Fórum témák
» Több friss téma |
Az említett témában találsz rá példát.
Olvass el cikket a műveleti erősítőről és érthetővé válik miért nem működik ez az áramkör.
Mekkora az a bemenőfeszültség ami elegendő az IC teljes kivezérléséhez?
Az áramkör erősítése, a tápfeszültség és az erősítő maradék-feszültsége határozza meg.
Jelenleg 38v+/- a tápfesz a csatolókondi 470n 22k ellenállás huz földre csatoló után.
A maradék-feszültség számításhoz van egy bevált helyettesítő ábrám Bővebben: Link.
Az erősítést ki tudod számolni?
Az "előerősítő" keresésre ebben a témában is van találat Bővebben: Link
![]()
Köszi , jó az ábra és a képletek. De sajnos nem tudom hogy mekkora bemenő jelet állítsak elő a teljes kivezérléshez. Erősítést úgy számolnék hogy kimenö fesz/bemenő fesz. Viszont a bemeneti ellenállás adatlap szerint 100kOhm de van egy földelő ellenállás is a bemeneten . Ezzel nekem már ERROR-t ír a számológépem.
A bemenő ellenállással akkor tudunk számolni, ha ismert annak a fokozatnak a kimenő ellenállása melyre rákötjük. Elégedjünk meg azzal az egyszerűsítéssel, hogy a meghajtó fokozat kimeneti ellenállását nullának vesszük, így eltekinthetünk a leosztástól. A mértéke amúgy sem jelentős a gyakorlatban.
Az erősítés a visszacsatoló ellenállások hányados plusz egy. Ez is egy nagyon jó közelítése a valós értéknek. Vegyünk egy egyszerű példát: Bővebben: Link az adatlapból. Az erősítés Au=1+R3/R2=1+22000/680=33. Az erősítő terhelése legyen mondjuk 8 Ω-os, akkor a 38 V-os tápfeszültségből 38*8/9 V lesz a legnagyobb amplitúdójú jel. Szinusszal számolva, ennek az effektív értéke az amplitúdó gyök-kettede, ami 24 V. A kimenő feszültséget elosztva az erősítéssel 730 mV-ot kapunk, tehát ezzel már teljesen kivezérelhető az erősítő. Lehet más a hangsugárzó impedanciája, vagy a visszacsatoló ellenállások értéke, annak megfelelően helyettesíts be az előbbi számításokba!
Sziasztok ennek az ic-nek mi lenne a hidalási módja? A helyzet úgy hozta hogy van 2 db komplett modulom és felhasználnám 8 ohmos mélyládához
Szia! Megtalálod az adatlapon és itt egy példa meglévő panel esetére.
Sziasztok , szeretnék épiteni egy erősitőt TDA7294 hid kapcsolással.
Valaki tudna küldeni egy nyomtatható verziót?
Tudsz olvasni? (Bocsi!) Pont az előtted lévő hozzászólásban van.
De nekem nincs két komplett modulom ,hanem egy lapra kellenne. Régebben megtaláltam már de már nemlelem.
Helló!
Szeretnék érdeklődni. Az alábbi fokozattal amit már tárgyaltunk szeretnék 4 darab TDA7294-IC-t meghajtani. Raktam földre húzó ellenállást a bemenetére. A komplett rendszer jól működik hangszínnel és panorámával együtt. De az a probléma hogy, ha mind a 4 végpanelt rákötöm az utolsó fokozatra, akkor 20-25 Khz magasságában folyamatosan egy hangerőn magától szól vagy gerjed a cucc. Mint mikor a mikrofon sípol csak ez jóval magasabb frekvencián és folyamatos. Független a potméterek állásától. Alap helyzetben 4 panel 150mA nyugalmi árammal működik. Ha belekötöm őket az előerősítőbe, akkor ez fel megy 700mA-re és 4-5v (sima multival mérve) kimenőfeszre a hangszóró oldalon. De csak akkor jelentkezik ez ha mind a 4 végpanel be van kötve a "master" fokozatba. A ha a panorámába kötöm nincs gond, ha csak 2-3 panelt kötök a masterbe akkor sincs gond. Csak 4 végpanellel az utolsó fokozat után. Ha tettem sorosan 10k ellenállást a master és a végfokozatok közé akkor enyhült a jelenség de nem szűnt meg és az audio jel is gyengült ez által. Mit lehet kezdeni a jelenséggel? A tápom sima trafós középleágazásos és minden jól van vezetékelve. Árnyékolt kábel, sodort tápkábelek nem párhuzamos jel és táp kábelek. 100n kondi mindenhol zobel tagok a végpaneleken. stb stb Mit lehet kezdeni ezzel a dologgal?
Szia! Kösd össze a négy csatorna bemenetét előerősítő nélkül! Ha ekkor is gerjed, akkor a végerősítők lépnek egymással kölcsönhatásba, a táp vagy a test-vezetőn keresztül.
Ha önmagában stabil az összekötött négy végfok, akkor az előerősítőben keresendő a hiba. Fotózd le ezt az összeállítást, hátha sikerül a hiba okát észrevenni.
Szia!
Leteszteltem. A TDA végfokok összeköthetőek. Összekötve tökéletesen működnek 150mA nyugalmi árammal. Kérdés, hogy ha a "master" fokozat okozza a gerjedést akkor mit tudok kezdni a dologgal? A Képet az előző hozzászólásnál található visszakereső kis nyíllal tudsz találni a kapcsolásról , még mikor a diskurzust kezdtük. Annyi hogy tettem 1,5k földre húzó ellenállást a bemenetre. Mit lehet ilyenkor kezdeni? Miért sípol 4 IC-vel az előerősítő? Miért nem sípol 3-mal vagy fülessel vagy 1 IC-vel? Köszi!
Miről táplálod az előerősítőt? A panoráma és a hangszín hogyan kapcsolódik ehhez?
Mindössze ezeket találtam a topicban.
Kettő darab 10VA 12v trafó és stab IC-k. Előtte utána szűrve + a hidegítők. A táp teljesen külön van az egész kapcsolástól 30-40 cm kábelen viszem fel a feszültséget a panelekhez. Jack-hangerőpoti-parametrikus 3 sávos hangszín-panoráma-master ez az egész útja. Panorámáig nem sipol. A master fokozat egy sima sztereó jelet kap a panorámától. A masterből egy "sima" nem invertáló sztereo jelet viszek tovább 4 potihoz. A master panelen van 2 sáv szűrő kb 300hz vágással. 2 poti előtt ami nem a panelon van, van egy váltó kapcsoló ami vagy lehozza a két sima kimenet jelét párhuzamba a másik 2 kapcsoló nélküli panelen lévő potival, vagy a sávszűrt jelet viszi tovább. Tehát 4 kimenet 2-2 párhuzamba 2 műveletivel vagy 2 sima 2 vágott 4 műveletivel. Érdekes , hogy semmit nem befolyásol, hogy párhuzamosan szól a 4 vagy 2 kimenet át van kapcsolva mélyre. A gerjedés állandó és mindentől független. A fokozatok árnyékolt kábellel kapcsolódnak egymáshoz. Minden árnyékolt kábel csak egyik panelen van bekötve a negatívba. Számít e hogy a bejövő jel a kis áramú föld és a fő táp negatív hol találkozik? Számíthat az erősítők bemeneti impedanciája ebben az esetben?
A műveleti erősítők táplábait egyenként hidegítened kéne, mert így kölcsönhatásba kerülnek egymással.
Reloop-pal egyetértve minden műveleti erősítőnél kellene helyi hidegítés, azonban ami hatalmas szarvashiba, hogy a 7812 és a 7912 kimenetén egyáltalán nincs szűrés. Egy 100nF + 10-100µF kondi oda is dukálna. Amit szintén nem értek, hogy a panoráma nyákon miért van diódás tápvédelem (illetve a többin miért nincs)?
Helló!
Megfejtettem a TDA és panelek misztériumát. A komplett előerősítő rendszer más végfokokkal és a többi TDA-val jól működik. A 4 TDA panelból az egyiknek van valami nyavajája. Ha az előerősítő bemenő pitaj (100k log) fél hangerőn van akkor szól. Tovább vagy előrébb hajtva a potit jön a zavarjel. Egyébként érintetlenül magában hangszóróval jel nélkül kb 50mA nyugalmi árammal megy a panel. Jel forrásától függetlenül mindig ezt a hibajelet generálja. Egyébként egy korábban már használt és bevált panelről van szó. Lehet simán rossz az ic? Milyen probléma okozhat ilyen anomáliát? (a szkóp a végfok kimenetére volt kötve hangszóróval, mikor jött a zavarjel) A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2017
Szia! Ez nincs igazán összhangban a korábbi információkkal. Minden esetre a panel forrasztási oldalán minden esély megvan kúszóáram kialakulására, egy alapos tisztítást javaslok.
Ez egy acetonnal és denszesszel tisztított panel. Puskapor száraz. Nincs rajt gyanta. Ennél hogy tudok tisztább panelt készíteni?
A kép fényes pontokat mutat, mintha ón lenne.
A maratás kimondottan rosszul sikerült. A túladagolt forrasztó anyag nem garantál jó vezetést. Az alkatrészek közül a visszacsatolás kondija okozhat gerjedést.
Helló!
Elkészült a TDA erősítő Béta verziója. Sikerült a nagyfrekis gerjedést megszüntetnem. A problémát egy hangszóró nélkül bekötött magas sugárzó hangváltója okozta. Az első képen látszik egy sorkapocs sorozat. Annak a panelnak az aljára ami a kapcsokat tartja van felfogatva egy harmadrendű sávszűrő. Ez kb 3 cm kábellel a piros vezetékeket rögzítő sorkapcsok egyikébe csatlakozott. Ha ezt a hangváltót rákötöttem a magasra megszűnt a gerjedés, vagy 3m hangszóró kábel után kötöttem magas nélkül. Egyébként gerjedt és meg is ölt pár IC-t. Ezt leszámítva a rendszer jól működik most. A trafó zaj elég magas és 200mA a nyugalmi árama a 4 panelnek. Milyen kábelezési stratégia lenne a legjobb ebben az esetben? Jelenleg ha a hangerő potik fél állásban vannak, akkor a legkisebb a zaj. A két szélső állásban növekszik valamelyest. Hurok elvileg készakarva nincs bent. Ha bár a panoráma elve GND-vel halkít nullára egy csatornát. De nem tudom....
Ha félhangerőn észleled a zaj minimumát akkor, valószínűleg a földhurok okozza, ami ennyi csatorna természetes velejárója.
A képek elég kaotikus állapotot sugallnak. A csatornák bekötését elkezdeném az elsőtől, megkeresve az ideális test csatlakozási pontot, majd egyenként kötném rá a további csatornákat, megfigyelve hogyan eredményezik a legkevesebb zajt. |
Bejelentkezés
Hirdetés |