezzel a max471-el, az a kis sönt tuti nem zavar be pár Ampernél, és az adatlapi kapcsolásban írt 2k terheléssel az OUT kimeneten 1V/A, ami 10 bites ADC-vel szépen kezelhető. Ha nagyobb pontosságot akarok (kisebb áramon) akkor a referenciát még lejjebb vehetem, kiütni nem fogja a uC-t. De növelhetem is ezt a terhelést, ha nagyobb pontosságot szeretnék A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2017
Van ilyenem is, csak egyrészt most eléggé megöltem a pákahegyemet, másrészt amúgy se vagyok egy nagy SMD forrasztó mágus. Ráadásul úgyis egy "próbanyákon" fogom összerakni (csupalyuk nyák, stripboard, tripad, perf pcb, nem tudom mi a "rendes" neve), és ha jól működik akkor nem is bolygatom.
Vagy még inkább veszek csájnából kész Attiny lapot (Link) és kész max471 modult (Link), együtt kerül annyiba mint egy Attiny25 a sarki kisboltban, aztán kell még mellé egy ellenállás egy szintillesztő és némi vezeték.
Úgy értem, hogy az előre megírt SoftwareSerial.h -t hiába includolnád be egy attiny13 -ba, az nem működne, mert nincs beintegrálva a HW -be a soros kommunikációhoz szükséges egység, azt hiszem USI -nak hívják, viszont a 25/45/85 száriákban ez az USI már alapból benne van.
Magyarul semmilyen előre már megírt soros kommunikáció nem megy rajta (Serial Tx Rx, SPI, I2C...). Persze ettől még felhasználható egy/két digitális láb a kommunikációhoz, csak a 13 -ban ezeket a függvényeket a kommunikációs protokollhoz a fejlesztőnek kell megírnia saját magának. Egy kezdőnek meg nem hinném, hogy pont ezzel kéne kezdenie, ezért írtam.: Idézet: „Bár ha elgén nagy koponya vagy programozásból, akár magad is leprogramozhatod az adatok átküldését sorosan a Pi -nek, akkor még akár a 13 is szóba jöhet...”
Nem szeretek SMD-vel dolgozni, nem is igazán tudok.
Ja, értem. Én nem használok (még) C-t, így nem is tudom, mennyit eszik a SoftwareSerial rutin. Nekem az infra távirányító dekódoló/soros kiküldő (jelzem, elég bénán és sok ellenőrzéssel megírva) 800byte lett, ezért is furcsáltam (-om) a T13/SWserial helyfoglalását. Na, akkor ezt is helyrepakoltuk
Sziasztok 74hc541 az nem shiftregiszter arra rájöttem. Akkor mi az?
Kattints arra, amit a hozzászólásodban aláhúzott a fórummotor..
8db engedélyezhető meghajtó háromállapotú kimenetekkel.
Jaa példáúl ha mondjuk a pic lába csak 20mA birna akkor ezzel az eszközzel 500mA tudnák kiadni??
Sziasztok. Valaki tudna segíteni? Mert tanácstalan vagyok. (Kérdés az előbbiekben)
Előre is köszönöm.
A pontosságot itt a MAX471 bemeneti offset-je is befolyásolja, max. +/-5 mA lehet a bemeneten az eltérés (offset). Ez ellen hiába viszed lejjebb a referenciát. Te tudod, hogy ez a céljaid számára elfogadható-e.
A ZXCT1009 offset hibája még ennél is nagyobb, feszültségre visszaszámolva kb. +/-1,4 mV, ami az összehasonlíthatóság kedvéért egyformán 35 mohmos söntön +/-40 mA.
Nem, ez eredetileg arra való, hogy egy buszra csatlakozó eszközöket le tudja választani a buszról (ezért háromállapotú a kimenete), ha "leszakad" a buszról, akkor ott más eszközök tudnak kommunikálni. Tehát mondjuk van egy 12-bites AD átalakítód, ami nem tud leszakadni a buszról, akkor 2db ilyet beraksz utána, a processzor meg két félben egyszer az egyik, utána a másik meghajtót engedélyezi, így olvassa be a 8-bites buszon a teljes adatot. A HC/HCT nagy teljesítmény kiadására nem képes, viszont aránylag gyors, de nem tárol. Vagy ha van 1000000000...bemeneted, akkor 8-anként beteszel egy ilyet és akkor az engedélyező lábak felhasználásával tudod engedélyezni (beolvasni) a 8-bites csoportokat. Manapság már nem használjuk sokat, az 5xx az a normális bekötésű sorozat a 240/241 meg a be-ki lábkiosztású.
Vannak olyan konstrukciók, amelyek nagyon lassú tápfeszültség emelkedéskor nem indulnak. (illetve becsapós, mert van, amelyik megzakkantja a hirtelen bekapcsolási áramával az előző fokozatot és eltéved; sajnos neves gyártók DCDC-is tudnak vicces dolgokat csinálni határértéken.) A start áramköre viccelhet meg...
Ez a +/-5 mA bőven nagyobb pontosság, mint amire szükségem van. Ha nagyobb pontosságot akarok akkor multival mérek (kalibrálni azzal fogom).
Sziasztok!
Elméleti kérdésem lenne: lehet-e olyan berendezést építeni, amivel ha a szoba ajtaja előtt állok, meg tudja mondani, hogy az ajtó mögötti helyiségben van-e tunerrel ellátott készülék (tv) ? A készülék lehet akár kikapcsolt (standby) állapotban is. Köszönöm.
Bekopogtatsz és megkérdezed. Az nem jó?
Egyesült Királyság?
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2017
Közelebb. A sógor. Én meg vagyok győződve, hogy nem lehetséges, és csodálkozok, mikor egy villanyszerelő ilyet kijelent, de nyitott vagyok, és ha létezik ilyen szerkezet, Ti be fogjátok linkelni.
Hogyan lehetne megállapítani alaprajz nélkül, hogy a legbelső szobában levő TV melyik lakáshoz tartozik? Főleg a kikapcsolt Szerintem maradjunk annyiban, hogy fizikailag lehetetlen, de ha valaki nem csak hallomásból tudja máshogy, szóljon. Idézet: Összeesküvés elmélet. „csodálkozok, mikor egy villanyszerelő ilyet kijelent”
Pedig lehetséges, igaz kell hozzá nagy zavarvizsgálói gyakorlat, meg egy jó műszer. EB100
Működő elektronikus berendezéseknek van zavarsugárzása, ezt az EB100 zavarvizsgáló segédműszerrel mérni lehet, az irányát is nagyjából. Ha már meg van a lakás, vagy a közelben néhány, akkor a kint levő villanyóra pillanatnyi lekapcsolásával el lehet dönteni, hogy melyik lakásból jön a zavar. Ha ez nem járható, igazolvány felmutatása után lehet érdeklődni. Ha ki van kapcsolva, persze nem működik a dolog. Régen, a csöves TV, rádiók korában még azt is meg lehetett állapítani, hogy melyik csatornát vette a TV.
Egyszerűbb, ha létrával felmászik az ablakba, és benéz Röntgen és ultrahang - ez már a titkosügynökök felszerelése lehetne.
Ezek szerint ez egy, a múltból visszamaradt rémhír lehetett. A régi képcsöves TV-t meg le kell cserélni laposra.
A kapcsoló üzemű tápoknak még nagyobb a zavarsugárzása, mint egy csöves vevő oszcillátorának.
Igen, én is a múltból visszamaradt vagyok, még abból a korból, de nem rémhír, abban biztos lehetsz. Az ember sok mindent ki tud találni, ha meg akar oldani egy problémát. |
Bejelentkezés
Hirdetés |