Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   1004 / 1210
(#) aroxol válasza Tasznka hozzászólására (») Dec 13, 2017 /

Közben csináltam egy másik mérést.
(#) pajti2 válasza aroxol hozzászólására (») Dec 13, 2017 /

Alkalmasint egy emészthetőbb formátumot is választhatnál a mérési eredmények ábrázolásához. Mondjuk jpeg exportot.
(#) Tasznka válasza pajti2 hozzászólására (») Dec 13, 2017 /

Tessék,gyorsan összedobtam .Szerintem soros

Meres1-2.jpg

(#) aroxol hozzászólása Dec 13, 2017 /

Több furcsaságot is tapasztalok:
Ha csak az egyik vezeték sincs a másikhoz csatlakoztatva, akkor soros adatként látok folyamatos küldött adatot, de csak az egyik vezetéken. Ez idáig jó legyen TX.

Amennyiben ezt a vezetéket, vagy a másikat csatlakoztatom eltűnik az adatfolyam.

A párja nem kommunikál.

Üzemszerűen csatlakoztatva csak az egyik vezetéken látható kommunikáció, de csak úgy ahogy feljebb is csatoltam. Soros portként semmit nem látok.

Ha csak azt a vezetékek kikötöm amin semmilyen adatfolyamatot nem látok, hibára áll.

Ezen a vezetéken feszültség változás nem történik használat közben.
(#) Tasznka válasza aroxol hozzászólására (») Dec 13, 2017 /

Nem lehet,hogy az TX a másik TX-hez csatlakozik,és nincs megfordítva TX-RX-re,ahogy jó lenne?
Dobj a kimenetekre egy ellenállást 1k-10k-t,vagy diódát ,és cseréld meg(így ha gond lenne,se lövik ki egymást).
A másik nem is kell,hogy válaszoljon...tudni kellene,hogy mi a célja,bár akkor nem kellene mind a 2 kimenet.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2017
(#) aroxol válasza Tasznka hozzászólására (») Dec 13, 2017 /

Ez egy levegős állófűtés, a hozzá való hőmérséklet állítós, potis, kezelő 2 nyomogombbal.
Nem lehet fordítva összedugni, gyári stekker van rajta.
Az RX (nevezzük így) semmi látható életjelet nem ad. De ha kikötöm a kezelő hibát jelez. Márpedig ez akkor lehet ha nem érkezik válasz.

Néztem a PIC adatlapját. Nem lehetséges ICDDAT/ICDCLK kommunikáció? Lehet hogy hülyeséget írok...
(#) Tasznka válasza aroxol hozzászólására (») Dec 13, 2017 /

Azok a programozáshoz kellenek...Soros lesz az első képen látszik is...Sima 8-1-es uart.A többi kommunikációnál lehetne látni a másik vonalon valamit.A kezelő az lehet hogy küld,de ha azon nincs valami visszajelzés,akkor felesleges a válasz.
(#) kriszrap hozzászólása Dec 13, 2017 /

Le programoztam c#-ba a sima vu-t léptetöses és átlagot .
Átlagos lesz a jó út.
Azt kell eltalálnom hány értéket vegyek átlagba és mekkora idöközönként vegyek mintát.
Most 10 milliusec es a minta vételi idö és 8 értéket veszek fel....
(#) Bell válasza kriszrap hozzászólására (») Dec 14, 2017 /

Szerintem a lineáris megjelenítés és az átlagolás is elviszi a dinamikát.
Egy exponenciális karakterisztika beiktatása talán jobb eredményt adna.
Kiegészítve például egy szoftveres késleltetéssel, lassú eséssel.
(#) kriszrap válasza Bell hozzászólására (») Dec 14, 2017 /

Idézet:
„Egy exponenciális karakterisztika beiktatása talán jobb eredményt adna.
Kiegészítve például egy szoftveres késleltetéssel, lassú eséssel.”

xponenciális karakterisztika mire gondolsz pontosan a felosztásra??
És a mikor lenne érdemes a késleltetést "aktiválni" gondolom akkor amikor a jelszint kisebb mint a mostani és szépen egyesesével le lépkedtetném a a ledeket.
(#) Moderátor hozzászólása thisdave hozzászólására (») Dec 14, 2017

Van apróhirdetési részleg, hirdetni csak ott szabad!
Idézet:
„1. A fórum teljes felületén az árusítás, hirdetés szigorúan tilos. Ilyen esetekben az Adminisztrátorok azonnal, előzetes figyelmeztetés nélkül törölhetik a teljes Felhasználói fiókot, ugyanis a Hobbielektronika.hu elsődlegesen egy online magazin és fórum, nem pedig apróhirdetési oldal.”
(#) aroxol válasza Tasznka hozzászólására (») Dec 14, 2017 /

Rájöttem miért nem láttam kommunikációt ha a 2 kontroller csatlakoztatva van.
Sorba kötöttem 2K ellenállást, így már látom mi történik, igaz így hibára áll.

Már csak azt kellene kitalálni mi lehet a baudrate, ill none, even?
(#) Bakman válasza aroxol hozzászólására (») Dec 14, 2017 /

A program tudja az automatikus sebességet, abból ki lehet olvasni. Esetleg figyeled a kommunikációt. Az előforduló legnagyobb frekvenciát megszorzod kettővel, meg is van a baud rate.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2017
(#) aroxol válasza Bakman hozzászólására (») Dec 14, 2017 /

Az én programom nem tudja ezt. A frekvenciát hol kell néznem? Ennyire azért nem vágom.

Feltettem ide egy mérést, igaz fogalmam sincs mi ez. Előbb utóbb csak megtanulom.

A csatorna beállításainál kellene lennie egy olyan résznek, ahol megadod a sebességet. Természetesen előtte ki kell választani a protokoll. Ott lehet automatikusra kapcsolni.

A méréseket láttam, de nem elég a felbontás a számoláshoz. A képen a jelölt időt kellene tudni.

Logic.jpg

Belegondoltam, 5 LED-nél nincs sok értelme a nemlineáris karakterisztikának.
Maximumokat kellene keresni, bekapcsolni a hozzá tartozó minden LED-et, és ha nincs újabb maximum, ahogyan írod, felülről egyesével lekapcsolni.
Akár kicsit lentebb is, mint a minimum.

Ha jól nézem 0.84ms
(#) kriszrap válasza Bell hozzászólására (») Dec 14, 2017 /

Decibeles felosztás ér valamit ??
Bővebben: Link

833 us periódusidő = 1200 Hz -> 2400 Baud.
(#) pajti2 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 14, 2017 /

Pixelkedtem kicsit azon a linkelt képen, és nem igazán értem, hol mértétek ti azon a 0.84 ms-t. Az általad linkelt képen szerintem 9600 bps van.

A logaritmikus skála nagy előnye, hogy a kis és a nagy jelek is jól megjeleníthetők.
A fül is logaritmikus karakterisztikának köszönhetően képes nagy dinamika feldolgozására.
5 LED-nél ez úgy néz ki, hogy az első már nagyon kis jeleknél is villog, a legfelső pedig csak teljes hangerőnél. De a kevés LED miatt ez nem lesz látványos.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2017
(#) benjami válasza aroxol hozzászólására (») Dec 15, 2017 /

1200 bit/s-re állítva a logic analizátorát, frame hiba nélkül tudja dekódolni.

logicdata.png

(#) Bakman válasza pajti2 hozzászólására (») Dec 15, 2017 /

Én nem mértem semmit.
(#) kriszrap válasza Bell hozzászólására (») Dec 15, 2017 /

Leprogramozom a exponenciálist is meg a logaritmikusat is csak kis segítséget szettnék kérni.

Lekérdezem az értéket (0-100 ig)elosztom 12.5 (8 led)
bele helyezem a log függvénybe kapok egy értéket és itt meg akattam hogy tudnám megadni melyik led legyen meg jelenítve.....
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2017
(#) kissi válasza benjami hozzászólására (») Dec 15, 2017 /

Szia!

Azt a részt, amit nézel... látszik, hogy a mintavétel nem a bitidő közepén van, ez szerencse volt !
Nekem elküldte a felvételt és 2400 Bd-nál középen vannak a mintavételi időpontok és nincs frame hiba !
(#) benjami válasza kissi hozzászólására (») Dec 15, 2017 /

Jogos, tényleg a 2400 lesz a jó sebesség.

2400bps.png

(#) ativagyok hozzászólása Dec 15, 2017 /

Sziasztok!
PIC18F45k22 kontroller 27-es lábán(RE2) valamiért semmilyen jel nem akar kijönni.
Próbáltam írni a LATCH regisztert és a PWM5 modult is elindítani, de meg sem moccan a jelszint.
A lábat megemeltem a panelon, így kizártam a rövidzár lehetőségét is. Mit ronthatok el? Többi port megfelelően működik.

1. OSCCON = 0x76;
  2.  
  3. ANSELA = 0x00;
  4. ANSELB = 0x00;
  5. ANSELC = 0x00;
  6. ANSELD = 0x00;
  7. ANSELE = 0x00;
  8.  
  9. TRISA = 0b11010000;
  10. TRISB = 0b00000000;
  11. TRISC = 0b10010001;
  12. TRISD = 0b01010000;
  13. TRISE = 0b000;
  14. do{LATE.F2 = ~LATE.F2;}while(1);
(#) Bakman válasza ativagyok hozzászólására (») Dec 15, 2017 /

Nekem akkor volt ilyen problémám, amikor a próbapanelbe egy furattal eltolva raktam be a kontrollert, majd rákapcsoltam a tápfeszültséget...
(#) zenetom válasza ativagyok hozzászólására (») Dec 15, 2017 / 1

Nem lehet, hogy ez okozza a gondot?
  1. LATE.F2

Szerk.: illetve amikor binárisan adunk meg értéket, mindig ki kell írni mind a 8 bitet! Vagy legalábbis ajánlatos. Sok kellemetlenségtől menthet meg.
  1. TRISE = 0b000;

Helyett:
  1. TRISE = 0b00000000;
Következő: »»   1004 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem