Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
A vakondok elég nagy gondot okoznak a kertünkben ... ezért gondoltam hogy megépítek egy Vakondriasztót ma meg is vettem az alkatrészeket de 400hz-es BUZZERT nem kaptam Az lene a kérdésem hogy ezt a buzzert nem-e lehet házilag elkészíteni? üdv!
Persze,hogy lehet.
Fekete alapon,feketével írhatom hogyan? Ezt a 400Hz-et én szunyogrinyasztónál láttam,lehet,hogy a vakond frekije is ennyi?
Csinálsz 400 Hz-et ( nem hz) akármivel ( pl. 555), utána rakhatsz pici, pár wattos végfokot ( komplementer pár...), ez lesz a teljesítmény-buzzer, aztán a belinkelt rajzoddal kapuzod.
Így már több wattos hangszórót is "elföldelhetsz". Különben a 400 Hz szaggatás nélkül meg a méheket nyugtatja ( kipróbálva, ).
Felejtsd el ,csak magad bosszantod vele fel.
Tapasztalat : Építettem egyet 400Hz szaggatott hang --> kitúrta. Eléggé célirányosan csinálta körbetúrta és kidőlt. (ok én vagyok a béna nem sikerült a másolás) Ez után hallottam hogy a GYÁRI riasztót is kitúrta mert idegesítette Az eddigi leghatékonyabb eljárás az ásó volt. Esetleg a füstpatron 1-2 hétre elűzte. Mondjuk én 555 -tel meg hangszóróval csináltam a szaggatott 400 Hz-t szia! Idézet: „kitúrta. Eléggé célirányosan csinálta körbetúrta és kidőlt” ha elolvasod a szöveget kiderül hogy van ameik vakondot "felidegesíti" és vad lesz tőle de előbb utóbb megunja... üdv!
Próbáld ki... a frekit még állítgathatod is, méretezést tudod. A szaggatót képzeld eléje...
Sok szerencsét, hi...
szia!
Köszi a precíz választ De az lenne még a kérdésem hogy ez így mennyit kajál? Mert nekem úgy lenne az ideális hogy 4 cerkaelemmel bírjon ki egy idényt (kb. 3 hónap) üdv!
Akkor a teljesítményt felejtsd el... 4 cerkaelem???
Majd később...
Tudod hogyan lehet megszabadulni a vakondtól?
Fogj egy ásót és figyelj ! Meglátod hogy mozog a föld mellészúrsz kifordítod . Elkapod és átdobod a szomszéd kertjébe . Humánus megoldás ,és nem okoz nagy traumát szegény kis állatkának!! Igaz hogy elekronika nincs benne de működik!
Szerintem az 555 direktben meg tud hajtani egy akkora hangszórót amit még te is elviselsz a kertedben.
Amit én építettem abban talán 3-4 góliát elem volt.
Egy cseh tv-reklámban kínáltak egy napelemmel megajtott vakondűzőt, mely 400 – 1000 Hz állítható frekvencián
fut (talajtól függően) 349 cseh koronáért. Az a jellemzője, hogy nem hangjelekkel idegesíti a vakondot, hanem egy elektromágnessel 40 másod- percenként vibrációt kelt. De többi ezzel foglalkozó szaki is csak ezt a formát tartja egyedüli megoldásnak.
Hát ha jól ki akarod használni az 555-öt, akkor egy 16...25 ohm-os hangszóró a 4,5...6 volttal még okés..
Gondolom, leástad, úgy meg nem jön fel az a pár tized watt talán. Idézet: „Akkor a teljesítményt felejtsd el... 4 cerkaelem???” Nem lehet pontosan olyan 400Hz-et előállító szerkezetet csinálni mint a buzzer (itt arra gondolok hogy nem eszi meg az elemet 1 nap alatt) mert abban a cikkben a buzzer nem ehet olyan sokat hisz 3-4 hónapig bírja a telep...
Ugy rémlik mintha valami szürke kis kéziműszerben talán HAR volt a típusa volt ilyen.
szia!
nekem is vannak itthon zümmerjeim (2db) de a fekiét nem tudom Köszi az ötletet
De, lehet csinálni.. C-MOS 555-tel meg piezoval - csak az a baj, hogy a kis fogyasztásért cserébe kamu az egész, mert nincs annyi hangereje, hogy zavarjon.
Gondolkozz... mennyit fogyaszt egy zsebrádió pl. és a 40 wattos cucc, aztán melyik tudja az ablakot megremegtetni? Erről van szó. Még egy a fentieken túl; cerkaelemek között is van különbség minőségileg - az említett cucc mehet 2 hétig is meg 2 hónapig is...
aha már értem a lényeget :yes:
és kb egy 1W-os végfok nem lenne elég oda? Vagy olyat nem léehetne csinállni ,hogy ezt a nagyobb teljesítményű cuccot megépítem és csak a hangszórót ásom el (a többi cucc mehetne hálózatról) Meg lehet ezt csinállni? üdv! ... csak a hangszórót kell elásni, persze vízmentesen.... Teljesítményt annyit nyomatsz bele, amit kibír, ill. titeket még nem zavar az "áthallás".
Köszönöm szépen mejd mgcsinálom a cuccot..
De... csak akkor kisebb a megengedett teljesítmény... a csúcsáramnak passzolni kell a tranyó max áramához ( katalógus és hangszóró ellenállás ).
Nálad ez kb. min. 16 ohm össz hangszóró ellenállás.
akkor veszek mejd 2 tranyát
És ez a "végfok" mennyit fűt el?
Hőmérő...
Jelen esetben nem sokat, mert : 1., négyszöggel hajtod, 2., szaggatva megy, ahogy akartad... 1 sec-20 sec... ez "nudli"... ha folyamatosan menne, akkor is csak 1-2 watt max, powertől függően.
Kell még ilyen buzzer? Van egy rakással eladó!!!
Mit érne darabja egyben? (10 db van legalább) Ez a buzzer (amit használnak vakondriasztóban) mechanikus dolog. A gyáriban is ez van,én már szétszedtem párat.
vakondok ellen a legjobb a petárda volt fölös 2-300 dbom kiástam 20-30 cm mélyre, nyomáskapcsoló gyutacs....
Reggel nagy bummm azóta nem láttam vakondot. Jó tudom kicsit Állatvédős megoldás....
Megvakultál? :rinya:
Bocs, ezt nem tudtam kihagyni.
szia!
Merrefelé lax? üdv! De szerintem privátban beszéljük és ne offoljuk a témát! |
Bejelentkezés
Hirdetés |