Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
Keresek TDA1572 AM vevő IC-t. Jó DIP és SMD kivitelben is (aszerint készül a panel...). Hátha akad valakinek a fiók sarkában. Jani
Egyesek telyesen őrültek,egy kész rádiónál többet kérnek egy vacak ic-ért,ha AM szupert akarsz épiteni,csináld inkább tranzisztorokkal,azt még a kukába is lehet kapni
Bővebben: Link
Valamikor kb 5 6 éve tda1072 ic-t az egyik pesti boltban 5Ft azaz 5 forint / darab áron lehetett venni .
1 tár műanyag csővel volt kb .: 200 Ft ...
Egy orosz oldal alapján építeni szeretnék egy TV-tuner alapokon, 45-850MHz között működő vevőt. Az alapkiépítés csak WFM, de szeretném kiegészíteni NFM és AM üzemmódokkal is. Gondolkodtam még egy BFO beépítéséről is SSB-hez, de az szerintem nem lesz megvalósítva. Az AM-hez ez a megoldást találtam a legegyszerűbben kivitelezhetőnek (10,7Mhz KF-ből átkever 10,25-tel 455KHz-re).
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2017
El kellene döntened, mit is szeretnél. FM vételhez jó készülék nem jó AM -re, AM -re jó készülék nem igazán jó FM -re. (az FM vételhez határolni kell a KF -nek, ami az AM lehetőségeit megszünteti) Az sem mindegy, hogy NBFM, vagy WBFM. WBFM -hez nem jó a 455 KF, mert annak nincs elég sávszélessége. Ha széles sávú vevőt szeretnél csinálni, akkor minél magasabb első KF -et kell választani, a szükséges tükörfrekvenciás csillapítás miatt.
Ha mindezek ellenére univerzális, szélessávú vevőt akarsz készíteni, akkor azt szerintem leginkább egy TV vevő nagy, és középfrekvenciás áramköreivel tudod megtenni, úgy, hogy a TV KF kimenetére olyan demodulátort szerkesztesz, amilyen modulációt venni szeretnél. Azt azonban tudnod kell, hogy az érzékenység függ a sávszélességtől, tehát meglehet, hogy a TV KF után szükség lesz egy további keverésre, ahogy a TV -ben a hang szétválasztása is történik. Egy SSB, vagy egy NBFM vételnél nem sokra mész egy 30 - 40 uV érzékenységű vevővel.
A tuner utána 39MHz 1. KF egy SAW-szűrőn keresztül egy TA2003P tokra kerül. A lokálo-szcival kikevert 10,7-es 2. KF jelet a szűrő előtt el szeretném ágaztatni 3 irányba. Az első irány a TA2003P-n belül a széles-sávú FM-re, a másik módot (NBFM) egy MC3361-gyel, míg az AM-et a TDA1572-vel oldanám meg. Mindhárom KF a megfelelő sávszélességű szűrőket kapná. A hangfreki pedig analóg módon lenne a végfok számára kiválasztva. Ez az alap-elgondolás:
http://vrtp.ru/index.php?s=1bf6c37b0b5c7d3da74a35c87fe57ef7&act...399344 Innen: http://vrtp.ru/index.php?showtopic=13350&st=960
Sajnos, az első link nem enged el a célhoz, így a másodikon, a 33-as oldalon van a rajz.
Mi lett volna ha a kép címét másoltad volna az URL mezőbe ?!
Ezt szeretted volna megmutatni ? 1. Képen jobb klikk 2. kép címének másolása 3. ide a LINK gombnál beillesztés A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2017
Amit én ott látok,meg lehet épiteni egy tv roncsból kiszerelt tunerből és egy olcsó kinai zsebrádióbol,ami tartalmazza a cxa (cd) 1691-es smd ic-t.
Jó közelítéssel igen. Azt meg tudnátok mondani, hogy AM vételre milyen sávszélességű szűrő kell? Régi, BRG-s CB-rádióban +-7,5kHz-s mechanikus szűrőt alkalmaztak. Nézegettem a Murata és Toko adatlapokat, de a leggyakoribbak a +-3 kHz körüliek. Mintaként megnéztem a Standard AX-700 rajzát, ott az AM KF indul egy CFU455E-vel, +-7,5kHz sávszéllel, majd egy CFU455H2-vel, +-3kHZ sávszéllel. Tehát a "lyuk" 3kHz.
A legjobb ha átkapcsolhatóan mindkettő..
Egyik zavarvédettebb de kevésbé szép tompa hangot ad. Másikat jobban zavarhatják a szomszéd csatornák de szép hangja van magas hangokkal. A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2017
A középhullámú sávban a csatorna osztás 9 kHz, azaz +/- 4,5 kHz, vagy annál némileg keskenyebb átvitelű szűrőt kell választanod. A +/- 3 kHz pont megfelelő. Értelmetlen nagyobb sávszélességű szűrőt használni, mert a nagyobb sávszélesség miatt csak az érzékenység romlik, több a zaj, és a zavar. Az adóknál is jelentős sávkorlátozás van, mióta megtörtént a sávátrendezés a 9 kHz -es osztásra. A szomszéd csatornába sugárzott teljesítmény is jelentősen korlátozva van, úgyhogy a szélesseb sávszűrőtől nem lesz jobb hangja. A +/- 7,5 kHz -es szűrő fázismodulált NBFM adások vételére való.
Azt hittem, az amatőröket akarja rövidhullámon megfigyelni. Középhullámra annak az 1 darab Kossuth adónak már szinte semmi nem kell.
A rövidhullámú műsorszóró sávban a csatornaosztás 5 kHz, oda még éppen megfelelő a +/- 3 kHz -es sávszűrő, az amatőrsávokhoz ennél jóval keskenyebb szűrő(k) kellenek, mert a DSB üzemmódot nem használják. Az SSB -hez 3 - 5 kHz sávszélességű kell, a CW üzemmódhoz még keskenyebb. A rövidhullámú amatőr sávok közül csak a 28 MHz -es sávban használatos NBFM üzemmód, 10 kHz -es csatorna osztással, ott megfelel a +/- 7,5 kHz sávszélességű is.
Van azért élet (ha nem is nagy) a KH sávban is, csak azt egy átlagos érzékenységű vevővel nemigen hallani. A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2017
Idézet: „műsorszóró sávban a csatornaosztás 5 kHz, oda még éppen megfelelő a +/- 3 kHz -es sávszűrő” De a csatornaosztás nem egyenlő a sávszélességgel. Főleg ha nem európa+északamerikai területekről van szó, a sávszélesség akár a duplája is lehet a csatornaosztásnak nem túl sűrű területeken. A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2017
Természetesen nem mindíg egyenlő a sávszélesség a csatorna osztással, A vevő sávszélességének az adás sávszélességéhez kell igazodnia. Analóg AM moduláció esetén ez azért többnyire megegyezik, mert nincs azonos csatornás védelem, de Speciális modulációs módok esetében, ahol a kisugárzott spektrum nem folyamatos, ott lehetséges a csatorna osztásnál nagyobb sávszélességet használni.
A nagylöketű FM műsorszórás esetén a csatorna osztás 100 kHz, a kisugárzott sávszélesség viszont 180 - 360 kHz. Viszont létezik azonos csatornás szelektivitás, ami elegendő frekvencia eltérés esetén lehetővé teszi a 100 kHz -es csatornaosztást, ez pedig pont a határolásnak köszönhető.Természetesen ez nem jelenti azt, hogy egy telephelyen csatorna osztásnyira adókat üzemeltethetünk, de adóhálózat tervezésénél figyelembe lehet venni. A digitális modulációjú adóknál a kisugárzott spektrum vonalas, (DRM) ezeket ügyesen egyásba lehet fűzni.
Tehát adó oldalon ha mindenhol 4 kHz felett vágják az audiojelet akkor is megfelelnek mindenhol a követelményeknek. Ez ugyan hallgatható minőséget ad egy ±3 kHz szűrővel, de egy szélesebb szűrő (pl legalább ±5kHz) már szép hangot is adhat jó vételi körülmények közt (zavaró jelek nélkül).
AM műsorszóró adókról van szó. +info: Ha nálam 2db egymástól 5kHz-re levő AM adó jönne be egyszerre a rádión és mindkettőt max 4.5kHz sávszélességű hangal modulálnák akkor is csak egyszerűen aktiválni kell a 'sync' módot (lsb v usb) és mindkettőt zavarmentesen tudnám hallgatni. Ilyesmi persze csak RH-n van.
Üdv!
Köszönöm a segítséget! Akkor a +-3kHz-es szűrőt rakom be. Előtte a 10,7-es +-7,5kHz-es (kétszer transzponált). A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2017
Talán még nem késő
Emlékeztem erre az oldalra itt 2 3 féle hasonló eszköz leírása van amit Te is szeretnél. Ha más nem ötlet adó , vagy ugyanarról más megközelítésű megoldásokat érdemes megnézni. RFCANDY különböző leírásai Az oldal alsó harmadában vannak a TV tuner módosítások: 45-860MHz Radio receiver based on UV916-tuner Super Scanner 45-860MHz with 0.01Hz stepsize Superior TV-tuner receiver 45-860MHz in 2500Hz step A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2017
A vevő egységhez szükséges a 33 V hangolófeszültség amit látom egy kis inverter állit elő,a jószokásnak megfelelően megint nincsenk adatok a tekercsekről csak uHenryben,úgyhogy egy nagy kaki az összes rajz,majd fogok épiteni egy trafót,ahol meglesz a 33 v és egy zennerrel fogom stabilizálni,én az a bonyolult digitális hangolóegység helyett használom a tévéroncsból kiszerelt hangoló helipotis mechanikát is
Lcm2 vagy lcm3 megépítése után szerintem nem aggódnál a dokumentált adatok hiányosságán
Köszönöm, ezt a forrást ismerem. A gondom vele, amellett, hogy talán a legkorrektebb módon van dokumentálva, hogy PC-alapú. Én egy önállóan használható eszközt szeretnék. Meg a 42,5MHz-es kavics...
Közben egy Youtube-os videón keresztül eljutottam egy oldalra: http://p45.at.ua/forum/2-1-1 Ez láthatóan kellően kis raszterral hangol, tud mindent, amire szükség van. A 33V-ot előállító inverter ugyan az a megoldás, mint amit Hobbyjani ecsetel, de szerintem az általánosan kapható induktivitások megfelelőek. Aztán ki lehet egészíteni egy TAA550-nel vagy más 33V-os zenerrel. Szedem össze a cuccokat és jöhet a panel-gyártás.
Légy szíves használd a link gombot! A hozzászólás szerkesztő keret alatt lévő zöld hátterű kék aláhúzott LINK felirat.Az orosz fórumban lévő pár ezer bejegyzés melyikére gondoltál ?
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2017
Üdv!
Köszönöm a segítséget, még nem használtam ezt a funkciót. link Rögtön az első, a végén a rajzokkal.
A padlásról előkerült egy régi videómagnóroncs valami Philips ,a mechanika már rég kidobódott belőle,valamikor kábeltévé tunerként használtam,minden van benne,tv tuner,digitális hangolóegység ,léptetésben lehet keresni rajta,kijelző,szerencsére még nem volt OSD-s,már már neki akartam fogni,vettem egy kinai zsebrádiót,de nem az az ic volt benne amit kerestem,valami BK1198-as kinai franc,forgó helyett egy poti,és még egy kvarc is,nem tudom mi az az ic,a neten sehol sem található
Ez az, erre én is ráfáztam. Egy DSP köré van integrálva minden, (az enyémben még a hangvégfok is) feszültség osztó a sávváltója, potméter a hangolója. Csak az a gond ezzel is, hogy hiába potméter hangolású, maga a hangolás a sávnak megfelelő csatornaosztással ugrál.
Bővebben: Link
Sziasztok. Én meg ugyanoda jutottam a TA2003 rádióval, mint az összes többivel, beletettem a sztereó dekódert, aminek eredményeként min. tápfesz: 4V min. áramfelvétel 30 mA lett, emiatt nem bír ki egy töltéssel a NiCd akkukkal 1 napot. Elővettem megint a Poljakovot, visszabontottam megint majdnem az eredeti kapcsolásig, újragondoltam az előerősítőjét, kapott egy teleszkóp antennát a darab drót helyett, és csodák csodája most az érzékenysége vetekszik a szuper vevőkkel. Úgy tűnik mégiscsak megtartom ezt, mert 8 mA körül van az áramfelvétele még az 1 darab zöld Led-del együtt is. A tranzisztoroknak meg 1 darab ellenállással (Bázisáramos munkapont beállítás) állítva a munkaponti áram, nem kezdenek el torzítani, akárhová is merül az akku. A Led-en meg látom a töltöttségi állapotot. Ha érdekel valakit, és lesz időm, egyszer még lerajzolhatom. Nincs benne varicap, nincs AFC (valószínűleg nem ért az semmit) nincsenek a szembe fordított diódák, az előerősítő egy rezgőkörre dolgozik, ami a 12 pF antenna csatolóra megy. Az antennával sorba meg egy soros rezgőkör van, 18 pF és 4 menet, azt egy ferrit vasmaggal hangoltam be. Az megy a tranzisztor bázisára. Állomáskereséskor csak az oszcillátor van elállítva, a többi kör ( 3 db) fixen hangolt ( 2 db vasmaggal, az előerősítő kollektor köre 20 pF trimmer kondival) Némelyik adónál amelyik erős, akár 360 fokot is foroghatok, sehol nem halkul el, egyébként az összes itt fogható adó bejön a lakás bármely pontján, a gyengébb helyeken a teleszkópot irányba kell tartani (Ezért nem volt jó az 1 sem a 2 szál lógó drót).
A kapcsolás bármennyire is egyszerűnek tűnik, Bővebben: Link a legnagyobb buktatója a dolognak, hogy amíg egy szupreg. vevőben 1 rezgőkör van, itt már az alapkacsolásban 2, további előerősítő fokozat esetén már 4 db amit műszer nélkül behangolni csak fülre, sokszor nehezebben jön össze, mint egy szuper behangolása. Hiába van frekvenciamérőm 1 GHz feletti méréshatárral, az oszcillátor frekvenciáját sehol, sehogyan sem sikerült megmérnem. Amíg a Gyuber szignál és a 10 MHz-es oszcilloszkópom egy KF erősítő hangolásához elegendő, itt a VHF köri rezgőköröknél semmi másra nem hagyatkozhattam a fülemen kívül. Mégis miért ragaszkodom ehhez a kapcsoláshoz annyira? Lehet, hogy ez is ugyanolyan rögeszme, mint hogy az elektroncsöves erősítők egyesek szerint állítólag szebben szólnak, én szerintem meg a direct conversion vevő hangja szebb, teltebb basszusok vannak, és jobb a dinamikája mint egy KF szűrőkel telepakolt szuper rádió hangjának. Kipróbáltam mind a kettőt ugyanolyan erősítővel és ugyanazzal a fülhallgatóval. Pedig két fülhallgató hangja közt is van különbség, hallom a különbséget rádió és rádió között is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |