Fórum témák
» Több friss téma |
Van valami képlet,táblázat.. rá,hogy mekkora kondi kell mekkora fojtó-fénycső pároshoz?
Lehet,hogy a kettő kompenzált kikompenzálja a másik hármat is? A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2017
Lehet, hogy van, én még nem láttam. A koszinusz Fi mérése után számolható a szükséges kondenzátor. Igen, lehetséges, hogy két kondenzátor elég kompenzációt biztosított az egésznek vagy valamikor zárlatos lett és egyszerűen kiszerelték a rendszerből.
Gyári,bontatlan cucc volt,ráadásul német gyártmány.
Akkor így fölszerelem,ahogy volt,csak nem lesznek olyan közel egymáshoz.A garázsban lesznek.
Azt nem írtam,de ebben 4,5 µF van.
Köszi az infókat mindkettőtöknek!
Nyugodtan elhagyhatod, lehet, hogy már fele kapacitása sincs az évek miatt. Ha annyira kompenzálni szeretnéd, bárhová bedughatsz a konnektorba egyet-kettőt...
10 évet pihent a raktárban,majd ki akarták dobni. Gyakorlatilag új.Csak a kollégám kidobálta belőle a fénycsöveket.
Most azt vennem kell.
Teljesen lényegtelen a kompenzáció és a fogyasztó közti vezetékhossz (a gyakorlatban), a nagyipari kompenzációk egy központi berendezések a főelosztóban, teljesen külön biztosítva a főáramköri sínekről. Ugyan ezekről a főáramköri sínekről ágaznak le a fogyasztók is. A lényeg az, hogy egy induktív fogyasztó meddő teljesítményt okoz, ezt a szolgáltató különböző okok miatt nem szereti, kompenzálni kell (a felhasználóknak mindegy volna, ha a szolgáltató nem büntetne miatt), pl. most itt van előttem egy 40W-os fénycsőfojtó ennek 0,52-es a cosFI-je, ezt kondenzátorral 1-re kell növelni az ideálishoz. De a működést egyáltalán nem befolyásolja. A szolgáltató csak a nagyfogyasztókat bünteti érte. Bár nálunk a ZSE újabban nekiállt a kis magánvállalkozásokat (25A-es betáppal pl.) is büntetni érte.
A kondenzátor jelentősége a nagy db számú fénycsőnél van, mert lényegesen csökkenti a vezetéken folyó és kapcsolási áramokat.
Igazad van, ipari felhasználásban ez is közrejátszik. De mára már kiveszőfélben van, az elektronikus gyújtóknak meglehetősen jó a cosFI értéke (0,98 körül a legtöbb típus). Mostanában több helyen is a kapacitív meddő okoz meglepetéseket, a sok PC, szünetmentes táp, frekiváltó olyan kapacitív meddőt tud csinálni, apámék nem győzik kihordani beépítésre a kompenzációs tekercseket.
Sziasztok!
El tudja nekem valaki magyarázni, hogy miért működik a fénycső az egyik pillanatban és nem a másikban? Az egyik fénycső villogni kezdett, majd pár nap után kihúnyt. Amikor kiszedtem a hozzá tartozó gyújtót működés közben, újra bekapcsolt (kép), amikor lekapcsoltam az áramot, a két párba tartozó már nem világított. De miért kapcsolt be a már "kiégett" (ha jól látom az egyik oldalon égett ki az izzószál) fénycső? Köszönöm a válaszokat!
Lehet nem véletlen járnak a karbantartók létrával és szatyorral, amiben fénycsövek és gyújtók vannak.
Ha ez a problematikus armatúra, akkor itt kontakthiba (ami "rákfenéje" szokott lenni a dolognak) leginkább csak a fénycső foglalatnál lehet... Amelyiknek nagyon fekete a vége, azt nem akarod kicseréli? Tudod, gondolkodás nélkül, mint a "púpos" kondenzátort A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2017
A fénycsöveknél teljesen természetes, hogy néhány év alatt elvesztik a fényerejük akár 30 %-át. Ekkor már illik cserélni, ha hibás akkor főleg.
Az a fekete volt amelyik nem világított, leszedtem a burkolatot, kiszedtem a jelölt gyújtót és egyszerűen bekapcsolt a képen látható módon. Szimplán a miértet akarom megérteni.
Üdv! Mint látod, a cső vége fekete. Ez jelzi a cső élettartamának végét. Üzem közben a cső vége izzik, (melegkatódos), az elektronkibocsájtás érdekében. Ha az egyik vége kontekthibás, vagy emissziószegény, akkor csak a félperiódusban gyújt és ad fényt, vibrál. Melegedés miatt látszólag rendesen képes működni egy darabig. Amíg egyszer csak nem tud akkor áramot felvenni, hogy rendesen begyújtson. Akkor villog, mert a gyújtó próbálkozik. Ha kiveszed a gyújtót, csak az egyik katód melegedése miatt, mint egyenirányító működik. Ez ne fentertható állapot. A kihült cső be sem gyújt.
Pláne akkor, ha hideg helyen van, például most télen.
Szia.
A válasz egyszerű. A két jelölt fénycső ugyebár egy áramkör része, azaz sorosan van kötve, egy fojtóra. Lásd linken: BSSElektronika - Soros fénycsőkapcsolás Egy hosszabb használati idő után a fénycsöveket már nem képes a gyújtó bekapcsolni, hiába is kapcsolgat. Mert a fénycsőben már nincs elég gáz a működéshez, ezért nem marad fent a "kisülés", nem esik le a feszültség rajta. Tehát a gyújtó újra és újra próbálkozik. Egy idő után szépen összeég az érintkezője a gyújtónak. Ekkor jön a jelenség, hogy csak "világít" a fénycső két vége. Ezért (is) lesz a vége fekete igencsak. Mikor kiveszed a gyújtót, akkor azt csinálod, mint a gyújtó: felfűtés után nyitod a kört, az öreg fénycső akár be is gyújthat. Viszont ugyebár kikapcsolás után ez már nem fog ismét menni. AJÁNLOTT: A két sorosan kapcsolt fénycső (általad jelölve a képen) cseréje új csövekre. Valamint ezekkel együtt a gyújtók cseréje is. Tehát két cső és két gyújtó egyszerre! Mivel itt a két cső sorosan van, ezért 4-22W gyújtó jó csak. Ahol egy cső van egy fojtón, oda a 4-75W gyújtó kell. Ez utóbbi nem lenne képes begyújtani a soros csöveket! Remélem nem volt hosszú a leírás.
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat, közben le is videóztam a jelenséget, az említett két fénycső teljesen máshogy "villog" a videón, mint a többi (szinte kék a többihez képest).
Ha cserélni szeretnéd én ezt ajánlom helyette :
Bővebben: Link A gyújtót el lehet hagyni, csak rövidre kell zárni a helyét. A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2017
Köszi, amikor idejöttünk akkor kb 50 ilyet hagytak a padláson és 6 év óta ez a második eset, hogy kiégett egy cső. Már csak annyi a dolgunk, hogy a kék, narancs vagy fehér típust tegyük -e be (régi önkormányzati épület). Szerintem az utolsót is az ükükükunokák rakják majd be.
A régit meg ne a kukába dobd, mert a higany miatt (is) veszélyes hulladék.
Jobb helyeken, tesznek ki direkt erre szolgáló tartókat, és/vagy hulladék udvar.
A " miért gyújt be, ha kiveszem a gyújtót" kérdésre az én válaszom:
a gyújtónak (spec.glimm) van egy saját gyújtófeszültsége, amit az elektródák távolsága és a gáz határoz meg. A fénycsőnek - hosszától, átmérőjétől. teljesítményétől függő - égési feszültsége van, ami a kor előrehaladtával növekszik, mert már nem tud rajta annyi áram folyni, mint újkorában. Ugyebár a gyújtó a fénycső két végén lévő fűtőszál egyik végét köti össze, mikor gyújt, hogy felfűtse őket - elpárologtatva az ott üldögélő apró higanycseppeket. Ezt azért tudja megtenni, mert hidegen a csövön megjelenik a hálózati (fojtóval áramkorlátozott) feszültség, ami magasabb, mint a gyújtó(glimm) feszültsége. A benne lévő gáz begyújt, elkezdi melegíteni az bimetall elektródot, ami meggörbülve rövidrezárja őt, ezzel sorbakötve a két izzószálat, azok felmelegszenek. Közben a bimetall kihűl, a rövidzárat bontja és az ekkor keletkező impulzus hatására a hibátlan és meleg fénycsőben kialakul az ív, amely akkora áramot vesz fel, hogy a cső két vége között alacsonyabb lesz a feszültség, mint a gyújtó (begyújtási) feszültsége. És ez így marad, míg hibátlan a cső. Ahogy korosodik, az égési fesz egyre nő, majd mikor eléri a gy újtó begyújtási feszültségét, az ismét rövidzárat ad, izzít, bont... a cső villog. Ha ilyenkor kiveszed, akkor stabilan égve marad a cső és elég sokáig még lehet használni - bár a fényereje természetesen kisebb.
Azt se felejtsük el, hogy nem mindegy hogy single, vagy series gyújtót használ! (Utóbbi kell)
Szia! A sok villogástól néha bezárlatosodik a gyújtó( túlmelegszik). Így a cső nem világít, csak a végei izzanak. Ha ilyenkor kiveszed a gyújtót, akor begyújt a cső, de vibrálva. Kikapcsolás után természetesen nem gyújt újra, mivel kivetted a gyújtót. A gyújtót is cseréld, ne csak a csövet!
Ezekhez a sorbakötött fénycsövekhez (egy 40W-os fojtón két 20W-os cső)van még egy trükk: van, hogy bekapcsolás után sokára gyújt be, egy-két perc is lehet. Ilyenkor az egyik csőhöz tartozó gyújtót vedd ki és a két kivezetését felcserélve hajtsd vissza! Idézet: „az egyik csőhöz tartozó gyújtót vedd ki és a két kivezetését felcserélve hajtsd vissza!” Na, ez a varázslat... Mi a magyarázat?
Nem tudom mi a magyarázat, de próbáljátok ki, ha van ilyen lámpátok. Én csak arra tudok gondolni, hogy esetleg a gyújtóban a két elektróda( a fix és a bimetál) nem egyforma méretű és emiatt egyenirányít kicsit. Egy csőnél ez nem számít, de itt a két cső sorosan van, így a két gyújtó is sorba kapcsolódik. Ha egyformán állnak, talán nagyobb áram folyik, ami melegíti őket, mint ha ellentétesen vannak. De ez csak a saját véleményem, semmit nem mértem, lehet hogy téves...?
Fénycső fura állat.
Műhelyemben, csak az egyik világít. Kiveszem az alkatrészeket (két cső, két gyújtó). Megnézem, megköpködöm, megállapítom hogy jó minden. Visszateszem, próbára, mindkettő világít. Felrakom a búrát, már csak az egyik. De pont a másik, mint amiért szétszedtem :bonk |
Bejelentkezés
Hirdetés |