Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fénycső
 
Témaindító: ricsi, idő: Jan 4, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   27 / 30
(#) BarnaPili válasza Bakman hozzászólására (») Nov 11, 2017 /
 
Van valami képlet,táblázat.. rá,hogy mekkora kondi kell mekkora fojtó-fénycső pároshoz?
Lehet,hogy a kettő kompenzált kikompenzálja a másik hármat is?
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2017
(#) Bakman válasza BarnaPili hozzászólására (») Nov 11, 2017 /
 
Lehet, hogy van, én még nem láttam. A koszinusz Fi mérése után számolható a szükséges kondenzátor. Igen, lehetséges, hogy két kondenzátor elég kompenzációt biztosított az egésznek vagy valamikor zárlatos lett és egyszerűen kiszerelték a rendszerből.
(#) BarnaPili válasza Bakman hozzászólására (») Nov 11, 2017 /
 
Gyári,bontatlan cucc volt,ráadásul német gyártmány.
Akkor így fölszerelem,ahogy volt,csak nem lesznek olyan közel egymáshoz.A garázsban lesznek.
(#) Sebi válasza BarnaPili hozzászólására (») Nov 11, 2017 /
 
A 40W-os mellett 4,2µF volt szokásos.
(#) BarnaPili válasza Sebi hozzászólására (») Nov 11, 2017 /
 
Azt nem írtam,de ebben 4,5 µF van.
Köszi az infókat mindkettőtöknek!
(#) Sebi válasza BarnaPili hozzászólására (») Nov 11, 2017 /
 
Nyugodtan elhagyhatod, lehet, hogy már fele kapacitása sincs az évek miatt. Ha annyira kompenzálni szeretnéd, bárhová bedughatsz a konnektorba egyet-kettőt...
(#) BarnaPili válasza Sebi hozzászólására (») Nov 11, 2017 /
 
10 évet pihent a raktárban,majd ki akarták dobni. Gyakorlatilag új.Csak a kollégám kidobálta belőle a fénycsöveket.
Most azt vennem kell.
(#) elektroncso válasza BarnaPili hozzászólására (») Nov 11, 2017 /
 
Teljesen lényegtelen a kompenzáció és a fogyasztó közti vezetékhossz (a gyakorlatban), a nagyipari kompenzációk egy központi berendezések a főelosztóban, teljesen külön biztosítva a főáramköri sínekről. Ugyan ezekről a főáramköri sínekről ágaznak le a fogyasztók is. A lényeg az, hogy egy induktív fogyasztó meddő teljesítményt okoz, ezt a szolgáltató különböző okok miatt nem szereti, kompenzálni kell (a felhasználóknak mindegy volna, ha a szolgáltató nem büntetne miatt), pl. most itt van előttem egy 40W-os fénycsőfojtó ennek 0,52-es a cosFI-je, ezt kondenzátorral 1-re kell növelni az ideálishoz. De a működést egyáltalán nem befolyásolja. A szolgáltató csak a nagyfogyasztókat bünteti érte. Bár nálunk a ZSE újabban nekiállt a kis magánvállalkozásokat (25A-es betáppal pl.) is büntetni érte.
(#) Epu2 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 11, 2017 /
 
A kondenzátor jelentősége a nagy db számú fénycsőnél van, mert lényegesen csökkenti a vezetéken folyó és kapcsolási áramokat.
(#) elektroncso válasza Epu2 hozzászólására (») Nov 11, 2017 /
 
Igazad van, ipari felhasználásban ez is közrejátszik. De mára már kiveszőfélben van, az elektronikus gyújtóknak meglehetősen jó a cosFI értéke (0,98 körül a legtöbb típus). Mostanában több helyen is a kapacitív meddő okoz meglepetéseket, a sok PC, szünetmentes táp, frekiváltó olyan kapacitív meddőt tud csinálni, apámék nem győzik kihordani beépítésre a kompenzációs tekercseket.
(#) (Felhasználó 51715) hozzászólása Dec 27, 2017 /
 
Sziasztok!

El tudja nekem valaki magyarázni, hogy miért működik a fénycső az egyik pillanatban és nem a másikban?
Az egyik fénycső villogni kezdett, majd pár nap után kihúnyt. Amikor kiszedtem a hozzá tartozó gyújtót működés közben, újra bekapcsolt (kép), amikor lekapcsoltam az áramot, a két párba tartozó már nem világított. De miért kapcsolt be a már "kiégett" (ha jól látom az egyik oldalon égett ki az izzószál) fénycső?
Köszönöm a válaszokat!

DSCN0524.JPG
    
(#) Gafly válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Dec 27, 2017 /
 
Lehet nem véletlen járnak a karbantartók létrával és szatyorral, amiben fénycsövek és gyújtók vannak.
Ha ez a problematikus armatúra, akkor itt kontakthiba (ami "rákfenéje" szokott lenni a dolognak) leginkább csak a fénycső foglalatnál lehet...
Amelyiknek nagyon fekete a vége, azt nem akarod kicseréli? Tudod, gondolkodás nélkül, mint a "púpos" kondenzátort
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2017
(#) gyuszo válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Dec 27, 2017 /
 
A fénycsöveknél teljesen természetes, hogy néhány év alatt elvesztik a fényerejük akár 30 %-át. Ekkor már illik cserélni, ha hibás akkor főleg.
(#) (Felhasználó 51715) válasza Gafly hozzászólására (») Dec 27, 2017 /
 
Az a fekete volt amelyik nem világított, leszedtem a burkolatot, kiszedtem a jelölt gyújtót és egyszerűen bekapcsolt a képen látható módon. Szimplán a miértet akarom megérteni.
(#) Epu2 válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Dec 27, 2017 / 1
 
Üdv! Mint látod, a cső vége fekete. Ez jelzi a cső élettartamának végét. Üzem közben a cső vége izzik, (melegkatódos), az elektronkibocsájtás érdekében. Ha az egyik vége kontekthibás, vagy emissziószegény, akkor csak a félperiódusban gyújt és ad fényt, vibrál. Melegedés miatt látszólag rendesen képes működni egy darabig. Amíg egyszer csak nem tud akkor áramot felvenni, hogy rendesen begyújtson. Akkor villog, mert a gyújtó próbálkozik. Ha kiveszed a gyújtót, csak az egyik katód melegedése miatt, mint egyenirányító működik. Ez ne fentertható állapot. A kihült cső be sem gyújt.
(#) gyuszo válasza Epu2 hozzászólására (») Dec 27, 2017 / 1
 
Pláne akkor, ha hideg helyen van, például most télen.
(#) Johnycorp válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Dec 27, 2017 / 1
 
Szia.

A válasz egyszerű. A két jelölt fénycső ugyebár egy áramkör része, azaz sorosan van kötve, egy fojtóra. Lásd linken:
BSSElektronika - Soros fénycsőkapcsolás

Egy hosszabb használati idő után a fénycsöveket már nem képes a gyújtó bekapcsolni, hiába is kapcsolgat. Mert a fénycsőben már nincs elég gáz a működéshez, ezért nem marad fent a "kisülés", nem esik le a feszültség rajta. Tehát a gyújtó újra és újra próbálkozik. Egy idő után szépen összeég az érintkezője a gyújtónak. Ekkor jön a jelenség, hogy csak "világít" a fénycső két vége. Ezért (is) lesz a vége fekete igencsak. Mikor kiveszed a gyújtót, akkor azt csinálod, mint a gyújtó: felfűtés után nyitod a kört, az öreg fénycső akár be is gyújthat. Viszont ugyebár kikapcsolás után ez már nem fog ismét menni.

AJÁNLOTT:
A két sorosan kapcsolt fénycső (általad jelölve a képen) cseréje új csövekre. Valamint ezekkel együtt a gyújtók cseréje is. Tehát két cső és két gyújtó egyszerre!
Mivel itt a két cső sorosan van, ezért 4-22W gyújtó jó csak. Ahol egy cső van egy fojtón, oda a 4-75W gyújtó kell. Ez utóbbi nem lenne képes begyújtani a soros csöveket!

Remélem nem volt hosszú a leírás.
(#) (Felhasználó 51715) hozzászólása Dec 27, 2017 /
 
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat, közben le is videóztam a jelenséget, az említett két fénycső teljesen máshogy "villog" a videón, mint a többi (szinte kék a többihez képest).

kke.jpg
    
(#) gyuszo válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Dec 27, 2017 /
 
Ha cserélni szeretnéd én ezt ajánlom helyette :
Bővebben: Link
A gyújtót el lehet hagyni, csak rövidre kell zárni a helyét.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2017
(#) (Felhasználó 51715) válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 27, 2017 /
 
Köszi, amikor idejöttünk akkor kb 50 ilyet hagytak a padláson és 6 év óta ez a második eset, hogy kiégett egy cső. Már csak annyi a dolgunk, hogy a kék, narancs vagy fehér típust tegyük -e be (régi önkormányzati épület). Szerintem az utolsót is az ükükükunokák rakják majd be.
(#) Gafly válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Dec 28, 2017 /
 
A régit meg ne a kukába dobd, mert a higany miatt (is) veszélyes hulladék.
Jobb helyeken, tesznek ki direkt erre szolgáló tartókat, és/vagy hulladék udvar.
(#) Sebi válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Dec 28, 2017 /
 
A " miért gyújt be, ha kiveszem a gyújtót" kérdésre az én válaszom:
a gyújtónak (spec.glimm) van egy saját gyújtófeszültsége, amit az elektródák távolsága és a gáz határoz meg.
A fénycsőnek - hosszától, átmérőjétől. teljesítményétől függő - égési feszültsége van, ami a kor előrehaladtával növekszik, mert már nem tud rajta annyi áram folyni, mint újkorában.
Ugyebár a gyújtó a fénycső két végén lévő fűtőszál egyik végét köti össze, mikor gyújt, hogy felfűtse őket - elpárologtatva az ott üldögélő apró higanycseppeket.
Ezt azért tudja megtenni, mert hidegen a csövön megjelenik a hálózati (fojtóval áramkorlátozott) feszültség, ami magasabb, mint a gyújtó(glimm) feszültsége. A benne lévő gáz begyújt, elkezdi melegíteni az bimetall elektródot, ami meggörbülve rövidrezárja őt, ezzel sorbakötve a két izzószálat, azok felmelegszenek. Közben a bimetall kihűl, a rövidzárat bontja és az ekkor keletkező impulzus hatására a hibátlan és meleg fénycsőben kialakul az ív, amely akkora áramot vesz fel, hogy a cső két vége között alacsonyabb lesz a feszültség, mint a gyújtó (begyújtási) feszültsége. És ez így marad, míg hibátlan a cső.
Ahogy korosodik, az égési fesz egyre nő, majd mikor eléri a gy újtó begyújtási feszültségét, az ismét rövidzárat ad, izzít, bont... a cső villog. Ha ilyenkor kiveszed, akkor stabilan égve marad a cső és elég sokáig még lehet használni - bár a fényereje természetesen kisebb.
(#) rockersrac válasza Johnycorp hozzászólására (») Dec 28, 2017 /
 
Azt se felejtsük el, hogy nem mindegy hogy single, vagy series gyújtót használ! (Utóbbi kell)
(#) Tomi111 válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Dec 28, 2017 /
 
Szia! A sok villogástól néha bezárlatosodik a gyújtó( túlmelegszik). Így a cső nem világít, csak a végei izzanak. Ha ilyenkor kiveszed a gyújtót, akor begyújt a cső, de vibrálva. Kikapcsolás után természetesen nem gyújt újra, mivel kivetted a gyújtót. A gyújtót is cseréld, ne csak a csövet!
Ezekhez a sorbakötött fénycsövekhez (egy 40W-os fojtón két 20W-os cső)van még egy trükk: van, hogy bekapcsolás után sokára gyújt be, egy-két perc is lehet. Ilyenkor az egyik csőhöz tartozó gyújtót vedd ki és a két kivezetését felcserélve hajtsd vissza!
(#) Sebi válasza Tomi111 hozzászólására (») Dec 28, 2017 /
 
Idézet:
„az egyik csőhöz tartozó gyújtót vedd ki és a két kivezetését felcserélve hajtsd vissza!”

Na, ez a varázslat...
Mi a magyarázat?
(#) granpa válasza Sebi hozzászólására (») Dec 28, 2017 /
 
Ez nekem is szeget ütött a fejembe.
(#) Tomi111 válasza Sebi hozzászólására (») Jan 1, 2018 /
 
Nem tudom mi a magyarázat, de próbáljátok ki, ha van ilyen lámpátok. Én csak arra tudok gondolni, hogy esetleg a gyújtóban a két elektróda( a fix és a bimetál) nem egyforma méretű és emiatt egyenirányít kicsit. Egy csőnél ez nem számít, de itt a két cső sorosan van, így a két gyújtó is sorba kapcsolódik. Ha egyformán állnak, talán nagyobb áram folyik, ami melegíti őket, mint ha ellentétesen vannak. De ez csak a saját véleményem, semmit nem mértem, lehet hogy téves...?
(#) Gafly válasza Tomi111 hozzászólására (») Jan 1, 2018 /
 
Fénycső fura állat.
Műhelyemben, csak az egyik világít.
Kiveszem az alkatrészeket (két cső, két gyújtó).
Megnézem, megköpködöm, megállapítom hogy jó minden.
Visszateszem, próbára, mindkettő világít.
Felrakom a búrát, már csak az egyik. De pont a másik, mint amiért szétszedtem :bonk
(#) granpa válasza Gafly hozzászólására (») Jan 1, 2018 /
 
Kontakthiba.
(#) gyuszo válasza Gafly hozzászólására (») Jan 1, 2018 /
 
Még jó, hogy csak két cső van benne és nem négy, ha akkor is csak 1 világítana, nagyobb lenne az öröm .
Következő: »»   27 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem