Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   306 / 382
(#) elektroncso válasza Gafly hozzászólására (») Jan 1, 2018 /

Jobb szerettem volna Cuz-ból tekerni, akkor bőven lett volna helyem az balakban mindenféle nagy áramú szekundernek, ha már itt van ez a bazi nagy vasmag. Lesz ez még jobb is.
Mindenhol a csévetesten keresztül hoztam ki a drótot, az az egy hely ami a képen látszik az is úgy volt, csak bevasalás közben rá kelett jönnöm, hogy nagyon rossz helyen hoztam ki, nem férnek be tőle a lemezek, így vissza kellett húznom. A bandázsolás előtt mindenképp kihozom a csévetesten keresztül.
Izzólámpás védelem, árammérő, feszültségmérő, mind egy másik "doboz" amiben lesz egy 4A-es szabályozható autotrafó. Az anyagok már megvannak, csak be kell őket dobozolni.
A primer és a szekunder átellenesen van.

Egy kérdés, mi van akkor ha "asszimetrikusan" terhelem? Ugye a szekunder fele-fele arányban megoszlok a két oszlop között, mi van akkor, ha csak z egyik oszlopon lévő szekundert terhelem? Nem okoz problémát? Párhuzamba nem köthetem a szekunder tekercseket, mert nem egyformák(az egyik oszlopra nem fért rá a szükséges 220 menet, a másikon tekertem annyival többen).
(#) granpa válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 1, 2018 /

"Bőven bírja a 10 A-t". Falban, csőben igen (szabadon pláne), de így egymáson, a felét sem. Gafly által tanácsoltakat építsd be. Bíztam benne, hogy "bezhalogenicky".
Gondolom a primer is osztottan van (2 oszlopon). Nincs jelentősége a"fél" szekunder használatának (így pl. kétféle sec. feszültséged van).
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2018
(#) Rézműves válasza erbe hozzászólására (») Jan 1, 2018 /

Egy kicsit kevésbé lelkesen, de nekiálltam lebontani a szélesebb (primer) tekercsről is a szekunder szalagokat...amit láttam a papír lebontása után, eléggé meglepett...újabb méretű szalagok kerültek elő, jól bebandázsolva...a legfölső tekerés, vagy 4-méter 10 x 1,5mm lágy szalag volt, aminek a vége egybe volt forrasztva (egy forraszvéggel), a következő kb. 6-méter hosszú, 8 x 3mm-es vastagabb szalaggal...ez volt az a forraszvég, ami a tekercs közepéből jött ki és a +jelhez volt kötve...
Végül is elég könnyen lejöttek és most már csak a vékonyabb, primer tekercsek vannak a vason...
Összesen 4,5-kiló, jó minőségű vörösréz szalaghoz jutottam így, amit majd fel tudok használni a tervezett ponthegesztőhöz...talán nem is kell mind...
Viszont ez a fazon nem semmi volt, aki ezt csinálta...nagyon szépen megtekerte az egészet, szinte sajnáltam szétszedni...

..."Ha szerencséd van, "nagy, nagyobb, legnagyobb" lesz a sorrend. Ha nem, akkor "kicsi, nagyobb,..." lesz"...

Elvégeztem a méréseket, úgy ahogy leírtad, de úgy látszik nincsen "szerencsém", mert az eredmény:
1-2: 00,4
1-3: 00,4
1-4: 00,5 ---lett...ez most jó nekem?, vagy rossz?...

Ja és eléggé zúg az egész trafó, pedig avval a két fával jól összeszorítottam a lemezeket úgy, hogy már recsegett a fa...vagy nem is a lemezek rezegnek?...ezek "I"-lemezek?...,nem lehet, hogy azért rezeg, mert nincsenek a lemezek összeragasztva?..vagy ha nem fával szorítanám össze, hanem szögvassal, vagy pl. 20x40-es zártszelvénnyel az jobb lenne?:, nem zavarná az "örvényeket"? ... rolleyes:
(#) Ge Lee válasza Rézműves hozzászólására (») Jan 1, 2018 /

Ha erősen zúg az általában magas üresjárati áramfelvételre utal. Meg kellene mérni hogy mekkora áramot vesz fel a hálózatból, a képek alapján nem lennék meglepve ha több ampert mérnél. Ami ha esetleg így van akkor nem egészséges, és nem is feltételül a túlgerjesztés miatt van, hanem mert vacak a komplett vas pakett.
(#) erbe válasza Rézműves hozzászólására (») Jan 1, 2018 /

Jó vastag huzalból tekerték a trafódat.
Ilyen pici ellenállásértékek pontos méréséhez komolyabb műszer kellene.
Ha rákötöd a 230 V-ot, ugyanígy végigmérve a feszültségértékeket, szintén fel lehet állítani a sorrendet.
(#) Rézműves válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 1, 2018 /

Köszi szépen, lehet, hogy ezt könnyen tudom orvosolni...pár napja Granpa említette, hogy ha magas az üresjárati áram, akkor a 380V-os bekötést lehet használni...ugyanis a primernek 4-bemenete van.
Ahogy ma méregettem, kikötöttem a csokiból, hogy közvetlenül a rézvezetékre mérhessek, jól megnéztem, mind a négyet...az első 3 vezeték kissé lapított, egyforma keresztmetszetű, a 4. az kicsit vékonyabb kör alakú...akkor hová kössem, hogy ne zúgjon?

Hát az már a lebontott szekunderből is kiderült, hogy nem sajnálták belőle az anyagot...
Ha vastag a drót, az nem olyan jó?...
Próbáltam lefotózni a tekercset is, olyan fehér selyemmel, vagy pamuttal van betekerve és az első 3 vezeték, van vagy 2-milis...
Sajnos nincsen komolyabb műszerem, de ezt is csak a kis akkuk mérésére tudom használni...
Ha mást is kell mérni, elő kell vegyem a használatit, mert csak ritkán kell használnom...
(#) elektroncso válasza granpa hozzászólására (») Jan 1, 2018 /

Rendben, köszönöm.

Be is raktam a dobozába, bekötöttem a vezérlését is. Még nincs teljesen kész, a bandázsolás sincs meg, a felső és az alsó szellőzőrács sincs még a helyén (egyrészt amíg nincs meg a bandázsolás addig nem rakom fel a rácsokat másrészt még meg sem találtam őket a pincében), a piros nyomógomb melletti gomb zöld világítósra lesz cserélve, de most csak ilyen volt itthon, az elején lévő nagy "négyszög" alakú nyílás fog kapni egy ajtót, amit levéve lehet hozzáférni a biztosítékhoz, illetve a legfontosabbat majdnem kifelejtettem belőle, mégpedig a primerköri biztosítékot. Ez 6A-es lassú kvarchomoktöltetű olvadóbetét lesz. A sorkapcsokon kint van a bemenet, kimenet, külső piros és zöld nyomógomb csatlakozása is. Illetve az egyik sorkapocsra ki van hozva a két szekunder tekercs összekötési pontja, itt lehet hozzáférni az előállított 125V-hoz.
(#) vision61 válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 1, 2018 /

Szia!

Ha jól látom, a kimeneti aljzat védőföldeléses, szerintem azt nem kell/szabad? bekötni. Nálunk Statron leválasztók vannak, egyiken sincs a kimeneten védőföldeléses aljzat, illetve a Voltcraft kimeneti aljzatból gyárilag ki van véve, csak a helye van meg.
(#) elektroncso válasza vision61 hozzászólására (») Jan 1, 2018 /

Többféle megoldás létezik. Van ahol kötelező a védőföld bekötése olyan eszközök nemélő részére (fémváz, doboz...) amik galvanikusan le vannak választva a hálózatról. Például ilyenek a műtők a kórházakban. Mellékelve a hakel védelem rajza. Aztán van ahol nem kötelező de ajánlott. A fémvázú készülékek testét le kell földelni, mert ha pl. egy a hálózattól galvanikusan NEM leválasztott fázisvezető hozzáér egy galvanikusan leválasztott készülék fémvázához akkor a kezelőt áramütés éri. Ami fontos az az, hogy a leválasztott készülék ÉLŐ RÉSZEI nem lehetnek kapcsolatban a hálózati védőföldeléssel (pl. a kapcs. üzemű tápok EMI szűrőinek földelését ki kell iktatni szkópos mérésnél) de a fémváz földelt maradhat.
Persze komoly előtervezést igényel és körültekintést, hogy mi az amit le lehet (és ajánlott) földelni és mi az amit tilos összekötni a védőfölddel.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2018

hakel.JPG

(#) aramis hozzászólása Jan 3, 2018 /

Sziasztok!Szeretném kérdezni egy Videoton r 6363s trafoja 2x 35 v. szeretnék le tekerni a szekunderből úgy hogy 20 v legyen kb hány menetet tekerjek le?
udv
(#) RoliNyh válasza aramis hozzászólására (») Jan 3, 2018 /

Ha nem tudod a pontos menetszámot, akkor ez csak próba cseresznye alapon fog menni...

A másik megoldás, hogy ha fér rá némi drót, feltekersz rá vagy 10 menetet, megméred mi jön ki belőle.
Ebből ki tudod számolni sacc/kb a menetszámonkénti feszültséget.
Ebből azt is ki tudod számolni, hogy 15V -hoz hány menetszám tartozik, és annyit tekersz le róla,
inkább kevesebbet, és többször mérsz, hogy pontosabban be tudd állítani a kimeneti feszültséget.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2018
(#) ujfalusi válasza aramis hozzászólására (») Jan 3, 2018 /

Na most azt nem tudjuk hogy egyszer vagy kétszer 20 volt kell. Mert ha kétszer, egyszerú mert az egyik primert mindenképen le kell tekerni, és akkor egyértelmű.
(#) vision61 válasza ujfalusi hozzászólására (») Jan 3, 2018 /

Idézet:
„...egyik primert mindenképen le kell tekerni,”

Szekunder lesz az inkább.
(#) aramis válasza RoliNyh hozzászólására (») Jan 3, 2018 /

SZia ! Köszönöm a választ. letekertem a szekunder drótot 2x 12 m ebből nem lehetne arányosan kiszámolni ? tudom pontosan úgy sem lehet.?

Dehogynem.
35V/12me = 2.916V/me.

20V/2.916V=6.858me.

Ellenőrzés:

2.916V*6.858me=19.997V.

A feszültségek váltóáramban értendőek, remélem az tiszta...

Köszi most már indulok szépen vissza tekerni. csak még annyit ha egyenirányítva lesz kb mennyi lesz a fesz, 4700uf x2 ős 1n 4007 diódák.?
(#) aramis válasza aramis hozzászólására (») Jan 3, 2018 /

Elnézést a 12 m az méterben értettem nem menetben. 1 menet kb. 17,2 cm volt.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) elektroncso válasza aramis hozzászólására (») Jan 3, 2018 /

Ugye a "12 m " az 12 menet és nem 12 méter?! Mert RoliNyh számítsa csak akkor jó számodra ha 12 menet. De én ezt kicsit keveslem a 35V gyári adathoz képest!

A méter az egy trafónál nem mérvadó mértékegység. Én menetszámra értettem.
Ha menetszámot nem tudsz, akkor az első javaslatom a járható út.

Váltóból úgy kapsz egyenáramot, hogyha megszorzod √2 -vel és - a diódahídon eső feszültség
(hídegyenirányítást feltételezve).

Mondjuk a ~20V*√2-1.4V=26.88V DC lesz.

Akkor most letekerem és megszámolom a meneteket és az előbbi számítás szerint már kiszámolom. majd megírom mennyi menetszám

A menetek száma 2x90 menet mert közép kivezetéses. Akkor most ugy számolom ahogy legelőször írtad.
(#) aramis hozzászólása Jan 3, 2018 /

nekem 52 menet az eredmény tehát letekerek 38 menetet és ugy lesz 20 v. erősíts meg kérlek hogy jó vagy nem

Annyi.

35V/90me = 0.388V/me.

20V/0.388V = 51.5me.

Ellenőrzés:

0.388V*51.5me = 19.98V~

Egyenirányítva.: 19.98*√2-1.4V = 26.8V DC

Köszönöm!
(#) ujfalusi válasza vision61 hozzászólására (») Jan 3, 2018 /

Bocs, ahogy mondod.
(#) deak francis hozzászólása Jan 3, 2018 /

Üdv.
Azt szeretném kérdezni,mi a neve annak a sárga szigetelőnek ami a kapcsolóüzemű trafókon található?
Köszönöm.
(#) rolie válasza deak francis hozzászólására (») Jan 3, 2018 /

Szia!
Bármilyen hihetetlen, szigetelőszalagnak hívják.
(#) deak francis válasza rolie hozzászólására (») Jan 4, 2018 /

Gondolom(tam) hogy van valami spéci elnevezése!?!?
Következő: »»   306 / 382
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem